Министърът на финансите на Молдова иска „Доверие“ в Moldindconbank

Николай Марченко
Последвайте:

Кишинев е одобрил продажбата на 64% акции на втората по активи банка в Молдова на българската „Доверие – обединен холдинг“ АД. Moldindconbank S.A. бе замесена в мащабни международни скандали, за които Биволъ писа: пране на $22 млрд. пари от Русия – т.нар.„Ландромат“ (Перачница) и източване на $1 млрд. – т.нар. „Кражба на века“. За по-малко от седмица е издаден ключовият документ за реализиране на сделката, а купувачът е приет в молдовския парламент. Бързането е предизборно, смята икономистът Татяна Ларюшина.

Както писа миналата седмица „Биволъ“, собственикът на “Софарма АД” (Sopharma Pharmaceuticals) Огнян Донев и издателят на “Дарик Радио” (осветлен като агент “Карак” на бившата Държавна Сигурност) Радосвет Радев стават топ банкери в Кишинев. Съвместната им компания „Доверие – обединен холдинг“ АД (DOVERIE UNITED-HOLDING AD) купува 63,9% акции в молдовската Moldindconbank S.A. (MICB) стана ясно на 22 януари 2019 г.

Оттогава събитията се развиват много бързо. Още на следващия ден, 23 януари, Националният комитет за финансова стабилност (НКФС) на Република Молдова (РМ) е предложил на правителството на Павел Филип „да започне преговори с потенциалния купувач“ на MICB.

“Мерките са аналогични на най-добрите практики на европейските страни и вече бяха успешно предприети миналата година при продажбата на КБ  „Moldova-Agroindbank” S.A.”,

гласеше официалната позиция на Националната банка на Молдова (НБМ) по повод провелото се заседание.

“Доверие – инвест” ЕАД и “Доверие – обединен холдинг” АД са на един и същ адрес – в сградата “A” на Sopharma Business Towers

Агенцията за публична собственост (Agenția Proprietății Publice – APP) към Правителството на Република Молдова е подготвила проекторешение за официално одобрение за придобиването на контролния пакет акции на Moldindconbank S.A. от българската „Доверие – обединен холдинг“ АД.

Сделката ще се реализира през дъщерната фирма – „Доверие – инвест“ ЕАД (‘Doverie – Invest’ JSC). Компанията е регистрирана на в офис-центъра на Sopharma Business Towers в Дианабат. Уставният капитал на регистрираното едва на 18 декември 2018 г. дружество е 5 млн. лв.

“Не е съвсем нормално капиталът да е под заявената цена за сделката, но по-важно е какви са гаранциите на тази компания – иначе е световна практика да има минимален за целта капитал“,

коментира за „Биволъ“ журналистът Йон Пряшка от Mold Street и молдовския партньор на Биволъ по Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)RISE Moldova.

Зелена светлина за сделката

Проекторешението на сайта на Правителството на РМ засега все още не е прието: няма номер и подписи / печати по него. За тях има специално заделени празни места. Проекторешението е съставено от министъра на финансите Йон Кику и министъра на правосъдието Виктория Ифтоди. Предстои да бъде подписано от тях и от премиера Павел Филип.

В шестте точки се дават разпорежданията за APP по продажбата. Да се извърши процедурата, тествана при първата по активи банка в Молдова MAIB. Предстои изкупуване на акциите на MICB, за да бъдат препродадени вече на чуждестранния инвеститор, одобрен от регулатора.

Проекторешение на кабинета на РМ:
APP да изкупи акциите на MICB от борсата и да ги препродаде (“Биволъ”)

“Покупката на новоимитираните акции на Moldindconbank S.A.е одобрена от Агенцията за публична собственост от името на правителството”, гласи проекторешението на кабинета в Кишинев.

Биволъ преди всички обяви и цената на сделката: “3 173 751 броя акции, на стойност 760 113 364,50 леи“. При обменния курс на НБМ за 28.01.2019 г. от 19,42 MDL / €1, стойността на този пакет на MICB ще е около €39,14 млн.

Съгласно т.2 Министерството на финансите на РМ ще предостави на APP и “необходимата сумата за закупуване на акциите, емитирани от “Moldindconbank” S.A., както и за покриване по свързаните с тази сделка разходи”. Според т.3 на „Доверие – инвест“ ЕАД де факто се позволява придобиването на контролния пакет на MICB. “Приема се предварителният договор за покупка на акции, консолидирани от APP, от потенциален купувач, който има принципното одобрение на НБМ за придобиване на акциите, емитирани от “Moldindconbank” S.A”.

По т.4 щели да бъдат осигурени и “равни условия за наддаване и продажба на потенциален купувач, подписал предварителния договор” наравно с други евентуални инвеститори, получили одобрение от НБМ. В петата точка е записано, че генералният директор на АPP Владимир Балдович е упълномощен от премиера на Молдова да подпише договорите както за покупка на акциите на MICB, така и за последващата им препродажба вече на българската „Доверие“.

Според шестата точка, „настоящото решение влиза в сила от датата на публикуването му” (28 януари 2019 г. “Биволъ”).

“Биволъ” разполага с проекторешението на правителството на РМ. Както и с приложения към него проектодоговор на APP за предстоящата продажба на пакета акции на MICB на българската компания ‘Doverie invest’ JSC – документ на румънски от 50 стр.

До Кишинев и назад

Същевременно след едва седмица, вече този понеделник, на 28 януари, представителите на Доверие са посетили Кишинев, стана ясно от сайта на Парламента на Република Молдова, където се появи съответното кратко прессъобщение.

Председателят на Парламента на Република Молдова Андриан Канду (вляво) прие топмениджмънта на “Доверие – обединен холдинг” АД на 28 януари (снимка: Parlamentul Republicii Moldova)

Председателят на парламента Андриан Канду е разговарял с „ръководството на европейски инвеститор”, който е проявил интерес „от инвестиции във финансовата и банковата сфера” на Молдова.

“След банковата криза, през която премина страната ни, приехме всеобхватен законодателен пакет за подобряване на финансовия и банковия сектор, с цел да го направим по-атрактивен за чуждестранните инвеститори”,

цитира Канду пресслужбата му след срещата с двама от топмениджърите на „Доверие- обединен холдинг“ АД.

„От своя страна представителите на българската компания изразиха увереност, че обявената инвестиция ще позволи модернизирането на сектора, тъй като компанията им има богат международен банков опит“, гласи прессъобщението.

Както установи RISE Moldova, Андриан Канду е една от фигурите, управлявали безбройните офшорни компании на председателя на управляващата Демократична Партия на Молдова (ДПМ) – олигарха Влад Плахотнюк. А и шефът на молдовския парламент има опит и в американската PriceWaterhouseCoopers (PwC), която се занимава с одитиране и счетоводство.

Предизборна разпродажба в Молдова

Едно от обясненията в изключително бързата реакция на молдовските власти може да е предизборно. Парламентарният вот в Молдова е насрочен за 24 февруари 2019 г. Дотогава дори премиерът Павел Филип, който се намира в предизборен отпуск, няма право реално да подписва документацията на кабинета. Според молдовския журналист Йон Пряшка, именно заради това работата по сделката е изцяло делигирана на гендиректора на APP.

Според известния молдовски икономист от Института за развитие и социални инициативи (IDIS “Viitorul”) Татяна Ларюшина предизборната ситуация е изключително благоприятна за властите в Кишинев, което обяснява бързите решения относно съдбата на MICB.

“Не толкова дори е точно предизборен мотивът, колкото е удачен момента, за да се прокара някакси сделката в периода на междувластие“, коментира Татяна Ларюшина за Биволъ.

Според нея ако наистина има съмнения относно конфликт на интереси на българския инвеститор (свързаната “Софарма” е собственик на верига от аптеки в Молдова), то е нормално не само НБМ, но и Министерството на финансите да се самосезират.

Икономистът припомни, че след „Кражбата на века“ в Молдова е проведена мащабна реформа: „В това число и с цел възстановяване на доверието в банковия сектор и повече фунции за надзор от страна на регулатора“.

На 23.01.2019 г. Биволъ цитира управителя на Националната банка Октавиан Армашу, според когото купувачът не притежавал бизнеси в Молдова. Но Sopharma има мрежа от аптеки в Кишинев
(снимка: Banca Nationala a Moldovei)

Според Ларюшина обаче всичко това не гарантира, че регулаторите в Молдова вече не се влияят от политическата конюнктура: „Отделен е въпросът дали самата Национална банка е независима от лобисткото влияние на най-различни групировки“.

Тя припомни, че „Перачницата“ е била свързан с използването на MICB от чуждестранни специални служби (имаше информация за руската ФСБ) с цел пране на пари. „Трябва да се взима под внимание, че управляваната навремето от Вячеслав Платон банка се асоциира с дейността на специалните служби с цел финансово дестабилизиране“.

Според нея НБМ засега се отчита само пред Парламента на РМ, макар че има такива задължения и към кредиторите – Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка (СБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)“ и др. „Финансовото ведомство и банковият регулатор имат многобройни поети ангажименти, в това число относно процедурите за проверка на потенциални инвеститори“.

“Нека разкрият всичките си процедури за проверка, да разпратят отчетността, да покажат колко всички тези документи са транспарентни относно крайните бенефициенти на компанията – купувач“, призова икономистът, запитана от “Биволъ” за ролята на надзора в сделката с MICB.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: