Ексклузивни данни от Русия и Украйна

С какви документи Путин узакони завладяната с рейдърство украинска АЕЦ Запорожие

Киев пледира за санкции и репарации върху „Росатом“, информираха „Биволъ“ двама ексминистри на енергетиката на Украйна
Николай Марченко
Последвайте:

Руската федерация документално узакони рейдърското завземане от въоръжените й сили на най-голямата ядрена централа в Европа – АЕЦ Запорожие в Югоизтозточна Украйна, извършено през март 2022 г.  Регистрирането на две нови държавни дружества е извършено през октомври 2022 г., дни преди и след подписването на съответния указ от президента Владимир Путин за обявяването на централата за „федерална собственост“ на Русия. В партньорство с колегите от украинското специализирано издание InfoAtom News „Биволъ“ се сдоби с ексклузивни документи от октомври 2022 г. Става дума за регистрационните документи на едно акционерно дружество и едно държавно предприятие в Москва, за да може монополистът „Росатом“ да управлява АЕЦ “Запорожие”. Киев вече е подготвил пакет от предложения за санкции срещу „Росатом“ заради силовото завладяване на АЕЦ „Запорожие“, коментира пред медията ни ексминистърът на енергетиката на Украйна Олга Буславец. Още един бивш енергиен министър на Украйна Иван Плачков смята, че санкциите могат да се въведат поне срещу топмениджмънта и командированите в Запорожие руски ядрени експерти. Бившият шеф на украинския ядрен регулатор Григорий Плачков коментира за „Биволъ“, че “Росатом” ще трябва да плаща чрез репарации щетите от бомбардировките по АЕЦ “Запорожие” и АЕЦ “Чернобил”. 

“Росатом” е сред ключовите енергийни “оръжия” на президента Владимир Путин (Снимка: Die Welt)

През уикенда на 19 и 20 ноември 2022 г. най-голямата атомна централа в Европа Запорожка АЕЦ (АЕЦ Запорожие или ЗАЕЦ), в гр. Енергодар на Запорожката област в Югоизточна Украйна, е за пореден път обстрелвана от руските въоръжени сили, като е повреден и един от корпусите, в който се съдържа ядрено гориво.

Това поредно терористично нападение се случва само месец и половина, след като на 5 октомври 2022 г. президентът на Руската федерация Владимир Путин подписва няколко указа (вижте долу), с които обявява украинската атомна електроцентрала Запорожие за “руска федерална собственост”.

“На правителството се възлага да гарантира, че обектите, които използват ядрена енергия в Запорожската атомна електроцентрала, и другото имущество, необходимо за нейното функциониране, ще станат собственост на държавата”, се казва в указа на стопанина на Кремъл, който води необявената официално война срещу Украйна.

Ибердрола, която иска да застрои Корал, е в конфликт на интереси в АЕЦ Козлодуй

На практика, действията на Кремъл са за узаконяване на рейдърското завладяване на енергиен инфраструктурен обект на територията на държава-членка на ООН, на Съвета на Европа и кандидат-член на Европейския съюз. Трябва да се подчертае, че искането на Путин е за незаконна национализация или конфискация на чужда държавна собственост, като всичките му укази са противоправни, незаконни и противоречат на международните норми. Този ход незабавно беше отхвърлен от властите в Киев, които определиха указите на руския държавен глава като

“безполезни, абсурдни и неадекватни”.

Делегация на ООН на АЕЦ “Запорожие” (Снимка: Reuters)

Оказа се, че едното от предприятията е регистрирано два дни преди указа на Путин – на 3 октомври 2022 г. А второто – два дни след подписването на указите от руския президент. Интересно е как държавните органи на Русия започват да фалшифицират документи, за да узаконят завладяното по бандитски начин чрез рейдърство на чуждестранна държавна стратегическа инфраструктура, дни преди и след като стопанинът на Кремъл е обявил това с официален държавен указ.

„Биволъ“ получи документи от държавния регистър на Руската федерация, от които се вижда колко формално е подходила Москва към регистрирането на най-голямата атомна централа в Европа в две дружества на различни адреси – като „акционерно дружество“ и като „държавно предприятие“, каквито актове обаче не се признават от международните държавни институции начело с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

АЕЦ “Козлодуй” – опитен полигон на руска фирма?

