Одит на Министерството на културата разкрива злоупотреби за стотици хиляди

Две правителства мълчат за крупни далавери при Вежди Рашидов
Екип на Биволъ

ДАНС и прокуратурата издирват кмета на Неделино Стоян Беширов, за да му повдигнат обвинение – съобщиха наскоро от Главна прокуратура. Причината – ремонтни дейности фактурирани на хартия, но неизпълнени, както показа журналистическо разследване на Нова телевизия.

Фактурирани, но неизпълнени ремонтни дейности за стотици хиляди са открити от одитори на Министерството на културата в Национален музей за българското изобразително изкуство. Ремонтите са извършени при предишното управление на Вежди Рашидов. Докладите обаче отлежават вече при две правителства, а вместо ДАНС и прокуратурата да се заемат с Рашидов, той неотдавна тържествено се нанесе в министерския кабинет за втори мандат.

Скандалът гръмна още през 2011 г. след публикация на в. Труд « Гешефт с европари застла двореца с… ламинат » http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1441180 Тогава става ясно, че проектантът арх. Константин Пеев – фаворит на конкурсите на Министерството на културата – е взел 300 хиляди лева, които е можело да бъдат вложени в ремонтни дейности.

Истинският размер на щетите обаче става ясен от непубликувани до момента доклад и одит, с които Биволъ се сдоби (виж тук и тук). Одитът и съпътстващата експертиза са предадени през лятото на 2013 г. От прочетеното в тях разбираме, че освен проектантът, изпълнителят също е ощетил държавата с некачествени ремонтни дейности, а строителният надзор ги е одобрил.

На 23.02.2010 г. година между Министерство на регионалното развитие и благоустройство, представлявано от Лиляна Павлова и Министерство на културата , представлявано от Вежди Рашидов се сключва договор, за изпълнение на проект ‘‘Основен ремонт и преустройство на Национален музей за българското изобразително изкуство‘‘ . Съгласно чл.1 , т.1.4 бенефициентът – Министерство на културата се задължава да изпълни заложените в проекта дейности точно, в определения срок и качествено . Общият размер на допустимите разходи възлиза на 3 625 196.12 лева .

След като документацията е оформена, за да извърши ремонтът е избран консорциумът “БИГЛА III – ЕВРОПЛАМ”, по проект на фирмата “ЕКСА” АД . Надзор на строително-монтажните работи трябва извършва “МОДУЛ Н” ЕООД. По силата на договора ремонтните дейности трябва да бъдат завършени в срок от 49 календарни дни от датата на откриване на строителната площадка. Документално нещата изглеждат повече от добре, но уви на практика нещата стоят по съвсем различен начин .

Според документите, с които разполагаме, след като изтича законовият и предварително определен срок на ремонтните дейности, в Национален музей за българско изобразително изкуство (бившия княжески дворец) са извършени експертиза и одит, които имат за цел да оценят качеството на извършените видове работи и съответствието на заложените в договора дейности и извършените реално такива . От експертизите на извършилите огледите, съответно арх. Стефка Стоянова Стоянова и Катя Стоянова Дринова както и ‘‘Звено за вътрешен одит‘‘ към Министерство на културата в лицето на Николай Дулянов – ръководител ЗВО и Лилия Георгиева – главен вътрешен одитор, става ясно, че са налице огромни несъответствия със заложеното в договорното споразумение и извършената на място работа. От заключенията на специалистите се разбира, че значителна част от отпуснатата сума е ‘‘потънала‘‘, тъй като предвидените ремонтни дейности са извършени частично. Предвидените средства обаче са изплатени. Одитните документи откриват многобройни пропуски :

  • Тоалетната за инвалиди е неизползваема и е превърната в склад. За нейния ремонт са актувани 19 114.55 лева. От направената проверка на място се установява, че по фасадата не са извършвани строително-монтажни дейности. Вместо изработка на специални дограми близки до оригиналните просто са добавени стъклопакети с ниско качество.
  • Доставен е паркет по образец в залите за експозиции на стойност 162 409.50 лева, с който по договор трябва да бъде покрито разстоянието от 1020.00 кв.метра . От извършения оглед се установява, че действително вложеното количество паркет е 517.00 кв.метра, на стойност 82 321.91 лева. Разликата между платеното и извърешното е 80.092.69 лева.
  • Актувани са 81 кв.метра ‘‘Доставка и монтаж на метален окачен таван в санитарни помещения‘‘ на стойност 4 892.36 лева . При извършеният оглед на място, се установява , че реално извършените ремонтни дейности обхващат едва 30 кв.метра , а окачен таван липсва .

И т.н. гореспоменатите данни са само част от всички пропуски и несъответствия с договорените в споразумението ремонтни дейности. Според одиторите проектантът ЕКСА АД на арх. Пеев е задал при изготвянето на проекта по-голям обем СМР от действително извършеното, което води до изплащане на бюджетни средства без основание. Общо щетите възлизат на над 350 000 лв.

Одиторският доклад завършва със заключение, че е налице непрозрачност на разходването на публичните средства и неспазване на принципите за добро финансово управление. Липсва какъвто и да е контрол, като това е допуснато както от Слава Иванова – директор на културния институт, така и от самия министър на културата Вежди Рашидов, който е определил за председател на комисията инж. Пано Панов – директор на дирекция ‘‘Управление на собствеността’’. Той на свой ред не е упражнил никакъв контрол върху ремонтните дейности. Това е дало възможност на фирмата-изпълнител да извърши ремонт с изключително ниско качество, въпреки платеното за качествен такъв. Разликите между отпуснатите и реално похарчените за материали суми са огромни.

Биволъ се свърза с пресцентъра на Министерството на културата и изпрати документите с въпроси за последващите действия след одита, констатирал нарушенията. Поискахме входящите номера на документите и информация дали има последващи действия. Попитахме сезирана ли е прокуратурата.

От пресцентъра отказаха да отговорят на журналистически въпроси и поискаха да подадем заявление по ЗДОИ. « … Tемите, които ви интересуват, са в обхвата и реда на този закон (такива са всички доклади на звеното за вътрешен одит и инспектората на министерството на културата) » уточниха от пресцентъра. Биволъ изпрати и запитване по ЗДОИ, на което по закон срокът за отговор е 14 дни.

Неофициално, още в началото на август 2014 Биволъ запозна с одита и експертизата новоназначения зам.-министър на културата Виктор Стоянов, който обаче не взе отношение.

Кои са фирмите проектанти и изпълнители?

Проектантът: Фирмата ЕКСА АД е специализирана в реставрационно строителство и ремонти и участва в многобройни сдружения, които на свой ред кандидатстват и печелят обществени поръчки. От регистъра за обществени поръчки става ясно, че на 23 май 2014 г. на ЕКСА е възложена реставрацията на двореца в Евксиноград за 6 млн. лв. ЕКСА е изградила туристическия  Перперикон и Собственици са арх. Константин Пеев и Ваня Станкулова-Пеева. При Тройната коалиция фирмата е ремонтирала Министерски съвет и сградата на Операта.

Изпълнителят: БИГЛА 3 – ЕВРОПЛАМ е консорциум между фирмата на Красимир Шалев БИГЛА 3 и пловдивската ЕВРОПЛАМ на Здравко Арнаудов и  Константин Константинов.  През септември 2013 БИГЛА № влиза в консорциум с близката до Делян Пеевски варненска фирма ХИДРОСТРОЙ. Консорциумът БИГЛА – ХИДРОСТРОЙ не е печелил обществени поръчки.

Надзорът: МОДУЛ Н ЕООД  е еднолична собственост на Боряна Митова. Фирмата за проектиране и строителен надзор участва в няколко консорциума и има « успешно изпълнени проекти по Оперативна програма “Регионално развитие 2007 – 2013г ». според информацията в нейния сайт. http://www.modul-n.com/za-nas/

Опитите да се свържем по мейла с въпросните фирми за коментар на одита бяха неуспешни

[tabs style=”h1″ ]
[tab title=“Къщата на апостола Иларион Драгостинов”]Преди няколко седмици Биволъ повдигна въпроса с разрушаването на родната къща-паметник на възрожденеца-революционер Иларион Драгостинов. Къщата е собственост на Министерството на културата, след като е била дарена на държавата за музей от потомците на апостола на Априлското въстание. Заради тоталната безстопанственост и безотговорност, тя е разграбена и разрушена. От Министерството на културата се оправдаха, че нямали пари да се погрижат за нея. По думите на жителя на с. Арбанаси Стефан Стоянов обаче за ремонт на къщата паметник са били отпуснати 90 000 лв. които са “потънали” неизвестно къде и от тях няма никакъв резултат. Лично Рашидов е обещавал на Стоянов и граждани от Велико Търново, че ще направи всичко възможно за запазване и реставриране на историческия паметник. Резултат няма, къщата е в руини, а Министерството /държавата/ в качеството си на стопанин демонстрира цинична гавра с паметта на един от големите ни национални герои и волята на неговите потомци-дарители.[/tab]
[/tabs]

По текста работи и Николай Недялков

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also