Беден кипърец ще строи Хемус за 500 млн. лева. Купил бизнеса от Георгиус

Коалицията #КОЙ ПеевСки и Буда си даде поредния подарък с държавни пари
by Екип на Биволъ

Чували ли сте за кипърския гражданин Ники Тенекедзи? Не сте и нямаше да чуете, ако неговата офшорка “Колвик Сървисиз” не беше спечелила търг за 500 млн. лв., за да строи 60 км. от АМ “Хемус” чрез българската си фирма “ПСТ Груп”. Още 300 млн. лв. ще вземе фирма, свързана с близкия до премиера шеф на “Лукойл” Валентин Златев.

Честито на Ники! От документите, публикувани от Биволъ се вижда, че той купува “Колвик Сървисиз” от небезизвестния Георгиус Георгиу през февруари 2014 г.  Два месеца по-късно, на 14 април 2014, “Колвик” е вписана като нов собственик на “ПСТ Груп”. Фирмата е част от “Холдинг Пътища” на Васил Божков – Черепа, която строеше “Тракия”. “ПСТ” е заложена в ПИБ срещу дълг за 55 млн. лв.

pst-kolvik

Георгиус е малоимотен кипърец, който владее активи за над 1,2 млрд. лева, всичките кредитирани от ПИБ. На хартия той е най-големият чуждестранен инвеститор у нас. Всъщност, Георгиус е просто подставеното лице на собствениците на банката- Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Тези отдавна разкрити от Биволъ факти въобще не притесняват БНБ, КФН и Прокуратурата. Никой не вижда проблем, че с огромната сума, взета от вложителите, е кредитиран личният бизнес на собствениците на финансовата институция.

Какво всъщност се случва с “ПСТ Груп”? Периодът, в който “Колвик Сървисиз” сменя собственика си и придобива “ПСТ Груп” съвпада с времето, когато отношенията между собственика на КТБ Цветан Василев и Делян Пеевски започват да изстиват, а  корпулентният депутат-бизнесмен се ориентира към друг финансов донор – ПИБ. Няколко месеца по-късно КТБ беше ликвидирана, а ПИБ беше спасена с държавни пари. Факт е, че фирмите свързани с Делян Пеевски се прекредитираха именно в ПИБ.

Скоростното и непрозрачно възлагане на огромната обществена поръчка за АМ “Хемус” на фирмата, свързана с Пеевски и с ПИБ за пореден път потвърждава формата и същността на Коалицията #КОЙ – ПеевСки и Буда, за която Биволъ пише вече повече от година и доказва нейното наличие с документи. Както казваше бившият премиер Станишев – “Един ясен симбиоз”!

А новоизпеченият мултимилионер Ники Тенекедзи, който ще строи “Хемус” е за Делян Пеевски това, което Георгиус Георгиу е за Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев – просто параван.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also