Capture_decran_2012-08-27_a_13.25.03

Любомир Павлов е бил поставен пред избор лично от премиера Борисов да продаде „Труд“ и „24 часа“ на Цветан Василев и Делян Пеевски или да бъде арестуван, научи Биволъ от доверени източници. Срещу Павлов и съсобственика на вестниците Огнян Донев има повдигнато обвинение за пране на пари, но засега те са с мярка за неотклонение парична гаранция.

Издателите са притиснати от липсата на 5 млн. лева, необходими за нормалното функциониране на вестниците. Сумата не е огромна, но от страх да не си навлече премиерския гняв никой български инвеститор не желае да се ангажира.

Както съобщи по-рано сайтът afera.bg, Павлов се е съгласил и е подписал предварително споразумение с Цеко Минев, зад което стои КТБ и пресгрупата на Ирен Кръстева и Делян Пеевски.

Заграбването и на 2-та национални вестника е на път да се случи след като миналия месец „Нова българска медийна група“ купи големите регионални вестници Струма и Марица. Целта е да се наложи почти 100% монопол в печата – ситуация, каквато не е имало в България от времето на комунизма. Така се подсигуряват и манипулациите на предстоящите догодина избори. Извън пресгрупата, която купува медии с държавни пари депозирани в КТБ засега остават ежедневникът „Сега“ на Сашо Дончев и седмичникът „Капитал“ на Иво Прокопиев.

Явочник „Бор“ пак в „Труд“?

Планът на проправителствената медийна групировка е Тошо Тошев, разкрит от Комисията по досиетата като сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним „Бор“, да се завърне като гл. ред. на „Труд“, а Петьо Блъсков на „24 часа“.

Премиерът вече е провел лични разговори с редактори от изданията за промените в редакционната политика след като те минат в ръцете на Делян Пеевски, научи още Биволъ.

Така Борисов остава последователен в медийната си политика, описана от посланик Байърли в секретен дипломатически доклад от 2006 г. със следните думи:

Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи. Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.

Нели Крус идва в София, за да срещне само „големите играчи“

На фона на тези зловещи събития ще протече и посещението в България на еврокомисаря Нели Крус. През юни т.г. тя промени програмата си и присъства на изслушване за медийната свобода в Брюксел, където се ангажира да провери ситуацията със свободата на словото в България.

Известни неправителствено организации, като „Репортери без граници“, класират България на 80-то място в най-новия индекс за свобода на световния печат – на самия край на всички европейски държави-членки – това трябва да разтревожи всички нас„, каза тогава Крус.

Срещу концентрацията на медийната собственост в ръцете на групировката, финансирана от Цветан Василев и КТБ говори в Брюксел шефът на „Репортери без граници“ Оливие Базил. По-късно той даде интервю за немския вестник Ди Велт, в което казва следното: „Зад много български вестници стоят частни корпоративни интереси. Зад тях се крият фирми с неизяснени собственици и интереси. А една част от тях се използват от офшорни фирми за пране на пари. Към това се добавя и напълно изкривеният рекламен пазар в България, където държавни институции рекламират в угодните им издания.“ Според Базил в България истински независими са само шепа блогъри, пише още „Ди Велт“, цитиран от „Дойче Веле“.

На изслушването в Брюксел участва и Любомир Павлов, който направи кратко и беззъбо изявление. Той обаче използва максимално присъствието си там, за да се изкара репресиран за свободата на словото. От изтекли записи във в. „Преса“ обаче стана ясно, че Павлов е знаел за готвеното срещу него обвинение преди срещата в Брюксел.

В края на август американското издание Ню Йорк Таймс също коментира темата за медийната свобода и цитира мейл на Нели Крус, в който тя казва: „Чела съм и за насилие и смъртни заплахи срещу журналисти. Това буди тревога„.

Предварителната програмата на Нели Крус за посещението и в България в края на септември обаче включва единствено срещи с „големите играчи“ – политици, институции и издателски съюзи, но не и с журналисти, подложени на насилие, смъртни заплахи и гонения от проправителствените групировки, научи Биволъ от свои източници в Брюксел.

В програмата на Крус, която се съгласува с българските власти, напълно отсъстват срещи с независими журналисти, блогъри и представители на неправителствения сектор, които според „Репортери без граници“ могат да разкажат независимо и обективно какво е реалното състояние на свободата на словото в България.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet