Властта мълчи за незаконен строеж на държавен плаж до #Догансарай

Екип на Биволъ

Двуетажна сграда на самия плаж и мощно брегоукрепване върху терени, които са публична държавна собственост – това са новите строителни постижения до “сараите на Доган” в бургаския Парк Росенец, които се виждат и от Google Earth.

Държавата обаче не знае, че някой се е самоуправил и е строил на брега в нагло нарушение на Конституцията и няколко закона. Това става ясно от отговора, получен от Министерството на регионалното развитие. От Областна управа Бургас изцяло игнорираха многобройните ни запитвания за коментар и предоставяне на строителните разрешителни за тези обекти.

 

Властта мълчи за незаконен строеж на държавен плаж до #ДогансарайВластта мълчи за незаконен строеж на държавен плаж до #ДогансарайВластта мълчи за незаконен строеж на държавен плаж до #ДогансарайВластта мълчи за незаконен строеж на държавен плаж до #ДогансарайВластта мълчи за незаконен строеж на държавен плаж до #ДогансарайВластта мълчи за незаконен строеж на държавен плаж до #Догансарай

 

Новото и очевидно незаконно строителство е продължение на поредица нарушения около сградата, известна като “Догансарай”, за чието узаконяване бяха впрегнати през годините няколко институции – ДНСК, Община Бургас, Областна управа Бургас и Министерството на туризма.

От Златев за Златев и от Златев за Доган

Биволъ проследи сагата “Догансарай” от самото й начало през 2014 г., когато фирма на ДПС започна ударно да строи на самия бряг.  В тази връзка проучихме и историята на имотите в Парк Росенец, която илюстрира бруталното разграбване на държавните земи по брега от управляващата върхушка по време на Прехода.

Първоначално терените са в патримониума на държавния Нефтохим. След приватизацията от Лукойл, извършена по времето на Иван Костов, близо 320 декара “златна земя” на брега става собственост на пенсионните фондове на Лукойл – Пенсионно осигурително дружество „Лукойл Гарант-България“ АД и Доброволен пенсионен фонд „Лукойл Гарант-България“.

През 2007 г. тези земи са продадени на руската фирма „Стрейтлайн“ само за 28,7 лв. на квадратен метър. По това време, точно преди кризата, имотите на същото място вървят по над 500 лв. на кв.м.  Мотивацията зад тази очевидно неизгодна за Лукойл сделка е твърде прозрачна. Зад „Стрейтлайн“ стои кипърската офшорка TROXY TRADING. Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – FCM GROUP HOLDING. Грижливо прикритата  собственост крие фактът, че зад сделката стои самият изпълнителен директор на Лукойл Валентин Златев. Видимата връзка е адв. Александър Величков. Той е шеф на Правна дирекция на ЛукОЙЛ България ЕООД и участва в управителните съвети на пенсионните дружества, които продават земите. В същото време Величков представлява TROXY TRADING, която се помещава в неговата кантора.

Така от двете страни на сделката се оказват едни и същи лица, а самата продажба ощетява петролния гигант на Вагит Алекперов с десетки милиони евро.

През март 2014 г. част от терена (близо 9 декара) е препродадена от „Стрейтлайн“ за 1.7 млн. лева. на регистрираната в началото на 2011 г. фирма „Хермес Солар“ ООД. Нейният първоначален собственик е секретарката на личния помощник на Доган – Ахмед Емин, отговарящ за паричните потоци от и към партията. Емин загина при загадъчни обстоятелства на 17 октомври 2008 г. в Боянските сараи на Доган. Случаят бе потулен като самоубийство.

По адреса и координатите на фирмата в Търговския регистър има достатъчно основания да се счита, че тя е част от прословутите обръчи на бизнес интересите на ДПС. “Хермес Солар” има два кредита към фалиралата КТБ. Първият е от март 2012 г. за близо 12 млн. лв. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като „лоши кредити“ без достатъчни обезпечения от квесторите.

И двата кредита на „Хермес Солар“ обаче са намерили топъл прием в ПИБ, където се прекредитира Делян Пеевски малко преди фалита на КТБ. Кредитите на „Хермес Солар“ са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%, отбелязва финансовия журналист Мирослав Иванов приблизително по същото време, когато започваше строежа.

ГЕРБ обгрижва сараите

Още през 2014 г. се виждаше с просто око се виждаше, че петте етажа в централната част на строежа надхвърлят по височина параметрите по ЗУЧК. ДНСК обаче не видя нищо незаконно в сградата, проектирана от любимия архитект на ДПС Калин Тихолов. Стърчащата в средата кула беше обявена за „издатина“, „архитектурен елемент“, която била напълно законна според ЗУТ. Тъй като строежът e четвърта категория po ЗУТ, контролът се осъществява от местната власт – уточниха от националния строителен контрол и прехвърлиха топката на Община Бургас.

Общината, която се управлява от ГЕРБ, изобщо не реагира на сигналите за незаконното строителство. Нещо повече – всички нейни действия през годините са очевидно в подкрепа на тази строителна реализация. Проучването на Биволъ показа, че апетитните земи са подготвени за строеж в края на 2013. С ПУП одобрен от Община Бургас по предложение на кмета Димитър Николов (ГЕРБ), 175,5 декара от бившата почивна база „Росенец“, принадлежащи тогава на фирмата с руски собственици „Стрейтлайн“, са регулирани за курортно строителство.

След покупката на земята „Хермес Солар“ светкавично си вади строителни разрешителни от общината, а главният архитект на Бургас издава разрешение да се прегради общинския път до брега с бариера, която остана там с години, за да отблъсква любопитни посетители.

За тези си “сарайски” заслуги, а вероятно и за други такива, кметът на Бургас Димитър Николов получи от “библиотекарския институт” заедно с Ахмед Доган отличието на Държавна сигурност, цинично кръстено на името на Стефан Стамболов. Почетния знак му беше връчен лично от неговия адаш Димитър Иванов – Гестапото.

Де юре е държавна собственост, но де факто е друго

Плажът до сарая, върху който сега е изникнала бяла двуетажна къща, придоби известност в медиите през лятото на 2016 г., след като граждани се опитаха да плажуват там, но бяха брутално изгонени от лица, представили се за „хора от службите“. Случаят бе заснет с мобилни телефони и бе разпространен в интернет.

Министерството на туризма тогава образува проверка, от която излезе, че теренът не бил плаж, а земеделска територия, която граничи с Черно море. Това е абсурдно твърдение, при положение, че малкият плаж на това място съществува вероятно от стотици години, а теренът наоколо винаги е бил гора.

При визита на място Асен Йорданов и Атанас Чобанов, които придружаваха колеги от общественото немско радио, бяха посрещнати от гардове. Те бяха добре запознати със самоличността на журналистите и криеха лицата си от камерите.

Гардовете заявиха, че общинският път е „частна собственост“ и по него не може да се стигне до пристанището.  На призивите да се легитимират като правоимащи, те се представиха като „туристи“ и не отговориха на въпросите дали представляват държавни или частни структури.

Посетителки на #Догансарай

“Туристите” обаче имаха завидни познания по право:

„..Плажът е държавна собственост, от чисто правна гледна точка е така, но де факто е друго.“

Докато журналистите от Биволъ оспорваха това фактическо положение, позовавайки се на Закона, на кея акостира моторната яхта “Хермес” и от нея слязоха три особи, които уловихме в кадър. Брюнетката на снимката беше идентифицирана като Снежана Карова, управителка и номинален собственик на “Хермес Солар”.

В следващия епизод от “Догансарай” областният управител на Бургас Вълчо Чолаков реши въпроса с достъпа до кея. Той просто го заличи като държавна собственост и го продаде на фирмата на Карова. Парче от суверенната ни граница беше отчуждено, за да може Доган да си държи там яхтата, а и за да се прекъсне достъпа до брега за нежелани посетители.

С друга врътка, се легитимира преграждането на общинския път. Оказа се, че сараят има “безсрочен” статут на недовършен строеж, тъй като няма Акт 16. А при липсата на такъв, строителната площадка е обезопасена съгласно приет от общината „План безопасност и здраве“ (ПБЗ), за да не се нарани някой минувач от извършваните строителни дейности – отговориха от общината на запитване по реда на ЗДОИ.

Така де факто, държавата демонстрира, че не зачита законите, когато става дума да се угоди на прищевките на неформалния лидер на ДПС, известен също като Агент “Сава” на ДС, консултант по хидрология и отскоро, след покупката на ТЕЦ Варна – едър индустриален собственик.

Ситуацията с новите строежи обаче надминава по наглост всичко, случващо се около сараите до момента. Де юре, новопоявилите се строежи върху земя, която принадлежи на държавата, без да имат строителни разрешителни и без знанието на властта, се явява чисто самоуправство, което е наказуемо по чл. 323а. от НК. Отговорност по Наказателния кодекс носи и областният управител Вълчо Чолаков, защото е допуснал да се вземе и използува за строителство неотчуждена земеделска земя (чл. 219 и чл. 221).

В този смисъл считаме настоящата публикация и като формален повод за Прокуратурата да се самосезира и да извърши проверка, а ДНСК да издаде предписание за премахване на незаконните обекти. Де факто, обаче, това едва ли ще се случи.

Обновено 4.10.2018 16:30: След публикацията ни на електронната поща на редакцията се получи отговор и от Областна администрация – Бургас. Областният управител Вълчо Чолаков твърди, че не е установена информация за издавани разрешения за строеж в посочените имоти.

Сагата с #Догансарай може да бъде проследена в специалната рубрика на Биволъ тук.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: