#Догансарай след сигнала ни към Комисията "Росенец"

Проверката на МВР за Росенец и кея на Ахмед Доган е по данни на Биволъ

Депутатът Ивайло Мирчев e сигнализирал вътрешния министър Бойко Рашков включително и на базата на разследвания на медията ни
Последвайте:

Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) е приключила с проверката на казуса с лесопарк „Росенец“ и кея на почетния лидер на „Движение за права и свободи“ (ДПС) Ахмед Доган. ГДНП изпрати материалите на прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 314 от Наказателния кодекс (НК). За нарушенията при строителството на кея е подаден сигнал от депутата на „Демократична България“ (ДБ) Ивайло Мирчев, който поясни пред „Биволъ“, че е информирал лично министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Същевременно данните по този казус многократно от 2014 г. насам са публикувани от Сайта за разследваща журналистика „Биволъ“, но те не бяха взимани предвид от службите по време на трите кабинета на Бойко Борисов. През лятото на 2021 г. „Биволъ“ е подал папка с документи от тези разследвания на Анкетната комисия „Росенец“ към 45-тото Народно събрание, ръководена от депутата адв. Калоян Янков (ДБ). Депутатът Ивайло Мирчев признава, че разкритията за Росенец от разследванията на „Биволъ“ са част от основополагащите данни в сигнала му до Бойко Рашков. Според бившия бургаски народен представител от ДБ Димитър Найденов разкритията на „Биволъ“ за Вълчо Чолаков са били обсъждани в комисията „Росенец“.

Депутатът Ивайло Мирчев признава, че разкритията за Росенец от разследванията на „Биволъ“ са част от основополагащите данни в сигнала му до Бойко Рашков. Според бившия бургаски народен представител от ДБ Димитър Найденов разкритията на „Биволъ“ за бившия областен управител на Бургас Вълчо Чолаков са били обсъждани в комисията „Росенец“.

Отделът „Икономическа полиция“ в ГДНП е приключил проверката и според разследващите има данни за престъпление по чл. 314 от НК за внесени неверни обстоятелства или изявления в официален документ, съобщиха от пресцентъра на МВР в понеделник, на 4 април 2022 г.

Доган си построи тайно 230 м частен вълнолом в морето край Сарая

В понеделник пресцентърът на обединението „Демократична България“ обяви официално, че обявената за приключила проверка на ГДНП е била по техен сигнал. Според ДБ, след „системни сигнали“ от Ивайло Мирчев и бившия народен представител Димитър Найденов, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е установила, че

удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа.

МВР: По кейовата стена умишлено са внесени неверни данни

По данните им проверката е започнала през есента на 2021 г. по сигнал за извършени закононарушения при изграждането на кейова стена в лесопарк Росенец. В него е посочено също, че на 2 септември 2016 г. първоначално е  заличено пристанището – имот с идеални части, а на 24 февруари 2020 г. е нанесено в кадастъра като пристанище с нова, по-голяма квадратура от 5 838 кв. м.

„След изискани документи от редица институции, включително и снимков материал, е установено, че към 2016 г. хидротехническото съоръжение е било с площ от 1 029 кв. м, а през 2020 г. на негово място е нанесен нов имот с площ от 5 838 кв. м, с начин на трайно ползване за пристанище с размери и подробно описание в констативен нотариален акт от 18 март 2020 г.“

С дръзка измама Доган се сдоби с ново пристанище

При съпоставка на данните, от страна на ГДНП е изяснено, че „този документ е съставен на база на изготвено експертно конструктивно становище-обследване и анализ на съществуващите строителни конструкции – брегоукрепителни конструкции и защитни съоръжения  и оборудване“.

На това основание на тях са очертавани границите и дължината на съоръжението.

Това според МВР дава основание на разследващите да заключат, че в официален документ – констативен нотариален акт  от 18 март 2020 г., „умишлено са нанесени неверни обстоятелства на база конструктивното становище, изготвено от 53-годишен инженер от Бургас“.

PDF Signal Ivo Mirchev Key Rosenets

Биволъ“ пише по тези нарушения от 2014 г. насам

През лятото на 2021 г. председателят на временната комисия за „Росенец“ адв. Калоян Янков получава от „Биволъ“ папка с десетките документи, сателитни снимки и карти, използвани в разследванията ни от 8 години насам (вижте всичко по темата в рубриката #ДоганСарай). 

Архив на “Биволъ”

„Това е изцяло по нашите разследвания! Потвърждава! Но защо чак 2021? Ние разобличихме #ДоганСарай още от 2014 в десетки разследвания и публикации“,

коментира развръзката директорът и основател на сайта „Биволъ“ Асен Йорданов.

А кеят конкретно е описан в поне три големи разследвания на „Биволъ. Вижте статиите ни от архива: „С дръзка измама Доган се сдоби с ново пристанище“, „Доган си построи тайно 230 м частен вълнолом в морето край Сарая“ и „Три министерства бабували на незаконния пристан на Доган“.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Предисторията по казуса с двореца на почетния лидер на ДПС може да бъде също така видяна в разследванията на „Биволъ“ като тези: „РБ помага на Доган да заграби пристанището до Сарая“., „Догансарай: плажът е нива, пристанище няма, пътят ще е затворен“ и „Властта мълчи за незаконен строеж на държавен плаж до Догансайрай“.

„Биволъ“ смята, че разследването няма как да е приключило, понеже има доста въпроси, отговорите на които липсват. Ключовият въпрос е кога ще има посочени конкретни лица за престъпленията и самоуправството в „Росенец“.

Също така пита се, кога ще бъдат поименно разобличени, посочени и съдени длъжностните лица, допуснали и съдействали на това беззаконие #ДоганСарай.

Властта мълчи за незаконен строеж на държавен плаж до #Догансарай

Те са под чадър, някои от тях, като кметът на Бургас Димитър Николов не се разследват, а някои дори се назначават на ръководни постове, какъвто пример в служебното правителство на Стефан Янев: „Ексгубернатор на Бургас от ерата „Орешарски“ оглави областното в кабинета на Румен Радев“.

Един от важните въпроси е и към институцията, която кабинетът на новия премиер Кирил Петков е на път да си подчини след оставката на Сотир Цацаров – Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

А именно: кога ще бъдат премахнати всички незаконни постройки и резултатът от всички незаконни дейности там!? Или бъде най-накрая взето друго решение за конфискуване в обществен интерес? Защото досега всички тези „комисии“ и „проверки“ създават впечатление единствено за “прах в очите на обществото”.

Припомняме, „Биволъ“ писа още през 2020 г., че „Прокуратурата „откри“ незаконен кей и постройки край Догансарай“. Както и, че през 2021 г. по време на служебния строителен министър Виолета Комитова „МРРБ провидя, че подпорната стена на Догансарай е незаконна“.

Догансарай: Плажът е нива, пристанище няма, пътят ще е затворен

Също така многократно за тези години екипът на „Биволъ“ писа, че беззаконието и корупцията в Росенец продължават да процъфтяват под благотворното бездействие на държавата. Преди две години за пореден път информирахме читателите ни, че „Брегът около Догансарай е незаконно бетониран и застроен“. А в материала за #СарайГейт през 2021 г. бяхме обърнали внимание и на ролята на експремиера и лидер на ГЕРБ в тази сага, при която „Верни на режима на Борисов са награждавани със сараи около Доган“.

#СарайГейт: Верни на режима на Борисов – награждавани със сараи около Доган

Какво пише в сигнала до МВР, с който „Биволъ“ разполага

На 6 ноември 2021 г. депутатът от ДБ Ивайло Мирчев изпраща официално писмо със сигнал (вижте документа долу) до вицепемиера и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Депутатът се позовава на данни от оглавяваната от народния представител на ДБ адв. Калоян Янков „Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк “Росенец”, в района на нос “Чукалята”, гр. Бургас“.

МРРБ провидя, че подпорната стена на Догансарай е незаконна. Нямало брегоукрепване

Сигналът на Мирчев гласи, че «в рамките на кратката дейност на Комисията, бяха събрани множество документи и бяха разпитани представители на различни държавни институции»:

“На повърхността изплува факта, че от 18 обекта в имота на почетния председател на ДПС само 4 имат разрешения за строеж”

Депутатите Ивайло Мирчев и Димитър Найденов с лидера на ДБ Христо Иванов (Снимка: Unicon.bg)

“Получени бяха достатъчно документи, показващи и доказващи по категоричен начин, как свързаната с Ахмед Доган фирма „Хермес Солар“ ООД успява да присвои части от морската акватория на България”, пише в официалното писмо до Бойко Рашков.

Това според депутата от ДБ се случило “с активното съдействие на членовете на две правителства с мандата на ГЕРБ и с министър-председател Бойко Борисов”.

“Този процес започва през юни 2016 г. и приключва през март 2020 г.” 

В сигнала на Ивайло Мирчев се споменава се също така “активното съдействие” на тогавашните членове на правителството на Бойко Борисов: областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министрите на транспорта и регионалното развитие Росен Желязков и Петя Аврамова, заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, директора на СГКК Бургас и “няколко нотариуса”.

Догансарай: Плажът е нива, пристанище няма, пътят ще е затворен

“Узаконено е незаконното изграждане на допълнителни 3 995 кв.м. към вече съществуващата кейова стена”.

Ивайло Мирчев пише за “снимки от Гугъл, които бяха разпространени по медиите» и показват, че «удължаването на съоръжението е извършено през 2019 г.”

“В резултат на медийни публикации, прокуратурата се активира и възложи проверка, която към днешна дата нито е приключила, нито са обявени резултатите от нея”, гласи сигналът.

Ексдепутат: Всичко тръгна от разследванията на “Биволъ” 

„Определено разследванията на „Биволъ“ са помогнали и то много и бяха подробно разглеждани и цитирани в комисията „Росенец“. Това коментира пред медията ни бившият народен представител от ДБ от Бургас Димитър Найденов.

Брегът около Доган Сарай е незаконно бетониран и застроен

По думите му по време на заседанията „са били приложени всички журналистически разследвания на сайта „Биволъ“, които „бяха потвърдени и от проверката на парламентарната комисия „Росенец“.

„Имам предвид разследванията на „Биволъ“ за Вълчо Чолаков (бившият областен управител на Бургас – бел. ред.)“

„За това как е деактувал държавната собственост и на практика е подарил кея на Доган“, припомня бившият депутат, според когото „от там започва целият проблем“.

Найденов споделя, че след изнесените данни в комисията „Росенец“, многократните публикации по темата за закононарушения и

Заседание на Комисията “Росенец” (Снимка: Факти.бг)

„тишината откъм прокуратурата

е последвал сигналът на съпартиеца му Ивайло Мирчев.

Припомня, е че разпуснаха 45-ия състав на парламента и с него комисията се закри: „Затова подадохме сигнал до МВР, от името на Иво Мирчев, като се позовахме на данните събрани в комисията Росенец“.

За да не отиде работата на комисията на вятъра и всичко да се остави да заглъхне

Държавата обяви за “частни” плаж и пристанище до #Догансарай. Прати “службите” да го пазят

Той е категоричен, че след това МВР се е сезирало и след като е провело разследване също е установило, че „има данни за извършено престъпление, по 314 НК, което се състои в следното“:

„В официален документ – констативен нотариален акт от 18 март 2020 г., умишлено са нанесени неверни обстоятелства“.

В този смисъл според бившия народен представител „има данни, че е извършено престъпление“ по чл. 314 НК:

BIVOL Rosenets Signal

“Който умишлено стане причина да се внесат неверни обстоятелства или изявления в официален документ, съставен съгласно установения ред, въз основа на заявление на частно лице се наказва”.

„Считам, че това е обективно и правилно проведено разследване, стигнало до правилни заключения“, констатира пред „Биволъ“ Димитър Найденов.

Ивайло Мирчев: Бях говорил по случая с Бойко Рашков

„Биволъ“ поиска позицията на народния представител Ивайло Мирчев от ДБ по повод оповестеното от ГДНП:

Проверката на МВР е по повод на мой сигнал от есента

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков (Снимка: в. “Дума”)

Ивайло Мирчев признава, че споменатите в сигнала му «публикации» и «снимки в медиите» включват и разследванията на “Биволъ”. “Естествено. Винаги сме гледали да споменаваме и Биволъ и от живи включвания“, казва депутатът.

Предпочитал обаче да не коментира действията на ГДНП по казуса: „Надявам се да са подготвили преписката добре“.

Ивайло Мирчев твърди, че лично е информирал шефа на вътрешното ведомство за подадения писмен сигнал.

„Имах кратък разговор с Бойко Рашков преди време, в който му обърнах внимание, че това е важен казус и моля МВР да подходи с максимален професионализъм“.

Прокуратурата “откри” незаконен кей и постройки край Догансарай. А ще повдигне ли обвинения?

Повече подробности за какво са говорили с министър депутатът отказва да даде, но предостави на „Биволъ“ писмения си сигнал.

Заглавна снимка: Колаж на e-burgas 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d