Скандално: РИОСВ пусна огромен къмпинг на “Карадере” без ОВОС

Решението на бургаската екослужба е на базата на незаконен ПУП, спрян от МОСВ и даден на прокурор
by Екип на Биволъ

Луксозен къмпинг за 1860 души с бунгала, вили, ресторанти, басейни, барове, заведения, улици и многобройни паркоместа в района на плажа Карадере ще се строи без нужда от ОВОС, до това заключение е стигнала на 06.10.2014 РИОСВ-Бургас. Решението е подписано от шефа Антоний Иванов.

Инвеститорът в къмпинга е фирмата “Макси I”, която по-рано тази година купи терен от 165.5 декара на плажа Карадере само за 1.66 млн. лв. от The Black Sea Property Fund. Имотите са в регулация и за тях има вече издадени разрешения за строеж на хотели и сгради за сезонно обитаване, става ясно от същото решение на РИОСВ.

kumping-karadere-stroezhi

Теренът, на който иска да строи “Макси I” попада в екологична мрежа Натура 2000 “Камчийска планина” BG0002044 за опазване на дивите птици и в защитена зона Плаж Шкорпиловци BG000100 за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. В близост има и зараждащи се подвижни дюни с код 2110. В този смисъл решението за липса на необходимост от ОВОС предизвиква най-малкото недоумение. По-подробно изследване на ситуацията показва, че

РИОСВ се позовава на незаконен ПУП, спрян от МОСВ и даден на прокурор

Строежът на къмпинга е в територия непредвидена за застрояване в общият устройствен план (ОУП) на община Бяла, финансиран от Световна банка и приет през 1997.  През 2004 без екологична оценка и в нарушение на ЗООС е приет ПУП “Бяла Север”. Заради закононарушението РИОСВ дава този ПУП на прокурор. На базата на този порочен ПУП са издавани разрешенията за строеж, цитирани от Антоний Иванов в сегашното му решение.

РИОСВ-Бургас информира, че Община Бяла не е поискала екологична оценка за ПУП "Бяла Север"

РИОСВ-Бургас информира, че Община Бяла не е поискала екологична оценка за ПУП “Бяла Север”

МОСВ също се е произнесло по времето на Нона Караджова. През 2009 тя спира изменение на ТУП, което също предвижда това застрояване.

ovos-pup-karadjova

Нона Караджова спира екологичната оценка и ОВОС за “Бяла Север”

“Скандално е, че сега РИОСВ Бургас се позовава именно на този ПУП, който е незаконен и разследван от прокуратурата” – коментира за Биволъ Тома Белев.

Очаквайте подробности

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also