Capture_2014-01-15_a_17.42.45

Семейството на Цветлин Йовчев демонстрира завидно благосъстояние, показват данните от имотния регистър и декларациите на бившия шеф на ДАНС пред Сметната палата. От февруари 2010 до септември 2012 то успяло да изплати ипотечен кредит с вноски от по 3000 евро месечно.

След като подава оставка от ДАНС на 28.02.2011 г. Йовчев декларира ипотечен заем от 85 000 евро сключен с Уникредит – Булбанк. Той изплаща и два лизинга за автомобили за 5000 и 9400 лв. В сметките си Йовчев има 9500 лв. но съпругата му има над 80 000 лв. на влог.

Проверка в имотния регистър показва, че на 05.02.2010 г. Цветлин Йовчев и съпругата му Милена сключват ипотечен кредит за жилище от 113 кв. в Гърдова глава, купено от фирмата Билдко, която принадлежи на Самир Франсис – съдружник на руския мафиот Константин Циганов и бивш съдружник на Бойко Борисов

Само месец по-късно със заповед на Йовчев, тогава директор на ДАНС, Циганов е арестуван, отнето му е българското гражданство и е затворен в Бусманци, в очакване на експулсация. Циганов остана в Бусманци цяла година, тъй като обжалваше заповедта, а и руските власти отказваха да му издадат паспорт.

На 18.09.2012 г. ипотеката е заличена, като междувременно Йовчеви не са правили други имотни сделки. В регистъра липсват данни за рефинансиращ заем за същото жилище.

Ако ипотеката е погасявана с месечни вноски, това прави близо 3000 евро месечно, към които трябва да се добавят и вноските за лизинга на автомобилите. Излиза, че месечните вноски по кредити на Йовчеви са надхвърляли значително заплатата му като шеф на ДАНС. Не е известно обаче колко получава съпругата му, която видно от декларацията държи на влогове солидни авоари.

От по-ранните декларации на Йовчев като шеф на отдел в НСС се вижда, че семейството се е замогнало след като той напуска НСС и започва частен консултантски бизнес, за който Биволъ подробно писа. През 2007 г. Йовчеви нямат никакви влогове, а през 2008 г. Милена Йовчева е декларирала 9000 лв. на влог от заплата.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.