Как Стоян Мавродиев излъга в национален ефир

Декларациите от Сметната палата разкриват кредитните карти на шефа на КФН
Екип на Биволъ

Вчера в предаването “Здравей България” по Нова Телевизия Председателят на Комисията по Финансов Надзор Стоян Мавродиев отрече разкритието на Биволъ, “Шефът на КФН притежава кредитни карти с огромни лимити”. Мавродиев ни обвини, че не казваме истината и дори заплаши да ни заведе дело. Ето точните думи на разговора в ефира на Нова ТВ с висшия държавен служител:

Ани Цолова: Проверка на колегите от Биволъ – Мавродиев е декларирал кредитни карти с огромни лимити 60 000…

Стоян Мавродиев: Вижте, дайте да не разводняваме темата…

АЦ: евро.

СМ: Това не е интересно. Има декларации…

АЦ: Това вярно ли е?

СМ: Не е вярно разбира се.

АЦ: Няма такава карта с лимит 60 хиляди евро?

СМ: И ще им заведа дело. Нямам кредитна карта с лимит 60 хиляди евро.

АЦ: А колко е лимитът на кредитната ви карта?

СМ: 60 хиляди лева, не евро.

АЦ: А как..

СМ: Кредитна карта издадена преди доста години, още през 2006-7 година.

АЦ: В качеството ви на какъв?

СМ: В качеството ми на човек, работещ в частния сектор.

В изявлението на Мавродиев има изречени поне 2 неистини, едната от които е просто фрапираща. В своето обследване Биволъ се позова на официалния онлайн регистър поддържан от Сметната палата. Декларациите на Мавродиев могат да бъдат видяни онлайн на следните адреси по години: 2010, 2011, 2012 и 2013. За 2014 Мавродиев е подал само уведомление, че няма промяна в обстоятелствата от предишната година.

След като Мавродиев фактически ни обвини в лъжа и отрече автентичността на данните в сайта, както и електронните данни на Сметната палата Биволъ изиска от Сметната палата заверени копия на хартиен носител от оригиналите на всички декларации подадени лично и с подписа на самия Стоян Мавродиев.

Фактите са налице. Мавродиев лъже.

В декларацията от 2013 г. за доходите и имотното състояние от 2012 г. държавният служител, отговорен за надзора на финансовата система на България е отбелязал изрично наличието на две кредитни карти. Едната е карта с лимит 60 000 евро или равностойност в лева – 117 350. Има и втора карта с лимит 40 000 лева. Общата равностойност на потреблението на посочените от декларатора банкови карти е космическата за българските условия сума от 157 350 лв. 

Не е посочено обаче коя или кои са банките отпуснали подобни практически безлимитни финансови възможности на един държавен служител на заплата.

Именно затова Биволъ вече зададе въпроси по реда на ЗДОИ до Председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която се явява работодател на Мавродиев. Питаме я от кои банки и на кои дати са издадени кредитните карти. Това е от особена важност по отношение на въпроса има ли конфликт на интереси между подобна финансова привилегия и служебното положение на шеф на финансовия надзор. От надделяващ обществен интерес е да се изясни от институциите по какви критерии Стоян Мавродиев е придобил подобни банкови кредитни карти, какви са възможностите му да гарантира харченето на парични суми с такива еднократни лимити.

Цачева трябва и да ни отговори има ли основания да се тревожим за корупция, или подобна практика е нещо нормално. Тъй като тя се познава добре със Стоян Мавродиев, като колеги-съучередител на ГЕРБ, смятаме че няма да представлява трудност да получим отговорите на нашето журналистическо питане в законовия 14 дневен срок. Иначе Мавродиев слага на Биволъ 3 дневен срок, когато пита за източниците ни на информация и иска личните данни на нашите служители, като заплашва със строги наказания, ако не го спазим!

Съгласно Закона за публичност на имуществото на длъжностните лица при встъпване в длъжност се декларират всички обстоятелства по имотното състояние, а след това само ако има промяна в тях.

Самият Мавродиев предполагаме е наясно с тази диспозиция на закона. След като зададохме въпрос как е успял да изплати за една година ипотечен кредит от 200 000 евро, шефът на КФН се направи на педагог в правото си на отговор до нас и обясни, че кредитът му не е изплатен, но не е длъжен да го декларира всяка година. Това звучи най-малкото нелогично, тъй като се предполага, че въпросният кредит би трябвало да се изплаща, т.е. да намалява през годините и това да се отразява в имуществената декларация. Освен ако кредитът от 200 000 евро си стои на едно и също ниво и няма промяна в неговото състояние.

От декларациите на Мавродиев се вижда, че за 2009 г. и 2010 г. той не е декларирал никакви кредитни карти. Ако приемем, че са истина думите му в ефир, че е имал карта още от 2007 г., то тогава тяхното укриване от новоизбрания депутат от ГЕРБ е грубо нарушение. Ние не можем да кажем кога точно Мавродиев е бил прав, но очевадното противоречие на фактите и неговите официални твърдения е налице. Във всички случаи той или е укрил обстоятелство през 2009 г. и е подал декларация с невярно съдържание, или ако тогава е дал верни данни – знчи сега е излъгал аудиторията по Нова ТВ!

За 2011 г. вече той декларира ново обстоятелство – една кредитна карта в лева.

SM-2012-2

За 2012 Стоян Мавродиев е декларирал с подписа си две кредитни карти с лимити 60 000 евро и 40 000 лева. Щракнете на изображението, за да го увеличите до максимален размер.

 

За 2012 г. той декларира две карти – в лева и в евро (вижте факсимилето по-горе). Появата на картата с лимит 60 000 евро означава, че това е ново обстоятелство, което е настъпило през 2012 г. Думите на Мавродиев в ефир, че няма кредитна карта с такъв лимит са просто лъжа. Остава открит въпросът: ЗАЩО този човек заемащ толкова важен пост в държавната администрация излъга публично за собствените си подадени от самия него документи? Освен ако подписът под тези документи не е на Мавродиев и човекът просто да не знае #КОЙ и какво е попълвал в имуществените му декларации. 

Издаването на кредитна карта с подобен върховен лимит повдига много други въпроси. Специалисти по банково дело, с които Биволъ се консултира разясниха, че това е възможно единствено ако клиентът остави депозит за такава сума. Мавродиев обаче не спомена за такова обстоятелство, а и не го е декларирал. Другата възможност за издаване на подобни карти е деклариран данъчно месечен доход от шефа на държавната комисия над 50 000 лв.

Нормалните лимити за кредитни карти варират от 15% до 30 % от годишното възнаграждение. В случая на Мавродиев, който през 2012 е получавал около 54 000 лв. годишно, това прави максимум 16 000 лв. Срещу какво обезпечение е получил той карта с 8 пъти по-висок лимит от поднадзорно лице и има ли това връзка със заемания от него пост?

Така или иначе предстои да видим какво ще напише Мавродиев в последната си декларация, която той трябва да подаде при напускането на длъжността. Нещо, което е редно да направи доброволно след като лъжите му станаха ясни на цяла България.

За съжаление Биволъ поиска официално от Нова ТВ право на отговор заради недопустимите лъжи на Председателя на КФН, спрямо наша публикация. Освен, че се почуствахме незправедливо засегнати ние се почувствахме длъжни и да оповестим и пунктуално да разясним на съзнателно заблудените зрители на телевизията каква е истината – с конкретни доказателства и документи. Не ни дадоха трибуна колегите и ги разбираме. Явно има други и по-сложни съображения пред истината и обективността. Жалкото е за българското общество, което е тежко облъчвано и манипулирано от различни страни. Жалкото е, че отговорни държавни служители, упълномощени с голяма власт я употребяват за саморазправа с медии, които разкриват съдбоносни реалности за хората и не се съгласяват да участват и пропагандния хор на управляващата мафия. Жалкото е, че такива отговорни държавни служители не се свенят откровено и нагло да лъжат в публичното пространство, безочливо да манипулират и в същото време да клеветят. А от мъдростта на времето и народа ни знаем, че който лъже, той също така и краде.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ или Годишен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

 

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

 

Избрахте да дарите 10.00€ Годишно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Годишно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

 
Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also