Фиктивно дружество за АЕЦ Запорожие с едва €8 хил. капитал

На 3 октомври 2022 г., без да е обсъдено нито на заседание на Съвета на министрите на Руската федерация, нито в двете парламентарни камари (Държавната дума и Съвета на Федерацията), не много известното руско държавно предприятие Акционерное Общество «Российский концерн по производству электрической и тепловой энергии на атомных станциях»  (АО «Концерн Росэнергоатом») – “Руски концерн за производство на електроенергия и топлоенергия в атомни централи“ – “Концерн Росенергоатом” АД) в качеството на учредител регистрира ново юридическо лице: Акционерное общество «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» („Експлоатираща организация на Запорожка АЕЦ“ АД). Справка в руските регистри показва, че “Концерн Росенергоатом” АД е дъщерно дружество на държавната корпорация “Росатом”. 

ZNPP FSUE 01

Препис за новорегистрираната "Експлоатираща организация на Запорожка АЕЦ" АД 

Това показват непубликуваните досега документи от платената версия на Единния държавен регистър на юридически лица на Руската Федерация, с които „Биволъ“ разполага благодарение на сътрудничеството с украинското специализирано издание за новини в ядрения сектор InfoAtom News (гр. Киев).  Началният капитал на акционерното дружество с предимно държавно участие е от скромната (за такъв мащабен обект като АЕЦ) сума от 2 млрд. рубли, което е около 32,25 млн. евро. Дейността на акционерното дружество е обявено от учредителите като:

Ядрен експерт пише на HSBC за авантюрата “Белене”

„Производство на електроенергия от атомни електроцентрали, в това число дейност по осигуряване на работоспособност на електроцентрали“.

Адресът на предприятието е 109507, г. Москва, Муниципальный округ Выхино-Жулебино, ул. Ферганская, д. 25. За ръководител (представляващо лице) в качеството му на генерален директор е назначен Олег Евгениевич Романенко.

Атомните централи на Украйна (източник: Livemapua.com / “Свободна Европа”)

Два дни след подписването на указите от Путин, на 7 октомври 2022 г. в гр. Москва е регистрирано още едно дружество: Федеральное государственное унитарное предприятие «Запорожская АЭС» – ФГУП «ЗАЭС» (Федерално държавно унитарно предприятие „Запорожка АЕЦ“ – ФГУП „ЗАЕЦ“) с наименованието му и на английски: Zaporozhye NPP, Federal State Unitary enterprise (ZNPP FSUE).

Spravka Bivol 01

Препис за новорегистрираната "Експлоатираща организация на Запорожка АЕЦ" АД 

На 13 октомври 2022 г. новосформираното държавно предприятие е вписано в сайта на руския търговски регистър. За дружеството са посочени следните енергийни, строителни и инженерингови дейности: „Подаване на електроенергия и технологично присъединяване към разпределителни мрежи“; „Електроразпределение“; „Производство на пара и топла вода (топлоенергия)“; „Разпределяне на пара и топла вода (топлоенергия)“; „Осигуряване на работоспособността на топломрежите“; „Събиране на неопасни отпадъци“; „Събиране на опасни отпадъци“; „Преработка и рециклиране на неопасни отпадъци“; „Преработка и рециклиране на опасни отпадъци“; „Изграждане на електроцентрали“; „Изграждане на др. инженерни съоръжения, невключени в др. групи“; „Извършване на електромонтажни дейности“.

Доклад на МС констатира груби нарушения в обществените поръчки в АЕЦ “Козлудуй”

Сред допълнителните дейности в сферата на услугите, с които руснаците планират да се занимават през дружеството на базата на незаконно окупираната АЕЦ „Запорожие“ са посочени също: „Дейност по обработка на данни, предоставяне на услуги по пласиране на информация и свързаната с това дейност“; „Дейности в областта на архитектурата“; „Дейности в областта на инженерни проучвания, инженерно-техническо проектиране, управление на строителни проекти, извършване на строителен и авторски надзор, предоставяне на технически консултинг в гореспоменатите области“; „Технически опити, изследвания, анализ и сертифициране“; „Научни изследвания и разработки в областта на естествени и технически науки, и др.“

ZNPP FSUE 02

Препис за новорегистрираното Федерално унитарно държавно предприятие "Запорожка АЕЦ" 

Официалният адрес на новото руско ДП ФГУП „ЗАЕЦ“ е: 125438 Москва, Вн. тер. г. Муниципальный округ Головинский, ш. Пакгаузное, д. 9. Регистриращият орган е Межрайонната инспекция на Федералната данъчна служба No.46 за гр. Москва.

Според документация на руската Федерална данъчна служба, регистрацията на дружеството с противоправното завладяната АЕЦ „Запорожие“ е по Федералния закон No.129 от 2001 г. „За държавната регистрация на юридически лица и индивидуални предприемачи“.

Грамата, която спря АЕЦ “Белене”

При положение, че става дума за най-голямата атомна централа на континента с активи за милиарди евро, прави впечатление скандалната стойност на началния капитал на новото държавно дружество: 500 000 рубли, което прави едва 8 034 евро по сегашния курс, колкото би бил капиталът за малко или средно предприятие. Това е доказателство, че действията на Москва са твърде формални, като дори не са се погрижили за началния капитал на многомилиардно дружество да бъде на съответните прилични нива.

Spravka Bivol 02pdf

 

Препис за новорегистрираното Федерално унитарно държавно предприятие "Запорожка АЕЦ" 

Посочва се, че също така са предоставени данни за

“регистрация на юридическото лице в качеството му на осигуряващ в териториален орган на Пенсионния фонд на Руската федерация”.

Това означава, че Москва и нейният държавен монополист – държавната копорация “Росатом” планират не само да наемат или вече наемат руски или украински граждани на работа, но и да им изплащат заплати, и да правят осигурителни вноски в пенсионната система на Руската федерация.

Прави също впечатление и, че формалният подход на руснаците при регистрацията на незаконно завладяната украинска атомна централа, е и на ниво данъчната им служба. Така, в справката за регистрацията от 7 октомври 2022 има графа:

Уволниха специалист от Козлодуй разкрил българската АЕЦ като руски опитен полигон

“Сведения за надхвърлящи 1 000 рубли задължения по изплащане на данъци, които да са пренасочвани към съдия-изпълнител”.

В тази графа в регистрациите както на акционерното дружество, така и на държавното предприятие, които ще отговарят за АЕЦ “Запорожие” пише: “няма задължения”. Скандално е обаче пояснението: “Данните са за периода до 1 септември 2022 г”.

Тоест, дружествата още не са били регистрирани, как е могло да имат някакви задължения? Отделният въпрос е, че вече може да има стотици милиони евро щети или задължения от момента, в който руснаците са окупирали АЕЦ “Запорожие” в началото на март 2022 г. Според украински експерти, зад двете нови държавни дружества стои държавната корпорация “Росатом”, чиито служители и мениджъри са незаконно докарани на централата в гр. Запорожие.

Ukaz Putin

Указ на президента на Руската федерация Владимир Путин за "национализация" 
на АЕЦ Запорожие през две нови държавни дружества (Източник: Kremlin.ru) 

Бивши енергийни министри на Украйна пред Биволъ: Искаме санкции за “Росатом” 

Според водещите украински енергийни експерти, зад новорегистрираното от Москва държавно дружество стои държавната корпорация “Росатом”, чиито служители и мениджъри са незаконно докарани в централата в Запорожие.

Украйна е подготвила предложения на ниво групата Макфол – Ермак (по имената на експосланика на САЩ в Русия Майкъл Макфол и шефа на Офиса на президента на Украйна Андрий Ермак – б.р.) по налагане на санкции срещу “Росатом” и неговите дивизиони, както и персонални санкции срещу ръководството му. Това коментира специално за “Биволъ” бившата министърка на енергетиката на Украйна Олга Буславец, заемала поста през 2020 г.

Ексминистърката на енергетиката на Украйна Олга Буславец (Снимка: Личен архив)

Тя поясни какви са конкретните стъпки, които властите в Киев предприемат срещу опитите на Москва да бетонира собствеността върху АЕЦ “Запорожие”:

“В момента се провеждат консултации с партньорите ни по този въпрос”.

Според бившата министърка в кабинета “Шмигал” санкционните мерки са най-ефективният инструмент срещу агресията на Кремъл в Украйна, в това число и в областта на енергетиката.

“Само икономическите санкции, спирането на вноса на технологиите на “Росатом”, прекратяването на чуждестранните му проекти могат да окажат стимулиращо влияние на решението на Русия да деокупират Запорожската АЕЦ”, категорична е Буславец.

По думите й, Москва продължава да обстрелва централата, въпреки че се опитва да легализира завладяването й:

“Задачата на руснаците е да не се дава възможност на Запорожската АЕЦ да работи за Украйна”.

Друг бивш министър на енергетиката на Украйна в кабинетите „Юшченко“ и „Тимошенко“ (1999-2000 и 2005-2006 г.) Иван Плачков* също е на мнение, че Киев трябва да продължава да настоява за санкции срещу „Росатом“, защото „вече има достатъчно основания за това“.

“Македонски гинки” свързани с Богомил Манчев и съпруга на Юлия Тимошенко също искали да купят ЧЕЗ

Според него обаче много от страните на ЕС, които имат атомни централи (вкл. България), не са прекъснали сътрудничеството си с руската ядрена корпорация:

„Не знам защо не се прави това (не се стига до санкции – б.р.), много страни зависят от „Росатом“ – закупува се уран, закупува се гориво и т.н.“

Затова санкциите биха могли да бъдат насочени непосредствено към ръководството на „Росатом“ и към онзи руски персонал, който работи на АЕЦ „Запорожие“.

Бившият министър на енергетиката на Украйна Иван Плачков (Снимка: Kosatka Media)

„Украйна оспорва опитите на Русия да легализира завладяването на АЕЦ „Запорожие“, като европейските правни институции и съдилища активно работят в момента по (документирането) на хилядите престъпления на Русия срещу Украйна, в това число и по този повод (Запорожската АЕЦ)“, обяснява Плачков.

Ексшефът на украинския ядрен регулатор оценява щетите в милиарди 

Има официално заявление на МААЕ, че те не признават фейковите укази на Руската федерация по ЗАЕЦ, коментира за „Биволъ“ бившият ръководител на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна Григорий Плачков.

Ново потвърждение за подменено гориво в АЕЦ „Козлодуй“

„И този гарантиран материал (гориво), който се намира в украинската атомна станция, е украински ядрен материал“, категоричен е Плачков. Според него в момента не може да се разкриват всички стъпки, които Киев готви с цел деокупация на Запорожската АЕЦ от руснаците.

Според ядрения експерт, това е въпрос, който се намира „изключително в областта на международното право“. „Мисля, че въпросът трябва да бъде адресиран към нашето министерство на правосъдието и към хората, които отговарят за толкова сложни въпроси като международното право“, казва той.

Григорий Плачков (Снимка: Liga.net)

„От моя гледна точка, като човек, който по служба е имал отношение и към международното право, смятам, че Русия е нарушила какво ли не. Всичко“.

„Смятам, че реакция на Украйна задължително ще последва, защото става дума не само ЗАЕЦ, но и за Чернобилската АЕЦ“, припомни Плачков.

Бившият шеф на украинския ядрен регулатор смята, че трябва да се говори за десетки  милиарди долари „репарации“ или „контрибуции“, които Москва дължи на Киев за нанесените вреди от бомбардировките не само над АЕЦ “Запорожие”, но и над и АЕЦ “Чернобил”:

„Ние в момента оценяваме щетите“.

Москва според Плачков специално обстрелва АЕЦ „Запорожие“, за да изнудва Европа и света с опасността от нова екокатастрофа, със заплаха от нов „Чернобил“ или поредна „Фукушима“.  Той постави и риторичния въпрос какво правят служителите на “Росатом” в АЕЦ “Запорожие”, която се управлява “героично” от украинския персонал.

Наглостта на “ядрената мафия” ескалира

Украйна е завела дело за тероризъм и екологичен геноцид 

„Мисля, че в момента в Украйна събират доказателствената база по случая“, смята съоснователят на Anti-Crisis Nuclear Center of Ukraine Денис Дидик.

Пред “Биволъ” украинският енергиен експерт коментира, че все още не е съобщено официално дали Киев се е обръщал към международни арбитражи по повод регистрирането на ново юридическо лице в Русия, което да управлява АЕЦ “Запорожие”.

Според него Киев обаче остро реагира на тези действия през международни организации, като за целта

“на официално ниво се изпращат ноти по дипломатически път до МААЕ и ООН”.

Дидик обаче припомня, че завладяването на украинската централа от руснаците е разследвано от службите на страната като международно екологично престъпление и екотероризъм. “В Украйна имаме заведено дело по ЗАЕЦ по членовете, касаещи “Тероризъм” и “Екоцид”, припомни още Дидик.

Заглавна снимка: BBC News 

*Иван Плачков е бесарабски българин, носител на ордена “Мадарски конник” за сътрудничеството му с България, докато е министър на енергетиката в кабинета “Юшченко”. Бил е и губернатор на Одеска област на Украйна през 2006-2007 г. От 2007 г. е заемал поста на съветник на експрезидента Виктор Юшченко. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: