[09SOFIA343] ФИНАНСОВ ЕКСПЕРТ НА ГЕРБ ОЧЕРТАВА ИКОНОМИЧЕСКАТА ПЛАТФОРМА

date: 7/2/2009 10:03
refid: 09SOFIA343
origin: Embassy Sofia
classification: CONFIDENTIAL
destination: 
header:
VZCZCXYZ0000
OO RUEHWEB

DE RUEHSF #0343/01 1831003 ZNY CCCCC ZZH O 021003Z JUL 09 FM AMEMBASSY SOFIA TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 6136 INFO RUEHBS/USEU BRUSSELS IMMEDIATE RUEAIIA/CIA WASHINGTON DC IMMEDIATE RUCPDOC/DEPT OF COMMERCE WASHINGTON DC IMMEDIATE RHEBAAA/DEPT OF ENERGY WASHINGTON DC IMMEDIATE RUEATRS/DEPT OF TREASURY WASHINGTON DC IMMEDIATE RHEFDIA/DIA WASHINGTON DC IMMEDIATE

 

C O N F I D E N T I A L SOFIA 000343
SENSITIVE
SIPDIS
PASS TO EUR/CE
E.O. 12958: DECL: 06/26/2019
TAGS: ECON, PREL, PGOV, BU
SUBJECT: BULGARIA: GERB FINANCIAL EXPERT HIGHLIGHTS ECONOMIC PLATFORM

Classified By: Ambassador Nancy McEldowney for reasons 1.4 (b) and .

1. (С) РЕЗЮМЕ:

Симеон Дянков, икономист в Световната банка и финансов съветник на партията на Бойко Борисов “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) неотдавна представи основните моменти в програмата на ГЕРБ пред група чужди дипломати в София.

Платформата съдържа незабавни антикризисни стъпки – като споразумение с МВФ – и основни мерки, свързани с намаляването на сивата икономика, с оптимизиране на управлението и с реформиране на образованието, здравеопазването и енергетиката.

Правителството на ГЕРБ ще иска споразумение с МВФ колкото е възможно по-скоро и ще запази валутния борд като гаранция пред чуждите инвеститори, за да привлече повече преки инвестиции.

ГЕРБ планира да преструктурира администрацията – например да раздели министерството на икономиката и енергетиката на две отделни министерства и да закрие други – за да намали разходите и да увеличи ефективността на управлението.

Част от икономическите планове на ГЕРБ е прекратяването на проекта за атомната централа “Белене”. Дянков заяви, че “Белене” от икономическа гледна точка АЕЦ “Белене” е безсмислена.

МИСИЯТА НА ДЯНКОВ

2. (2) По време на регулярна среща в Българския клуб на икономистите и дипломатите Симеон Дянков – водещ икономист в отпуск от Световната банка – представи жалоните в икономическата програма на ГЕРБ. Дянков, който е смятан от някои и за бъдещия финансов министър в правителството на ГЕРБ, разработва и стратегията за изпълнението на програмата, създавайки екипи, които да работят по проблемите в ресорите на манистрите.

ГЕРБ е ангажирал живеещи в чужбина български експерти да се върнат и да съветват управлението по всички въпроси. Дянков има три основни задачи като съветник: да доведе до край изработването на пакета от антикризисни мерки, да участва в подбора на икономическия екип, да координира разработването и приемането на пакет от 30 законодателни промени, както и да приложи съответните политики.

Икономическата програма на ГЕРБ не съдържа обещания, а мерки като тази за намаляване на безработицата (краткострочна) и инвестиции в образование (дългосрочна). Дянков разкри някои имена в икономическия екип. Бисер Боев (бивш изпълнителен директор на “Икономедия”) ще отговаря за регулациите и чуждите инвестиции. Влади Бинаров (бел. ред. – има се предвид зам.-финансовия министър Владислав Горанов вероятно) ще работи по бюджета и митниците. Росен Пламедиев ( става въпрос за Росен Плевнелиев), инвеститор на София бизнес парк, ще е съветник по регионално развитие и транспорт. Екипът на ГЕРБ за еврофондовете ще включва много професионалисти с опит в Брюксел.

НЕПОСРЕДСТВЕНИ ИКОНОМИЧЕСКИ МЕРКИ

3. (C) Дянков ни каза, че ГЕРБ ще запази валутния борд, което ще е сигнал към инвеститорите за стабилност на лева, докато България влезе в еврозоната. ГЕРБ ще се ангажира и със споразумение с МВФ за бъдещ заем, който да неутрализира рисковете от възможен бюджетен дефицит от 4-4.5 млрд. лв. ГЕРБ са изпратили писмо в МВФ с очакване за план на международната институция. Дянков добави, че бюджетът за 2009 г. ще бъде актуализиран, за да се оптимизират разходите. Той е прегледал сегашния бюджет и е останал изненадан от прахосничеството, твърдейки, че има правителствени задължения на места, за чието съществуване дори не е споменавано. ГЕРБ ще намали бюджета за следващата 2010 г. и ще намали осигурителната тежест с 5%. Други основни мерки предвиждат: свиване на дела на сивата икономика чрез електронно свързане на митниците с Националната агенция по приходите, намаляване на периода за връщане на ДДС за бизнеса, оптимизиране на публичната администрация и осигуряване на ефективно използване на еврофондовете чрез нова система за по-добро управление на проектите и подобрен контрол.

ОПТИМИЗИРАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО, РЕФОРМИ В ОБРАЗОВАНИЕТО, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ЕНЕРГЕТИКАТА

Дянков каза, че ще се преструктурира централната администрация – чрез затваряне или сливане на неефективни министерства – за да намали бюджетните разходи. ГЕРБ ще създаде ново министерство на младежта и спорта, но ще закрие министерствата на държавната администрация и на бедствията и авариите. Министерството на икономиката и енергетиката ще се раздели на две ведомства, а министерството на околната среда ще премине към енергийното или земеделското. Туризмът и Агенцията по инвестициите ще преминат в икономическото, както и координирането на еврофондовете. Всички концесии ще се дават от едно министерство.

Дянков предпочита всички държавни предприятия (380 под шапката на различните министерства ) да бъдат консолидирани в един държавен мегахолдинг, в който може да влезе и Българският енергиен холдинг след преструктуриране. Законът за концесиите ще бъде променен с цел създаване на Агенция за концесиите, която да ги управлява. Дянков подчерта, че професионалисти, а не бюрократи ще управляват министерствата.

5. (C) Дянков посочи, че бюджетът за образование няма да бъде намаляван, защото образователната система в България отчаяно се нуждае от реформиране. Той определи като много добър пакетът на досегашното правителство за реформа в средното и висшето образование. ГЕРБ може би ще приеме този пакет в парламента и ще се фокусира върху по-ранните образователни етапи.

Здравеопазването е в най-лошото състояние в сравнение с всички останали сектори в страната. Ситуацията е толкова лоша, че никой – експерт или политик – не е в състояние да каже как може да се решат проблемите. Въпреки това Дянков предположи, че ще започнат от намаляване на загубите и въвеждане на фискална дисциплина в сектора ( и бюджета).

В добавка към разделянето на икономическото и енергийното министерство той посочи необходимостта от подобряване на цялата енергийна инфраструктура и въвеждането на енергийната ефективност в България, която по този показател е на най-лошите позиции в ЕС.

Той каза още, че ГЕРБ ще отреже държавното финансиране за АЕЦ “Белене” и правителството няма да подкрепи пози проект, тъй като е икономически неефективен.

6. (C) КОМЕНТАР: Дянков е доста американизиран. Той изглеждаше твърде оптимистично настроен докато правеше една пряма и не безсмислена презентация на икономическата платформа на ГЕРБ. Докато громеше доминираното от БСП правителство например за липсата на антикризисни мерки и провокиращи бюджетен дефицит разходи по време на икономическа криза, Дянков в същото време не си направи труда да обясни решението на ГЕРБ да продължи именно политиката на предшествениците си по отношение на споразумението с МВФ или запазването на валутния борд като положителен сигнал към чуждите инвеститори и българската общественост.

Икономическата платформа на ГЕРБ е оптимистична. Съкращаването на държавната администрация и на бюджетните разходи през 2009 и 2010 г., както и приоритетни реформи в образованието и здравеопазването, са смислени намерения, но ще предизвикат политически търкания през времето, което ще мине докато се появят първите резултати. Затова много ще зависи от силата на ГЕРБ в следващото коалиционно правителство.

КРАЙ НА КОМЕНТАРА

7. (C) БИОГРАФИЧНА БЕЛЕЖКА:

Симеон Дянков, 39-годишен, е главен иковомист в Световната банка – направление Финанси и Частен сектор. През 13-те си години работа там той се е занимавал с въпроси, свърдани с регионални търговски споразумения в Северна Африка, преструктуриране и приватизация в икономики в преход, корпоративно управление в Източна Азия, реформи на регулаторните режими в света.

Той е и експерт по антикризисни мерки и е основен автор на доклада за световното развитие за 2002 г.

Дянков има докторска степен по икономика от университета в Мичиган, публикувал е над 70 статии в академични издания.

Роден в Ловеч, България, два пъти е бил национален шампион по лека атлетика. Живял е извън страната през последните 20 години , 18 от които – в САЩ.

Съпругата му също работи в Световната банка и се обмисля включването й в администрацията на Обама. Имат две деца.

Макълдауни

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: