“Да запазим Корал” алармира за предрешено заседание по защитената територия

Подарява ли властта Корал на испанския енергиен гигант Iberdrola?

Правим правен анализ на варианти за защита на Корал и други зони по Черноморието, призна пред “Биволъ” министърът на околната среда. През 2022 г. Кирил Петков е обсъждал казуса с Педро Санчес и Iberdrola.
Николай Марченко
Последвайте:

Обявяването на нова защитена територия на Корал е тотално обречено от новото правителство “Денков – Габриел”, което се е отказало от опазването на природата след поредната сделка със статуквото, алармираха “Биволъ” екозащитниците от Бургаска област. Сред организациите, подали сигнала до медията ни е природозащитното НПО “Да запазим Корал”. Според тях насроченото за 1 септември 2023 г. заседание на Комисията за обявяване на защитена територия е с мнозинство от добре подбрани членове, които от години застрояват региона. Става дума за чиновниците от областната управа, кметовете и собствениците на имоти в местността, което на практика означава, че очевидно ще гласуват против. Заповедта за съставянето на комисията е подписана от неколкократно уволнения и преназначен наново скандален бивш областен управител на Бургас в кабинета “Орешарски” Павел Маринов, оглавил РИОСВ-Бургас по време на служебния кабинет “Янев” и отстранен по време на кабинета “Петков” от тогавашния министър Борислав Сандов. През  2022 г. Кирил Петков дори е обсъждал казуса “Корал” с испанския премиер Педро Санчес и тайно е приел в София топмениджмънта на Iberdrola, научи “Биволъ”. 

На пръв поглед, правителството на Николай Денков е на път да защити “Корал”. Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов е подготвил проекторешение за обявяване на защитената територия “Корал”, с което “Биволъ” разполага (вижте долу).

Вижте откъс от решението:

“…Режими на дейности в границата на защитената местност:

3.1. Забранява се всякакво строителство, поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, с изключение на ремонт, реконструкция и поддържане на съществуваща техническа инфраструктура;

3.2. Промяна в предназначението и начина на трайно ползване на земята.

3.3. Забранява се влизане, преминаване, престой и паркиране на пътни и моторни превозни средства, ремаркета и полуремаркета, с изключение:

 – при изпълнение на дейности, свързани със служебни задължения от страна на отговорните институции;

– при ремонт и реконструкция на съществуваща техническа инфраструктура;

– при аварийни и бедствени ситуации;

3.4. Забранява се къмпингуване, бивакуване, разполагане на палатки, кемпери и каравани.

 

  Прпектът на заповедта на министър Юлиан Попов: Proekt na Zapoved za obqvqvane

3.5. Забранява се разполагането на плажни принадлежности върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви) и облесени дюни;

3.6. Търсене, проучване и добив на подземни богатства;

3.7. Забранява се повреждане или разрушаване чрез къртене, копаене и драскане на скалите;

3.8. В горски територии се забранява провеждане на сечи, освен отгледни, санитарни, принудителни и технически (само за мероприятия за опазване на горските територии от пожари);

3.9. Забранява се отсичане, късане или изкореняване на всякаква растителност, освен в случаите на премахване на инвазивни чужди видове дървета и храсти;

3.10. Забранява се паша на домашни животни;

3.11. Забранява се палене на огън;…” 

Но след това в “изпълнението” се намесват местните апаратчици. И съдбоносното за българската природа и опазването на Черноморското крайбрежие заседание в гр. Царево е насрочено за 1 септември със заповед на директора на РИОСВ-Бургас Павел Маринов, с което “Биволъ” също разполага (вижте долу). 

В заповедта на Маринов от 3 август 2023 г. пише, че Комисията ще е съставена от представители на РИОСВ-Бургас, Регионална дирекция по горите – Бургас, Областна управа – Бургас, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на туризма (МТ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерство на земеделието (МЗ), представители на местната власт (Община Царево, Кметство Лозенец).

Сред членове в комисията ще бъдат и представители на инвеститорите с най-големите апетити към застрояването на местността. Става дума за представители на пет компании като “Ибердрола инмобилиария Риъл Истейтс Инвестмънт” ЕООД, “Прайм пропърти БГ” АДСИЦ, “Витатур инвест” ЕАД, “Глобъл Инвест” ЕООД, “Ел Пи Фининвест” ЕООД

Zapoved — копия

В заповедта Маринов пояснява, че

“на заседанието на Комисията да присъства и представител на Сдружение “Да запазим Корал”,

който може да вземе участие в дискусията и да запознае членовете на комисията с предложението”. 

Председателят на УС на Сдружението “Да запазим Корал” Атанас Русев е на мнение, че в РИОСВ-Бургас “на практика, са гледали да са много хора от този район в комисията”:

“Това е чисто скалъпена история. Пълен капан”. 

Кирил Петков е обсъждал казуса “Корал” с испанския си колега (Снимка: AFP / Getty Images)

Както писа “Биволъ” многократно през годините, Павел Маринов е бил един от най-скандалните областни управители на Бургас, назначен по време на кабинета “Орешарски” и хванат в укриване на данни в данъчната си декларация, както и в тесни делови връзки с руснаци.

“Ексгубернатор на Бургас от ерата Орешарски оглави областното РИОСВ в кабинета на Румен Радев”, писа през 2021 г. медията ни. По-рано стана ясно, че преди години Павел Маринов е укрил в декларациите си като депутат и като областен управител имоти, чуждестранни фирми и незакрита ипотека. Също така, заличени чуждестранни фирми са водили активен “задгробен живот” в България благодарение на областния управител на Бургас Павел Маринов – установи разследване на Биволъ.

Ексгубернатор на Бургас от ерата Орешарски оглави областното РИОСВ в кабинета на Румен Радев

Кирил Петков обсъждал Корал с Педро Санчес и Iberdrola? 

Както показа справка в Търговския регистър, “Ибердрола инмобилиария Риъл Истейтс Инвестмънт” ЕООД, е собственост на световноизвестната корпорация Iberdrola Inmobiliaria SA от гр. Билбао, Кралство Испания, с интереси най-вече в  енергетиката и строителството. Както писа “Биволъ” през 2014 г. “Ибердрола” има проект за застрояване на Корал, който презентира неколкократно (вижте материала тук), след като е

придобила 130 декара девствен плаж за около 40 млн. евро, за да изгради хотелски комплекс за 3000 души. 

Испанската компания е получила строителни разрешения от община Царево преди влизането в сила на Закона за управление на Черноморското крайбрежие. Тези разрешения са презаверени от кмета на Царево Георги Лапчев и главния архитект на общината. След избухналия скандал в началото на 2013 г. тогавашният министър на регионалното развитие и благоуйстройството Лиляна Павлова даде строителните разрешения на прокуратурата. 

Същевременно испанската корпорация е в конфликт на интереси, тъй като е част от консорциума на международни консултантски дружества – подизпълнители в АЕЦ “Козлодуй” през дъщерната си строителна компания IBERDROLA Ingeniería y Construcción.  

Ибердрола, която иска да застрои Корал, е в конфликт на интереси в АЕЦ Козлодуй

Според източник на “Биволъ”, пожелал анонимност, през 2022 г. Кирил Петков е обсъждал казуса с испанския си колега Педро Санчес, който го е свързал с топмениджмънта на Iberdrola.

Представители на ръководството на компанията са идвали тайно на среща с Петков в София с частен бизнес самолет, като идеята на експремиера е била да се разбере с тях за постепенното изкупуване от българската държава на попадащите в защитената територия “Корал” техни парцели. До какво се е стигнало на срещата не е ясно. Според източниците ни, никой не знае какво наистина е било договорено между Петков и испанците. “Биволъ” звъня на Петков за коментар, както и му изпрати в чат приложението Signal въпроса относно преговорите му със Санчес и Iberdrola, но отговор не последва.

Иначе единственият българин в ръководството на “Ибердрола инмобилиария” у нас бе Александър Георгиев Чаталбашев, който има участие като съдружник или управител в 4 дружества. “Ибердрола” се интересува не само от дейностите в областта на строителството и недвижимите имоти в България.

