Проверка на СГП по заповед на Апелативна прокуратура не е установила нарушения при използване на случайното разпределение на преписки и дела, включително тези разпределени на прокурор Боряна Бецова. Това гласи лаконичния отговор на ВСС, след като зададохме следните детайлни въпроси:

– Колко прокурора от СГП имат разпределени дела, засягащи лица на висши властови позиции: депутати, министри, шефове на агенции за последните 3 години?

– Колко прокурора са участвали в случайното разпределение на медийно известните сигнали срещу Делян Пеевски, срещу активисти на Протестна мрежа, срещу министър Иван Данов и делото срещу Христо Бисеров, всичките разпределени на прокурор Боряна Бецова от СГП?

– Ако прокурор Бецова е поела проверката срещу министър Иван Данов от друг прокурор какви са причините да бъде избрана точно тя? Имало ли е случайно разпределение или Бецова е била посочена служебно. От кого?

– С какъв софтуер се разпределят прокурорите в СГП?

Харесва ли Ви статията?
Само срещу няколко лева месечно можете да гарантирате съществуването на независима разследваща журналистика.
Кликнете тук и станете абонат на Биволъ с Данъкъ "Биволъ"!В сигнала до ВСС настояхме също да бъдат публикувани протоколите от посочените по-горе разпределения в СГП. Видно от отговора, всички подробности около разпределението на делата в СГП, включително и използвания софтуер, са засекретени. 

Случайното разпределение на преписките и делата в прокуратурата не е на фокуса на общественото внимание като разпределението на делата в съдебна фаза. Евентуалната му манипулация, както и служебните замествания, дават значителни възможности за оказване на политическо влияние – повдигане на обвинения срещу неудобни лица или прекратяване на преписки срещу „наши хора“.

Биволъ ще поиска от Апелативна прокуратура гр. София резултатите от проверката на разпределението на делата в СГП по реда на ЗДОИ.


Подкрепете кампанията #DMSЯневагейт за популяризиране на Яневагейт във Facebook

Ако цените нашата работа подкрепете сайта "Биволъ" с дарение (банков превод, в брой - през Cashterminal, ePay.bg - EasyPay, PayPal, биткойни), абонамент или покупка на наш рекламен продукт:

Print Friendly