Министърът на културата в правителството „Орешарски“ д-р Петър Стоянович е дал на прокуратурата данни за злоупотреба с ремонтни дейности в Националния музей за българско изобразително изкуство (НИМХ), възлизаща на 976 657,66 лв. без ДДС. Ремонтите са извършени по време на предишното министерстване на Вежди Рашидов. Прокуратурата мълчи година и половина по случая.

Биволъ изиска и получи по ЗДОИ информация за неофициални копия от одитен доклад и независима експертиза на ремонтите в НИМХ, които сайтът обнародва през ноември 2014 г. В публикацията се съдържаха подробности за установените нарушения.

От отговора на министерството става ясно, че одитът и експертизата са официални документи, на които министър Стоянович е поставил резолюция „Да се изпрати в прокуратурата“. Първо е изпратен одитният доклад на 10.09.2013, а впоследствие и техническата експертиза на 28.03.2014 г.

Одитът е установил, че са извършени замени на договорирани видове строително монтажни дейности на стойност близо 1 млн. лв. Установено е също, че 94 028 лв. са изплатени без дейностите изобщо да са извършени.

Освен това „Музей на съвременното изкуство“ и „Музей на социалистическото изкуство“ функционират без „Разрешение за ползване“ от ДНСК. Не става ясно кой ще понесе отговорност, ако заради некачествен ремонт конструктивни елементи паднат върху главите на посетителите.

От прокуратурата подминаха с мълчание запитването докъде е стигнала проверката, която се точи вече година и половина.

 


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English