Братя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в Румъния

Българските мафиоти, измамили румънската държава с 26 милиона евро, са били подпомогнати от румънска престъпна група, замесена и в други международни измами с храни.
Екип на Биволъ

Десетки хиляди румънски бедни семейства не са получили олио и брашно от румънската държава, тъй като българите, които трябвало да ги доставят по договор с Агенцията за разплащания в земеделието (APIA) изчезнали с храните и с парите.

Общата щета е за 26 милиона евро, средства предоставени от Европейския съюз в рамките на програмата за подпомагане на социално слабите семейства в Румъния.

Директорите на APIA бяха арестувани на 5 октомври 2015 от румънската антикорупционна прокуратура (виж тук), която им повдигна обвинения за злоупотреба с власт и пране на пари.

Журналистите от Биволъ работиха върху този проект заедно с румънските си колеги от Rise Project в продължение на месеци и успяха да открият собственика на българската фирма, която е замесена в измамната схема.

Името му е Валери Милорадов Петров, по документи собственик и управител на ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН, която е сключила договори с APIA, за да достави брашно и олио.

Когато видя документите на APIA Петров посочи, че подписите върху тях не са негови, макар че са поставени под неговото име.

Един от подписите е на Веселин Лафчиев. Той е човекът, който въвлича Петров в схемата, като му плаща за ролята на “сламен човек » във фирмата ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН – твърди Петров. Името на Лафчиев се появява и в обвинителния акт на румънската прокуратура.

За да спечели търга с румънската държава ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН има нужда от солидна гаранция от 31 милиона евро. Такава гаранция е издадена от Първа Инвестиционна Банка (FIBANK). Сега обаче банката не иска да изплати гаранцията с аргумента, че парите не са постъпили по сметка на банката, както пише в договора с APIA. Договор, под който не фигурира подписът на самия Петров.

Веселин Лафчиев, който се е подписал вместо Петров, е създал и регистрирал ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН с адрес в апартамента на майка си на ул. Лъвски рид 6 в София. Валери Петров, който е “сламен човек” в схемата, обяснява как “добре облечени и ухаещи господа, истински милионери”, са го посещавали в жилището му, за да го убеждават да подписва различни документи. От думите му излиза, че реално други лица са контролирали фирмата му и са оформили документацията за румънския търг.

Българската група

Според румънските прокурори начело на българската група е Иван Танев – “Универсалния”, син на бившия министър на земеделието Георги Танев. Той е издирван от Интерпол за данъчни измами и пране на пари, но успява да избяга. Неговата съратничка Мила Георгиева е арестувана в Белград и екстрадирана в България. Година по-късно тя отново е арестувана с обвинение, че е начело на организирана престъпна група, която МВР нарича “Килърите”.

В обвинението на румънската прокуратура Мила Георгиева е посочена като партньор с Веселин Лафчиев и още трима българи : адв. Снежинка Стойкова, Стефка Стоева и Николай Христов. Тези лица се явяват и като представители на ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН според документите в APIA, иззети от прокурорите.

В обвинителният акт е записано също, че за измамата са съдействали неизвестни служители от Първа Инвестиционна Банка, която е издала гаранции за търга.

За да спечели търговете, Георгиева и нейните помощници са поели ангажименти за доставки на олио и брашно на много ниски цени. Тези ангажименти са имали ключова роля, тъй като са позволили на българите да елиминират конкуренцията.

Първата фирма, която подписва ангажимент за доставките е АЛЕКСАНДРА ТРАНСПОРТ ЕООД, която е контролирана от панамска офшорка, част от групата на Мила Георгиева. Управител на Александра Транспорт е Александра Самунджи, която се появява заедно с Мила Георгиева като управител във фирмата ДЖЕНЕЗИС ЛАБОРАТОРИ.

Румънската група

която подписва ангажименти към ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН е VEGA TRADE INDISTRY от Гюргево. Тази фирма е свързана с мащабна схема за укриване на доходи и пране на пари от престъпни схеми, за която румънската прокуратура започва разследване през 2012 г.

VEGA TRADE INDISTRY е управлявана от Сорин Адриан Газдач и синът на сенатора Цезар Магуреану, който е разследван в същата афера. Газдач от години търгува с храни и има бизнес отношения с Октавиан Гречу, шеф на клана “Копчетата” от Гюргево, замесен в много скандали от национално значение. Прокурорите доказват през 2012 г., че този клан е замесен в сложна схема от операции в много страни, сред които България и Румъния. Повече от 100 фирми са действали в мрежа за трансгранични доставки на храни, които са ощетили румънския бюджет с повече от 130 милиона евро.

ПИБ: “Няма да платим!”

Българската банка ПИБ се оправдава с корупцията в Румъния и отказва да плати гаранцията на APIA, въпреки решението на Апелативния съд в София, което не е окончателно. Финансовата институция отхвърля решението на съдиите и е изпратила писмо до БНБ, Министерството на правосъдието и висши магистрати, в което се твърди, че не е редно българска банка да плаща за “корупцията в Румъния”. С оглед на това, че предстои по делото да се произнесе ВКС, това писмо може да се тълкува и като опит за натиск над съда.

Братя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в РумънияБратя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в РумънияБратя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в РумънияБратя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в РумънияБратя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в Румъния

В същото време връзките на ПИБ с групата на Мила Георгиева са доказани. Един от собствениците на банката Ивайло Мутафчиев е продал на Мила Георгиева апартамент в София за 350 хиляди лева (виж тук). Подставените лица Георгиус Георгиу и Евдокия Макламузи, които са номинални собственици на офшорки, получили над 1 млрд. лева заеми от ПИБ (виж тук), стоят и зад фирмите свързани с ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН и Мила Георгива.

Къде са парите?

Журналистите от Биволъ и Rise установиха, че близо 19 милиона евро от APIA са отишли в офшорна сметка на ВИ ЕМ в Кипър, а оттам в други офшорки, като следите им се губят в Хонг Конг. Но не съвсем. Следите остават. Подробности четете в продължението.

apia_bulgari_005_v2

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also