За руснака, загубил гражданството си у нас и мястото си във Forbes

Роман Доброхотов: “Магнитски” – катастрофа за Сергей Адониев. Синовете му – все още “българчета” (Обновено)

Двама синове на руския олигарх от GemCorp са все още български граждани, става ясно от санкционния списък на Министерството на финансите на САЩ
Николай Марченко
Последвайте:

Още двама български граждани са внесени в списъка на санкционираните лица от Министерството на финансите на САЩ по Закона “Магнитски”. Става дума за живеещите в Лондон руснаци с двойно гражданство – притежатели на паспорти на Руската федерация и на Република България.  Двамата санционирани са синове на руския мултимилионер и близък до Кремъл олигарх Сергей Адониев, съосновател на единствения руски производител на смартфони Yota Phones. Сергей Адониев се прочу в България, след като се разбра, че е получил българско гражданство в качеството си на “инвеститор” през 2008 г.  През 2022 г. стана ясно, че той е сред руските инвеститори в прословутата “Джемкорп”. “Магнитски” е катастрофа за предприемача, който се опитваше да се дистанцира от Кремъл, коментира за “Биволъ” главният редактор на The Insider Russia Роман Доброхотов, чиято медия разкри криминалното минало на Сергей Адониев през 2019 г. Децата на Адониев са засечени по време на международното разследване #LuxLeaks (Luxembourg Leaks) като собственици на вила за $25 млн. на Френската Ривиера. 

Руснакът е лишен от български паспорт след скандал през 2018 г., за който “Биволъ” подробно писа тогава (виж статията долу) след обръщението на Антикорупционния фонд (АКФ) към властите да обърнат внимание върху законността на притежавания паспорт от санкционирания след инвазията в Крим предприемач. 

През 2022 г. стана ясно, че Адониев и ключовият от партньорите му в миналото, Сергей Авдолян, поне до 2015 г., са били сред инвеститорите в Gemcorp Capital Management LImited, прочула се у нас със скандала около сделката на Кирил Петков и Асен Василев (вижте повече тук). По различни данни парите на руснаците със заема от Внешторгбанк (ВТБ) са били за около 250 млн. долара сред общите инвестиции в американската компания.

Путиновият “олигарх с български паспорт” прави първите руски смартфони Yota Phone

В сайта на американското финансово ведомство са изписани имената на санкционираните лица начело със самия Сергей Адониев както на английски, така и на кирилица (вижте скрийншота долу).  Така, олигархът е вписан според документите му на латиница като ADONEV, Sergei Nikolaevich и на кирилица като АДОНЬЕВ, Сергей Николаевич. 

Същевременно фамилията на децата му преднамерено или непреднамерено, но се пише по различен начин както на латиницата, така и на кирилицата. За тях пише, че “са свързани с Адониев, Сергей”.  Синовете на Адониев съответно са вписани като ADONYEV, Filipp Sergeevich (АДОНИЕВ, Филипп Сергеевич), роден през 1997 г. и ADONYEV, Luka Sergeevich (АДОНИЕВ, Лука Сергеевич), роден през 2003 г. 

“Българчетата” Адониеви – в списъка по Закона “Магнитски” (Скрийншот: “Биволъ”)

Ако за самия Сергей Адониев пише, че е гражданин на Руската федерация и Израел, то синовете му са посочени с гражданство в Русия и…Република България.

Прави впечатление, че начинът на изписването на фамилното име на двамата “наследници” на олигарха е в българския, а не в рускоезичния му вариант. Те са посочени с фамилията “Адониев”, а не “Адоньев”, както би се изписвало името им на руски и както то е изписано в графата за баща им. 

Яхти, вили, сметки в Люксембург

В санкционния списък са включени също така такива луксозни превозни средства, които според Министерството на финансите на САЩ “са свързани” с Адониев. С тях очевидно ще му е доста по-сложно да се движи – става дума за частния самолет Bombardier Global 6000 и двете му яхти Addiction и Anatta.

OCCRP цитира Биволъ за паспорта на Адониев в разследването LuxembourgLeaks

Децата на Адониев са засечени по време на международното разследване на The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), част от коята мрежа е и “Биволъ”, известно като #LuxembourgLeaks. Триа от децата на руския бизнесмен са собственици на вила за 25 млн. евро на Френската Ривиера.

Според годишните отчети на люксембургска фирма децата на Адониев са собственици на Villa Violettes , четириетажен имот с изглед към морето на нос в Кап д’Айл, Франция. Фирмата им Felicity купи имота през 2006 г., когато трите деца са били на възраст около 9, 3 и 2 години. През 2015 г. компанията закупува и „компютърна база данни“ за 450 733 евро, която днес е сред активите на децата на Адониев.

Кокаин и милиони

Припомняме, че “Биволъ” писа (виж тук и долу) за Сергей Адониев през 2018 г., когато АКФ разкри, че тайнствен руски предприемач, съден за измама на територията на САЩ, е получил българско гражданство през 2008 г. 

АКФ го окачестви като “лице с бизнес интереси в сферата на телекомуникациите, както и в добива на полезни изкопаеми – в Русия – въглища, в Уганда – нефт”. “Използва в своята дейност офшорни дружества (Telconet Capital Limited Partnership, регистрирано на Каймановите острови), които го превръщат в рисков фактор от гледна точка на превенцията срещу прането на пари и избягване на данъчното облагане”, констатираха тогава от НПО-то. 

The Insider: Сергей Адониев бил разследван от ФБР за трафик на един тон кокаин

Тогава проверката на медията ни установи, че става дума за Адониев, чията съпруга Мария също е била притежателка на български паспорт. Адониев не отговаряше напълно на дефиницията за “олигарх”, тъй като състоянието му все бе под $1 млрд. Може би поради тази причина той не фигурираше и в т.нар. Списък на Путин, публикуван от Финансовото министерство на САЩ на 30 януари 2018 г.

Списъкът съдържаше имената на 114 висши политически лица и 96 олигарси от вътрешния кръг на президента Владимир Путин. Олигарх, или не, близостта на Адониев с този кръг от лица и фирми е факт, а придобиването на български паспорт будеше много въпроси.

След мащабния медиен скандал, Адониев е бил лишен от български паспорт. Оказа се, че синовете му обаче все още могат да пътуват по света в качеството им на граждани на ЕС с българските си паспорти. Живеят те обаче, за разлика от баща си, чийто адрес е посочен в Израел, в Лондон.  

През 2019 г. руското издание за разследваща журналистика The Insider Russia (партньорската ни медия по мрежата The Organized Crime and Corruption Reporting Project ) и сайтът “Биволъ” писаха, че Сергей Адониев и съдружниците му са били разследвани за трафик на кокаин от властите в САЩ. 

The Insider допълни информацията за присъдата на Адониев с новината, че той е бил разследван не само за икономически престъпления, но и за трафик на един тон кокаин, преди да се превърне в милиардер с подкрепата на кръга около руския президент Владимир Путин. Това е било преди Адониев да стане известен технологичен магнат в Русия, но е не е необичайно предвид криминалната биография на други предприемачи в обкръжението на Владимир Путин. 

Руският президент Владимир Путин, гендиректорът на “Ростех” Сергей Чемезов и основателят на Yota Сергей Адониев сключват сделката, направила последния олигарх. (Снимка: ТАСС) 

„Вчера стана известно, че българското гражданство на милиардера Сергей Адониев е анулирано, след като властите на страната са научили за присъда та на руския олигарх (по българското законодателство гражданство при съдимост не може да бъде придобито). Съсобственикът на Yota Сергей Адониев, известен за широката общественост като спонсор на „Новая газета“ и предизборната кампания на Ксения Собчак е бил арестуван в САЩ през 1998 г., след като е организирал мошеническа схема с доставка на кубинска захар за Казахстан (за това пише и Биволъ, цитирайки руските медии – бел. ред.)“, писа тогава The Insider Russia

Руски журналист пред “Биволъ”:  “Магнитски” е катастрофа за Адониев 

“Разбира се, че включването в списъка “Магнитски” си е катастрофа за него”. Така коментира по случая “Адониев” специално за “Биволъ” главният редактор на едно от водещите руски независими разследващи издания The Insider Russia Роман Доброхотов. Журналистка на The Insider Анастасия Кириленко е разследвала криминалното инало на Адониев през 2019 г.

Припомняме също така, че Доброхотов с колегите си в The Insider в партньорство с Христо Грозев и ръководената от него Bellingcat е разследвал отравянето на водещия руски опозоционен лидер Алексей Навални и др. скандални случаи, цитирани от медиите по света.

Доброхотов припомня, че Адониев е “влагал” в такива “имиджеви проекти” като игралния филм “Дау” вестник “Новая газета”.

