Преди местните избори: връщат уволнени корупционери в горския сектор

Дървената мафия на ГЕРБ – ДПС впрегна и “Промяната” в овладяването на горите

В чий интерес Бойко Борисов и Кирил Петков правят партийни рокади в сектора и дали планират превръщането на горските стопанства в акционерни дружества с цел последващата им приватизация?
Николай Марченко
Последвайте:

Подготвяйки се за местните избори, дървената мафия с чадър от ГЕРБ и ДПС продължава да си възвръща контрола върху дърводобива в България. “В момента извиват ръцете на земеделския министър да върне в държавните горски стопанства добре познати техни кадри”, коментира OFFNews. Оказа се, че тихомълком на шефското място в “Южното централно държавно предприятие” (ЮЦДП) е планирано да бъде възстановен бившият му шеф Ботьо Арабаджиев, разкри бившият депутат от Продължаваме промяната (ПП) Александър Дунчев, който е и бивш директор на държавната Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).  OFFNews цитира източници в агроведомството, които са потвърдили, че “се готви завръщането на Арабаджиев”. Според тях за това “активно лобирала Десислава Танева” от ГЕРБ, бивш земеделски министър по време на кабинетите на Бойко Борисов.

Целта е – осигуряването на сеч и дърва за местните избори наесен, с които от години ГЕРБ и ДПС купуват част от гласовете в по-бедните населени места. Според източниците ни в ПП-ДБ, от страна на ПП за предизборното партньорство с ДПС и ГЕРБ по места, включително за кадрови промени, отговаря Лена Бориславова, която е назначена да отговаря за кампанията на ПП – ДБ за местните избори. 

Новината за назначението на Инж. Ботьо Арабаджиев (Скрийншот от OFFNews).

ПП поема дял в дърводобива през областен координатор 

Източници на “Биволъ” в сектора алармират, че докато ГЕРБ с помощта на ПП правят опит за овладяване на смолянското горско предприятие ЮЦДП, същата схема върви и в благоевградското горско предприятие Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП). Източници, пожелали анонимност, информират, че

там основен “кадровик” се явява областният координатор на ПП за Благоевград – бизнесменът от Банско Марио Граченов. 

От информацията в социалната мрежа Facebook се вижда, че Марио Граченов е близък и с ръководството на формацията “Зелено Движение” в рамките на Демократична България (ДБ)Проверката на експерти, с които “Биволъ” се свързва, показва, че с негово съдействие в ЮЗДП-Благоевград се инсталират ръководни кадри, свързани не само с ГЕРБ, но и с ДПС и БСП. 

Прочулият се с луксозни джипове Ботьо Арабаджиев е кадър а ГЕРБ (Снимка: OFFNews)

А заварените кадри на президента по всички горски стопанства, включително тези, за които наскоро писахме в материала “Пеевски, Златев и ГЕРБ овладяват горите с чадър от Радев, прокурори разпитват по статии от Биволъ”, продължават да си заемат длъжностите по места.

В ЮЗДП това бяха банскалиите Светослав Николов и Марин Катранджиев, членове на УС, които продължават да обслужват партийните централи и свързаните с тях горски фирми. 

Първата задача на областния координатор на ПП в Благоевград например е била да уреди за шеф на ЮЗДП доскорошния зам.-министър на земеделието от квотата на БСП, отговарял за горския сектор и удобен за всички партии по времето на Прехода – Валентин Чамбов, родом от Гоце Делчев. Същевременно доскорошният директор на ЮЗДП, назначен по време на служебните кабинети на президента Румен Радев – Благой Милев, бивш общински съветник от БСП, е назначен за заместник директор в предприятието.

Веднага след това в държавно ловно стопанство “Искър”, станало известно с намиращите се там незаконни строежи на бизнесмена Румен Гайтански – Вълка (вижте материала на Mediapool “ВАС финално: Ловният хотел на Вълка край Искър трябва да бъде съборен”), е назначен за директор бившият шеф на ДГС “Якоруда” – Иван Дивизиев.

Иван Дивизиев е назначен за шеф за важното за Вълка ДЛС “Искър” (Източник: Търговски регистър)

Дивизиев дълги години бе недосегаем поради политическите си връзки, но през май 2023 г. бе уволнен, след като бе пряко обвързан със задържания през 2022 г. за незаконен дърводобив кмет от ДПС на с. Конарово Ахмед Ахмед.

“Новият директор на ЮЗДП – Благоевград Благой Милев уволни шефа на ДГС Якоруда” (Pirinsko.com),  “Кмет на ДПС бе задържан за нелегален превоз на огромни количества дървесина” (Gospodari.com) и “Духът на Октопод в Банско продължава да витае” (“Афера”), са само някои от заглавията по темата тогава в регионалните и националните медии. 

Уведомлението на Окръжа прокуратура – Смолян по повод нарушенията на директора на ЮЦДП за около 1,75 млн. лв. (Снимка: OFFNews)

Според източниците ни, най-вероятно преместването на Дивизиев в ДЛС “Искър” също е “по линия на ДПС”, за да може

“да пази там гърба и незаконните строежи на Вълка от събаряне”. 

Друго прясно преназначение е това на Мирослав Джупаров, който поема шефското място в ДЛС “Витошко-Студена”, намиращо се в южните склонове на природен парк “Витоша”. “Трансферът е по предложение на координатора на ПП-Благоевград Граченов от Банско, откъдето родом е и Джупаров”, констатират източниците ни. 

Мирослав Джупаров (вляво) с Дамян Дамянов (вдясно)

Същият беше директор на ИАГ по времето на скандалния министър на земеделието и след това на финансите от ерата ГЕРБ Румен Порожанов (ДПС –  НФСБ), както и директор на ловните стопанства “Арамлиец” и последно “Искър”, където концесионери са близки до ДПС топ олигарси у нас – мажоритарния собственик на “Търговска банка Д” АД Фуат Гювен и съответно Вълка, за които имаше обширен репортаж по bTV (вижте материала “Господарите на лова”). 

Случайно или не, на съдебните дела (вижте тук) срещу незаконните строежи на Вълка, Джупаров и доскорошните му служители от ДЛС “Искър” методично свидетелстват, че

не знаели кой и кога е построил незаконните строежи пред очите им.

След успешната мисия за защита на Вълка в съда, доказалият се директор е пратен да установи контрол на ДПС и върху витошкото ловно стопанство. 

Стопанството “Витошко” пък нашумя през 2015-2016 г. във връзка с многократните сигнали за незаконни сечи от Атанас Русев (“Да запазим Корал”) и Александър Дунчев, и след последвалите техни реакции (“Трета поредна незаконна сеч в природен парк Витоша само за месец”) и разследвания за незаконна сеч в редица репортажи на bTV (“Стотици дървета край Чуйпетлово изчезнаха под носа на горските”), Нова ТВ (“Спешно проверяват законна ли е сечта в планината”) и БНТ (“Незаконна сеч на Витоша засегна вековна гора”). 

Това кара, шефът на ЮЗДП по това време – Дамян Дамянов, да спре достъпа на частни фирми до горите и да прехвърли дърводобивът да се извършва от собствени работници на стопанството, с което спира и незаконната сеч в парка. Очакваме да разберем дали с последното назначение няма да започнат да се връщат, както дърводобивните фирми на ДПС, така и съответно незаконните сечи с тях. 

Марио Граченов с лидера на “Зелено движение” и съпредседател на ДБ Владислав Панев (Снимка: Фейсбук)

Кръгът “Банско” около областния координатор Марио Граченов не се ограничава само до спорни партийни назначения в горите. Припомняме, че на 19 юли 2023 г. по предложение на ПП и най-вероятно на координатора Граченов, за областен управител на Благоевград е назначен още един спорен кадър, свързан не само с град Банско, но и с “Юлен” АД – скандалноизвестната фирма концесионер на ски зона Банско на кипъреца Георгиус Георгиу, свързан с банкера Цеко Минев, съсобственик на “Първа инвестиционна банка” (ПИБ). Това е дългогодишната юристка  на свързаната с ПИБ фирма – Мария Димова, която е и партиен член на “Продължаваме промяната”. Вижте повече в материала на в. “Струма”: “41-годишната юристка от Банско Мария Димова е новият областен управител на Благоевград”.  Според източници в сектора, самият Граченов се готви да заеме място в управителния съвет на ЮЗДП.

Може и да е чиста случайност, но точно по това време за подуправител на Българска Народна Банка (БНБ) от квотата на ПП е избран партийният лидер на ПП в Благоевград и доскорошен депутат Андрей Гюров. През 2016 г. “Биволь” бе единствената медия, която разкри как БНБ прикрива източването на ПИБ, довело до необходимостта за спасяването й от държавата. “БНБ призна за убийствени докладите за ПИБ. Били тайни”, писа тогава “Биволъ”. 

Потърсихме за коментар експерта по горите и ексдепутат на “Продължаваме промяната” Александър Дунчев, който само преди ден алармира за

оказван от ГЕРБ натиск върху министъра на земеделието Кирил Вътев

за връщане като директор в ЮЦДП-Смолян на Ботьо Арабаджиев, който беше директор на предприятието по време на цялото управление на Бойко Борисов. 

За него Дунчев припомни, че е бил кадър на ДС, съдействал е на известния бизнесмен и адвокат Тодор Батков за ловната концесия в ДЛС “Кормисош”, откъдето е бил уволнен малко след това, а като директор на ЮЦДП купува с пари на горското една от тойотите, с които се возеше Борисов. 

По негово време започна и източването на милиони левове чрез нагласени търгове за продажба на дървесина, което разкри “Биволъ” още в началото на 2022 г. в материала “Фирми на ГЕРБ и ДПС източват по 100 млн. лв. годишно от горски и ловни стопанства”

Според източници на “Биволъ” във властта,

Кирил Петков и ПП са били сериозно притискани и дори “изнудвани” от ДПС и ГЕРБ

за неуспелите поправки в Закона за горите, както и за рокадите и назначенията в горските предприятия, с цел двете партии да запазят контрола над горския сектор, частично поизгубен след падането на Бойко Борисов от властта. Това е било обяснявано от Петков на съпартийците в ПП-ДБ в оправдание на скандалните промени в закона и назначенията, които се случват като част от коалиционното управление, както и като част договорките за партийни назначения в регулаторите и за прокарването на конституционната и съдебна реформа. 

. 

Мирослав Лазаров Джупаров оглавява ДЛС "Витошко Студена" 

(Източник: Търговски регистър) 

Министър на ПП с ресорни зам.-министри “на конци” от ГЕРБ и ДПС 

През юли 2023 г. Александър Дунчев изрази категорично несъгласие и с назначенията на ресорните заместник министри на земеделието с ресор “Гори”, които той свързва отново с ДПС, ГЕРБ и БСП, и редица злоупотреби в дърводобивния сектор. 

Зам.-министър Мирослав Маринов (снимка: OFFNEws)

Дунчев обясни кой кой е в МЗХ. Той обърна вниманието на факта, че министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е дефакто обграден от двамата ресорни зам.-министри, които са от ГЕРБ и ДПС. Става дума за Мирослав Маринов с ресор “ИАГ” и Георги Тошев с ресор “Горски предприятия”. 

“Това доказва, че “ПП-ДБ” жертваха горите в полза на ГЕРБ и ДПС, защото Маринов и Тошев са квота ГЕРБ/ДПС – обслужват и двете, израснали са кариерно и при двете партии”, констатира Александър Дунчев пред медията ни. 

Според него заместник-министрите в МЗХ на практика са “обслужващ персонал”: “Единият, Мирослав Маринов израсна под крилото на покойния Пейчо Върбанов от Сливен – директор на Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП) до последния си ден, известен с псевдонима от ДС “Агент Гора”, и безценен кадър на ГЕРБ и ДПС”.

“Ресорът на Маринов е обаче само ИАГ – тоест например да се покриват нарушенията в горите”,

пояснява Дунчев ролята на зам.-шефа на МЗХ.

“За държавните горски предприятия пък отговаря Георги Тошев”, пояснява Дунчев. Според него това разделение на горите към два ресорни министъра е ясна индикация, че ПП-ДБ и ГЕРБ нямат намерение да спазват предизборните си обещания.

Според него партийните лидери на управляващата коалиция ППДБ-ГЕРБ-ДПС през партийните си назначения в горите целят не само да осигурят вот срещу дърва за местните избори. Другата им цел според него е през ресорните зам.-министри и други ключови назначения да задействат мащабна горска реформа в полза на олигархията, партийните централи и дървената мафия. 

Властта тайно подготвя приватизирането на държавните гори

Преди изборите, идеята според предизборните програми на ПП-ДБ (вижте тук) и ГЕРБ (вижте тук) беше да се създаде нова Държавна агенция по горите към Министерски съвет, която да включва сегашната ИАГ и горските предприятия. Но структурата на МЗХ, както и управленската програма на правителството за 2023-2024 г. издава, че се върви към някогашния план на ГЕРБ за трансформиране на горските предприятия в акционерни търговски дружества, което не само да увеличи дърводобива, но и да улесни последващата им приватизация. “Искат да направят горските дружества акционерни за приватизация, което беше планирано и в Германия преди 15 г., но беше спряно след протести на немските граждани”, казва Дунчев.

Текст от предизборната програма на ПП-ДБ

Според него, за влизането в еврозоната Правителството е длъжно да направи избор дали горските предприятия да бъдат търговски дружества, или да бъдат публични структури:

“С основен фокус не печалбата, а грижата за гората, каквито са горските структури в Германия, Англия, повечето европейски държави и САЩ”. 

От предизборната програма на ГЕРБ става ясно, че по 15% от акциите на държавните търговски дружества трябва да бъдат приватизирани, което за горските предприятия създава риск и за постепенна приватизация на самите държавни гори, за което наскоро алармираха от НПО-то “Зелени закони” (вижте в позицията им “Управляващите отвориха вратата към прехвърлянето на държавните гори в частни ръце”). Предстои това да се случи по вече познатите ни схеми, по които ГЕРБ бяха започнали да приватизират ловните стопанства и тяхното имущество, за които също предупреждават от “Зелени закони” в становището си, което гласи: “7 млн декара от българските гори и земи са под контрола на ловни концесионери”. 

Кой има интерес от това? От последващата приватизация не само на ловните, но и на горските стопанства, ще спечелят най-вече гореспоменатите концесионери и спонсори на партийните централи у нас – олигарсите като бившия изпълнителен директор на “Лукойл България” Валентин Златев, Вълка, Цеко Минев, Краси Карото и др.  Според Дунчев, това явно е част от сделката на “работещата сглобка”, както нарече коалицията на ПП-ДБ с ГЕРБ самата Лена Бориславова тези дни, тъй като реформата очевидно е синхронизирана между двете формации. 

Зам.-министър Георги Тошев (снимка: МЗХГ)

Във връзка с всички тези скандални назначения и “реформи”, Дунчев лаконично призна, че кадровите промени, които бившите му съпартийци правят и в МЗХ, и в ЮЦДП, и в ЮЗДП, и дори в МОСВ, се правят “по идентичен безкритичен, безпринципен, непрозрачен и абсолютно спорен начин”, както са се правили при управлението на всички досегашни партии ГЕРБ, ДПС и БСП: “Без мотиви, по заръка на партийния секретар и в полза на най-компрометираните, но доказали се в партийния слугинаж кадри”.

“И най-вероятно като част от редица други задкулисни сделки за постове и закони”. 

Бившият шеф на ИАГ разкритикува уволненията в сектора, които се правят, с цел спускането на освободените места на партийни “парашутисти”. Той припомни, че защитата на най-почтените и милеещи за гората професионалисти, както и създаването на прозрачни и обективни правила за освобождаването и назначаването на кадри в горската система, бяха негова административна мисия като директор на Изпълнителна Агенция по Горите (ИАГ) и после законодателна мисия в Народното събрание. 

Припомняме, че в редица разследвания на “Биволъ”, вече бяхме Ви показали пагубните последствия за горите от безпринципните кадрови чистки на партиите, довели включително до оставката на несменяеми зам.-министър на земеделието, покровителствал дървената мафия и олигарсите-концесионери на ловни стопанства, с които е ловувал. Припомнете си в материалите “Зам.-министър на земеделието ловува със строителния бос Краси Карото”, “Премиерът уволни зам.-министър след разкритията на Биволъ за дървената мафия” и “Правителствени кадри манипулират местни избори със сделки в горите”

Само преди дни на косъм се размина в Народното събрание и приемането на скандален закон за горите, внесен от ДПС, ПП и БСП, и подкрепен изцяло от ГЕРБ в зала, за тройно увеличаване на сечите в горите и използването на дървата за огрев за купуване на изборите за сметка на гората. Скандалната атака срещу природата, която бе спряна в последните секунди малко преди полунощ на 28 юли, е подробно описана в статията на Mediapool – “Как ДПС се готви да увеличи тройно сечта в горите”. 

И така, за обикновените потребители и любители на българските гори остава горчивото чувство, че със скандалното коалиционно управление на “Продължаваме Промяната” с ГЕРБ не се очертава никаква промяна. В резултат на засилващото се задкулисие и безпринципност, с която действат, горите на България ще бъдат обречени на още по-голямо унищожение и разграбване, в сравнение с последните 20 години, и отново не без ключовото участие на кръговете около ДПС, ГЕРБ и БСП. 

“Биволъ” се опита да се свърже със съпредседателя на “Продължаваме промяната” и бивш премиер Кирил Петков, но той не отговори на обаждането. Бяхме му изпратили по чат приложения няколко въпроса, включително дали скандалите около Закона за горите, и назначенията на кадрите на ГЕРБ-ДПС в сектора са свързани с пазарлъците около останалите важни промени като съдебната реформа и пренаписването на Конституцията. Както и защо Мария Димова от “Юлен” е станала областен управител на Благоевград и дали се планира превръщането на горските предприятия в акционерни дружества с цел последващата им приватизация. До редакционното приключване на материала Кирил Петков обаче не отговори на въпросите ни.

ОБНОВЕНА: в 18:30 ч. на 4 август 2023 г. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: