Capture_2014-03-03_a_23.06.50

Ринат Ахметов и Виктор Янукович инспектират стадиона Донбас Арена на клуба Шахтьор. Източник: Пресслужба на Шахтьор Донецк

Разследване на Биволъ и OCCRP доказа неоспорими връзки между швейцарските фирми на Янукович-син и Ринат Ахметов, управлявани от едни и същи наемни мениджъри. Ще бъдат ли разследвани и арестувани богатствата на олигарха и в Европейския съюз, включително в България?

Швейцария арестува сметките на семейството на Виктор Янукович и започна разследване срещу фирмите на неговия син Александър. Швейцарската преса намеква за връзки на Янукович с най-богатия украински олигарх Ринат Ахметов, но засега швейцарските власти не разследват Ахметов, съобщи AFP.

Спонсорът на предизборната кампания на Янукович през 2005 г., свръхботатият украински олигарх Ринат Ахметов (богатството му се оценява на 16 млрд. долара), се отметна от бившето си протеже още в средата на декември 2013 г., в разгара на Евромайдана. Днес Ахметов отрича категорично, че има бизнес връзки със семейството на сваления президент, но свидетелите и фирмените регистри показват друго.

Американецът от узбекски произход Феликс Блитщейн разказва през май 2013 г. пред в. Кореспондент, че е основал фирмата Mako Trading в Женева, за да търгува с украински въглища. Фирмата принадлежи на Александър Янукович, категоричен е Блитщейн:

– Създавайки компанията Вие вложихте ли Ваши пари?
– Не, компанията принадлежи на Александър Янукович.
– Това са негови пари?
– Да, аз съм наемен мениджър.

В същото интервю Блитщейн вдига завесата и върху отношенията си с Ахметов, които минават през компаниите Leman Commodities и Partifina.

Янукович и Ахметов с общи мениджъри

Фирмените регистри на Швейцария, изследвани с помощта на екипа на OCCRP потвърждават следната не особено сложна схема. В момента управител на Mako Trading S.A. е Феликс Блитщейн. Същият има обща фирма с Жозеф Ридуег – Partifina S.A., която е регистрирана на същия адрес като Mako Trading.

Жозеф Ридуег пък в момента е в борда на директорите на Metinvest International S.A., която е 100% собственост на Metinvest B.V. Холандия. А предишното име на Metinvest International S.A. е Leman Commodities, фирма за търговия с метали, която е създадена от Феликс Блитщейн, впоследствие продадена на Ахметов.

Capture_2014-03-03_a_23.12.27

За две години търговия с въглища под вещото ръководство на Блитщейн, Mako Trading печели поне 500 милиона долара. Малка подробност е, че произходът на въглищата, продавани в полза на Янукович – син, е съмнителен – от така наречените „копанки“, в които суровината се добива нелегално, без да се плащат такси на държавата. Но при такъв влиятелен татко едва ли някой в Украйна е посмял да се противопостави.

Общите директори и управители на Янукович и Ахметов са налице, но по-интересен е въпросът дали има финансови потоци между банковите сметки на Mako Trading и Metinvest, което швейцарските разследващи могат лесно да установят.

Трябва да се отбележи, че при евентуални санкции от Европейския съюз срещу украинския олигарх заради връзките с Янукович, мишена ще са металургичните предприятия на Ахметов в Италия (Ferriera Valsider S.P.A., Trametal SpA), Англия (Spartan UK Ltd, но също и българския завод за обикновени и специални стомани „Промет Стийл“ в Дебелт, купен от Ахметов през 2008 г. от руската „Смарт груп“. Сега 95% от капитала на „Промет Стийл“, който възлиза на 49 млн $ е собственост на Metinvest B.V.

Обновена 06.03.2014: След затварянето на Кремиковци продукцията на завода край Бургас рязко се увеличи с $100 млн още през 2009 г. и това въпреки кризата, показват годишните отчети. Украинските собственици обещаваха инвестиции за модернизация от 1,5 млрд. долара, които обаче все още не са факт. Вместо това за 3 години в „Промет Стийл“ са съкратени 300 работни места, като едновременно с това оборотът е нараснал до $250 млн.

Capture_2014-03-02_a_14.48.50

Видно от отчетите на Промет Стийл, след затварянето на Кремиковци през 2009 г. оборотът скача на два пъти със $100 млн годишно в условия на тежка криза в индустрията

Неотдавна фирмата на Ахметов Метинвест отвори офиси в Букурещ, разкри местният партньор на OCCRP RISE Project. Мениджър на компанията е българинът Веселин Соколов, на 32 години, който е и шеф на продажбите за Югоизточна Европар в швейцарската Metinvest International SA. Соколов няма участия в други фирми в България според регистрите. Според партньорите ни от RISE Project, Промет Стийл има да получава 312 000 евро от фалиралата румънска фирма United Prodimpex SA.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English