Луксозен къмпинг за 1860 души с бунгала, вили, ресторанти, басейни, барове, заведения, улици и многобройни паркоместа в района на плажа Карадере ще се строи без нужда от ОВОС, до това заключение е стигнала на 06.10.2014 РИОСВ-Бургас. Решението е подписано от шефа Антоний Иванов.

Инвеститорът в къмпинга е фирмата „Макси I“, която по-рано тази година купи терен от 165.5 декара на плажа Карадере само за 1.66 млн. лв. от The Black Sea Property Fund. Имотите са в регулация и за тях има вече издадени разрешения за строеж на хотели и сгради за сезонно обитаване, става ясно от същото решение на РИОСВ.

kumping-karadere-stroezhi

Теренът, на който иска да строи „Макси I“ попада в екологична мрежа Натура 2000 „Камчийска планина“ BG0002044 за опазване на дивите птици и в защитена зона Плаж Шкорпиловци BG000100 за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. В близост има и зараждащи се подвижни дюни с код 2110. В този смисъл решението за липса на необходимост от ОВОС предизвиква най-малкото недоумение. По-подробно изследване на ситуацията показва, че

РИОСВ се позовава на незаконен ПУП, спрян от МОСВ и даден на прокурор

Строежът на къмпинга е в територия непредвидена за застрояване в общият устройствен план (ОУП) на община Бяла, финансиран от Световна банка и приет през 1997.  През 2004 без екологична оценка и в нарушение на ЗООС е приет ПУП „Бяла Север“. Заради закононарушението РИОСВ дава този ПУП на прокурор. На базата на този порочен ПУП са издавани разрешенията за строеж, цитирани от Антоний Иванов в сегашното му решение.

РИОСВ-Бургас информира, че Община Бяла не е поискала екологична оценка за ПУП "Бяла Север"

РИОСВ-Бургас информира, че Община Бяла не е поискала екологична оценка за ПУП „Бяла Север“

МОСВ също се е произнесло по времето на Нона Караджова. През 2009 тя спира изменение на ТУП, което също предвижда това застрояване.

ovos-pup-karadjova

Нона Караджова спира екологичната оценка и ОВОС за „Бяла Север“

„Скандално е, че сега РИОСВ Бургас се позовава именно на този ПУП, който е незаконен и разследван от прокуратурата“ – коментира за Биволъ Тома Белев.

Очаквайте подробности

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English