Апартаментгейт:

Синът на окръжната съдийка на Благоевград взел два апартамента в Разлог за 11000 лв

Майка му джуркала 8 пъти дело на продавачите, за да се падне на нея.
by Атанас Чобанов

Вари Бельов е само на 20 години, когато придобива два апартамента в комплекс между Разлог и Банско за скромна сума. Двете жилища на атрактивно място с изглед към планината му струват само 10923 лв. Вари е син на Катя Бельова, съдия в окръжен съд Благоевград, която през 2016 г. беше преизбрана от ВСС за административен шеф на съда. Фирмата, която е продала апартаментите е собственост на лица, които са страни по скандално дело, “джуркано” лично от Катя Бельова цели 8 пъти докато го разпредели… на себе си.

Много гнила история

Историята на това дело е разказана от Дойче Веле още през 2016 г. Става дума за кражба на скъп недвижим имот, без да се дава нито стотинка – твърди изданието. Схемата е описана и от в. Капитал. Главни действащи лица са съпрузите Мария Калайджиева и Калин Калайджиев. Мария чрез ЕТ “Мария Калайджиева” учредява в полза на “Юробанк” и “ОББ” три ипотеки за обезпечаване на задълженията на съпруга ѝ Калин в дружеството “К енд К Имоти”. Дружествата са очевидно свързани.

През 2012 г. плащанията по кредита спират. Банката започва процедура, за да вземе имотите и си вади изпълнителен лист. Междувременно в окръжния съд е заведено дело по несъстоятелност на ЕТ “Мария Калайджиева”, което е взето под личния контрол на Катя Бельова. Тя го разпределя цели 8 пъти, за да се падне не друг съдия, а самата тя да гледа делото. Въпреки куп процесуални нарушения, ИВСС се произнася, че с делото всичко е наред.

След като е заведено делото, синът на Бельова получава два апартамента почти даром.

Крещящ конфликт на интереси

Придобивката на сина на Бельова е декларирана от самата нея пред ВСС при избора ѝ за председател на Окръжен съд – Благоевград през 2016 г. Фирмата, която е продала двата апартамента на очевидно симулативна цена обаче е със съсобственик Калин Калайджиев (през още две фирми), а управител е Мария Калайджиева, като и двамата са страни по делото, гледано от Бельова.

Въпреки очевидния конфликт на интереси, съдийката не се отвежда от делото и не декларира конфликт на интереси. За награда, тя е преизбрана от мнозинството в съдийската колегия на ВСС за втори мандат начело на Окръжния съд. В нейната характеристика, изготвена от Етичната комисия на Съвета пише следното: “Съдия Бельова е почтена и с висока нравственост. Неприсъщи са ѝ действия, които биха могли да компрометират честното име на магистрата. Независима и безпристрастна, с вродено чувство за справедливост. В публикациите в печатните и електронните медии липсва информация, която да поставя под съмнение притежаваните от Катя Бельова нравствени качества“.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also