Държавата саботира ваксинацията срещу Син език

Предстои нов мор по селскостопанските животни в България
Димитър Стоянов

Защо възлагането на жизненоважната животновъдите доставка от ваксина срещу син език се бави вече 4 месеца? Какво не достига на държава да предприеме решителни крачки, за да пресече епидемия по добитъка през идната 2015 г.? Има ли война между дистрибуторите на ветеринарни фармацевтични продукти заради крупната обществена  поръчка?

„Познавайки мисленето в България, когато се заговори за милиони дози и милиони левове винаги има хора, които изпадат в еуфория. Последно се говори за 5 милиона дози – ваксина срещу син език. Това без ДДС са 5-6 милиона лева (при единична цена от 55 евро цента на едро). Някой като го чуе и веднага започва да фантазира. Има хора които много обичат да фантазират.” Това ни обяснява ветеринарните лекар Георги Янчев. Той е съсобственик във фирма за внос и дистрибуция на ветеринарни фармацевтични продукти.

В началото на лятото той и семейството му се сблъскват челно за пореден път със Земеделското ведомство. Повод за конфликта е изборът и доставката на ваксина срещу син език. На 14 юли от референтната лаборатория във Великобритания обявяват, че в България има епидемия по добитъка – овце, кози и говеда от син език, серо тип 4. Министерството на земеделието и храните е принудено да проведе ваксинация. Д-р Павел Янчев – брат и съдружник на Георги Янчев обяснява, че логичният избор би бил ваксина, която има валиден лиценз у нас срещу съответния серо тип. В Европа условията са такива, че могат да се използват само инактивирани ваксини, обяснява ветеринарят.

Идеалният избор би бил ваксина, която има валиден лиценз за цяла Европа. В момента съществува една единствена ваксина, която има лиценз за всички страни членки на ЕС, защото е лицензирана директно в Европейската лекарствена агенция. Тя е на френския концерн Мериал и е специално разработена за Корсика и Марсилия. Ваксината обаче не била подходяща, защото е комбинация между 4-ти  и 2-ри серо тип, а ваксинацията срещу серо типове, които не причиняват заболяване на дадена територия е абсолютно забранена в Европа, уточняват Янчеви.

Този факт правел ваксината на Мериал неприложима у нас. В тази ситуация на утежнена епидемиологична обстановка, след като не разполага с ваксина лицензирана в цяла Европа или у нас, изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните разрешава употребата на друга ваксина. В тази ситуация се избира ваксина, която има издаден лиценз в някоя държава – членка на ЕС.

Оказва се, че в Европа има една лицензирана ваксина срещу син език серо тип 4. Тя е регистрирана в Испания и е произведена от CZ VETERINARIA. Янчеви пък са ексклузивен представител на испанската лаборатория у нас. На практика този факт ги превръща, изненадващо и за самите тях, в единствения възможен доставчик по обществената поръчка за ваксината. Тъй като се очаква ЕК да възстанови между 80 и  100% от разходите по ваксинирането у нас и за МЗХ, и за дистрибуторите е ясно, че България ще получи ваксините на възможно най-ниската цена от производителя. Вече бившият зам.-директор на БАБХ – д-р Радослав Карабаджаков също потвърди, че има само една моно ваксина – регистрираната в Испания, която според БАБХ е единствената, която може да се приложи в България към момента. Янчеви обясняват, че представители на CZ VETERINARIA са ги уведомили, че има официално обявен от международното бюро по епизодиите син език от серо тип 4 в България. Испанците обявили, че са единственият производител, който законно може да осигури такава ваксина и Янчеви трябвало да се активизират и да направят всичко възможно това да се случи.

От земеделското министерство обаче отказват да преговарят с родните представители на испанската лаборатория. Решават да преговарят директно с производителите. Направени са няколко опита за кореспонденция между български институции и въпросната лаборатория. Първият опит е направен от БАБХ. Чиновниците обявяват, че ще влязат в контакт с лабораторията, защото такава е процедурата. Янчеви дават личният e-mail на продуктовият мениджър на CZ VETERINARIA, защото е август и всички нормални европейци почиват. От лабораторията обясняват недвусмислено, че те имат ексклузивен представител за страната.

След това започна протяжна кореспонденция между земеделското аташе на България във Франция – Веселина Евдокимова и испанците. Въпросното аташе се прочу с мераците си да освежи обитаваното от нея жилище в Париж за скромната сума от около 50 000 евро. През 2012 г. предложението й създаде смут и недоумение във Външното ни министерство, както и в Министерството на земеделието и храните. Евдокимова води кореспонденцията с CZ VETERINARIA на потресаващ език. Нарича принципала на земеделското ведомство “My Minister”, сякаш по примера на Гьоринг, който нарича Хитлер My Furrer. По късно Евдокимова обяснява на Янчеви, че кореспонденцията й е възложено от министерството. Натоварена е да потърси контакт с всички лаборатории, които принципно произвеждат ваксини срещу син език, за да бъдат уточнени от МЗХ възможните варианти. От лабораторията й обясняват че тези въпроси трябва да бъдат отнесени към ексклузивните им представители у нас.

Третият опит за контакт с CZ VETERINARIA е от самото министерство. И тях испанците препращат към своите дистрибутори у нас. Докато родните чиновници водят активна, макар и безплодна кореспонденция с испанците се случват някой смущаващи събития.

Първо личният е-mail на продуктовия мениджър на CZ VETERINARIA попада в ръцете на фирмата « Ивеста 2003 » – предпочитан доставчик в министерството на земеделието. 30 минути след като Янчеви дават личният e-mail на продуктовият мениджър на испанската лаборатория в БАБХ, в CZ VETERINARIA получават запитване на същият този e-mail, с проявен интерес от « Ивеста 2003 » да ги представлява у нас. Испанците препращат запитването на българските си партньори. Д-р Павел Янчев и днес недоумява как е попаднал този  e-mail в друга фирма. « Колко служители имат достъп до e-mail-ите, които ние сме изпращали и кой би могъл да го даде на въпросната друга частна фирма, можем само да гадаем, но е факт, че лабораторията е потърсена на e-mail- ла на продуктовия мениджър. До този момент в българия го знаехме 3-ма души. Тези опити няма как да минат и ми е много странно че се правят. Очевидно няма как да стане. » От къде е изтекла информацията може само да се предполага. Как са били мотивирани отделни служители на БАБХ да съдействат също е въпрос на догадки. Но догадки близки до ума.  

В утежнената епидемиологична ситуация, Янчеви чакат от БАБАХ разрешение за употреба за препарата на CZ VETERINARIA  у нас. Друга родна фирма на чело с д-р Симеон Пантелеев внася документи за лицензиране на ваксината срещу син език на друга испанска компания –  LABORATORIOS SYVA. Нейният лиценз в Испания е издаден през 2006 г. и суспендиран след 2011 г. безспорно в този факт няма никакво нарушение на закона. Но докато това се случва, неясно защо разрешението за употреба на медикамента на CZ VETERINARIA се бави. Ако хипотетично документите на втората ваксина бъдат валидирани, то тогава тя става приоритетен избор на МЗХ.

Процедурата по лицензирането на ваксината на LABORATORIOS SYVA, към днешна дата е стопирана. Началникът отдел приемане и валидиране на заявления към БАБХ – д-р Емил Кожухаров ни разказа, че самото заявление – част 2,3 и 4, които касаят качеството на продукта са на испански език, което не давало възможност те да бъдат оценени от българските експерти. А и българското законодателство налагало те да бъдат представени на български или на английски език. Експертът обясни пропуска с  нехайство. Освен това се оказва, че LABORATORIOS SYVA, чрез нейния дистрибутор д-р Симеон Пантелеев, не е платила таксата в размер на 3 500 лв, за услугите на БАБХ. Поради последният факт отделът приемане и валидиране на заявления е одитиран от БАБХ. Според наши източници са констатирани нарушения, но няма наказани.

Екипът ни се сдоби с кореспонденцията между LABORATORIOS SYVA и д-р Емил Кожухаров. В  писмата си д-р Кожухаров пита заявителя имат ли те действащ лиценз в някоя европейска държава за ваксината си срещу серотип 4. Сама по себе си, тази информация би трябвало се съдържа в апликационната форма за кандидатстване пред българските власти. Отделно в закона за ветеринарномедицинската дейност изрично е посочено, че комуникацията по легализирането на медикаменти се извършва между директора на агенцията и заявителя. Но само чрез официална кореспонденция. Писмата между д-р Кожухаров и LABORATORIOS SYVA категорично не попадат в тази графа. А и към момента д-р Кожухаров не е директор на БАБХ…. Защо въпреки редица пропуски, които биха спрели процедурата, каквито са неизрядните документи и неплатена такса, д-р Кожухаров е решил да кореспондира с испанските заявители по детайли, които трябва да са ясни от тяхната молба? Защо експертът е започнал комуникация, която не е описана, като част от професионалната му характеристика? Отговорът:

« Аз смятам, че дали продукта е лицензиран в ЕС, най-добре знае самата фирма. Лицето за контакт и фармакологична бдителност е посочено лице от LABORATORIOS SYVA. Така че с цел да не се бави процеса на валидиране беше зададен един обикновен въпрос: вашата ваксина притежава ли лиценз в други страни от ЕС? »

Ако един продукт е лицензиран в която й да е друга страна – членка на ЕС, той вече минава през процедура за взаимно признаване. Както обаче по-горе обяснихме, този факт трябва да бъде упоменат в заявлението. Отворен остава въпросът защо му е било потребно на д-р Кожухаров да не се бави процедурата, след като това е проблем на заявителя, а не негов. Прекият началник на доктор Кожухаров – д-р Борис Борисов –оправдава комуникацията между подчинения си и испанската лаборатория с информацията от неофициална справка от Европейската агенция по лекарствата. В нея пишело, че този медикамент е използван в няколко държави. На няколко места пишело, че е регистриран. Защо обаче д-р Борисов се доверява на информацията от неофициален документ, каквато е  справката, а пък неглежира официалното заявление? Не е ясно и защо експертите не са се допитали до официалните европейски регистри, ако са имали съмнения. Ако действително ги е имало, не доктор Кожухаров, а директора на БАБХ е трябвало да комуникира с лицето за контакти, посочено от LABORATORIOS SYVA. С официални писма. Но това е според закона.

В кореспонденцията лъсва и друг странен факт. От LABORATORIOS SYVA в писмен вид обясняват на д-р Кожухаров, че документацията на тяхната ваксина за серотип 4 ще бъде приведена в съответствие с европейските изисквания. Но това щяло да стане в следващ период, защото сега приоритет за компанията са ваксините срещу други типове син език. А кога една компания си позволява да кандидатства за лиценз с ясното съзнание, че документите и са неизрядни? « Вие разбирате ли, че ние не сме разследващ орган » – така отговори на този въпрос д-р Борисов. И допълни, че няма от къде да знае каква е логиката на фирмата. Tези отговори биха повдигнал още въпроси, но в случая те сякаш вече си имат отговор. Според запознати съществува одитен доклад за 21 произволно избрани ветеринарни продукта. Констатацията е, че над  80% от проверените медикаменти са лицензирани от БАБХ и по точно от дирекция „Контрол на ветеринарно-медицинските продукти“ оглавявана именно от д-р Борисов,  без да отговарят документално на изискванията за качество на активната субстанция. Какво означава този факт? Че у нас могат да се лицензират медикаменти, които ще бъдат спрени навсякъде в Европа? Възможно е.

Надяват ли се чуждите производители да минат през по-лека и « небрежно » проведена процедура за лицензиране у нас? А как по друг начин бихме обяснили документалните пропуски при подаването на документи за  регистрация?  От всичко написано по-горе остава впечатлението, че Земеделското министерство не желае да възложи обществената поръчка за доставка на ваксините на ексклузивният представител на CZ VETERINARIA  у нас. На лице са опити други предприемачи да изместят Янчеви, като дистрибутори на испанците. Входират се документи за лицензирането на друга ваксина срещу син език. При това такава, която е с неизрядна документация. А поръчката на медикамента, който според експертите, за момента е единствено приложим у нас, не се възлага. Янчеви твърдят, че само могат да гадаят дали в МЗХ ги смятат за « неподходяща » фирма. Георги разпалено обяснява: « В нашият бранш хората ни познават и сме известни с това, че не сме много подходящи. Не участваме в обществени поръчки, не че искам да кажа нещо лошо за обществените поръчки. Прекалено много говорим. Постоянно БАБХ получава упреци от наша страна, за начина по който работи. особено за лицензирането на ветеранните продукти на територията на България. Между нас никога не е имало любов. Те не са ни приятели. Ние никога не сме търсили приятели сред БАБХ и МЗХ »

Според ветеринарния лекар, процедурата по възлагането на обществената поръчка за доставката на ваксината вече е закъсняла. Ако правителството (служебното) беше намерило 3 и малко милиона с включено ДДС, за да предплати  50% от възлагането до 15 ноември те щяха да пристигнат при производителя, което значи старт на производството. Последното трае 120 дни или около 4 месеца. Това значи до средата на март ваксината да е произведена. След около седмица транспортиране от Испания тя ще пристигне. Ако БАБХ се мобилизират, до средата на април медикаментът ще бъде раздаден  на лекарите, за да стартира ваксинацията и втората седмица на май да се реваксинира. Това означава, че в началото на юни животните ще имат имунитет. Юни обаче вече е рисков месец. « Ще молим Господ да е благосклонен и кулекоидите да дойдат по-късно. » Коментира Галя Янчева. Какво ще прави Министерството на земеделието? Ще ваксинира или не? Още в края на август служебният министър Васил Грудев беше обещател да се осигурят 3 милиона и да стартира ваксинацията. Очевидно това не се случи. Макар че актуализацията на бюджета мина и уж пари за земеделието има, ваксини още няма поръчани. Остава да се изясни какво предвижда новия министър Десислава Танева за отрасъла животновъдство? Ще го закрие ли или ще направи опит да го спаси.  

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: