КЗД реши: Поморийският кмет упражнява дискриминация

Свидетел на драстичния случай е регионалният представител на комисията в Бургас
Екип на Биволъ

Един от „успешните“ кметове на ГЕРБ отново попадна в капана на собственото си его като местен феодал. Скандалният кмет на община Поморие и бивш депутат на ГЕРБ Иван Алексиев, придобил популярност с дефицита си на търпимост към различните от неговото мнения и с персонално наложените му административни актове от Агенция за държавна финансова инспекция, не успя да заблуди Комисията за защита от дискриминация /КЗД/. След тригодишен процес и безброй заседания, КЗД установи наличието на prima facie /пряка дискриминация/, осъществена от Иван Алексиев, в качеството му на кмет на община Поморие, спрямо гражданка на черноморския град.

Кмет – дискриминатор

На 07.02.2013 г. в сградата на Община Поморие е планувано да се проведе открита приемна за граждани с участието на регионалния представител на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/за област Бургас Ирина Иванова. По презумпция срещата е отворена за всички желаещи, но фактически се оказва, че някои от тях са със статут на persona non grata. Такъв е случаят с гражданката Таня Гюрова. В жалбата си до КЗД тя твърди, че не е допусната до приемната на Комисията в сградата на Общината от общински служители, по устно нареждане на кмета. Според нея, унизителното отношение е продиктувано от участието й в граждански протести срещу корупцията в Община Поморие и случаят не е прецедент. На 21.11.2012 г. отново е била изгонена от сградата на Общината от общински служители, които й обяснили, че това се извършва по устна заповед на кмета Иван Алексиев. Гюрова смята, че тормозът, на който е подложена, се дължи и на спечелените от нея съдебни дела срещу Община Поморие за заграбени имоти, в качеството й на управител на Българско солопроизводително кооперативно дружество „Анхиалски солници”.

Свидетел на драстичния случай на погазване на правата на свободен достъп – при оповестена публична среща с обявени място и час, става и лично регионалният представител на КЗД! Невероятно, но факт! Скандалът налага спешно да се търси друга приемна, извън сградата на Общината.

Естествено, кметът на община Поморие оспорва изцяло подадената от Гюрова жалба и твърди, че на 07.02.2013 г. в сградата на Община Поморие не се е провеждала среща с представетеля на КЗД, затова няма как Гюрова да не е била допусната. В негова полза като свидетели се явяват служители на Община Поморие, сред които е Секретарят на общината Тони Митев.

С оглед установената фактическата обстановка, след разпита и на свидетели, петчленен разширен състав за множествена дискриминация на Комисията за защита от дискриминация приема, че:

„Едва след появата на жалбоподателката са предприети действия от страна на общинска администрация. Това от своя страната не противоречи на показанията на свидетелите Стоян Тончев и Ирина Иванова, според които служители на общината са заявили, че по заповед на кмета жалбоподателката Таня Гюрова не е допусната в сградата на Община Поморие. (…) Доколкото свидетелят Тони Митев зема длъжността „главен секретар” в Община Поморие, а свидетелката Виолета Илиева – Колева също е служител в общинската администрация, т.е. и двамата са подчинени в служебно отношение на ответника по настоящата преписка, както и поради наличието на вътрешно противоречие в дадените от тях показания (..), а и поради цялостното противоречие с показанията дадени от свидетелите Ирина Иванова и Стоян Тончев, настоящият състав не кредитира показанията, дадени от свидетелите Тони Митев и Виолета Илиева- Колева, а приема за достоверни тези, дадени от свидетелите Ирина Иванова и Стоян Тончев. Ето защо настоящият състав приема, че на 07.02.2013 г. жалбоподателката Таня Гюрова не е допусната до сградата на Община Поморие от служители на общинската администрация, които са действали по устна заповед на кмета Иван Алексиев.”

На 05.10.2016 г. Комисията за защита от дискриминация излезе с решение по заведената жалба срещу кмета на община Поморие Иван Алексиев. От него става ясно, че кметът на ГЕРБ е нарушил принципа за равно третиране на гражданите – с устна заповед до служителите си е посочил за кого достъпът до сградата на Община Поморие е забранен.

На свое заседание през следващата седмица КЗД ще разглежда пореден случай на дискриминация по жалба на гражданка срещу Община Поморие.

Изводите от тези административни постановления и фактите се налагат сами и са позорни: Кмет на управляващата партия упражнява явна и съзнателна дискриминация спрямо гражданите на управляваната от него община! Естествено това ни най-малко не трогва партийните му патрони и Премиера, който лично номинира и издига подобна личност като депутат и 2 мандата кмет на ГЕРБ. Вероятно важното е, да слуша в обществените поръчки и да разкешва правилно. 

 

Кмет-враг на свободното слово

В началото на октомври т.г. същият този кмет Иван Алесиев окончателно загуби и заведеното от него дело за обида и клевета срещу поморийския журналист и репортер на Биволъ Стоян Тончев. В частната си тъжба местният управник посочва, че публикацията в сайта zadkulisite.com“Разцепление в ГЕРБ Поморие? Съветници скачат срещу съпартиеца си кмет” съдържала позорящи го обстоятелства. Според него отразеното в нея е неистина, относимо е към служебните му задължения и е от естеството да накърни доброто му име в обществото като личност и кмет на община Поморие. Споделя още, че е бил принуден да обяснява на гражданите на Поморие неверността на твърдяното във въпросната публикация и да защитава както своя, така и авторитета на институцията кмет. Почувствал се е безкрайно неприятно и е преживял негативни емоции. За да излекува „болежките” си, е поискал да му бъдат присъдени 5 000 лева за причинените неимуществени вреди.

Съдът признава Тончев за невинен, като решението е оконачателно и без право на обжалване. Бургаски окръжен съд потвърждава решението от първа инстанция. В мотивите си райноният съдия на Бургас по НЧХД 4335/2014 посочва:

“За да е изпълнен състава на престъплението клевета освен разгласяването на позорни обстоятелства е необходимо те да са и неистински. От събраните по делото доказателства се установява, че обстоятелствата, описани в статията, публикувана в сайта zadkulisite.com отговарят на истината.”

Вероятно оставен насаме с безконтролна власт и протектиран от правителството, поморийският кмет Иван Алексиев е започнал да привижда в носителите на нормални граждански претенции врагове на собственото си управление. В тази обсесия на гербаджийския партиен гаулайтер на властта сякаш доминира презумпцията, че сегашният му статут е вечен.

Това се отнася и за прокуратурата. Десет месеца след зверския побой над журналиста Стоян Тончев, същинският съдебен процес не е започнал и не са открити неИзвестните поръчители на извършеното престъпление. Трета година прокуратурата удължава срока за разследване по преписка 5310/2013 в Окръжна прокуратура-Бургас /тук/ и не внася обвинителен акт в съда. По преписката е обраувано досъдебно производство за безстопанственост в Община Поморие, при управлението на Иван Алексиев, срещу неИзвестен извършител от общинската администрация.

преписка побой Тончев

НеИзвестният извършител е всъщност истинският и най-заслужил “Герой на нашето време” в последните 27 г. на преходна агония в България.

С такива кметове ГЕРБ и Борисов смятат да спечелят и президентските избори! 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: