Прокуратурата: Спираме преследването срещу Чобанов за “набедяване”. Иван Данов е извършил престъпление.

"Репортери без граници" обяви случая за политически и призова съдебните власти да спрат наказателното преследване срещу гл. редактор на Биволъ
by Екип на Биволъ

Постановлението на Софийска районна прокуратура за образуване на досъдебно производство срещу гл. редактор на Биволъ Атанас Чобанов е отменено от Софийска градска прокуратура. Според СГП липсвали основания да се търси наказателна отговорност от Атанас Чобанов за набедяване на Иван Данов.

Съобщението, с което се потвърждават действията на СРП и тяхната внезапна отмяна дойде от директора на „Публична комуникация“ в прокуратурата Малина Александрова.

Биволъ припомня, че досъдебното производство по чл. 286 от Наказателния кодекс беше образувано от прокурор Деян Славов от Софийска районна прокуратура на 23 юни 2015 г. след предварителна проверка, в рамките на която районният прокуратур е намерил данни за престъплението “набедяване”, наказуемо с 1 до 6 години затвор.

Няколко часа по-рано “Репортери без граници” публикува на сайта си прескомюнике, в което окачестви започването на наказателно досъдебно производство срещу журналиста от Биволъ като политически мотивирано и призова органите на съдебната власт да го прекратят.

Прокуратурата счита, че не следва да се подлага на наказателно преследване автора на сигнала срещу Данов, ако той е бил добросъвестен и е сезирал държавните органи с убеждението, че съобщава данни за извършено престъпление. Прокурорът се позовава и на практиката на Върховния касационен съд в подобни случаи.

Данов е извършил престъпление, но е изтекла давността

Апелативна прокуратура – София, е установила, че са налице данни за извършено престъпление от Иван Данов, но е изтекла давността, за да може да се търси наказателна отговорност за деянието – твърди още пресцентъра на Прокуратурата.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Припомняме, че според българския Наказателен кодекс документните престъпления имат давност 10 години, а фактите с неправомерно получените социални помощи от Данов във Франция са от периода септември 2004 – юни 2005 г. Давността е изтекла през юни 2015 г., но няколко месеца преди това прокурор Боряна Бецова прекрати разследването срещу Данов с постановление, което напълно възприема неговата защитна теза, въпреки очевидните абсурди в нея и наличието на документи, потвърждаващи неговите престъпни действия.

Биволъ ще изследва внимателно противоречивата практика на прокуратурата в случая “Данов”, както и опитът за сплашване с дело за набеждаване,  след като се запознае с текстовете на постановленията на Софийска градска прокуратура и Апелативна прокуратура.

Публикациите по сагата “Дановгейт” можете да проследите тук.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also