Данните на "Биволъ" - потвърдени при оперативно заснемане

Забранената в Молдова партия “Шор” е плащала на гласуващите за ДПС

Молдовски колеги цитират предишните разследвания на “Биволъ” по темата с купуването на гласове на бесарабски българи в Гагаузия
Николай Марченко
Последвайте:

Представители на забранената в Република Молдова партия “Шор” на проруския олигарх беглец Илан Шор са агитирали и плащали в Гагаузия на гласуващите за ДПС. Това става ясно от видеоклиповете, публикувани от молдовския разследващ вестник Ziarul de Gardă (ZdG), партньор на “Биволъ” по международната мрежа на разследващи медии The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) (вижте на руски на румънски). 

Изданието цитира и няколкото разследвания на “Биволъ” по темата с купуването на гласове на предсрочните избори за Народното събрание, сред бесарабските българи и гагаузи в Република Молдова, през последните 2 години.

Олигархът Илан Шор – с Илиян Узун (в центъра), председателя на Народното събрание на Гагаузия Михаил Константинов (втори отляво) и Михаил Влах (на първи план) Снимка: Фейсбук

Припомняме, че през юли 2021 г. “Биволъ” писа за търговията с гласове в Гагаузия в статията “Първи не само в Турция. По 25 евро на ръка за гласувалите за ДПС в Молдова”. След това стана ясно, че един от “двигателите на търговията с гласове” е предположително активистът Михаил Влах, роднина на дългогодишната башканка (аналог на президент) на автономията Ирина Влах, която се ползваше с покровителството на руския и турския президенти Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, инвестиращи в молдовския регион с рускоезично гагаузко и българско малцинства.

ZdG публикува редица видеоклипове от последните и предишните избори, на които се вижда, как активистът Михаил Влах и Илия Узун, депутат от Народното събрание на Гагаузия, общуват с няколко души, които трябва да гласуват, и след това им дават пари.

Кадрите са заснети по време на парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. и 2 април 2023 г. За тези избори за Народното събрание на България, на територията на Молдова бяха открити осем избирателни секции, включително в Гагаузката автономия: гр. Комрат, гр. Чадър-Лунга, гр. Вулканещ и с. Копчак.

След като гласуваха, тези жени се срещнаха отново с Михаил Влах и с дамата, отговаряща за разпределянето на парите.

По €15 на ръка от джипка. Как гласуват за ДПС в Молдова

На кадрите се вижда как жената дава пари в кеш на избирателките от Гагаузия. Всичко се случва под наблюдението на депутата от Народното събрание на Гагаузката автономия на Молдова Илия Узун, който се намира в паркирано наблизо луксозно BMW.

След като получават парите, жените напускат мястото, където е заснето видеото. По-късно Михаил Влах се качва на пътническата седалка в колата на Узун и след известно време излиза, защото жената, отговаряща за предаването на парите, се връща.

Депутатът на НСГ Илия Узун с “избирател” на 2 октомври 2022 г. (Снимка: Ziarul de Gardă)

В друго видео, заснето близо до избирателна секция в гр. Комрат, се вижда как Михаил Влах разговаря с двама мъже, докато други трима мъже се приближават последователно до жената, отговаряща за раздаването на парите. След това Влах показва на една от жените нещо на телефона си, след което я повежда към избирателната секция.

В същото време жената, отговорна за раздаването на паричната награда, е на задната седалка на автомобила и в някакъв момент към нея се приближават група мъже.

€15 и организиран транспорт срещу глас за ДПС+ГЕРБ в Молдова

Скоро  след това групата хора се насочва към избирателната секция. По-късно хората се връщат към колата и се редуват да седнат отзад. Цялата сцена се наблюдава от Михаил Влах.

Михаил Влах също е заснет да дава пари на мъжете. На кадрите се вижда, че докато е на шофьорското място на луксозното си BMW, той оставя вратата отворена, за да могат двама мъже да дойдат и да вземат парите. На кадрите се вижда как единият от мъжете преброява получените пари и ги слага в джоба си.

Михаил Влах дава инструкции на 2 октомври 2022 г. (Снимка: Ziarul de Gardă)

Видеата потвърждават сигналите, получавани от Сайта за разследваща журналистика “Биволъ” последователно през 2021 и 2022 относно опитите на ДПС със съдействието Михаил Влах, да плаща по по 300 или 500 леи или около 30 или 50 лв. за глас. Вижте повече в материала на “Биволъ” от 2 октомври 2022 г.: “15 евро на ръка от джипка. Как гласуват за ДПС в Молдова”.

Същевременно “Биволъ” има информация и, че на първите от последната поредица от предсрочни избори през април и октомври 2021 г., гласове са се купували и в центъра не бесарабските българи в Молдова – гр. Тараклия, където колата с посредниците е била паркирана под прозорците на избирателната секция – Консулството на Република България. Вижте още в статията на “Биволъ” от ноември 2021 г.: “15 евро и организиран транспорт срещу глас за ДПС + ГЕРБ в Молдова”.

Михаил Влах дава инструкции на 2 октомври 2022 г. от БМВ-то си (Снимка: Ziarul de Gardă)

Освен това, дни преди българските парламентарни избори, в Гагаузия са се появявали делегации както на ДПС, така и на Партията на справедливостта на Ердоган, които се срещат там с властите на автономията, политици, граждани и дори с някои от гореспоменатите местни лидери, засечени после и като предположителни посредници при пазаруване на гласове.

Източниците на “Биволъ” включват както членове на СИК на парламентарните избори в Молдова, така и местни експерти, общественици и обикновени граждани. Също така, през 2021 г., както писа тогава “Биволъ”, шефът на Инспектората на полицията в гагаузкия гр. Чадър Лунга официално потвърди пред медията ни, че се провежда разследване по сигнал за използване на смартфони в секцията в града, предположително за последващо доказване на направения вот за посочения кандидат. Според източниците ни ставало дума за ДПС.

Депутатът Илия Узун предположително се разплаща с гласоподавателка (Снимка: Ziarul de Gardă)

През 2021 г. в разговор с “Биволъ”, Иван Демерджиев, който тогава бе зам.-министър на правосъдието, увери, че търговията с гласове ще бъде един от мотивите българските институции да ограничат рязко издаването на гражданство на представители на гагаузкото малцинство в Молдова.

Колегите в Молдова са сигурни, че същите лица, които плащат за изборите на башкан на регион, са замесени и в търговията с гласовете на българските парламентарни избори.

“Започнахме да документираме темата с корумпирането на гласоподаватели на изборите за башкан на Гагаузия”, споделят пред “Биволъ” главният редактор на молдовското издание ZdG Виктор Мошняг.

Депутатът Илия Узун предположително разплаща в кеш гласове, 2 април 2023 г. (Снимка: Ziarul de Gardă)

“Докато работихме по темата, научихме, че хората, причастни, към фалшифицирането на бюлетените, преди са били замесени и във фалшифицирането на изборите в България”, пояснява Мошняг.

“Проверихме и намерихме статиите на тази тема в българската преса, в “Биволъ”, затова решихме да публикуваме тази история, след като имаме и видеодоказателства за разпределянето на парите”.

Но властите в Кишинев уверили разследващите журналисти, че не “могат да предприемат нищо”, понеже с организирането на вота в друга държава е “в компетенциите на съответната държава”: “Заявиха ни, че единствено могат да помолят правоохранителните органи в Кишинев да вземат мерки или да привлекат някой”.

Виктор Мошняг (Снимка: Ziarul de Gardă)

“С други думи, ни бе съобщено, че молдовските правоохранителни органи не могат да действат без официално обращение от страна на Република България”, констатира Виктор Мошняг.

Мисля, че замесените лица притежават българско гражданство, като със сигурност това може да се каже за депутата на Народното събрание на Гагаузия Илия Узун, констатира пред “Биволъ” основателят на неправителствената организация “Пилигрим Демо” Михаил Сиркели по повод разследването на колегите в ZdG.

“Ако в България има наказателно преследване за предлагане на подкуп, то поне на теория тези лица биха могли да бъдат подведени под отговорност и на територията на Република България, ако властите в София се задействат”, смята Сиркели.

Според него при тези видеа най-вероятно става дума за “оперативно заснемане” и “организирани течове от оперативното заснемане”. “Задачата е била да се изпрати сигнал на местните елити от страна на държавата: че ви следим и знаем с какво точно се занимавате”, казва Сиркели, според когото службите в Кишинев са добре запознати с покупкопродажбата на гласовете в Гагаузия.

Първи не само в Турция. По €25 на ръка за гласувалите за ДПС в Молдова

Според Виктор Мошняг видеата са постъпили в редакцията анонимно, и журналистите не са ги получили от специалните служби наготово.

Михаил Сиркели (снимка: Vocea Basarabiei)

Но според него не е изключено, видеата да са заснети от полицията, която следи покупкопродажбата на гласовете в Гагаузия, като част от записите на последните избори за башкан на на региона МВР на Молдова публикува официално, което впоследствие е използвано от Конституционния съд и като едно от основанията за забраната на партията “Шор”.

Същевременно българските връзки на Илан Шор са проследени от “Биволъ” и молдовски колеги още през 2019 г., когато медията ни написа, че “Молдовски олигарх е продал 12 duty-free магазина на българин”

Молдова забрани аналога на “Възраждане” – партията “Шор”, но проруската партия не се отказва, писа на 4 септември 2023 г. и българското издание “Капитал”, като цитира разследванията на “Биволъ” и ZdG по темата.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: