Запечатаха ВИП-асансьора на Цветанов, бил опасен

by Екип на Биволъ

Главна дирекция “Инспекция за държавен технически надзор” към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съобщи, че асансьорът в “Сградата с буквите”, собственост на Цветан Цветанов, е опасен и е временно забранен за ползване.

“Инспекторите ни обследваха транспортното съоръжение още след първите медийни публикации и установиха блуждаещи токове по металната клетка на асансьора, които нарушават работата на защитните сенсорни системи. При авария те може да не сработят и кабината може да падне” – разясни инж. Подемников, експерт в ДАМТН за Биволъ.

Причината – копчета от масивно злато

Най-вероятната причина за блуждаещите токове са копчетата за етажите. Вместо от алуминий, те са изработени по поръчка от масивно злато, което има завишени показатели като проводник, смятат експерти.

Николас Яне, главен търговски агент на производителя на асансьора “ХайЛайфЛифт” за ексклузивни клиенти, обаче не е съгласен с това заключение.

“Монтирали сме нашата продукция с уникален тунинг на интериора, включващ златни копчета, в най-престижни сгради по света, предимно в ОАЕ, Кувейт, Меделин, Москва, Екатеринбург, Якутск, Нурсултан и Ашхабад. Навремето това можеха да си го позволят само олигарси, но в България се отвори пазарна ниша, която от 2009 насам се разраства. Доставяме едно и също качество навсякъде и никъде не сме имали проблеми с контролиращите органи” – заяви той.

Според специалистите на “ХайЛайфЛифт”, най-вероятно става дума за интерференции с вградената енергийна защита на сградата, за която проектантите не са предоставили изчерпателна документация.

Бърза реакция

“ХайЛайфЛифт” е изпратила в България група експерти, които ще обследват асансьора на Цветанов заедно с техни колеги от ДАМТН, ДНСК и представители на фирмата “Артекс” на 1 април.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Въпреки тази експедитивност, Цветанов и семейството му няма да могат да ползват ВИП-асансьора поне няколко седмици докато не се отстранят напълно нередностите, констатирани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

“На разположение на г-н Цветанов е стълбището, при което не са установени дефекти и е напълно функционално” – заявиха по този повод от ДНСК.

Цветанов: Това е руска хибридиа атака, но имам маратонки

Като “руска хибридна атака” определи случващото се Цветан Цветанов. Той намекна, че златото за копчетата е от руско находище и вероятно с примеси, създаващи електронни смущения.

Искам да благодаря на жена си, на всички институции и специално на ДНСК, че стълбището функционира, както и на парламентарната група на ГЕРБ за това, което имам като нови маратонки, заяви той на слизане от шестия етаж пред репортери, които го питаха как се чувства.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also