Пари от продажба на незаконни субстанции са превеждани към сметките на двама словенски пенсионери в България, твърди се в публичен документ на съда от Масачузетс. В документите по делото срещу словенска група за производство и пласмент на стероидни анаболи от 2011 г. са споменати лицата Йозеф Тополовец и Ана Тополевец на чиито сметки в Пиреос банк и Райфайзенбанк са постъпвали по банков превод от чужбина пари от продажба на стероидите през интернет сайт. Групата е разкрита от агенти на ДЕА и се е сдобила с обвинение, но Словения не е екстрадирала осъдените в САЩ.

Темата е актуална покрай скандала с допинга в българския национален отбор по вдигане на тежести и признанието на спортния министър Красен Кралев, че в България се потребяват най-много забранени субстанции. Но също така е свързана с проблемите на надзора в българската финансова система.

steroidi-1

По принцип банките имат задължението да са проактивни в рамките на регулациите срещу пране на пари и да проверяват произхода на всеки по-значителен входящ превод. Банковият надзор и ДАНС също контролират финансовите потоци. Освен така банките са длъжни да проявяват допълнителна предпазливост при откриване на сметки на чуждестранни лица, които не живеят постоянно у нас и не развиват бизнес. Проверка на Биволъ в регистрите показа, че лица с имена Йозеф и Ана Тополевец не притежават и не управляват бизнес в България и не са собственици на имоти в страната.

Биволъ попита прокуратурата дали там са постъпили запитвания по линия на международната правна помощ за установяване на фактите по този случай и дали е образувано досъдебно производство за пране на пари. Вече четвърти месец пресофиса на ПРБ не отговаря на запитването. По неофициална информация въпросите ни засягат засекретено и неприключило разследване за производствени мощности на групата и на българска територия.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English