Чували ли сте за кипърския гражданин Ники Тенекедзи? Не сте и нямаше да чуете, ако неговата офшорка „Колвик Сървисиз“ не беше спечелила търг за 500 млн. лв., за да строи 60 км. от АМ „Хемус“ чрез българската си фирма „ПСТ Груп“. Още 300 млн. лв. ще вземе фирма, свързана с близкия до премиера шеф на „Лукойл“ Валентин Златев.

Честито на Ники! От документите, публикувани от Биволъ се вижда, че той купува „Колвик Сървисиз“ от небезизвестния Георгиус Георгиу през февруари 2014 г.  Два месеца по-късно, на 14 април 2014, „Колвик“ е вписана като нов собственик на „ПСТ Груп“. Фирмата е част от „Холдинг Пътища“ на Васил Божков – Черепа, която строеше „Тракия“. „ПСТ“ е заложена в ПИБ срещу дълг за 55 млн. лв.

pst-kolvik

Георгиус е малоимотен кипърец, който владее активи за над 1,2 млрд. лева, всичките кредитирани от ПИБ. На хартия той е най-големият чуждестранен инвеститор у нас. Всъщност, Георгиус е просто подставеното лице на собствениците на банката- Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Тези отдавна разкрити от Биволъ факти въобще не притесняват БНБ, КФН и Прокуратурата. Никой не вижда проблем, че с огромната сума, взета от вложителите, е кредитиран личният бизнес на собствениците на финансовата институция.

Какво всъщност се случва с „ПСТ Груп“? Периодът, в който „Колвик Сървисиз“ сменя собственика си и придобива „ПСТ Груп“ съвпада с времето, когато отношенията между собственика на КТБ Цветан Василев и Делян Пеевски започват да изстиват, а  корпулентният депутат-бизнесмен се ориентира към друг финансов донор – ПИБ. Няколко месеца по-късно КТБ беше ликвидирана, а ПИБ беше спасена с държавни пари. Факт е, че фирмите свързани с Делян Пеевски се прекредитираха именно в ПИБ.

Скоростното и непрозрачно възлагане на огромната обществена поръчка за АМ „Хемус“ на фирмата, свързана с Пеевски и с ПИБ за пореден път потвърждава формата и същността на Коалицията #КОЙ – ПеевСки и Буда, за която Биволъ пише вече повече от година и доказва нейното наличие с документи. Както казваше бившият премиер Станишев – „Един ясен симбиоз“!

А новоизпеченият мултимилионер Ники Тенекедзи, който ще строи „Хемус“ е за Делян Пеевски това, което Георгиус Георгиу е за Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев – просто параван.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English