Главният редактор на The Insider Роман Доброхотов (снимка: The New York Times)

“Преди пълномащабната война в Украйна той можеше да разчита, че в очите на европейците ще може да се дистанцира отр Кремъл и от връзките си с (шефа на държавната корпорация “Ростех” – б.р.) Сергей Чемезов”.

“Но войната промени много неща и сега, когато попадат под атака и такива либерали като (собственика на руската “Алфа банк” – б.р.) Михаил Фридман и (банкер и инвеститор – б.р.) Петър Авен, на Адониев му е сложно да маневрира”.

Главният редактор на The Insider коментира и запазеното българско гражданство при двамата санкционирани синове на Адониев: “Относно децата – винаги трябва да се гледа индивидуално – до каква степен са самостоятелни, какви са им възгледите и т.н.”

“Едно е ако активите на родителите им са записани на тях, друго е ако са самостоятелни хора, които печелят със собствен труд”, констатира Доброхотов.

Според руския журналист непосредствено дейността на синовете на Адониев медията му засега не е проверявала, затова е сложно да се прецени дали са пряко замесени в бизнеса на баща си.

ЕК пита защо удряме Пеевски и Божков с „Магнитски“. Асен Василев: Няма нищо притеснително

Forbes Russia: Вносител на плодове и инвеститор в телекоми 

През 2021 г. сп. “Forbes Россия” е бил под Nr.193 сред най-богатите предприемачи в Русия със състояние от около 550 млн. долара, което е под декларираните от него около 700 млн. долара през 2020 г.  Изданието Super Yacht Fan обаче оценява състоянието на Адониев доста по-солидните 3 млрд. долара. 

Според руското издание на Forbes, Адониев е “частен инвеститор”. Роден е на 27 януари 1961 г. в гр. Лвов, Украинска ССР, женен, с пет деца. Пише, че един от първите (легални) бизнеси на Адониев е компанията за внос на плодове JFC в партньорство с предприемача Владимир Кехман. Според изданието, компанията е била “сред най-едрите на пазара” в този сегмент на търговията в Русия. 

Инвестиционният фонд на Адониев Garsdale е притежавал не само дялове в Yota Mobile и Yota Phone, но също пакет акции в един от най-големите руски мобилни оператори “Мегафон”, чийто мажоритарен акционер е най-богатият руски олигарх Алишер Усманов (собственик на металургичния гигант “Метолинвест”, британския ФК Arsenal и вестник “Коммерсантъ”). 

Сергей Адониев и Алишер Усманов (Снимка: “Коммерсантъ”)

Според данните на Forbes пикът на личното състояние на Адониев е бил през 2017 г., когато в класацията на изданието е вписан с $800 млн. През същата година е спечелил от продажбата на дела си в компанията “Технологии на парников ръст” на съдружника си Сергей Рукин

Вижда се, че е в списъка на списанието сред най-богатите руснаци от 2013 г., с между 700 и 800 млн. долара като през 2021 е за последен път в топ 200 с малко над половин милиард. Дали е свързано с пандемията или санкциите, не е ясно, но очевидно предприемачът играе по-малка роля в руския бизнес, отколкото допреди две години. 

Досиетата FinCen: Човек на Пеевски и ГЕРБ в схемата “Магнитски”

В списъка още: Президентът на Татарстан и министърът на промишлеността 

Сред лицата, които са влезли този път в списъка “Магнитски”, са още редица руски олигарси и политици. Сред тях най-високопоставените са вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, президентът на Татарстан Рустам Миниханов и съпругата му Гулсина, директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Аркадий Гостев, ръководителят на Управлението на президента по осигуряване на дейността на Държавния съвет Александър Харичев, заместникът му Борис Рапопорт,  основният акционер на “Калашников” Алан Лушников и члена на съвета на директорите на “Норникел” Сергей Батехин

Денис Мантуров и Владимир Путин (снимка: “Коммерсантъ”)

Сред компаниите, тоест юридическите лица, внесени в списъка с това решение на финансовото ведомство на САЩ, са няколко такива на един от най-богатите руски олигарси Владимир Потанин, който самият е в санкционния списък от декември 2022 г. Става дума за компаниите на Потанин Whiteleave Holdings, “Интеррос инвест”, “Интеррос капитал”

Предполага се, че всички тези лица, внесени в SDN (Specially Designated Nationals) списъка, оттук нататък са със забрана за влизане в Съединените щати, а активите им в  американските банки се замразяват. А яхтите и самолетите на съответните лица, на свой ред, се блокират от движение. 

ОБНОВЕНО: Около 00:28 ч. на 31.01.2023 г. #

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: