Разследване от София до Кишинев...

Главният прокурор на Молдова се зае с лотарията на Васил Божков

Бизнесът ни там е заграбен с помощта на българските служби, коментира беглецът пред „Биволъ“
Николай Марченко
Последвайте:

Васил Божков – Черепа вече не е водещ играч и в тото-пазара на Република Молдова. Сутринта на 22 октомври 2020 г. главният прокурор на Молдова Александър Стояногло обяви на извънреден брифинг, че е започнато разследване срещу „Национална лотария“ заради ощетяване на държавата с около 20 млн. евро в периода 2017 – 2019 г.

Както писа „Биволъ“ през март 2019 г., човек на Васил Божков ръководи водещата фирма-подизпълнител на държавното предприятие “Loteria Moldovei” („Национална Лотария” на Молдова – НЛМ). Ставаше дума за българския гражданин Пламен Стефанов Миланов, който от 18 години живее в Кишинев. Подсъдимият за фалшифициране на документи българин представлява в Кишинев “Национална лотария” АД (National Lottery AD).

Офшорка на Васил Божков e подизпълнител на тотото в Молдова

Българо-молдовският предприемач ръководи най-големия подизпълнител на НЛМ през регистрирана в Дубай фирма. Същевременно шоуто на лотарията се излъчваше всяка неделя по телевизията на реалния властелин на Молдова към онзи момент – олигархът и председател на Демократичната партия (ДПМ) Владимир Плахотнюк, когото главният прокурор се закани да обаяви в международно издирване през Интерпол след като е напуснал Кишинев през юни на 2019 г. след протести в страната.

Статия по темата бе и на корицата на авторитетния вестник за разследваща журналистика Ziarul de Garda (ZdG), като на нея е изобразен Васил Крумов Божков, известен в ъндърграунда като “Черепа”. Разследването на молдовските колеги бе озаглавено: “Бизнесът “Лотария”. 

През 2017 г. компанията NGM Company получава договор за Националната лотария на Молдова в резултат на публично-частното партньорство с Министерството на икономиката на Молдова. Компанията от Кишинев е собственост  на NGM SPC Limited (Дубай, ОАЕ), в която пък сред съучредителите има други две български компании: National Lottery AD и New Games AD на Васил Крумов Божков.

Българинът Пламен Миланов коментира за телевизията Канал 2 на Влад Плахотнюк (Снимка: Publika.md)

„И двете са собственост на един от най-богатите граждани на България Васил Божков“, писаха медиите в Кишинев.

Пред молдовския новинарски сайт Newsmaker.md от пресслужбата на NGM Company коментираха през януари 2020 г., че:

„разследването, което се води в България срещу г-н Васил Божков, няма нищо общо с лотарийния бизнес в Република Молдова“.

„В интерес на трети лица” 

Но този четвъртък главният прокурор Александър Стояногло обяви, че в „интерес на трети лица правителството на Република Молдова е намалило или е изключило данъчни плащания за хазартния бизнес“. Според него прокурорите са пресметнали, че заради това държавата е загубила поне 400 млн. леи (около 20 млн. евро) приходи през 2017 и 2018 г.

 

Молдовските служби подготвят делото от месеци, стана ясно от получената от Биволъ записка

Според молдовския топ-прокурор, задържани са редица длъжностни лица, включително работили в Лицензионната камара и Министерството на икономиката и инфраструктурата на Молдова.

«Прокурорите ни извършват проверка относно траекторията за действия, които са позволили да се нанесат щети за бюджета поради съмнителни схеми на редица чуждестранни компании и монополния контрол върху хазартния бизнес».

Според него по време на кабинета на експремиера Павел Филип (ДПМ) „на ниво правителство и парламент е приета съответната нормативна база“.  “Редица лица във властта са действали в интерес на трети лица, разработили и приели законови поправки, които са позволили да се направи от хазартния бизнес монопол за държавното дружество „Национална лотария на Молдова“, казва той.

Главният прокурор на Република Молдова Александър Стояногло (Снимка: Tribuna.md)

„Министерството на икономиката е „създало“ техническите условия за потенциални партньори, за да се изключат предварително от сектора всички родни компании. Очевидно е, че условията са били нагласени за конкретна компания“.

Сред условията за публично-частното партньорство беше една такава компания да „разполага с подобен бизнес в друга държава“, да „имат опит за работа не по-малко от три години“ и „годишен оборот за последните три години не по-малко от €500 млн.“.

Според Александър Стояногло, след сключването на договор за ПЧП, НЛП трябваше да получава до 75% от печалбата, а частният партньор – останалите 25%.

„Иначе държавата получаваше едва 11,4% от доходите, тъй като НЛМ е покривала разходите в наградния фонд, а частният партньор – останалите 89,6%“.

Според главния прокурор на Молдова между 1 октомври 2018 и май 2019 г. в страната са били продадени лотарийни билети на стойност 325,98 млн. леи. От тях, според сметките на Стояногло,  „39,5 млн. леи е получила НЛМ, а частният партньор – 81,5 млн. леи“.

Генпрокуратура расследует монополизацию игорного бизнеса в Молдове. Кто в этом участвовал?

„Заграбиха ни бизнеса“

„Биволъ“ потърси за коментар Васил Божков по повод започналото в Молдова разследване. „За съжаление, нашите компании вече нямат нищо общо с Молдова“, коментира той за медията ни.   

Прдприемачът твърди, че няма контрол над молдовската лотария „от края на януари 2020 г.“ „Участието ни беше заграбено с помощта на българските служби и прокуратурата. Какво се случва след това нямам информация“, писа Божков.

Бизнесът “Лотария” (в. “Зиарул де Гардъ”)

„Биволъ“ получи и една информативна записка на молдовските служби, в която се цитират данните за водените дела в България като „информация на българските служби“.

„Мисля, че знаете колко са достоверни данните от българското разследване“.

Божков отрича да познава избягалия топ олигарх на Молдова Влад Плахотнюк, който контролираше бившата съветска република еднолично между 2016 и 2019 г.

Именно с телевизиите на медийния магнат беглец Влад Плахотнюк са сключени всички договори за реклама през 2017 г., когато на власт е председателстваната от него ДПМ. Министър на икономиката, отговарял за реформата на лотарийния и хазартен бизнес на Молдова, беше вицепремиерът Октавиан Калмик, от квотата на ДПМ в правителството тогава.

 

От неговото ведомство в работната група за спешното приемане (само за две седмици) на поправките от страна на депутати на ДПМ през 2017 г. беше държавният секретар (зам.-министър) Анжела Сусану.

Васил Божков – Черепа купил дял в грузинската държавна лотария

„Не познавам г-н Плахотнюк, а договорите с телевизиите в Молдова са сключвани на пазарен принцип от местния мениджмънт“, коментира Васил Божков.

Предприемачът твърди, че не познава и българския гражданин Пламен Стефанов Миланов, който от 2017 г. насам ръководи „Националната лотария на Молдова“.

„Естествено, че не съм“, коментира той дали го е назначавал на тази длъжност като представител на дубайските компании-инвеститори.

Кой е ръководил бизнеса в Молдова Васил Божков предпочита да не коментира.

„Не зная. Не съм се занимавал с оперативно наблюдение на тази компания“.

По какъв начин въобще се е озовал в Молдова като инвеститор, също предпочита да не споделя.

Участничката на Евровизия от Молдова Наталия Гордиенко като водеща на “Национална лотария” по тв “Прайм” на Влад Плахотнюк

«Сложно и дълго за разказване, а и не ми е важно».

Според бизнесмена в момента по-важно било за него случващото се в България:

 «Темите, свързани с нея са ми приоритет».

Други подробности по случая бизнесменът отказа да коментира.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d