Компанията има и редица дружества, които оперират в най-печелившия сектор на възобновяемата енергетика у нас

като “Ибердрола ринюибълс България” ЕАД с едноличен собственик на капитала Iberdrola Renovables Energia SA (гр. Билбао, Испания). 

Дружеството-майка е Iberdrola S.A. То се е възползвало от непозволена държавна помощ от испанската държава в периода 2005 – 2007 г. Схемата е позволявала на испанските дружества да амортизират финансовата репутация, която произтича от придобиването на дялово участие от чуждестранни дружества в рамките на ЕС. 

В дружеството “Бултел кейбъл България” ЕАД, чийто собственик на капитала бе “Мобилтел” ЕАД, Чаталбашев е бил член на съвета на директорите през 2009 г. През 2012 – 2014 г. в същото дружество член на борда на директорите е и служебният министър на икономиката и енергетиката в кабинета, назначен от президента Росен Плевнелиев, Васил Щонов. Още преди това, от 2010 г. до 4 август 2014 г.  Щонов също заема поста Директор “Маркетинг и стратегии” в унгарския кабелен и интернет оператор Blizoo (“Близу”), придобит от “Мобилтел”. Чаталбашев също е бил съдружник в българската фирма “Глоубъл сървисиз” и представител или лице за контакт на международната “Старс интерактив сървисиз” – България ЕООД, собственост на “Решънъл рисорсиз лимитид” (Малта), чиито акционери и топмениджмънт са британски граждани. 

Дървената мафия на ГЕРБ – ДПС впрегна и “Промяната” в овладяването на горите

20-годишната борба за Корал 

Някога на Корал се е намирала природна забележителност “Блатно кокиче в къмпинг Корал”, регистрирана под Nr. 142. Когато се прави земеразделянето “случайно” голяма част (около 130 – 200 дка) от пясъчните дюни не попадат в акта за изключителна държавна собственост Nr. 675 за морски плаж “Лозенец- Кумкашла”. 

Актът е от 9 октомври 2001 г., а пясъчните дюни стават „общински“, готови да бъдат харизани за жълти стотинки, както и става впоследствие. На 11 август 2003 г. със заповед Nr. РД-1030 министъра на околната среда и водите в кабинета “Сакскобургготски” Долорес Арсенова обаче заличава от регистъра на защитените територии природната забележителност “Блатно кокиче” в къмпинг “Корал” в землището на с. Лозенец, община Царево. 

Това тогава е сторено поради

“необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му”.

“За да може земята да се продаде и усвои”, казва председателят на УС на Сдружението “Да запазим корал” Атанас Русев. 

Но популацията на блатно кокиче не е изчезнала, а напротив – всичко зад плажа е в кокичета, твърдят екозащитниците, запознати с местността. Следва корупционната сделка “Корал” и непрекъснатите опити от 2003 г. насам, мястото да бъде застроено и унищожено напълно.

Кирил Петков на плажа “Корал” (снимка: Burgasnews.com)

Опитите на НПО-тата като “Да запазим Корал” да възстановят защитената територия започват от 2007 г., когато на власт е кабинетът на Тройната коалиция начело със Сергей Станишев

“Като досега сме подавали многобройно в Министерството на околната среда и водите абсолютно всички необходими документи, карти, скици и експертизи, за обявяването на нова защитена територия”,

пояснява Русев. 

Според природозащитника, дали с отлагане във времето и мълчалив отказ, или с безумни аргументи, абсолютно всички опити досега са завършили неуспешно. Това коства и оставките и уволненията на не един служител в МОСВ, но въпреки това, корумпираната власт пазеше своите донори безрезервно.

Последният набор от документи за обявяване на нова защитена територия е внесен в деловодството на МОСВ преди 2 години. Това е времето на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев и в периода на изгрева на “харвардците” от бъдещата ПП “Продължаваме промяната”

Бургаският губернатор Павел Маринов въртял бизнес с фантомни офшорки

Почти веднага след това Кирил Петков става премиер начело на правителството си на „промяната“. “Самият Петков използва ловко чистата ни гражданска кауза за опазването на Корал като трамплин в политиката, но това е друга тема”, казва Русев. 

След като кабинетът “Петков” дойде на власт, папката с всички документи за обявяването на нова защитена територия беше грижливо прибрана и потулена до този момент, повече от 2 години.  “А този момент сега е специално избран и подготвен за да може абсолютно нищо да не се случи. Както се казва, „по устав“, смята Русев. 

Очевадно зад сделката Корал има толкова много навързани и зависими хора във властта, че е дадена инструкция обявяването на нова защитена територия никога да не се случи. 

Според запознати, мнозина от собствениците на земя в района са се надявали да я продадат на испанския мегаинвеститор, но тъй като прокетът се бави, са все по-недоволни от неосъществилите се сделки.

Атанас Русев смята, че на природозащитниците им кроят “капан” на 1 септември (Снимка: Искра.бг)

Защо се стига до това?

Комисията за обявяването на нова защитена територия на Корал е насрочена от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас за 1 септември 2023 от 11 часа в град Царево. Комисията ще е съставена от 16 члена, като половината от тях са собственици на имоти, които очевидно ще са против. 

Другите членове са кметът на общината, кметът на Лозенец. Те според Русев “очевадно ще са против”. Сред представителите са още такива от областната управа Бургас, както и няколко човека от други институции: 

“Ние като страна нямаме право на глас, а също и цялото гражданско общество и желанието му, изобщо няма да е представено в тази нарочна комисия”. 

“По този начин хем се изпълнява закона, хем всичко това е обречено на неуспех, преди изобщо да се е случила тази комисия”,

смята Атанас Русев.

Той обвини новия кабинет, че не се опитва да съдейства на природозащитните организации, въпреки PR изпълненията на Кирил Петков по защитата на плажовете у нас: “Така у нас корупцията във властта продължава да си работи както досега, а така желаната промяна, се оказа долна подмяна”. 

НПО-то „Да запазим Корал” призовава за подкрепа всички български граждани, които милеят за опазването на Природата в България. 

Министърът към “Биволъ”: Не мога да коментирам кой как ще гласува 

Министърът не знае кой как ще гласува по повод бъдещето на Корал (Снимка: Новини.бг)

“Биволъ” изпрати въпроси на министъра на околната среда и водите Юлиан Попов и на министърката на туризма Зарица Динкова с молба да ни информират по какъв начин ще гласуват представителите на правителството в Комисията, а именно тези на областната управа – Бургас и РИОСВ-Бургас.

“Биволъ” също така препрати въпросите и на вниманието на министър-председателя акад. Николай Денков през пресцентъра и отдел “Приемна” на Министерски съвет (МС). 

Единствено министър Попов отговори на поставените въпроси. “МОСВ и всички съответстващи звена са ангажирани със защитата на природната среда, а в летните месеци естествен фокус имаме върху Черноморието”, отговори на “Биволъ” шефът на ековедомството:

“Не мога да коментирам предварително кой как ще гласува”.

“Правим в момента задълбочен правен анализ на възможните варианти за защита както на Корал, така и на няколко други много чувствителни зони по Черноморието”, поясни Юлиан Попов. 

“Лично съм в габарита с този процес и разчитам както на професионализма на нашата администрация, така и на активните контакти, които поддържаме с гражданските организации”, увери още министърът. 

ОБНОВЕНА: Багер на Oбщинa Царево заличи дюните на Корал след обаждане на Кирил Петков?

“Провеждам срещи с неправителствения сектор, който е много разнообразен и с местните власти буквално всеки ден”,

обобщи шефът на МОСВ.  

Атанас Русев твърди, че с неговото НПО обаче министърът “не е провеждал нито една среща”: “Нито се е обаждал на шефа на РИОСВ – Бургас, който си е назначил хора в Комисията, които е ясно как ще гласуват”.

Министърът не поясни как за една седмица правителството планира да изнамери “възможните варианти” за спасяването на “Корал”. Попов не отговори и на конкретния въпрос защо Павел Маринов все още не е уволнен от длъжността, която заема.

Заглавната снимка: Премиерът на Кралство Испания Педро Санчес 
с българския си колега Кирил Петков (Източник: Bloomberg / Getty Images) 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: