Wikileaks от Букурещ: Тодор Батков представлява “бандитски капитали с австрийско лице”

batkov_purvanov

Адвокатът Тодор Батков, награден от президента Георги Първанов с орден Стара Планина, често е на радара на американските дипломати като лице свързано с организираната престъпност (виж тук и тук). Името му се появява и в разсекретена от Wikileaks грама от посолството в Букурещ [06BUCHARES1694], относно приватизацията на рафинерията РАФО, към която апетит проявяват скандалните руски бизнесмени Майкъл Чорни и Яков Голдовски. Батков представлява тяхната фирма Calder-A, но от грамата излиза още, че австрийското правителство също лобира активно в полза на руския капитал, категорично определен от американците като “бандитски”…

СЕКРЕТНА СЕКЦИЯ S 01 OF 02 БУКУРЕЩ 001694

SIPDIS

SIPDIS

STATE FOR EUR/NCE – MPEKALA

USDOC FOR ITA/EUR/OEERIS/CEED/JBURGESS/JKIMBALL/KNAJDI

E.O. 12958: DECL: 11/03/2016

TAGS: ENRG ECON PREL RO

ТЕМА: Рафинерията РАФО – Троянски кон на руската мафия

¶1. (C) ОБЩ ПРЕГЛЕД: Петролната рафинерия РАФО е заплетена в мрежа от корупция, пране на пари, измами и обвинения в престъпност включващи тъмни персонажи от Румъния, Русия, Украйна и България. Смята се, че фигури от организираната престъпност от руско-израелски произход като Михаил Черной и Яков Голдовски стоят зад опита за покупка от страна на регистрираната в Холандия фирма Калдер-А (Calder-A). Румънската държава се опитва да се противопостави на трансакцията и използва като средство данъчната задлъжнялост на рафинерията. Румънското правителство е подложено на тежък лобизъм, включително от страна на австрийския кабинет, да одобри руското придобиване на РАФО. КРАЙ НА ОБЩИЯ ПРЕГЛЕД

ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА РАФО Е ПРОБЛЕМНА ОТ САМОТО НАЧАЛО

¶2. (C) Рафинерията РАФО, една от петте главни петролни рафинерии на Румъния, се намира в североизточния румънски град Онещи. На приватизацията й през 2001г. се гледа като на един от най-големите провали в историята на приватизацията след падането на комунизма. До ден днешен, РАФО е отчела нетни загуби от 448 милиона щатски долара и дължи 500 милиона щатски долара под формата на данъци на държавата и частни компании. (N.B. OMV/Petrom продаде своите 44 милиона щатски долара вземания на Calder-A, която по този начин получи място на масата на кредиторите. През октомври 2001 г. тогавашното правителство на партията PSD (социалдемократи) приватизира РАФО чрез една печално-прочута сделка с консорциум, включващ спорния румънски бизнесмен Корнелиу Лакубов и една фирма базирана в Португалия под името Каньон Серикос (Canyon Sericos). Лакубов, който в момента е разследван за организирана престъпност, укриване на данъци, незаконно присвояване и пране на пари, в миналото се свързваше с измами свързани с продажбата на облигации и инвестиционни фондове. Придобиването на РАФО от Лакубов беше подпомогнато от връзките му с високопоставени лица от PSD, включително бившия президент Йон Илиеску.

¶3. (SBU) През 2004 г. Лакубов прехвърли част от собствеността върху РАФО на VGB Oil, Faber Invest, и Tender SA, последната притежавана от бизнесмена Овидиу Тендър, който в момента е задържан и го чака съд по обвинения в пране на пари на международно равнище. Самият Лакубов по-късно отне допълнително екуити (имущество, което остава при ликвидация след удовлетворяване на кредиторите ) на рафинерията като я опразни от активи и я остави в дълбока задлъжнялост, прехвърляйки половината от дяловете в РАФО на Balkan Petroleum Ltd., компания-призрак в Лондон. Въпреки, че е регистрирана в Лондон, истинските собственици на тази компания и точното й местонахождение остават неясни. На хартия собствеността на Balkan Petroleum включва VGB Invest (за която се смята, че е контролирана от корумпирания румънски бизнесмен Мариан Ланку), Central Europe Petroleum и Acornline, офшорка на англо-нормандските острови.

¶4. (SBU) През април 2004 г., след съдебно решение, фалиралата рафинерия беше подложена на реорганизация. По това време министерство на финансите депозира молба за банкрут, но местен съд издаде присъда в полза на Balkan Petroleum, давайки възможност за отсрочка на собствениците на РАФО за да могат да продължат да лобират за държавна помощ и опрощаване на задълженията.

¶5. (SBU) През ноември 2004 г. румънският парламент одобри спешен указ, задължаващ AVAS, основният орган привеждащ в сила приватизационните договори, да проведе заменка на дълговете с екуити за задлъжнялостта на РАФО. Освен това законът удължи държавния протекционизъм над натрупаната задлъжнялост до 31 октомври, премахвайки глобите и натрупаната лихва. След заменката държавата стана мажоритарен собственик в РАФО. След промяната на управляващите партии през 2004 г. спасителният пакет беше изоставен.

РУСНАЦИТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ В КАРТИНКАТА

¶6. (C) През 2005 г. Calder-A сключи споразумение с Balkan Petroleum за придобиване на РАФО и на всичките й активи и задължения. Но, според оригиналния приватизационен договор, прехвърлянето на собствеността трябваше да бъде одобрено от AVAS. AVAS и финансовото министерство се противопоставиха на трансфера поради това, че Calder-A не успя да предостави изисканите документи за структурата на собствеността им и за кредитоспособност. Докато AVAS продължава да твърди, че поради липса на одобрение от тяхна страна Balkan Petroleum остава основният собственик на РАФО, мениджъри от компанията казват, че Calder-A вече, и всъщност, е истинският собственик.

БАНДИТСКИ КАПИТАЛ С АВСТРИЙСКО ЛИЦЕ

¶7. (C) Calder-A е притежавана 100% от базираната във Виена, Австрия Vienna Capital Partners, която от своя страна е пряка и непряка собственост на няколко фондации и НПО-та, някои от които твърдят, че са с идеална цел. Calder-A се управлява от българския бизнесмен Тодор Батков, чийто връзки с организираната престъпност са добре известни в София. Сегашният мениджър на РАФО Марин Антон е казал, че руските бизнесмени и фигури от организираната престъпност Михаил Черной и Яков Голдовски стоят зад базираната в Австрия Petrochemical Holding, която контролира Calder-A. Твърди се, че Черной и Голдовски за оказвали натиск над доставчиците на РАФО да ограничат достъпа на рафинерията до петрол по време на спора за да има натиск и над местния пазар на петрол.

НОВИЯТ ШЕФ НА AVAS HEAD ИМА НЕЯСНА ПРОГРАМА

¶8. (C) След освобождаването на Разван Орасану от поста началник на AVAS, новоназначеният шеф и наскоро-освободен от длъжността министър на отбраната Теодор Атанасиу съобщи, че основните му приоритети за оставащите месеци от 2006 г. включват разрешаването на проблема със собствеността върху РАФО. Той обаче не даде никаква допълнителна яснота за намеренията си.

ПРЕМИЕРЪТ МИ ПОМОГНА ДА ДЕЙСТВАМ В ПРАВИЛНА ПОСОКА

¶9. (S) По време на срещата си с посланика на 2-ри ноември, премиерът Таричану даде да се разбере, че много добре знае за нечестивите елементи, които кръжат около РАФО. „Операцията прилича на машина за пране (на пари)”, каза той. Но румънското правителство е подложено на разнопосочен натиск да осигури продължаването на дейността на рафинерията и да защити работните места на 3000-те й служители. Според Таричану главният съветник по икономическите въпроси Атанасиу „знае какво трябва да направи” за да държи настрана престъпните интереси. Въпреки това, премиерът помоли американския посланик за помощ в предотвратяването на продажбата, и особено за каквато и да е била информация, която имаме за Черной и Голдоровски.

ДА СЕ СПАЗИ ИЛИ ДА СЕ НАРУШИ КРАЙНИЯТ СРОК?

¶10. (C) Румънското правителство има срок до края на годината да постигне съгласие с кредиторите на РАФО, AVAS и финансовото министерство. Една от опциите, разбира се, е процес по обявяването на банкрут. През това време синдикатите в РАФО, представители на компанията и политици лобират в полза на руснаците. Наскоро-подалият оставка съветник на президента и бивш премиер Теодор Столожан, противник на Таричану, също е на страната на Calder-A, факт, който хората на Таричану не пропуснаха да споменат.

КОМЕНТАР

¶11. (S) Противоречивата история на РАФО, свързана с корупция, измами и непрозрачни сделки продължава. Съдът и кредиторите все още не са постигнали решение за съдбата на рафинерията. Същевременно натискът на синдикатите, кампании в пресата, и дори лобиране на високо ниво от австрийския канцлер Хуберт Горбач изглежда да подтикват румънското правителство към руснаците. Бившият шеф на AVAS Оресану води агресивна съпротива на опитите на Calder-A да придобие рафинерията. Атанасиу и премиерът използват РАФО като оръжие в кипящия им конфликт с президента Басеску. Постът на Атанасиу като министър на отбраната наскоро стана жертва на този сблъсък, когато президентът Басеску го премахна от там насред обвинения в използване на служебно положение и корупция (виж reftel).

¶12. (S) Като огласим притесненията си спрямо потенциалните собственици на РАФО, американското правителство ще предостави на Таричану нужната закрила за да извърши правилните действия. Обаче, видимата липса на интерес от страна на президента Басеску към РАФО е тревожна, защото идва от човек, който се представя за шампион в борбата срещу корупцията. Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, и е срещу участието на посолството, е вероятността РАФО да бъде използвана като още една тояга в продължаващата политическа вражда между президента и премиера. Соченето с пръст на Столожан от асистентите на премиера показва, че тази вероятност е много голяма.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: