Корупция без граници: "Биволъ" с видео, документи, подробности за скандалния мегапроект

Властта с натиск урежда соларен парк на В.Златев върху 144 ха защитена зона край морето

Вицепремиерите Христо Алексиев и Иван Демерджиев увериха „Биволъ“, че проверяват законосъобразността на действията на екоминистърката, върнала и Павел Маринов в РИОСВ-Бургас
Екип на Биволъ

Бившият изпълнителен директор на “Лукойл България” Валентин Златев успя да уреди узаконяването на мегапроекта си за изграждане на най-големия соларен парк в България. Бъдещият строеж на фотоволтаична електрическа централа е планирано да се построи в защитена зона и това нарушава поне 4 закона в България, но ще стане реалност заради нерегламентирано лобиране и откровена властова протекция в полза на Златев. Особено скандално бе заседанието на Експертен съвет на РИОСВ – Бургас на 12 октомври 2022 г., когато стана ясно, че решението му в полза на анти-екологичния проект е било предварително написано, за да бъде и предопределено одобрено. Подобна практика няма как да бъде определена иначе, освен като арогантна властова корупция. Плановете на Златев към трансформация от въглеродна енергия на ВЕИ са актуални и в крак с глобалната преориентация на енергийните системи на водещите икономики, за избягване на руското влияние, което се е превърнало в политически инструмент. Технологичната революция е неизбежна и е залегнала в Плана за възстановяване и устойчивост на България, с огромни европейски субсидии за развитие на алтернативно енергийно производство. Руското протеже Валентин Златев далновидно е заложил отново да бъде водещ и в тази сфера, а българската държава щедро му предоставя ексклузивни права, над закона. За конкретните суми европейско финансиране, които биха могли да бъдат усвоени в строителството на мега-соларни централи, можем само да предполагаме и да наблюдаваме процесите. В уникалната като флора и фауна защитена местност между селата Черни връх и Лъка, Община Поморие, олигархът планира да застрои със слънчеви панели около 144 хектара площ.  Строежът на гигантския соларен парк се предвижда да бъде осъществен от две фирми на Златев: “Лъка гейм” АД и “Състейнабъл енерджи” ЕАД. Това става ясно от документацията, с която се сдоби екипът на „Биволъ“.  

Мащабът на бъдещия Соларен парк на Валентин Златев може да се види от сравнението на терените с околните селища в близост.

Закони и държавни служители “по мярка” и удобство

Още в началото на 2021 г. инвеститорите “Лъка Гейм” и “Състейнъбъл енерджи” внасят в РИОСВ Бургас инвестиционен проект (ИП) за изграждане на фотоволтаици в ЗЗ Айтоска планина, между селата Лъка и Рудник с площ 144 ха (един от най-големите ФВ проекти в България). Периодът на внасяне на ИП не е случаен – съвпада с изтичането на действието на Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници (НПДЕВИ) на 31.12.2020 г. Той е част от Енергийната стратегия на Република България до 2020 г., приета с Решение на Народното събрание на 1 юни 2011 г. В Екологичната оценка (ЕО) на НПДЕВИ има изрична забрана за изграждане на фотоволтаици в ЗЗ по Директива за хабитатите, защото изграждането им уврежда местообитанията и противоречи на целите за обявяване и опазване.

Инвестицията засяга площта на две природни местообитания от Директива за хабитатите (едното от които приоритетно) и осъществяването му ще доведе до тяхното унищожаване в зоната, което противоречи на целите й, както и на Директивата и закона за биологичното разнообразие.

Към 31 декември 2020 г. изработване на нова Енергийна стратегия и нов НПДЕВИ не е известно, т.е. правителствата на България не смятат да продължат и изработят устойчива стратегия за енергията от възобновяеми източници, която да бъде в синхрон с европейското законодателство за опазване на природата. #КОЙ има интерес от това!?

Но приемането на стратегията с Решение на НС и редица решения на ЕК не налагат срочност на тези документи, т.е. действието им продължава до приемане на нови такива. В този смисъл забраните от ЕО продължават да действат. Именно отпадането на действието на НПДЕВИ, (респ. на ЕО според инвеститорите) е мотивът за внасяне на ИП точно в този момент. Във всички други случаи такова ИП не може да бъде внесено или КО трябва да го прекрати като недопустимо.

Междувременно на 5 февруари 2021 г. министърът на околната среда и водите е издал указателно писмо (X. N2 05-08-3511/05.02.2021) до всички РИОСВ да бъдат особено внимателни при процедиране на ВЕИ до приемане на ЕО на новата стратегия и интегрирания план към нея, които се подготвяли към този момент.

Въпреки това директорът на РИОСВ – Бургас на 31 март 2021 г. преценява, че ИП (като ПУП) подлежи на задължителна ЕО и Оценка за Съвместимост (ОС) като приложение към нея. И потвърждава, че ИП е допустимо към целите на ЗЗ Айтоска планина. Самата ОС е внесена в рекордно кратък срок – 8.4.2021 г., т.е. седмица по-късно, което ясно говори, че тя просто е била подготвена предварително. Самата оценка е с изключително ниско качество, изготвена е непрофесионално и с манипулиране на данните с цел облагодетелстване на инвеститора. 

Що е корупция, мафия и олигархия и имат ли те почва у нас!?

Заради абсолютно некомпетентния Доклад за ЕО на Проекта, тогавашният директор на РИОСВ Бургас Детелина Иванова първоначално отказва да го приеме. Следва светкавична реакция от най-висше място. Скоропостижно тя е призована да се яви по спешност в кабинета на кмета на Бургас Димитър Николов. Информирана е, че тогавашният министър – Емил Димитров (Ревизоро) специално е тръгнал за Бургас и ще присъства на срещата.

Това е от времето на последните дни на управлението на ГЕРБ и кабинета “Борисов 3”. Кметът на Бургас Димитър Николов е зам.-председател на управляващата партия, четири-мандатник, ексклузивен наместник-феодал на Борисов в региона, без чиято воля или санкция абсолютно нищо не би могло да произтече. Както и обратното – нищо не би могло да не произтече. Николов е близък на Златев, завършил е в Москва и е бил промотиран от него в началото на формирането на ГЕРБ.

Абсолютното влияние на Валентин Златев в местното управление и в държавната политика са публично известни. Неговите контакти пряко с Борисов се наблюдават дори и зад граница от партньорските служби, както стана известно от изтеклите грами на тогавашния посланик на САЩ Джон Байърли. Те бяха публикувани от “Биволъ” като партньор на Уикилийкс, а частта, посветена на Борисов, връзките му с мафиотски структури, “Лукойл” и Златев бе озаглавена “Мръсотията” от Байърли. Не е зле да се припомни какво се казва директно за Борисов и Златев в Доклада на Посолството до Държавния департамент:

“14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл” в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда “танто-за-танто”, публичните договорки на Борисов с „Лукойл” са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.”

Wikileaks: Бойко Борисов – мащабна контрабанда на амфетамини и зависимост от Лукойл

Срещата в кабинета на кмета на Бургас в присъствието на екоминистъра, на която е привикана шефката на РИОСВ Детелина Иванова има само едно предназначение – да я принуди да задвижи и даде “зелена светлина” на проекта на Валентин Златев в община Поморие. Нещата придобиват драстичен контраст, когато в кметския кабинет изведнъж нахлува видимо раздразнен лично Валентин Златев. Олигархът директно напада държавната служителка с думите:

Какво не ти харесва на теб? Оценка като има, какво толкова не й харесваш? Какво искаш – 26 страници и доклад и не ти харесва!

Тази гневна тирада срещу длъжностно лице става в присъствието на действащи министър и кмет, които явно са нагласили срещата и чинно мълчат пред олигарха. Николов вади лист и химикал и започва да прави график как ще се движи процедурата оттук нататък:

“Значи на 5-и (май) връщаш, на 6-и получаваш новия Доклад за одобрение!”.

Такава “инструкция” е повече от абсурдна, защото нов Доклад с поправени всички пропуски, несъответствия и забележки, просто е невъзможно да бъде изготвен за един ден и дори за  седмица. Процедурата отнема средно поне месец, за да бъде оценката годна за разглеждане.

Цялата позорна сцена в кабинета на бургаския кмет, в който заедно с министър и знаков проруски олигарх се упражнява безпрецедентен натиск върху държавен служител, как да действа и постъпва в полза на олигарха и в противоречие със закона, е нагледен разрез и пример за обществено-политическите взаимоотношения и процеси в най-корумпираната държава в ЕС. Възпроизводството на ситуацията е направено от “Биволъ” върху получени достоверни данни на фактите и обстоятелствата. Единствено липсата на действаща и ефективна прокуратура в България прави възможни такива прецеденти и тяхната безнаказаност от законите.

Нови записи на Борисов със Златев и партиен кадър дойдоха от Гърция

В крайна сметка Детелина Иванова е принудена да даде старт на ИП на фотоволтаика, но все пак е уволнена от поста по време на следващия, вече служебен ресорен министър – Асен Личев. Очевидно нейният “уставен” подход не се е харесал на Златев и тук започва да зрее необходимостта от намиране и назначаване на възможно най-удобен директор на РИОСВ – Бургас, който ще гарантира безпрепятствената защита на бизнес-интересите над природните и обществени такива.

МОСВ по ленински – една напред, две назад

След като процедурата вече става публична, Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ) подготвя становище – с аргументи за недопустимост на инвестицията (забрана за ФВ в зони по хабитатите) и съществени пороци в оценката, вкл. неправилно изчисление на кумулативен ефект. Веднага след получаването му министъра на база на становището на БФБ с писмо вх. № ПД-250(35)/19.07.2021 г.

МОСВ информира РИОСВ, че в момента в министерството се провежда процедура по ЕО и ОС на проекта за Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 с хоризонт до 2050 г (СУЕР) и проект на Интегриран национален план в областта на енергетиката и климата на Република България до 2030 г. (ИНПОЕК) и ИП не може да бъде процедирано до приключване на горното производство. Директорът на РИОСВ – Бургас с Решение № БС-1-ЕО-С/13.8.2021 г. спира производството до произнасяне на МОСВ с краен административен акт по започналата процедура за ЕО и ОС на СУЕР и ИНПОЕК. 

Спиране на Проекта от и.д. Директор на РИОСВ Зинка Стойкова

Последното очевидно не се харесва на главния инвеститор. МОСВ веднага след спирането отстранява Зинка Стойкова от стратегическата длъжност, въпреки, че именно оттам й е бил даден сигналът да прекрати процедурата по ИП на Фотоволтаичната централа в Защитена Зона. Явно е имало намеса свише. Причини не се търсят, защото те са само едни – да бъде прокаран проекта на Валентин Златев върху Защитена Зона, като бъдат намерени каквито и да било фиктивни пролуки в закона, а там, където просто няма – законът са се ползва по предназначение за солара.

Инструктиран откъдето трябва заради инвестиционния проект на Валентин Златев, бившият служебен министър на околната среда и водите Асен Личев специално назначава скандалния бивш областен управител на Бургас Павел Маринов за директор на РИОСВ-Бургас. Маринов е назначен ударно, без да има каквото и да било понятие или опит в екологичната сфера или законодателство. Напротив – бекграундът му показва, че винаги е действал срещу природата и в полза на частни бизнес-интереси, включително и криминални такива.

България – европейски резерват на мутрите

Последно той е бил областен управител от ерата на Орешарски, а на едни от последните избори – кандидат-депутат на комунистическата партия на бившия печално известен червен премиер Жан Виденов. Личев не можа да отговори на въпроса ни защо и по какви критерии е назначил Маринов за шеф на най-важната РИОСВ в страната. Липсата на какъвто и да е отговор от негова страна, всъщност дава категоричен отговор за генетиката на подобно безпринципно назначение. Първата работа на Павел Маринов, разбира се, е да отмени спирането и да стартира отново законно блокираната от предшественичката му процедура за ФЕЦ-а на Златев.

Решение Маринов

Едва по време на министър Борислав Сандов, Маринов е премахнат от РИОСВ-Бургас, където е подготвил разрешителните за застрояването на защитената зона. Сега последното служебно правителство на Румен Радев съвсем очаквано върна червения активист за шеф на РИОСВ, независимо, че той няма никакъв ценз или опит в сферата на екологията, но пък има една основна задача – да прокара и узакони фотоволтаика на Валентин Златев.

За 12 октомври 2022 г. бившата и.д. директорка на РИОСВ-Бургас за последно е свикала „Експертен съвет“, който взе положителното решение в полза на инвестиционния проект на Златев, независимо от многобройните аргументирани възражения от институции и природозащитните организации. Вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев увери „Биволъ“, че ще извърши проверка. Да бъде проверен казусът се ангажира и началникът на кабинет на вътрешния министър Иван Демерджиев. До момента редакцията ни няма отговор за резултатите от обещаните проверки за длъжностен натиск и принуда към неправомерни действия.

Сателитната снимка на местността (Източник: Архив, “Биволъ”)

Вижте и видеото на „Биволъ“ от природния резерват, който бившият изпълнителен директор на „Лукойл България“ е готов да унищожи.

Процедура на беззаконието по “закон”

Проведеният на 12 октомври 2022 г. експертен съвет на РИОСВ – Бургас е имал за цел да вземе решението да приеме Доклад за инвестиционен проект на бившия изпълнителен директор на „Лукойл България“ Валентин Златев.

Източниците на „Биволъ“ алармираха, че проекторешението е било написано и изпратено в Бургас от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предварително още предния ден, на 11 октомври 2022 г. Т.нар. „експертен съвет“ обаче е имал нареждане от съветничка на служебната министърка на околната среда и водите Росица Карамфилова само да гласува написаното вместо членовете му решение за одобряване на доклада.

Ексгубернатор на Бургас от ерата Орешарски оглави областното РИОСВ в кабинета на Румен Радев

Според информацията на източниците ни от министерството, съветничката на Карамфилова дори е предупредила екипа на РИОСВ-Бургас да не се опитват да се противопоставят на проекта на Златев в с. Лъка, Община Поморие, защото в противен случай „ще бъдат уволнени“.

Както прогнозира “Биволъ”, на работа начело на РИОСВ-Бургас веднага след това бе върнат и скандалният бивш областен управител на Бургас от кабинета “Орешарски” Павел Маринов. Навремето той се прочу със скрити офшорки с руски висши държавни служители, с лобистки действия и узаконяването на полагането на основите на Доган Сарай

Областният на Бургас се оказа съдружник с главния конструктор на руските “Звездни войни”

Без никаква логика след 8 г. Маринов бе изваден от политическия нафталин и бе назначен от бившия служебен министър на околната среда Асен Личев за шеф на РИОСВ-Бургас през лятото на 2021 г, за да се прокара проектът на Валентин Златев, а после възстановен от второто служебно правителство на Румен Радев. Закономерност, която говори повече от всякакви обстоятелства. Синхронът, с който правителствата на Борисов и Радев обслужват бизнес-интересите на Златев, в нарушение на всякакво българско и европейско законодателство, също са симптоматични. 

Бургаският губернатор Павел Маринов въртял бизнес с фантомни офшорки

Ексминистър Борислав Сандов назначи конкурс за длъжността, който реално завърши и премина през всички етапи. Сегашният служебен шеф на МОСВ Росица Карамфилова обаче еднолично отмени конкурса на Сандов, без никакви причини, и върна скандалния активист на Жан Виденов.

Павел Маринов – отново шеф на РИОСВ-Бургас от края на октомври 2022 г., след като е уволнен от министър Борислав Сандов

Еколози алармират за заплахите за защитената зона

Единствената институция, опитала се  да спре незаконния инвестиционен проект, е гражданска – БФБ – Българска фондация „Биоразнообразие“, която изпраща мотивирани възражения. Според екозащитниците, инвестиционният проект е в нарушение на 4 закона, сред които ЗУЧК, ЗУТ, ЗООС и Законът за биологичното биоразнообразие (ЗБР) и на Директива 92 / 43 / ЕИО (Директивата за природните местообитания на ЕС).

На 16 декември 2021 г. БФБ подава административна жалба до тогавашния министър Борислав Сандов срещу решението на РИОСВ-Бургас за проекто-устройствения план (ПУП) за проекта на „Лъка гейм“ АД и „Състейнабъл Енерджи“ ЕАД от 30 ноември 2021 г.

През април 2022 г. БФБ призовава директора на РИОСВ-Бургас Павел Маринов да отмени решението си за провеждането на обществено обсъждане на Доклад за екологична оценка на „ПУП-ПРЗ ЗА ПИ С ИДЕНТИФИКАТОРИ №№44425.12.24, 44425.12.25, 44425.12.26, М. „ВИЛИТЕ“, ЗЕМЛИЩЕ НА С. ЛЪКА, ОБЩИНА ПОМОРИЕ, С ЦЕЛ ИЗГРАЖДАНЕ НА ФОТОВОЛТАИЧНА ЕЛЕКРИЧЕСКА ЦЕНТРАЛА /ФЕЦ/ ВЪРХУ НАЗЕМНА КОНСТРУКЦИЯ“

Според БФБ “първично недопустимо спрямо т. 2 и 3 от Заповед за обявяване на Защитена зонаBG 0000151 Айтоска планина”. “ПУП е незаконосъобразен защото води до увреждане на предмета и целите на опазване в Защитена зона BG 0000151 Айтоска планина, засягайки големи площи от природни местообитания”.

Списъкът включва:

6220* Псевдостепи с житни и едногодишни растения от клас Thero-Brachypodietea, приоритетно за опазване местообитание, включено в Приложение 1 на ЗБР и Приложение 1 на Директивата –в Неблагоприятно-незадоволително състояние (U1) в зоната, пряко засегнати 69,97 ха; 

 • 62АО Източни субсредиземноморски сухи треви включено в Приложение 1 на ЗБР и Приложение 1 на Директивата в Неблагоприятно-лошо състояние (U2) в зоната, пряко засегнати 6,69 ха,
 • както и видове и техните местообитания, хранителни и миграционни територии на видове от Приложение 3 на ЗБР и Приложение 2 на Директивата, най-малко следните:
 • Европейски пъстър пор – Vormela peregusna
 • Голям нощник – Myotis myotis
 • Остроух нощник – Myotis blythii оxygnathus
 • Ручейно пъстриче – Coenagrion ornatum
 • Шипобедрена сухоземна костенурка – Testudo graeca ibera
 • Шипшоопашата сухоземна костенурка – Eutestudo hermanni boettgeri
 • Пъстър смок – Elaphe sauromates
 • Европейски лалугер – Spermophilus citellus
 • Малък ястреб – Accipiter nisus
 • Обикновен мишелов Buteo buteo
 • Керкенез – Falco tinunculus
 • Малък креслив орел – Aquila pomarina
 • Царски орел – Aquila heliaca
 • Видове от родовете Allium, Muscari, Ophrys, Romulea и др.

Според БФБ всичко това е в противоречие с чл. 5, чл. 32, ал.1, чл. 35, чл. 38 и чл. 40 на Законa за биологичното разнообразие и чл. 6.2 и 6.3. на Директива 92/43/ЕИО на Съвета за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна (Дир 92/43), както и на т.т. 2 и 3 от Заповед за обявяване на Защитена зона BG 0000151 Айтоска планина“.

От едната ръка, та на другата

По данни на в. „Капитал“ основният бизнес-партньор на Валентин Златев в този мегапроект е рекламният и туристически бос и председател на Българската Голф Асоциация, Красимир Гергов. Това обяснява и защо първоначално се е планирал голф-комплекс на мястото, поне така е според документите, с които “Биволъ” разполага. Според проекта ще се създаде соларна централа с мощност 100 мВт и прогнозна стойност на инвестицията от около 55-60 млн. евро или над 100 млн. лв.

“Биволъ” разполага с ексклузивен набор от документи относно начина, по който е приватизиран огромният терен обществени земи.  За целта Валентин Златев е използвал сложна схема за неколкократната промяна на статута на площите. За целта са използвани и негови, и на баща му фирми. Ливадите са били допреди петнайсетина години общинска земя, която е приоритетно продадена за “жълти стотинки” на фирмите на Златев уж първоначално за строеж на голф игрище, което включва и ваканционен комплекс. Една изпитана схема на община Поморие за облагодетелстване на частни и корупционни интереси с общински земи, също разобличавана от Биволъ през годините.

Биволъ дава кмета на Поморие на прокуратурата за престъпление по служба по казуса “Кабланд”

Първите договори, с един от които „Биволъ“ разполага, за изкупуване (от страна на „Сънсет резорт“ ООД – гр. Поморие) на земята от Община Поморие датират от 2008 г. Скандални са символичните цени, на които фирмите изкупуват земята. Става дума за суми от порядъка на 200 дка за 1 000 лв. или едва по 5 лв. на дка.

Очевидно е като една от свързаните фирми Сънсет ризортсъздава с дружеството „Лъка гейм АД – общо дружество, при което земята влиза като апорт в него.

 
Договорът за покупко-продажба на недвижими имоти между 
Община Поморие и "Сънсет Ризорт" ООД 

На 13 октомври 2010 г. „Лъка гейм“ прехвърля акциите с номинална стойност 1 лв. чрез джиро на „Сънсет резорт“ срещу сумата от 4 313 000 лв.

Според акционерната книга на „Лъка гейм“, сред акционерите е и компанията „Релакс плюс“ АД.  „Релакс плюс“ по данните от събранието на акционерите на свой ред е собственост на „Ашъурт Маркетинг Асошиейтс Лимитид“ (60%), представлявана от Джени Димитрова Диксън и на „Агрохолд“ АД на Васил Златев Петков, бащата на Валентин Златев и бивш кмет на гр. Правец.

Божо Дупето не успя да осъди Биволъ

Впоследствие,Лъка гейм пък прехвърля на Състейнабъл енерджи ЕАД за изграждане на фотоволтаична електроцентрала с площ от 144 хектара. Продажбата е извършена на 11 януари 2022 г. като посоченият „материален интерес“ е 975 хил. лв. Сумата изглежда като да е под средната за пазара, ако въобще може да става дума за цени на земята в защитени зони.

Схемата за изкупуване на земя на безценица от Вальо Златев и партньорите му напомня описаната през 2013 г. от “Биволъ” афера на Божидар Томалев  – Томалевски, Дарио Томалети (Божо Дупето), лидер на партия на българите зад граница “Другата България”. През 2005 г. община Поморие и фирмата “Ен Джи Би консултинг” създават съвместното дружество “Кабланд”, отново с цел строеж на … голф-комплекс. Очевидно община Поморие е имала амбициозната задача да се превърне в световна столица на голфа с верига от голф-комплекси, само на няколко километра един от друг. За да осигури мнима инвестиция, общината апортира 2 000 декара земя в Каблешково, оценени на 277 700 лв. (едва 15 ст. на квадрат!), срещу което придобива 20% от дяловете в “Кабланд”.

“Ен Джи Би” внася по сметка 1 110 800 лв. срещу 80% от дяловете. Фирмата обещава да инвестира 194 430 000 евро в грандиозен проект за туристически център за 10 000 души – голф-комплекс “Блек Сий Голф & Кънтри Клуб” с 5-звездни хотели и апартаменти за продан. Проектът обаче никога не се осъществява, не е инвестиран нито цент, а днес общината, ръководена от верния кадър на ГЕРБ и Борисов Иван Алексиев е на път да подари тези 2000 дка “златна земя” по морето, с вече сменен статут на измамната групичка на Божо Дупето. Щетата за обществения интерес и съответно печалбата за мошениците ще бъде около 80 млн. лв. И всичко това отново при бездействието на държавни институции в България и прокуратурата. (Очаквайте отделен материал в Биволъ за материализиране на тази грандиозна афера) 

Областният на Бургас – с неверни декларации за имоти и интереси

„Руската подводница“ потопи РИОСВ– Бургас

Хронологията на узаконяването превръщането на една уникална защитена зона в Мега ФЕЦ на Валентин Златев е следната:

На 8 април 2021 г. инвеститорите са внесли доклад за оценка за въздействие на „ПУП-ПРЗ ЗА ПИ С ИДЕНТИФИКАТОРИ №№44425.12.24, 44425.12.25, 44425.12.26, по КК на с. Лъка, община Поморие с цел изграждане на фотоволтаична електроцентрала върху наземна конструкция“.

На 5 май 2021 г. с мотивирано писмо на РИОСВ -Бургас с изх. No. ПД-250 (27) / 05.05.2021 г. възложителите са уведомени, че на Доклада за оценка на степента на въздействие върху защитени зони (ДОСВ) е дадена отрицателна оценка. На 17 май 2021 г. обаче с писмо на „Лъка гейм“ АД и „Състейнабъл енерджи“ ЕАД постъпва допълнен ДОСВ, по който на 21 май 2021 г., само след 4 дни – светкавична реакция на българските институции, и е дадена вече „положителна оценка“.

На 21 юни 2021 г. в РИОСВ-Бургас е постъпило мотивирано становище на Българска фондация „Биоразнообразие“. С него се настоява „процедурата да бъде спряна до приемане на нов Национален план за действие за енергия от възобновяеми източници 2011-2020 г. и издаване на решение на ЕО за него, като последното е в компетенциите на МОСВ“, пише и.д. директорката на РИОСВ-Бургас Зинка Стойкова на 13 август 2021 г. в решението за спиране на процедурата по Екологична оценка на „ПУП-ПРЗ ЗА ПИ С ИДЕНТИФИКАТОРИ №№44425.12.24, 44425.12.25, 44425.12.26, по КК на с. Лъка, община Поморие с цел изграждане на фотоволтаична електроцентрала върху наземна конструкция“.

Областният на Бургас национализира 42 декара в Слънчев Бряг

Главното основание е, че на 28 юни се изисква становището на МОСВ дали процедурата по екооценка следва да бъде спряно.

На 19 юли 2021 г. МОСВ отговаря, че „се провежда процедура по задължителна екологична оценка и оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони за проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие (СУЕР) на Република България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. и Проект за Интегриран национален план в областта на енергетиката и климата на Република България до 2030 г.“.

През есента на 2021 г. и.д. директорката на РИОСВ-Бургас Зинка Стойкова, която се ползва с доверието на екологичната общност, е освободена от длъжността си. На нейното място е назначен скандалният областен управител на Бургас в кабинета „Орешарски“ Павел Маринов, по-известен в миналото като „Руската подводница“ заради връзките си с Москва.

На 30 ноември 2021 г. той изведнъж „отпушва“ проблема на инвеститорите във ФЕЦ-а в с. Лъка, като подписва Решение No. БС-1-ЕО-С/2021 г. „за спиране на процедура по Екологична оценка“ на същия имот.

„На 23.11.2021г. в РИОСВ-Бургас е постъпило Заявление от „Състейнабъл енержи“ ЕАД с искане за преразглеждане на позицията на РИОСВ-Бургас и оттегляне на решението за спиране на процедурата по Екологична оценка“, пише в решението си Павел Маринов.

Очевидно задачата на бившия областен управител на Бургас в областното РИОСВ е изпълнена. Тя е била да „размрази“ проекта на Валентин Златев, което той прави, критикувайки предишното ръководство на контролния орган.

В решението в няколко страници се цитират важността на ВЕИ-тата за ЕС, съгласно редица директиви и регламенти. Например, пише, че постигането на целите по Директива (ЕС) 2018/2001 през новия програмен период следва да се извърши чрез спазване на националното законодателство в областта на екологията без нормите да се противопоставят едни на други“.

От редица свои източници “Биволъ” научи, че смяната на ръководството на РИОСВ – Бургас е инициирана от Президентството и безпрекословно изпълнена от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев. Тогава медията ни се обърна към пресаташето на Личев с въпроси до министъра, на които ведомството отговори: “Без коментар!”

Източниците на “Биволъ” разказаха, че Валентин Златев е парадирал, че има пряка връзка и звъни директно на държавния глава Румен Радев с различни свои искания. През есента на 2021 г. “Биволъ” единствен реагира в публикация за скандалното назначение на Павел Маринов начело на РИОСВ-Бургас.

Въпреки това Маринов остана до края на годината и през това време успя да изпълни мисията си. След идването на новото служебно правителство, първата работа на екоминистърката бе да върне незаменимия екологичен кадър отново на отговорния държавен пост, за да “защитава” българската природа.

За целта законният конкурс за длъжността еднолично бе отменен от Карамфилова. Наглостта и безочието на властимащите пред очите на българското общество придобиват все по-авторитарен и диктаторски вид.  За да свърши междинната работа Карамфилова назначи за и.д. директор послушната инж. Наталия Пачеманова, която очаквано одобри със специално свикания за 12 октомври 2022 г. “експертен съвет” проекта на Златев.

Прокуратурата обвини областния на Бургас в злоупотреба с власт

Особено несъвместима и скандална е позицията на община Поморие с кмет от ГЕРБ Иван Алексиев, която изцяло съдейства на Експертния съвет в полза на бъдещия ФЕЦ и в нарушение на ЗУЧК и ЗУТ. Специалисти по ЗУТ обясниха, че е невъзможно процедиране на ПУП за проекта, при положение, че за този терен няма предвидено никакво строителство, нито по досегашния ТУП на общината, нито по бъдещия ОУП.

Предвиждането да бъде процедирано някакво полагане на инфраструктура е повече от абсурдно и реално няма законова процедура въпросният ПУП да бъде придвижен. Още повече, че се очаква и официално становище от Министерството на земеделието и горите по промяна на статута на земите.

НПО-тата обжалват решението на РИОСВ-Бургас 

Реакцията на природозащитните организация не закъсня, стана ясно от публикацията на еколога и бивш зам.-министър на околната среда и водите Тома Белев в сайта на “Зелени закони”:  “Обжалваме решението за фотоволтаичен парк край Бургас”, написа екоактивистът на 1 ноември 2022 г.

“Внесохме жалба срещу становище на Регионалната инспекция по околна среда и води на област Бургас, позволяващо фотоволтаичен парк с очаквано въздействие върху три защитени зони от “Натура 2000″ – „Емине“ и “Атанасовско езеро“, обявени по Директивата за птиците на ЕС и „Айтоска планина“, обявена по Директивата за местообитанията”, информира Белев.

Според него решението е взето “въпреки научни данни на Националния природонаучен музей (НПМ) към БАН относно природозащитната стойност на имоти в землището на село Лъка, заедно с полигони и определяне на места за размножаване и почивка на защитени животински видове в землищата на с. Лъка, общ. Поморие и кв. Рудник, гр. Бургас”.

“Става въпрос за Становище по екологична оценка на директора на РИОСВ Бургас N 1-3/17.10.2022г., с което се съгласува „Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване в имоти с идентификатори 44425.12.24, 44425.12.25 и 44425.12.26 по КК на с. Лъка, местност „Вилите“, община Поморие с цел изграждане на фотоволтаична електроцентрала върху наземна конструкция“

Zz4 Administrativna Zhalba 31102022

Тома Белев пояснява, че в обжалваното Становище на директора на РИОСВ Бургас “не са посочени, нито коментирани фактите и обстоятелствата, установени в доклада на НПМ към БАН, като директорът е кредитирал единствено твърденията на авторите на ДОСВ и ДЕО, което е нарушение на принципите на административното производство”.

“Нарушена е и Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (НУРИЕОПП), която изисква компетентният орган да съгласува плана, когато заключението от извършената оценка по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие е, че предметът на опазване в съответната защитена зона няма да бъде значително увреден. В обжалваното становище липсва заключение на компетентния орган за липса на увреждане на предмета и целите на защитените зони”.

“В заключение, смятаме, че развитието на енергия от възобновяеми източници е приоритет за зелената трансформация на България”.

То според Белев обаче няма “нужда да се случва, като подсилва глобалната криза на загуба на биоразнообразие”.

“В България съществуват достатъчно увредени и урбанизирани територии, където ВЕИ да бъдат прилагани, без богатите природни територии, опазвани от “Натура 2000″ и националните и природни паркове,  да се превръщат в терен за такива инвестиции”, обобщи в позицията си бившият зам.-министър.

Аналогичната жалба, подписана от изпълнителния директор на Българска фондация Биоразнообразие Румяна Александрова Иванова, е внесена на 31 октомври 2022 г. и в Административен съд – гр. София (вижте документа долу). 

Скрийншот: “Биволъ”

МОСВ отрича да знае за гласувания проект

Запозналият се с първоначалната информация и видеото на „Биволъ“ вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта Христо Алексиев увери медията ни, че ще обърне внимание на казуса. За целта ресорният вицепремиер твърди, че е разпоредил проверка.

Същевременно ръководството на МОСВ е уверило Алексиев, че идея си нямало за проекта на Валентин Златев.

„Говорих с министърката и тя ми каза, че никакви указания не са пращани от София“,

коментира вицепремиерът пред „Биволъ“.

Вицепремиерът Христо Алексиев (снимка: Офнюз)

„Дори не знаеше за днешното заседание, камо ли какво ще се обсъжда. Ако са пращани указания, не са от принципала“, обясни Алексиев.

Вицепремиерът по икономическите въпроси бе уведомен от “Биволъ” и за новото назначаване на Павел Маринов в РИОСВ-Бургас. Христо Алексиев се ангажира да го “провери пак”.

“Говорих с министър Карамфилова. Каза ми, че ще го провери. Не съм проследявал нататък”,

поясни” вицепремиерът пред “Биволъ”.

„Биволъ“ настоява Прокуратурата на Република България да провери и да разследва съставомерността по Наказателния кодекс (НК) на чл. 282 и 283. Медията ни уведоми и началника на кабинета на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевАлександър Стоянов.

Областният на Бургас се оказа съдружник с главния конструктор на руските “Звездни войни”

„Биволъ“ настоя МВР да назначи проверка, при която да се задействат ГД „Икономическа полиция“, ГД „Национална полиция“ и ГДБОП относно действията на инвеститорите, както и такива на институциите в лицето на РИОСВ-Бургас и МОСВ. „Ще проверим“, увери шефът на кабинета на вътрешния министър екипа ни. Резултати от проверка засега липсват.

Сигнал в аванс

“Биволъ” в аванс алармира, че Валентин Златев е заявил още няколко големи парцела в защитената зона, които са съседни на описаните 144 ха. Върху тези терени също се предвижда да бъде извършвана съпътстваща строителна дейност, т.е. природното богатство ще бъде унищожено. Ако сегашната процедура успее да счупи българското законодателство и мине с корупционната помощ на властта, това автоматично ще доведе до верижен порочен кумулативен ефект от лоша практика. Реално една цяла огромна защитена територия от Айтоска планина ще бъде невъзвратимо и окончателно унищожена, заедно с всички свои растения, животни, хабитати и уникални екосистеми. Това неминуемо ще доведе до тежки последствия за България пред Европейските институции и ще даде още по-лоши констатации за състоянието на българската демокрация и законодателна система, които обслужват не публичния интерес,  а единствено хатъра на някой си олигарх. 

По темата работи: Николай Марченко, “Биволъ” 

Видеомонтаж и постпродукция: Александър Кръстев за “Биволъ” 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: