Обновено 11 август 2019:

Ваклин финансирал сградата, в която жената до Гешев взела евтин апартамент

Екип на Биволъ

Фирма на Александър Ваклин и Марио Кръковски е финансирала със заеми сградата, в която жената до прокурор Иван Гешев е купила апартамент на цена много под данъчната оценка. Други техни общи фирми имат строителни проекти в същия квартал и се финансират от едно място. Това разкриват финансовите отчети от Търговския регистър и архивни кадри на Google Street от бул. Ген. Николай Столетов в София (виж тук) където през 2012 г. се вижда оградена строителна площадка с табела “София Централ – директно от строителя”.

Този детайл допълва информацията, изнесена от прокуратурата в отговор на сигнал на ГД  “Боец”, че бившият управител на фирмата, продала евтиния апартамент на Детелина Ханчева е дългогодишен приятел на Иван Гешев.

“От данните по преписката се установява, че Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата са в приятелски отношения” – пише в постановлението на Специализираната прокуратура

В какво точно се изразяват дъгогодишните приятелски отношения между Кърковски и Гешев не се описва от проверяващите, но това предстои да стане ясно. Всъщност “приятелят” Марио Кръковски и Александър Ваклин са съдружници във фирми, които реализират строителни инвестиции на няколко имота имота в Зона Б-17. В структурата основна е “МС Консулт 2004” ООД, в която съсобственици са Ваклин и Кърковски. Тя  финансира с кредити другите фирми.

През 2010-2011 новосъздадената фирма “МС Консулт 2010″ ЕООД на Марио Кръковски получава кредити от “МС-Консулт” 2004, (виж тук и тук)  за да финансира дейността си по строителството на жилищна сграда, а през 2014 г. в нея евтин апартамент ще вземе Детелина Ханчева, половинката на прокурора Иван Гешев.

Схема на бизнес обвързаностите на фирмите на Александър Ваклин и Марио Кръковски.

По същото време, март-април 2010 г. две дружества с участието на  “София Централ” ООД, придобиват отсрещния терен. Това са “Имоти Мениджмънт Столетов” ЕООД и “Генерал Столетов Пропърти” ЕООД. “София Централ” ООД първоначално е била собственост на “МС-Консулт 2004”, в която пък съсобственици са Ваклин и Кърковски. Впоследствие “МС-Консулт 2004” продава дялове на Ваклин, който през цялото време остава управител на фирмата.

Теренът, върху който строи Ваклин, е собственост на фирмата, която продава апартамента на Ханджиева.

След като се сдобиват с парцелите, фирмите на Кръковски и Ваклин са прехвърлени на офшорки. “МС Консулт 2010″ ЕООД става собственост на сейшелската офшорка “Трансвю Холдин Лимитид”, а за управител е назначен Мирослав Чергаров. “София Централ” ООД пък продава “Имоти Мениджмънт Столетов” ЕООД и “Генерал Столетов Пропърти” ЕООД  на друга сейшелска офшорка – “Тасаки Холдингс Лимитед”.

Това скриване на собствеността изглежда е свързано с паричните потоци, необходими за реализирането на строежите. До този момент те идват от “МС-Консулт 2004”, а там съдружието на Ваклин и Кръковски е явно.

Строителното разрешение на МС-Консулт 2010

Приятелско-прокурорски връзки

До 9 ноември 2012 г. съдружник във фирмата „М консулт 95“ ЕООД  е “София Централ” на Александър Ваклин. Тогава фирмата на Ваклин продава дяловете си на стойност 189 500 лв. на “МАВ Груп” ЕООД, чийто краен собственик е Кръковски.

Месец по-късно, на 14 декември 2013 г.  “М консулт 95” на “приятеля” Марио Кръковски и Детелина Ханчева основават фирма „ОТЕА“ ООД, в която имат дялове и до момента.

Ханчева и “М-Консулт 95” стават ортаци малко след като Ваклин излиза формално от собствеността на “М-Консулт 95”.

Според разследване на сайта Фрогнюз през 2014 г. Детелина Ханчев заплаща само 465 лв. или 234 евро на квадратен метър за апартамент от близо 86 км. м. в строящата се жилищна сграда на Столетов 8. Инвестицията в сградата е финансирана, повтаряме, от фирма с участието на Александър Ваклин. Цените на имотите в този район и в периода на сделката са между 800 и 900 евро за кв. метър.

Сделката е изповядана дори на цена под данъчната оценка, но прокуратурата не вижда проблем в това, което показва предварително какви ще са резултатите от всички проверки по скандала #Апартаментгейт с придоби от политици евтини имоти. Сред тях е и самият главен прокурор Сотир Цацаров, за когото Биволъ разкри, че се е сдобил с вила в Родопите на половин цена.

Въпреки това самият факт, че семейството на Иван Гешев се е облагодетелствало от инвестиционен проект с прякото участие на Александър Ваклин – главния свидетел по скандалното дело срещу Десислава Иванчева, в което Гешев взе най-дейно участие, би трябвало да бъде разгледан от ИВСС, за което от ГД “Боец” вече обявиха, че подготвят сигнал.

И ортак свързан със съборените тютюневи складове в Пловдив

Приятелят на Иван Гешев Марио Кръковски и “свидетелят” Александър Ваклин са ортаци с Найден Маринов Колев. Техни фирми са съдружници, а тримата управляват заедно фирмата София Консулт – Б ООД. Данните за общото им бизнес начинание са от 2008 г.

Найден Колев има бизнес връзки с фирмата, съборила тютюневите складове в Пловдив на ул. Одрин 8 през 2016 г. Прокуратурата обвини за събарянето Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата  “Пи Джей Трейд” АД, стопанисваща емблематичната сграда на „Ориент табако“.  Колев, Бранеков и Николич се появяват заедно във фирмата “Пи Джей Лоджистикс“, а роднина на Найден Колев е сред акционерите на “Пи Джей Трейд” АД.

Уточнение: Статията е обновена и допълнена на 11 август 2019 г. В първата версия на публикацията ни, озаглавена “Ваклин построил сградата, в която жената до Гешев взела евтин апартамент” неправилно бяха цитирани архивни кадри на Google Street от бул. Ген. Николай Столетов 9 в София като такива от Ген. Николай Столетов 8, където се намира сградата, построена от МС Консулт 2010. Г-н Ваклин изпрати до редакцията право на отговор, в което посочва  това несъответствие и което публикуваме по-долу. Това не променя фактите за финансовите отношения между фирмата на Ваклин и фирмата, инвестирала в сградата на Ген. Николай Столетов 8, където апартамент придобива Детелина Ханчева.

Право на отговор от Александър Ваклин, изпратено до няколко медии, вкл. и Биволъ

Публикуваме части от правото на отговор на Александър Ваклин, съотносими към твърденията в нашата статия, като пропускаме личностните нападки, квалификации и разсъждения, които нямат общо с изложената фактология и проблематика  – евентуален конфликт на интереси при прокурор Иван Гешев.

От редакцията

С това отворено писмо упражнявам гарантираното ми от закона право на отговор по повод поредната невярна и оклеветяваща доброто ми име публикация на сайта bivol.bg, отразена и в последващи публикации на actualno.com, svobodnaevropa.bg, fakti.bg, с автор „Биволъ“, с дата 07.08.2019г., със заглавие „Ваклин построил сградата, в която жената до Гешев взела евтин апартамент“. Въпросната недодялана сводка представя снимка от април 2012г. на парцел, находящ се на бул. Ген.Н.Г.Столетов No 5, като представя снимката за изображение от адрес бул. Ген.Н.Г.Столетов No 8. 

Aко Биволъ се характеризираше с професионализъм и уважение към аудиторията си, щеше да се въздържи от неадекватното бомбастично лъжливо изявление, че лепнатата на оградата на отсрещния парцел рекламна табела през 2012 г. доказвала кой построил сградата СРЕЩУ табелата през 2015 г., а още по-малко – кои ще са бъдещите собственици на жилищата, които не съм строил или продавал…

…Впрочем добре е да се отбележи, че дори да бях построил сградата, в която „жената до“ прокурор Гешев, която никога не съм виждал, има имоти, дори прокурор Гешев, който познавам от медийните му изяви, да беше мой роден брат, това не променя правото ми да не участвам в корупционна схема и задължението ми да не укривам престъпление – тук еретично признавам, че смятам Конституцията и Наказателния кодекс за по-достоверен източник на права и задължения от уебсайтовете…

…За последен път ще отдам внушаващото неверни твърдения заглавие и съдържание на публикацията на липсата на професионализъм и базова ориентация из столичните булеварди на автора й – за справка, Столицата, в която съм роден и отрасъл, не е изменила особено градоустройствените си порядки повече от век – по Царско време, по времето на комунизма и след демократичните промени, до ден днешен, принципът на номериране на булевардите е разделянето на четни и нечетни номера от двете им срещуположни страни. Последователните номера от една и съща страна са типични предимно за селата и най-малките населени места… 

При следващ случай на подобни евтини манипулации с жълто-кафяв привкус, ще поканя в съдебна зала автора на материала и/или собственика на сайта.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: