В ръцете на мафията: Търговец на оръжие, участващ в американските усилия за борба с ИДИЛ, е свързан с организираната престъпност

Арам Ростън, BuzzFeed News
Екип на Биволъ

Американската армия е използвала компания свързана с български мафиот за да купува оръжия за сирийските бунтовници. За друг високопоставен служител, който е участвал в закупуването на оръжия от страна на САЩ, е било установено, че е замесен в „измама или подвеждане“ на инвеститорите.

Според източници и правителствени доклади, когато миналата година администрацията на Обама започва опити да въоръжава умерената сирийска опозиция за да воюва с ИДИЛ, Пентагона е сключвал сделки с търговци на оръжие с много тревожно минало. BuzzFeed News научи, че:

▸ Основният подизпълнител в България, откъдето е трябвало да бъдат доставени много от оръжията за САЩ, е имал документно доказана връзка с човек, който се смята за прословут мафиот с прякор „Барона“.

▸ На президента на ключова американска компания-подизпълнител, Regulus Global,  са били повдигнати федерални обвинения за подкуп, които са били прекратени след като съдебните заседатели по делото не събират гласове за осъдителна присъда.

▸ Държавните регулатори на ценни книжа за установили, че Главният изпълнителен директор на Regulus Global е извършил „измама или подвеждане“ на един от инвеститорите.

Разкритията повдигат въпроси за проверките за сигурност, които Пентагона извършва при изключително важни програми за борба с тероризма и за това как фирмени босове с връзки с подземния свят или с проблеми със съда в миналото си могат да спечелят военни договори на стойност милиони долари от парите на данъкоплатците.

Както BuzzFeed разкри по-рано тази година, през декември 2014 г. Командването за специални операции към Министерството на отбраната на САЩ (SOCOM)  е сключило договор за 26.7 милиона щатски долара за доставка на оръжия с малка американска компания наречена Purple Shovel. Договорът е бил част от програмата на Обама „Обучение и снабдяване“ с обща стойност  500 милиона долара  за подпомагане на умерените сирийски бунтовници. SOCOM ръководи операциите на американските елитни и тайни командоси, като „тюлените“ на флотата (Navy SEALs) и специалните части на армията. SOCOM и Пентагона отказаха коментари за тази публикация.

Purple Shovel, компания без никакви публично известни големи договори с правителството, се ръководи от бивш сержант от армейското контраразузнаване – Бенджамин Уоръл. Самата тя не е купувала оръжията, а е аутсорсвала сделката към други фирми.

Както BuzzFeed News вече съобщи, тази сделка предизвика огромни проблеми. Подизпълнителите са се опитали да доставят на правителството на САЩ  хиляди стари гранати с ниско качество. През юни цивилен американски служител, нает по същия договор, загина по време на обучение докато обезвреждаше една от гранатите доставени от българския подизпълнител.

Нова информация, до която BuzzFeed получи достъп, показва, че проблемите със считаната за ключова програма на Белия дом в борбата с ИДИЛ са значително по-сериозни и от тези за които се знаеше досега.

В същото време трима източници твърдят, че и Purple Shovel и Regulus Global все още работят за правителството на САЩ, опитвайки се да закупят още оръжия за нова програма на Белия дом срещу ИДИЛ.

„Барона“: Връзката с българската престъпност

Тъй като SOCOM е натоварило Purple Shovel със задачата да придобие хиляди руски противотанкови оръжия за сирийските бунтовници, това усилие естествено стига до България. Балканската страна произвежда едни от най-добрите боеприпаси от руски модел и е съюзник в НАТО. Българските производители и брокери често работят с изпълнители от отбранителния сектор на САЩ.

Обаче, организирана престъпност в България е пандемия и „особено тежък случай“ както пише в доклад на Европейската комисия от тази година. Правителството е често обвинявано, че прави твърде малко за да я неутрализира.

Purple Shovel не е купувала български оръжия директно. Вместо това компанията е създала верига от договори за подизпълнение. Дала е поръчката на фирма наречена Regulus Global, базирана в щата Вирджиния, която от своя страна е наела малко известна българска компания, наречена Алгънс (Alguns Ltd).

Алгънс изигра най-централната роля във финансираната от данъкоплатците сделка за въоръжаване на сирийците, и според източници и доклади, американски военни и служители на Държавния департамент са знаели, че оръжията са били доставяни от Алгънс.

По-неясно е колко хора са знаели, че начело на Алгънс стои бивш прекупвач на скрап на име Александър Димитров, който отново според източници и доклади в продължение на години е в този бизнес заедно с прословутия и колоритен български бос от организираната престъпност на име Боян Петракиев Борисов с прякор „Барона“.

Чрез електронна поща и приложения за онлайн съобщения Димитров каза, че познава Петракиев, но отрече да има общ бизнес с него.

Оръжейни търговци твърдят, че Алгънс е малко известна в средите на производителите на оръжия в България. Димитров, който кара черно Мазерати, „не е част от този бизнес“, каза опитен търговец на оръжие в страната. „Той е нов в този бизнес.“

Преди участието си в Алгънс, Димитров е бил регистриран с ЕГН-то си в българските съдебни регистри като съсобственик на фирма наречена SIB Metal, основана през 2004 година.

Другият регистриран собственик на това дружество е „Барона“ Петракиев.

„Петракиев е известен престъпник с дълго криминално досие, което датира от десетилетия,“ заяви комисар Явор Колев, началник на отдел Трансгранична организирана престъпност към българското Министерство на вътрешните работи . „ В средите на правоприлагането той се счита за прочут представител на организираната престъпност в България.“

Петдесет и три годишният Петракиев се съгласи да даде интервю на BuzzFeed и потвърди от хотел в София, че наистина е имал общ бизнес с Димитров. Заради височината си от близо два метра, Петракиев има внушителна присъствие и се перчи с голяма увереност. Дойде на обяд със син анцуг Reebok. На порция сирене и чаша българско бяло вино, той обясни, че е единият от само тримата все още живи „силни“ от посткомунистическите времена.  Каза, че в момента има бизнес интереси в казина в Кения.

Криминалното досие на Петракиев датира от 1977 г., когато според комисар Колев е бил осъден за грабеж. Колев предостави, по неговите думи частичен списък с наказателните присъди на Петракиев.  Публикации във вестници добавят към списъка още арести и присъди за престъпления вариращи от кражби на коли до организирана престъпност.

За него се говори, че по време на Балканските войни и ембаргото над Сърбия е провеждал контрабандни операции от родния си град Сливница, който е стратегически разположен на пътя от София до Белград. Това е и родният град на Александър Димитров от Алгънс, подизпълнителят на САЩ. Петракиев заяви, че според него петролното ембарго над Сърбия е било несправедливо и затова не го е зачитал.

Според български медийни публикации, той е бил арестуван през 1994 г. в операция на спец части, която е имала за цел спасяване на сръбски шофьор на камион отвлечен от бандата на Петракиев. Според тези публикации в последствие той се е признал за виновен и е бил осъден на затвор, като вече е излежал присъдата си.

Пак от публикации се разбира, че през 2003 г. е бил арестуван, а по-късно осъден за кражба на железопътни релси за скрап. След това, през 2004 г., са му повдигнати нови обвинения, този път за кражба на стари бойни глави и други престъпления свързани със скрап.

Това е и годината, когато Петракиев започва скрап бизнес с Димитров, който по-късно ще влезе и в бизнеса с оръжие. Връзката между гангстера и търговеца на оръжие беше първоначално съобщена през изминалото лято от българския вестник „24 часа“.

Петракиев обясни, че познавал Димитров, собственикът на Алгънс, от времето, когато и двамата живеели в Сливница. Нарече го „Сашо Димитров“, което на български е умалителното на Александър и обясни, че той се е обърнал към него през 2004 г., за да го помоли да станат партньори в SIB Metal, дружество, което е регистрирано на адреса на апартамента на Петракиев .

Петракиев заяви, че той е бил този, който е запознал Димитров с „влиятелни хора“, и че точно неговите връзки са помогнали на Димитров да се превърне в днешния успешен бизнесмен. „Преди да му помогна Димитров беше нищо,“ хвали се той.

В същото време, бършейки устата си със салфетка, заяви, чене е виждал Димитров от десетилетие насам и не е участвал в Алгънс и търговията с оръжие.

Публикации разкриват, че през 2009 г. Петракиев е бил осъден по обвинения в организирана престъпност и през същата година се е явявал в съда като свидетел по дело за отвличането на сина на мафиотски бос.

В интервюто си с BuzzFeed Петракиев обясни, че участието му в искането на откуп било просто помощ за приятел.

Димитров, собственикът на Алгънс , живее в масивна двуетажна къща в затворен комплекс близо до София. В един слънчев ноемврийски ден черното му Мазерати беше паркирано отвън, но членовете на семейството му казаха, че не е у дома. По-късно ни написа следното в имейл: „ Не съм участвал в организирана престъпност, нито преди, нито сега.“  По повод на Петракиев каза: „Твърдението ви, че сме съсобственици на една и съща компания е лъжа.“ SIB е прекратила дейността си през 2012 година.

Малко преди тази статия да бъде публикувана, Димитров се свърза с BuzzFeed чрез приложение за онлайн съобщения и се опита да обясни на претенциозен английски , че подписът му върху документите на SIB е „фалшив“. Той не се идентифицира с името си, макар че даде да се разбере кой е и се позова на предишна комуникация с BuzzFeed.  Каза още, че SIB Metals „никога не е имала сделка дори и за един щатски долар“.

„Нещо необичайно се случва тук“, каза Стивън Шунър, професор по федералното право в юридическия факултет на университета Джордж Вашингтон. „Има общо правило според което правителството най- вероятно избягва сделки  с такива хора каквито описвате, защото те биха могли да се окажат „не-отговорни“. Това е терминът.“

Алгънс (Alguns), която понякога се транслитерира на английски език като Algans, играе ключова роля не само в усилията на Вашингтон да снабдява сирийските бунтовници с оръжие, но и в трагедия, която уби един американец. През юни 2015 г. Франсис Норвило от Тексас, баща на две деца, почина при експлозия на граната с широко поразяващо действие на полигона в Анево, в България. Според четири източника, които са запознати със сделката, и според български държавни служители, цитирани от медиите,  Алгънс е взел под наем полигона за обучението като част от договора и е предоставил гранатата, която Норвило е обезвреждал.

Правителството на САЩ заяви, че не разследва смъртта му. Разследването се  водело в България, от прокурор в град Пловдив. Норвило е работил за Skybridge Tactical, друг подизпълнител на Purple Shovel. Президентът на Skybridge, Крис Ръмбли, заяви, че Норвило е бил внимателен и високо-квалифициран по отношение на оръжията, и че причините за експлозията все още са неизвестни. Каза, че се надява, че американското правителство ще разследва обстоятелствата около смъртта му. Заедно с това Ръмбли заяви пред BuzzFeed: „Бих се радвал, ако продължите да ровите.“ каза той. „Продължавайте да ровите“!

Обвинения в подкуп и “ измама или подвеждане“

Regulus, компанията, която е наела Алгънс, има двама високопоставени служители, които в миналото са имали неприятности със закона.

Президентът на Regulus, Лий Толсън, е бил обвинен в участие в голяма схема за подкупи, която получи широк отзвук през 2010 г.. Той е един от 22-мата оръжейни търговци обвинени в изкуствено надуване на цената на оръжия предназначени за Габон, след което са плащали „комисионна“ на агент на ФБР под прикритие, който се е представял за габонски правителствен служител  – класическа схема с рушвети.

Впоследствие обаче, обвиненията на правителството срещу Толсън и останалите се разпадат. През 2011 г. съдебните заседатели стигат до задънена улица, а през 2012 г., прокурорите решават да снемат обвиненията срещу него и предполагаемите му съучастници.

В изявление за BuzzFeed, Толсън отбеляза, че обвиненията са отхвърлени окончателно и напомни думи на съдията по делото, който е нахокал прокуратурата за поведението й по време на разследването.

Толсън кара Астън Мартин в цвят шампанско, но твърди че автомобилът е „претърпял щети от наводнение“.

По време на обвиненията срещу него Толсън е бил включен в специален списък на хора и фирми, които не могат да работят по федерални договори, но след като те са отхвърлени е допуснат отново . „Много съм горд с работата, която вършим в подкрепа на операциите за борба с тероризма по целия свят,“ каза той пред BuzzFeed.

Но, включването на човек, който е привлечен по дело със сериозни обвинения, в договор свързан с едно от най-важните усилия на Америка в борбата срещу тероризма е „изненадващо и притеснително“, каза професор Чарлз Тифер, който преподава право в сферата на обществените поръчки в юридическия факултет на университета в Балтимор.

Главният изпълнителен директор на компанията-майка на Regulus, Regulus  Global, Уйлям Ф. Съмъриндайк, в миналото си също е имал проблеми със закона и е сравнително нов играч в оръжейния бизнес. Бившият борсов посредник  за пръв път става център на обществено внимание през 2004 г. като част от група, която се опитва да премести бейзболния отбор на Монреал в градчето Норфолк, щата Вирджиния.

През 2012 г. Щатската комисия по корпорациите на Вирджиния, която следи продажбите на ценни книжа в щата, е установила, че Съмъриндайк е извършил 12 нарушения на нормативни актове за ценни книжа при продажби на двама инвеститори. Някои от тези нарушения са били свързани с продажба на нерегистрирани ценни книжа в свързани с него дружества, като част от тях са „участвали в бизнес с „измама или подвеждане“. Нарушенията на Съмъриндайк свързани с „измама или подвеждане“ излизат на бял свят след като той взема 50,000 долара от зъболекар, когото познава покрай местен бейзболен отбор, с обещание да ги инвестира.

Инвестицията е била за компания с името HotSpot, основана от Съмъриндайк, която трябвало да инсталира интерактивен маркетинг със сензорни екрани в компютърни павилиони.

Според следователите имало само един проблем – Съмъриндайк пропуснал да каже на зъболекаря, д-р Джеймс Нотингам, че в момента когато той е подписвал банковите чекове, HotSpot  вече не съществува като юридическо лице. Според констатациите в разследването, Съмъриндайк е свидетелствал, че по времето, когато Нотингам инвестира в HotSpot, компанията вече не е имала „офис, служители или оборудване“.

Регулаторният орган на финансовата индустрия (FINRA), който е разследвал паралелно подобен случай, е стигнал до заключението, че Съмъриндайк е нарушил разпоредби свързани с ценни книжа поради това, че е оперирал с частни ценни книжа с участието на дружества, в които е имал интерес и не е информирала компанията си, че е извършвал външни сделки с тези книжа.

В имейл до BuzzFeed Съмъриндайк каза, че е съгласен с констатациите на Щатската комисия на Вирджиния и FINRA, но има забележки към езика използван от регулаторите за характеризиране на действия му. Той не обяснява всички нарушения, в които е обвинен, а  пише следното: „Същността на констатациите на комисията е, че съм позволил предлагането на ценни книжа да се извършва от дружество, чиито официален статут на щатска компания е изтекъл през 2007 г..“

Нотингам, зъболекарят който е инвестирал чрез Съмъриндайк в закупуването на ценни книжа в компания, която не съществува в правния мир, казва, че в момента се срамува, че навремето е вложил парите си в нея. „Той ми каза: „Лесно ще удвоиш парите си,“ спомня си Нотингам, и обяснява, че така и не е успял да възстанови и пени от тези 50,000 долара, които е инвестирал. „Имам чувството, че някой се е възползвал от мен,“ добави Нотингам. „Играехме заедно бейзбол и той използва връзката ни като съотборници. А човек не прецаква съотборниците си!“

Попитан какво мисли за коментарите на Нотингам, Съмъриндайк отрече да му е обещавал да удвои парите си и каза: „Мислех го за приятел.“

Не е ясно какво е знаел SOCOM за миналото на хората, които са работили по въоръжаването на сирийските бунтовници. В имейла си Съмъриндайк пише, че е щял да разкрие нарушенията си с ценни книжа, ако някой го е бил поискал, но посочва, че те „абсолютно не са“ свързани с ролята му на договаряща страна за федералното правителство.

През октомври Обама прекрати програмата на САЩ „Обучение и снабдяване“. Вместо нея, в момента Пентагона изпраща оръжие за съществуващите отряди на сирийските бунтовници. След атентатите проведени от ИДИЛ в Париж и Сан Бернардино това дело придоби още по-голяма спешност.

Purple Shovel, компанията, която е „дала под наем“ договори на Regulus и Алгънс, е все още в разгара на тези усилия, според източници от оръжейната промишленост. Наскоро компанията е изпратила на търговци на оръжие „списък за пазаруване“, който изтече в BuzzFeed, на мощни оръжия, които SOCOM иска да купи от България, Сърбия и Чехия. В списъка са включени стотици гранатомети, повече от 5000 противотанкови гранати и 45 картечници руски модел.

Източник: BuzzFeed

Източник: BuzzFeed

В сътрудничество с Давид Джамбазов от България

Статия на Арам Ростън от BuzzFeed. Превод Биволъ

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also