cvetanov-kanazirev

Цветан Цветанов и един от собствениците на „Балканстрой“ Йордан Каназирев в с. Бисер

Днес Европейската комисия обяви окончателно за непозволена държавна помощ скандалните заменки на гори при Тройната коалиция. Комисията беше сезирана от Зелените адвокати още през 2011 г., но отговорът се бавеше. Сега държавата има задължението да си прибере разликата до пазарните цени от новите собственици или да развали сделките, в противен случай я грози глоба от 2 млрд. лева.

Всички тези сделки с държавни гори се сдобиха със забрана за промяна на предназначението в началото на мандата на ГЕРБ. Народното събрание вписа промени в Закона за горите, според които заменките си остават гори и на тях не може да се строи. Борисов изтъкваше заслугата си за този законодателен акт в характерния си стил: „Аз спрях заменките на Станишев“.

Нито управлението на ГЕРБ, нито кабинетът „Орешарски“ обаче предприеха нещо, за да развалят скандалните заменки извършени при Тройната Коалиция, от които се облажиха олигарси близки до властта. Въпреки процедурата открита от Европейската комисия и забраната за смяна на предназначението, за четири години голяма част от заменките бяха препродадени, ипотекирани и разпарцелирани, за да се изгубят следите към първоначално заменените имоти.

От Екокоалиция „За да остане природа в България“ припомниха най-фрапантните сделки: 1364.067 декара дюни край Камчия, заменени в полза на „Бета Форест“ ЕООД, 1344.763 декара дюни край Камчия, дадени на „Мирта Инженеринг“ ЕООД, два терена от 470.005 декара и 578.716 дка крайбрежни терени на Сребърния бряг до Балчик, заменени от „Ол сийз пропърти“ ООД, както и над 3000 декара държавни гори над Говедарци, Рила, дадени на фирми свързани с Христо Ковачки.

Проверка на Биволъ показа, че пасивността на ГЕРБ по този въпрос има просто обяснение: знакови фирми от „обръча на ГЕРБ“ също са се облажили с имоти от заменки. Нещо повече: забраната за промяна на предназначението точно за тези имоти вече четири години не е вписана от Агенцията по кадастъра.

„Строителите на ГЕРБ“

Бойко Борисов и Цветан Василев редовно отмарят, зиме и лете, в хотелите на „Пирин Голф“, пише местната преса. Там те са топло посрещани от строителните босове Николай и Костадин Калоянови, и Йордан Каназирев, собственици на комплекса. Но топлата им връзка с ръководството на ГЕРБ се проследява и извън летните и зимните почивки. През 2011 г. репортаж на бТВ разкри схема за контролиран вот в Разлог в полза на кандидата на ГЕРБ. По неофициална информация сред тях е и фирмата „Балканстрой“, собственост на същите бизнесмени.

През 2012 г. след трагедията в с. Бисер Цветан Цветанов настоя „Главболгастрой“ и „Балканстрой“ да стрoят нови къщи без процедура по ЗОП. По-късно „Балканстрой“ спечели търга за построяване на къщи, заедно с друга фирма близка до ГЕРБ: „Билд инвест“. Както писа тогава Медияпул, процедурите по избора на изпълнител предизвикват сериозни съмнения за предрешеност.

Дюни ли са дюните? Заменки ли са заменките?

Дружеството „Пирин Голф Холидейз Клуб“, което е собственост Николай и Костадин Калоянови и Йордан Каназирев заменя 517 декара гори в Разлог през 2005 г. Тогава декларираният материален интерес е 281 754 лв. Година по-късно, на 20.11.2006, имотите са продадени на „Балканстрой“ само за 5600 лв. През 2007 за 66 декара е променено предназначението със заповеди 313, 328, 314, 315 на ДАГ. Предназначението на останалите имоти не е променено. След забраната за промяна на предназначението имотите са продадени на друга фирма със същите собственици: „Балканстрой Груп Холдинг“, като материалният интерес вече е 135 000 лв. А през 2012 г. терените са oкрупнени и ипотекирани за 8 милиона лева в СИБАНК, като кредитополучател е „Пирин Голф Холидейз Клуб“.

zamenka-dgf-pirin-golf

Дотук схемата е класическа: препродажби, окрупняване, ипотекиране на земята. Въпреки действащата забрана да се строи, теренът носи явни ползи на фирмата. Проверката на Биволъ обаче извади наяве и друг скандален факт:

забраната за промяна на предназначението на този имот, съгласно Закона за горите, не е вписана в информацията за имота в Агенцията по кадастъра,

което позволява да се извършват процедури за промяна на предназначението и да се вадят строителни книжа, като местната власт може да се позове на отсъствието на информация за ограничения.

zamenka-razlog

piringolf-kadastar

По аналогичен начин бяха продадени и получиха строителни разрешителни имотите върху дюните в Несебър, за които в кадастъра не пишеше, че са дюни. След като този проблем беше ясно идентифициран покрай скандала „Дюнигейт„, Народното събрание реши в началото на 2013 да се изготвят специализирани карти на дюните. Тези карти все още не са готови поради съпротивата на местните власти, тъй като се засягат големи инвестиционни интереси.

Заменки ли са заменките? Вписани ли са в кадастъра ограниченията върху другите заменки на фирми и лица приближени на БСП, ДПС и ГЕРБ? Проучването на Биволъ продължава с имотите на знаковите настоящи собственици на бившите държавни гори.

Следва…

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English