Проверка на СГП по заповед на Апелативна прокуратура не е установила нарушения при използване на случайното разпределение на преписки и дела, включително тези разпределени на прокурор Боряна Бецова. Това гласи лаконичния отговор на ВСС, след като зададохме следните детайлни въпроси:

– Колко прокурора от СГП имат разпределени дела, засягащи лица на висши властови позиции: депутати, министри, шефове на агенции за последните 3 години?

– Колко прокурора са участвали в случайното разпределение на медийно известните сигнали срещу Делян Пеевски, срещу активисти на Протестна мрежа, срещу министър Иван Данов и делото срещу Христо Бисеров, всичките разпределени на прокурор Боряна Бецова от СГП?

– Ако прокурор Бецова е поела проверката срещу министър Иван Данов от друг прокурор какви са причините да бъде избрана точно тя? Имало ли е случайно разпределение или Бецова е била посочена служебно. От кого?

– С какъв софтуер се разпределят прокурорите в СГП?

В сигнала до ВСС настояхме също да бъдат публикувани протоколите от посочените по-горе разпределения в СГП. Видно от отговора, всички подробности около разпределението на делата в СГП, включително и използвания софтуер, са засекретени. 

Случайното разпределение на преписките и делата в прокуратурата не е на фокуса на общественото внимание като разпределението на делата в съдебна фаза. Евентуалната му манипулация, както и служебните замествания, дават значителни възможности за оказване на политическо влияние – повдигане на обвинения срещу неудобни лица или прекратяване на преписки срещу „наши хора“.

Биволъ ще поиска от Апелативна прокуратура гр. София резултатите от проверката на разпределението на делата в СГП по реда на ЗДОИ.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English