ЕК прави собствено разследване за спазване на законодателството

Защо сме срещу подаряването на Пирин на мафиотска шайка

Новият план за управление на Пирин задължително с ОВОС
Екип на Биволъ

Природозащитната коалиция “За да остане природа в България” съобщи, че в писмо до Асоциация на парковете в България, член на коалицията, Европейската комисия подчертава, че България, като член на ЕС, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, които може да засегне зона от Натура 2000, каквато зона е Национален парк “Пирин”, задължително се подлага на оценка за въздействие върху околната среда.

Коалицията припомня, че въпреки това трима министри – Нено Димов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов натискат правителството да приеме изменения в плана за управление на на Пирин на 28 декември, като решително отхвърлят задължението да бъде направена необходимата екологична оценка. Подобно действие би било съзнателно погазване на европейското законодателство и ще доведе до ответната реакция – процедура срещу България за нарушение на правото на ЕС.

В писмото си Европейската комисия обяснява ясно, че при евентуално приемане на промените в плана за управление на Пирин, България подлежи на процедура за нарушение на Директивата за местообитанията и Директивата относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда: “Държавите-членки също така трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на Европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности”.

ЕК напомня, че в случай на нарушение на директивите институцията “не би се поколебала да започне процедура за нарушение”. От Генерална дирекция “Околна среда” на Европейската комисия още уведомяват: 

..Например, по отношение на класифицирането на BG0000209 „Пирин“ като СЗЗ следва да ви информирам, че Европейската комисия, по своя инициатива, е предприела хоризонтално разследване срещу всички държави-членки, които не са изпълнили задължението си по чл. 4 параграф 4 от Директивата за местообитанията и ще продължи да предприема подходящи действия в случай на продължаващо неизпълнение.

Изглежда министър Нено Димо е забравил за съществуването на тези европейските директиви или съзнателно подготвя погазването им, с което ще причини умишлено огромна вреда на държавните и обществени интереси в полза на Мафията. 

Ако някому подобно твърдение се струва пресилено, държим да се обосновем със

Становище на екипа на Биволъ, относно подготвяното криминално престъпление от българското правителство:

Уважаеми г-н Министър,

Моля да вземете предвид изложените по-долу факти и нашето становище относно концесионера на ски-зона Банско “Юлен” АД във връзка с Проект на промяна на плана за управление на Национален парк “Пирин”.

Според официалните документи в кипърския търговски регистър лицето Георгиус Георгиу, кипърски гражданин, се явява собственик на офшорните фирми „Marengo Trading“ и „T.A.K. Services“, които държат 87% от дяловете на концесионера „Юлен“ АД. Той контролира „Marengo“ и „T.A.K.“ през три други офшорки: „Din Nominees“, „Duc Nominees“ and „Len Secretarial“.

Управителите на фирмата „T.A.K. Services“ – Богдан Раду Югулеску, Николета Елена Югулеску и Евдокия Макламузи, се свързват с фирма контролирана от  бандата на „Килърите“, чиито членове са обвинени в поръчкови убийства, рекет и кражбата на 26 милиона евро от храни за бедни в Румъния. По-подробна информация и документи за тези връзки можете да намерите в следната статия:  Концесионерът “Юлен” се оказа свързан с “Килърите” и крадци на еврофондове https://bivol.bg/yulen-killers-apia.html

Журналисти от Биволъ се срещнаха с г-н Георгиус в Кипър (виж тук: https://bivol.bg/georgius-fibank.html). От разговора с него стана ясно, че той няма възможностите на инвеститор, а се явява социално слабо лице. Г-н Георгиус не разбираше въпросите, които му задавахме за обширната му собственост и инвестиционна дейност в България, част от която е и концесионерът на ски-зона Банско “Юлен” АД.

Припомняме, че Министерството на околната среда и водите изпрати официална покана до личния и професионалния адрес на г-н Георгиу, за да се включи в общественото обсъждане за съдбата на ски-курорта Банско през май 2016 г. Той обаче не се яви.

Въпроси:
* Знае ли МОСВ #КОЙ е реалният собственик на “Юлен” АД? Ако това е г-н Георгиус Георгиу, защо той самият не се интересува от съдбата на собствеността си и игнорира поканата на МОСВ? Ако са други лица, кои са те и защо се крият зад социално слаб кипърски гражданин? Законни ли са техните финансови източници?
* Как МОСВ ще коментира информацията, че една от фирмите зад “Юлен” АД е свързана с тежката криминална престъпност и мащабни злоупотреби с европейски фондове?
Становище:
Имайки предвид тези факти изказваме становище да бъде прекратен концесионния договор с “Юлен” АД и да бъде сезирана Прокуратурата за изясняване на реалната собственост на фирмата и проверка на информацията за връзки с криминални организации.

Криминалната схема ЮЛЕН

/за преглед в пълен размер, кликни върху снимката/

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also