Контраеколози, отровни екодвойници и цекоминевски тролове

Уплашени от протестите за Странджа и Орлов Мост олигарсите си отгледаха "хибридна армия" за дискредитиране на автентичните природозащитници. Днес тя е осветена и разкрита, а скоро ще бъде позорно разбита.
Екип на Биволъ

Разследването на Нова Телевизия за Дончо Иванов, който от името на Коалиция за устойчиво развитие рекетира бизнесмени за пореден път повдигна темата за автентичните и фалшивите екоорганизации у нас. Биволъ нееднократно е писал и разкривал такива отровни двойници. Тяхната поява е свързана със стреса, който изживя криминалното статукво покрай протестите за спасяването на Странджа през 2007 г. и Орлов Мост 2012 г. Тогава на улицата излязоха хиляди: млади, красиви, образовани, модерни и непримирими, които казаха “Не” на мутренските апетити да се заграбят последните кътчета дива природа.

Властта и олигарсите отговориха със създаване и легитимиране на инструменти на подмяната – фалшиви еколози и организации, изхранвани от банкстерите и едрия природосъсипващ бизнес. Паралелно с това в близките до властта медии бяха подети злостни клеветнически кампании срещу организациите и говорителите на автентичното зелено движение, което винаги е било последователно антимутренско и антикорупционно. Потекоха и “опорни точки” за “зеления октопод”, за задушаването на местния бизнес, разнасяни в медиите от псевдоеколозите и кресливи икономисти на държавна хранилка. По форумите и във Facebook се вихрят десетки профили, които обиждат и клеветят екологичните движения и съвсем явно защитават интересите на “инвеститорите” – унищожители на природата. С една дума – тролове.

Коалицията на уличения в рекет Дончо Иванов е един от тези инструменти – кухи и бездействени структури, реално използвани както се видя за рекет над бизнеса. Но пък припознати от властта на институционално ниво като членове на консултативни и обществени съвети към МОСВ. Познават се по едно и също – вместо да защитават природата, бранят т.нар. “инвеститори”, което ясно показва откъде идва мотивацията им. Други такива са

Сдружението Национална Асоциация „Българско Черноморие“ (НАБЧ)

което се пръкна  през лятото на 2013, няколко месеца след основаването си през април в Поморие. НАБЧ се позиционира като проводник на интересите на „местните жители“, защитава „инвестиционните проекти“ и се активизира след всеки протест срещу застрояването на Черноморието. Особено активни бяха срещу екопротестите за спасяване на Карадере.

Основен враг на НАБЧ са „злите сили“ от вътрешността на страната и „жълтите павета“: протестиращи срещу застрояването и природозащитни организации като „Зелени Балкани“. Срещу тях сдружението сипе откровени лъжи и клевети, в пълен синхрон с фантазиите за „зелени октоподи“, публикувани в олигархичните медии. Стремежът на НАБЧ е да се легитимира поне в медиите като „еко“ организация, проявяваща особена загриженост за „чистотата“ по крайбрежието. По тази тема на мушката му са любителите на дивото къмпиране.

Мегали ВИС-2

Най-активен в медиите е председателят на НАБЧ Димитър Канариев. От профила му в професионалната мрежа Linked In научаваме, че  работи като търговски мениджър във фирмата „В.Р.Б. груп », собственост на добре известния Пламен Тимев – Ганди – кредитен милионер, оцелял в гангстерските войни висаджийски бос, известен също като Агент „Димов“ на Държавна сигурност.

Преди това Канариев е бил четири години на служба в гръцкото посолство, а още по-рано – служител в гръцката Алфа банк.

Проследявайки « гръцката връзка » особено интересно е включването на Канариев като зам.-председател на българския клон на асоциацията АХЕПА – елинистка и великогръцка организация, ревностно защитаваща т.нар. „Мегали Идея“ за Велика Гърция.

Фамилията Канариев нашумя публично преди 14 г., покрай бащата на Димитър Канариев, Славей Канариев – един от управителите на Българо-гръцко дружество „Анхиало“. Неговите членове още тогава бяха започнали война срещу поморийския свещеник отец Петър Куманов, защото отказва да служи на гръцки език в храма за Великден. Прогръцките активисти организираха църковен съд и се опитаха да отстранят свещеника, заради позицията му да защити националния интерес. По този повод в медиите се появиха разкрития за това как резиденти на гръцкото разузнаване, изграждат мрежа от сътрудници по Южното Черноморие и са организирали в Несебър дори конгрес. След изнасянето на тези данни в печата дейността на великогръцките структури външно затихна, но явно не е прекратила своята активност.

Имотни контрапротестиращи

Другите членове на НАБЧ са хора с имотни и икономически интереси в района, показа разследване на сайта Club-Z.  Донка Китанова и Апостол Транов участват в „Сдружение на собствениците на земи от село Емона, местността Иракли и село Баня“. Кирил Димитров е производител на сол, а Тодор Георгиев – ресторантьор и хотелиер.

НАБЧ организират и контрапротести. Така например шефът на местния клон в Царево, Стоян Йовнов, беше сред най-активните на контрапротеста в подкрепа на унищожителя на Странджа Петко Арнаудов миналото лято. Йовнев е бил кмет на Царево и дългогодишен секретар на общината. Дъщерите му Петра и Донка са се облажили през 2006 г. с право на строеж на общинска земя като „лица с жилищни нужди“. В момента двете дъщери строят две внушителни сгради, които очевидно могат да задоволят летните жилищни нужди на десетина семейства, почиващи на море.

„Природата за хората“ на бизнесмена Филип Цанов е друга такава контраекологична организация

Филип Цанов, председател на сдружение "Природата за хората", Снимка: Йорданин Цветанов, livesport.bg

Бизнесменът е собственик на пазарджишкия месокомбинат Родопа-Пазарджик, приватизиран от него през 1997 г. чрез дружеството „Булмес Ко“. Проверка в имотния регистър показва, че всички недвижими имоти на Родопа-Пазарджик в Пазарджик, Пещера и Панагюрище са ипотекирани срещу заеми в ПИБ за общо 2 950 832 лв.

Сградите на месокомбината в Пазарджик от 08.02.2013 са под възбрана, което значи, че кредитите не се обслужват.

Цанов е най-гласовитият критик на екологичните протести срещу застрояването на Витоша и Пирин и радетел за мащабни инвестиции в туризма. Той се явява и консултант на фирма „Витоша ски“, която е свързана с концесионера на ски зона Банско „Юлен“, офшорка свързвана с Цеко Минев. И да не забравяме

Владимир Каролев – агент от ДС “Камен” и идеолог на троловете

karolevkarolev

Той не се прикрива като псевдоеколог, а е директен апологет на застрояването на Пирин и Черноморието. Редовен гост в телевизионните студия, където брани намеренията на банкстерите от ПИБ да изперат откраднати от вложителите пари в бетон, той се радва на съмнителен медиен комфорт. Никой не повдига въпроса в какво качество се изявява Каролев. А освен агентурното си минало той има поне три битности в момента: съветник на държавна служба в Министерството на икономиката, частен финансов консултант и частен собственик и строителен предприемач, вдигнал чрез фирмата “3 планини” апартаментен комплекс в района на Банско.  Строежи, които не са финансирани с корпоративен заем, а с кредит от самия Каролев и неговите съдружници.

tri-planini-imoten-registur

Като предприемач обаче Каролев е фалирал и не може да обслужва дълг от 1 млн. евро към Сосиете Женерал – Експресбанк, а дяловете му във фирмите “3 планини”, “Трите планини”, “Евро актив” и “Балканска консултантска компания” са запорирани. Запорирани са и голяма част от апартаментите в комплекса “Три планини”. Спасен от запор е единствено делът на една офшорка в “Балканска консултантска компания”, приписана по утвърдена цекоминевска традиция на някакъв кипърски Георгиу. И точно такъв “кадърен” кадър, при това с агентурни зависимости, а днес под прикритието на държавен експерт, е избран за проводник на интересите на едрия мутренски бизнес. Интереси, които той смазва изкусно с либертариански сос за неприкосновената частна собственост и насърчаването на инвестициите.

Инвестиции ли? Както показаха многобройните разследвания на Биволъ става дума чисто и просто за реализация на придобитото с криминално-корупционни методи – или от общината, като в случая “Корал”, или от източената банка ПИБ, както в случая с “Витоша ски” и “ЮЛЕН” в Пирин. От тези криминални придобивки се плаща на тролската армия и на нейните командири, която ще се разбягат позорно след секването на кранчето. А този момент все по-неумолимо наближава.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d