Братя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в Румъния

Българските мафиоти, измамили румънската държава с 26 милиона евро, са били подпомогнати от румънска престъпна група, замесена и в други международни измами с храни.
by Екип на Биволъ

Десетки хиляди румънски бедни семейства не са получили олио и брашно от румънската държава, тъй като българите, които трябвало да ги доставят по договор с Агенцията за разплащания в земеделието (APIA) изчезнали с храните и с парите.

Общата щета е за 26 милиона евро, средства предоставени от Европейския съюз в рамките на програмата за подпомагане на социално слабите семейства в Румъния.

Директорите на APIA бяха арестувани на 5 октомври 2015 от румънската антикорупционна прокуратура (виж тук), която им повдигна обвинения за злоупотреба с власт и пране на пари.

Журналистите от Биволъ работиха върху този проект заедно с румънските си колеги от Rise Project в продължение на месеци и успяха да открият собственика на българската фирма, която е замесена в измамната схема.

Името му е Валери Милорадов Петров, по документи собственик и управител на ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН, която е сключила договори с APIA, за да достави брашно и олио.

Когато видя документите на APIA Петров посочи, че подписите върху тях не са негови, макар че са поставени под неговото име.

Един от подписите е на Веселин Лафчиев. Той е човекът, който въвлича Петров в схемата, като му плаща за ролята на “сламен човек » във фирмата ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН – твърди Петров. Името на Лафчиев се появява и в обвинителния акт на румънската прокуратура.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

За да спечели търга с румънската държава ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН има нужда от солидна гаранция от 31 милиона евро. Такава гаранция е издадена от Първа Инвестиционна Банка (FIBANK). Сега обаче банката не иска да изплати гаранцията с аргумента, че парите не са постъпили по сметка на банката, както пише в договора с APIA. Договор, под който не фигурира подписът на самия Петров.

Веселин Лафчиев, който се е подписал вместо Петров, е създал и регистрирал ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН с адрес в апартамента на майка си на ул. Лъвски рид 6 в София. Валери Петров, който е “сламен човек” в схемата, обяснява как “добре облечени и ухаещи господа, истински милионери”, са го посещавали в жилището му, за да го убеждават да подписва различни документи. От думите му излиза, че реално други лица са контролирали фирмата му и са оформили документацията за румънския търг.

Българската група

Според румънските прокурори начело на българската група е Иван Танев – “Универсалния”, син на бившия министър на земеделието Георги Танев. Той е издирван от Интерпол за данъчни измами и пране на пари, но успява да избяга. Неговата съратничка Мила Георгиева е арестувана в Белград и екстрадирана в България. Година по-късно тя отново е арестувана с обвинение, че е начело на организирана престъпна група, която МВР нарича “Килърите”.

В обвинението на румънската прокуратура Мила Георгиева е посочена като партньор с Веселин Лафчиев и още трима българи : адв. Снежинка Стойкова, Стефка Стоева и Николай Христов. Тези лица се явяват и като представители на ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН според документите в APIA, иззети от прокурорите.

В обвинителният акт е записано също, че за измамата са съдействали неизвестни служители от Първа Инвестиционна Банка, която е издала гаранции за търга.

За да спечели търговете, Георгиева и нейните помощници са поели ангажименти за доставки на олио и брашно на много ниски цени. Тези ангажименти са имали ключова роля, тъй като са позволили на българите да елиминират конкуренцията.

Първата фирма, която подписва ангажимент за доставките е АЛЕКСАНДРА ТРАНСПОРТ ЕООД, която е контролирана от панамска офшорка, част от групата на Мила Георгиева. Управител на Александра Транспорт е Александра Самунджи, която се появява заедно с Мила Георгиева като управител във фирмата ДЖЕНЕЗИС ЛАБОРАТОРИ.

Румънската група

която подписва ангажименти към ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН е VEGA TRADE INDISTRY от Гюргево. Тази фирма е свързана с мащабна схема за укриване на доходи и пране на пари от престъпни схеми, за която румънската прокуратура започва разследване през 2012 г.

VEGA TRADE INDISTRY е управлявана от Сорин Адриан Газдач и синът на сенатора Цезар Магуреану, който е разследван в същата афера. Газдач от години търгува с храни и има бизнес отношения с Октавиан Гречу, шеф на клана “Копчетата” от Гюргево, замесен в много скандали от национално значение. Прокурорите доказват през 2012 г., че този клан е замесен в сложна схема от операции в много страни, сред които България и Румъния. Повече от 100 фирми са действали в мрежа за трансгранични доставки на храни, които са ощетили румънския бюджет с повече от 130 милиона евро.

ПИБ: “Няма да платим!”

Българската банка ПИБ се оправдава с корупцията в Румъния и отказва да плати гаранцията на APIA, въпреки решението на Апелативния съд в София, което не е окончателно. Финансовата институция отхвърля решението на съдиите и е изпратила писмо до БНБ, Министерството на правосъдието и висши магистрати, в което се твърди, че не е редно българска банка да плаща за “корупцията в Румъния”. С оглед на това, че предстои по делото да се произнесе ВКС, това писмо може да се тълкува и като опит за натиск над съда.

Братя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в РумънияБратя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в РумънияБратя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в РумънияБратя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в РумънияБратя по мафия: ПИБ, “Килърите” и румънска банда ограбили “храните за бедните” в Румъния

В същото време връзките на ПИБ с групата на Мила Георгиева са доказани. Един от собствениците на банката Ивайло Мутафчиев е продал на Мила Георгиева апартамент в София за 350 хиляди лева (виж тук). Подставените лица Георгиус Георгиу и Евдокия Макламузи, които са номинални собственици на офшорки, получили над 1 млрд. лева заеми от ПИБ (виж тук), стоят и зад фирмите свързани с ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН и Мила Георгива.

Къде са парите?

Журналистите от Биволъ и Rise установиха, че близо 19 милиона евро от APIA са отишли в офшорна сметка на ВИ ЕМ в Кипър, а оттам в други офшорки, като следите им се губят в Хонг Конг. Но не съвсем. Следите остават. Подробности четете в продължението.

apia_bulgari_005_v2

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also