Журналистът от Поморие Стоян Тончев бе оправдан от Бургаския районен съд в процеса за клевета, който заведе срещу него кметът на града Иван Алексиев от ГЕРБ.

Съдът призна Тончев за невинен по наказателното дело, образувано за публикации в сайта Zadkulisite.com. Журналистът разследва отдавна корупционните практики на територията на общината. Заради разкритията си Стоян едва не беше убит. В началото на годината пред дома си, той бе нападнат от банда мутри, които го пребиха зверски с метални тръби и палки. Докато са го натрошавали биячите му нареждали: „Докога ще продължаваш да пишеш, бе!“. Главният герой на разследванията на Тончев – Иван Алексиев го погна и през съда с делото за клевета. Явно журналистическите публикации са засегнали сериозно корупционерите в Поморие, за да последва толкова жестока атака за неутрализирането на Стоян.

Заради покушението полицията задържа 30-годишният Мартин Душев от Поморие. У него бе открита палка с ДНК на Тончев. За съжаление, с решение на съдия Събчо Събев на 31-ви март заподозреният беше пуснат под парична гаранция от 20 000 лв. Очудващото е, че дори адвокатите на Душев не бяха поискали подобна мярка, а само изменение на задържането в „домашен арест“. Бургаският съд прояви човещина и собствено мнение и прецени, че те не са прави и пусна единствения задържан на свобода. В същото време съдът отказва да призове и много важен свидетел на престъплението.

„Очаквах положително решение, тъй като не съм оклеветявал Алексиев, а съм публикувал факти, които са били обективно получени като информация и са проверявани“, заяви Тончев по повод на оправдателната присъда.

Той е категоричен, че делото, както и побоя над него, са мотивирани от засегнатите, за да му бъде запушена устата. „Това е терор над мен и акт над свободата на словото в България, това е истината. Но на мен не ми пука и правя това, което трябва да се прави. Тъй като съм неподкупен и няма как да ми затворят устата, поискаха да ме убият. Възможно е да има и втори такъв опит“, вълнува се колегата.

Отскоро Стоян Тончав е автор на Биволъ. Представянето му беше с текста: Премиерът Борисов ще реагира ли на доказателствата за корупция в Община Поморие?

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци