Кабинетът "Борисов 3" прегази националното и европейско законодателство

Коледно харизаха Национален парк Пирин на Мафията

Министерски съвет разреши сеч и строителство върху 48% от територията на Пирин
by Екип на Биволъ

В крайна сметка Бойко Борисов остана верен на изконната си същност и като Министър-председател. Той записа завинаги името си като див закононарушител и в качеството си на управляващ България водещ политик. Мимикрията на бившия силов бос, ъдърграунд играч и мутренски ортак свърши окончателно на 28.12.2017 г. Фасадният образ на демократичен политик окончателно рухна. Маските паднаха с решението на управляваното от него правителство да подари едно от природните богатства на човечеството на една криминална банкстерска банда, свързана с бившата ДС и корумпираща поголовно всичко около себе си.

Национален парк Пирин е най-мащабният български природен обект, който е включен в патримониума на ЮНЕСКО, защитаващ световните богатства от човешко посегателство. За Борисов обаче всичко това са празни понятия, пред дълга му да обслужи алчните и ненаситни апетити на олигархичната мафиотска клика, която е сложила ръка върху цял един отрасъл от българската икономика. И е присвоила едни от най-красивите ни планини за своя феодална бащиния. С помощта на престъпната държава на Борисов и тоталното погазване на всякакви български и европейски закони. Една криминализирана и докарана до летална агония държава, служеща си с методите на безскрупулна Мафиотска шайка, управлявана от криминални и морални престъпници.

Днес, дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет реши да прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и да допусне мащабни строителство и сечи в Пирин. Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Това се случва след напълно формалното провеждане на обществено обсъждане и липсващо отразяване на резултатите от него.

В три от зоните на парка строителството става допустима дейност, на обща площ от 48% от парка. За зоната за туризъм “изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура” е изрично записано. Досега това можеше да се извършва едва на площ от 0,6% от парка. Това засяга най-ценното богатство на парка – столетните мурови и борови гори.

Практически решението позволява дейности, които са забранени от Закона за защитените територии, каквито са строителството на нови ски писти и съоръжения и водохващания. Законът позволява ремонта на съществуващи спортни съоръжения, но не и строителството на нови. Изрично позволените водохващания са само такива за питейни нужди, докато в случая става дума за водохващания, вероятно планирани за изкуствен сняг, без какъвто зоната не може да функционира.

Кабинетът гласува и второ решение – ако има реално инвестиционно намерение за втори кабинков лифт, то трябва да се подложи на процедура по изменение на плана за управление на парка и съгласуване с екологичното законодателство. Това решение, възложено на Министъра на околната среда и водите, повтаря вече съществуващи негови задължения, които той не изпълнява. От решението става още ясно, че дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.  

Коалиция “За да остане природа в България” планира обжалване на решението за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин“, иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и скорошни протестни действия.

Позицията на природозащитните организации в 6 ясни точки:

  • Не подкрепяме проекта за изменение на плана за управление на парк „Пирин“, направено от Община Банско;
  • Всяко изменение на план за управление подлежи на процедура за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000;
  • Не подкрепяме ново строителство на писти и спортни съоръжения в националните паркове. Това за нас е нарушение на Закона за защитените територии;
  • В националните паркове могат да се изграждат само инфраструктура за посетителите, след екологична оценка и оценка за съвместимост и съответна конкретна промяна на плана за управление;
  • Решението на Министерски съвет от днес, 28 декември, ще бъде обжалвано в съда и ще настояваме пред ЕК за две наказателни процедури;
  • Строителството само на втори кабинков лифт, без увеличение на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово изгодно.

Биволъ от години разследва престъпната мрежа около концесионерите на Пирин и Витоша. Корумпираната българска прокуратура съвсем безсрамно отказва да обърне внимание и да разследва по същество преставените от нашата медия неопровержими факти и доказателства за криминалните дейности и характер на т.нар. “инвеститори” в тези ски зони.

Позицията на Биволъ по казуса Банско беше точно и ясно формулирана и публикувана /тук/

Държавата от своя страна напълно безцеремонно работи изцяло и полза на мобстърите и техните бизнес апетити. Институцията на Сотир Цацаров, играе като подразделение на Коза Ностра, тъпче законите със самодоволна безнаказаност пред цялото общество. Напълно в стила на своя несменяем “Министър-председател”, брат на Юнкер, съратник на Дол и приятел на Меркел. Легитимацията на престъпната държавна власт в България се оказа особено удобна на брюкселските корумпета и техните схеми за превъртане на парите на европейските данъкоплатци през българската мафиотизирана държавна пералня, контролирана от Борисов.

/Архивни публикации на Биволъ за Борисов можете да намерите тук/

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also