[09SOFIA343] ФИНАНСОВ ЕКСПЕРТ НА ГЕРБ ОЧЕРТАВА ИКОНОМИЧЕСКАТА ПЛАТФОРМА

date: 7/2/2009 10:03
refid: 09SOFIA343
origin: Embassy Sofia
classification: CONFIDENTIAL
destination: 
header:
VZCZCXYZ0000
OO RUEHWEB

DE RUEHSF #0343/01 1831003 ZNY CCCCC ZZH O 021003Z JUL 09 FM AMEMBASSY SOFIA TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 6136 INFO RUEHBS/USEU BRUSSELS IMMEDIATE RUEAIIA/CIA WASHINGTON DC IMMEDIATE RUCPDOC/DEPT OF COMMERCE WASHINGTON DC IMMEDIATE RHEBAAA/DEPT OF ENERGY WASHINGTON DC IMMEDIATE RUEATRS/DEPT OF TREASURY WASHINGTON DC IMMEDIATE RHEFDIA/DIA WASHINGTON DC IMMEDIATE

 

C O N F I D E N T I A L SOFIA 000343
SENSITIVE
SIPDIS
PASS TO EUR/CE
E.O. 12958: DECL: 06/26/2019
TAGS: ECON, PREL, PGOV, BU
SUBJECT: BULGARIA: GERB FINANCIAL EXPERT HIGHLIGHTS ECONOMIC PLATFORM

Classified By: Ambassador Nancy McEldowney for reasons 1.4 (b) and .

1. (С) РЕЗЮМЕ:

Симеон Дянков, икономист в Световната банка и финансов съветник на партията на Бойко Борисов “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) неотдавна представи основните моменти в програмата на ГЕРБ пред група чужди дипломати в София.

Платформата съдържа незабавни антикризисни стъпки – като споразумение с МВФ – и основни мерки, свързани с намаляването на сивата икономика, с оптимизиране на управлението и с реформиране на образованието, здравеопазването и енергетиката.

Правителството на ГЕРБ ще иска споразумение с МВФ колкото е възможно по-скоро и ще запази валутния борд като гаранция пред чуждите инвеститори, за да привлече повече преки инвестиции.

ГЕРБ планира да преструктурира администрацията – например да раздели министерството на икономиката и енергетиката на две отделни министерства и да закрие други – за да намали разходите и да увеличи ефективността на управлението.

Част от икономическите планове на ГЕРБ е прекратяването на проекта за атомната централа “Белене”. Дянков заяви, че “Белене” от икономическа гледна точка АЕЦ “Белене” е безсмислена.

МИСИЯТА НА ДЯНКОВ

2. (2) По време на регулярна среща в Българския клуб на икономистите и дипломатите Симеон Дянков – водещ икономист в отпуск от Световната банка – представи жалоните в икономическата програма на ГЕРБ. Дянков, който е смятан от някои и за бъдещия финансов министър в правителството на ГЕРБ, разработва и стратегията за изпълнението на програмата, създавайки екипи, които да работят по проблемите в ресорите на манистрите.

ГЕРБ е ангажирал живеещи в чужбина български експерти да се върнат и да съветват управлението по всички въпроси. Дянков има три основни задачи като съветник: да доведе до край изработването на пакета от антикризисни мерки, да участва в подбора на икономическия екип, да координира разработването и приемането на пакет от 30 законодателни промени, както и да приложи съответните политики.

Икономическата програма на ГЕРБ не съдържа обещания, а мерки като тази за намаляване на безработицата (краткострочна) и инвестиции в образование (дългосрочна). Дянков разкри някои имена в икономическия екип. Бисер Боев (бивш изпълнителен директор на “Икономедия”) ще отговаря за регулациите и чуждите инвестиции. Влади Бинаров (бел. ред. – има се предвид зам.-финансовия министър Владислав Горанов вероятно) ще работи по бюджета и митниците. Росен Пламедиев ( става въпрос за Росен Плевнелиев), инвеститор на София бизнес парк, ще е съветник по регионално развитие и транспорт. Екипът на ГЕРБ за еврофондовете ще включва много професионалисти с опит в Брюксел.

НЕПОСРЕДСТВЕНИ ИКОНОМИЧЕСКИ МЕРКИ

3. (C) Дянков ни каза, че ГЕРБ ще запази валутния борд, което ще е сигнал към инвеститорите за стабилност на лева, докато България влезе в еврозоната. ГЕРБ ще се ангажира и със споразумение с МВФ за бъдещ заем, който да неутрализира рисковете от възможен бюджетен дефицит от 4-4.5 млрд. лв. ГЕРБ са изпратили писмо в МВФ с очакване за план на международната институция. Дянков добави, че бюджетът за 2009 г. ще бъде актуализиран, за да се оптимизират разходите. Той е прегледал сегашния бюджет и е останал изненадан от прахосничеството, твърдейки, че има правителствени задължения на места, за чието съществуване дори не е споменавано. ГЕРБ ще намали бюджета за следващата 2010 г. и ще намали осигурителната тежест с 5%. Други основни мерки предвиждат: свиване на дела на сивата икономика чрез електронно свързане на митниците с Националната агенция по приходите, намаляване на периода за връщане на ДДС за бизнеса, оптимизиране на публичната администрация и осигуряване на ефективно използване на еврофондовете чрез нова система за по-добро управление на проектите и подобрен контрол.

ОПТИМИЗИРАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО, РЕФОРМИ В ОБРАЗОВАНИЕТО, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ЕНЕРГЕТИКАТА

Дянков каза, че ще се преструктурира централната администрация – чрез затваряне или сливане на неефективни министерства – за да намали бюджетните разходи. ГЕРБ ще създаде ново министерство на младежта и спорта, но ще закрие министерствата на държавната администрация и на бедствията и авариите. Министерството на икономиката и енергетиката ще се раздели на две ведомства, а министерството на околната среда ще премине към енергийното или земеделското. Туризмът и Агенцията по инвестициите ще преминат в икономическото, както и координирането на еврофондовете. Всички концесии ще се дават от едно министерство.

Дянков предпочита всички държавни предприятия (380 под шапката на различните министерства ) да бъдат консолидирани в един държавен мегахолдинг, в който може да влезе и Българският енергиен холдинг след преструктуриране. Законът за концесиите ще бъде променен с цел създаване на Агенция за концесиите, която да ги управлява. Дянков подчерта, че професионалисти, а не бюрократи ще управляват министерствата.

5. (C) Дянков посочи, че бюджетът за образование няма да бъде намаляван, защото образователната система в България отчаяно се нуждае от реформиране. Той определи като много добър пакетът на досегашното правителство за реформа в средното и висшето образование. ГЕРБ може би ще приеме този пакет в парламента и ще се фокусира върху по-ранните образователни етапи.

Здравеопазването е в най-лошото състояние в сравнение с всички останали сектори в страната. Ситуацията е толкова лоша, че никой – експерт или политик – не е в състояние да каже как може да се решат проблемите. Въпреки това Дянков предположи, че ще започнат от намаляване на загубите и въвеждане на фискална дисциплина в сектора ( и бюджета).

В добавка към разделянето на икономическото и енергийното министерство той посочи необходимостта от подобряване на цялата енергийна инфраструктура и въвеждането на енергийната ефективност в България, която по този показател е на най-лошите позиции в ЕС.

Той каза още, че ГЕРБ ще отреже държавното финансиране за АЕЦ “Белене” и правителството няма да подкрепи пози проект, тъй като е икономически неефективен.

6. (C) КОМЕНТАР: Дянков е доста американизиран. Той изглеждаше твърде оптимистично настроен докато правеше една пряма и не безсмислена презентация на икономическата платформа на ГЕРБ. Докато громеше доминираното от БСП правителство например за липсата на антикризисни мерки и провокиращи бюджетен дефицит разходи по време на икономическа криза, Дянков в същото време не си направи труда да обясни решението на ГЕРБ да продължи именно политиката на предшествениците си по отношение на споразумението с МВФ или запазването на валутния борд като положителен сигнал към чуждите инвеститори и българската общественост.

Икономическата платформа на ГЕРБ е оптимистична. Съкращаването на държавната администрация и на бюджетните разходи през 2009 и 2010 г., както и приоритетни реформи в образованието и здравеопазването, са смислени намерения, но ще предизвикат политически търкания през времето, което ще мине докато се появят първите резултати. Затова много ще зависи от силата на ГЕРБ в следващото коалиционно правителство.

КРАЙ НА КОМЕНТАРА

7. (C) БИОГРАФИЧНА БЕЛЕЖКА:

Симеон Дянков, 39-годишен, е главен иковомист в Световната банка – направление Финанси и Частен сектор. През 13-те си години работа там той се е занимавал с въпроси, свърдани с регионални търговски споразумения в Северна Африка, преструктуриране и приватизация в икономики в преход, корпоративно управление в Източна Азия, реформи на регулаторните режими в света.

Той е и експерт по антикризисни мерки и е основен автор на доклада за световното развитие за 2002 г.

Дянков има докторска степен по икономика от университета в Мичиган, публикувал е над 70 статии в академични издания.

Роден в Ловеч, България, два пъти е бил национален шампион по лека атлетика. Живял е извън страната през последните 20 години , 18 от които – в САЩ.

Съпругата му също работи в Световната банка и се обмисля включването й в администрацията на Обама. Имат две деца.

Макълдауни

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ или Годишен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Избрахте да дарите 10.00€ Годишно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Годишно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

Вижте също / Read Also