Разсекретени от съда СРС-та по делото за „абсолютния престъпник“ Николай Цонев разкриха, че бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов е пратил доклад до Бойко Борисов за „наглото крадене“ на „стотици милиони“ от проекта за АЕЦ „Белене“. По този повод Борисов заяви, че не разбира защо при „видни“ нарушения прокуратурата още не е образувала дела.

Оказа се, че прокуратурата все пак е образувала дело на 22 март 2010 г. по твърденията на Тенчо.

От разсекретените от Wikileaks грами на посолството на САЩ в София стана ясно, че екип от посолството, съветници по сигурността, политическата част и самият посланик Байърли, твърди, че сегашният премиер на България Бойко Борисов е участвал в мащабен трафик на метаамфетамини, източване на горива и пране на пари. Освен твърденията има и позоваване на данни от тайната служба SIMO. Всичко това е систематизирано в доклад изпратен до Държавния департамент на САЩ.

Оказа се, че прокуратурата няма да образува дело, защото, по думите на главния прокурор Борис Велчев, това били „слухове“ и „твърдения“, а данни няма.

SIMO очевидно е достатъчно авторитетна служба, за да участва в правоохранителния комитет на американския посланик в Буенос Айрес заедно с DEA, FBI и представител на финансовото разузнаване.

Но може ли да се сравнява някакъв американски глобален Симо с нашенския местен авторитет Тенчо, сгащен да участва в тесен правонарушителен комитет за уреждане на подкуп до съда и прокуратурата?

Поне за пред главния ни прокурор и за пред премиера е ясно кой е по-авторитетен и на кого повече тежи думата.

Иначе в една от грамите за Велчев пише, как той се оплаква, че МВР не му дава данни, папките са празни и той се надявал FBI и европейските партньори да му дадат данни, на базата на които да повдигне обвинения на българските престъпни босове. Излиза, че за Велчев американските служби все пак имат някакъв авторитет.

Но най-вероятно Борис Велчев или не си спомня за този момент от разговорите си с бившия посланик Макълдауни, или пък тя грешно го е разбрала.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet