Ибердрола, която иска да застрои Корал, е в конфликт на интереси в АЕЦ Козлодуй

by Екип на Биволъ

Capture_2014-08-16_a_13.37.41

“Транжираният” Корал според проекта на Iberdrola Inmobiliaria

Консултант в многомилионните договори за демонтаж и дезактивация на спрените реактори на АЕЦ-Козлодуй е обединението между испанската Empresarios Agrupados и английската Nuvia. В Empresarios Agrupados влизат големите испански компании GHESA, TRSA, IBERDROLA Ingeniería y Construcción, TRPI y GAS NATURAL FENOSA ENGINEERING, S.L.U.

Консултантите препоръчват плазмена инсталация за изгаряне на радиоактивните материали на цена 45 млн. евро. За капак има и споразумение за освобождаване от отговорност на консорциума при ядрена вреда.

Според Европейската сметна палата обаче препоръчаният процес за плазмено изгаряне е скъп и неефективен. Сметката трябва да се плати от Фонда за Козлодуй, в който има 870 милиона евро от европейския данъкоплатец.

Европейският парламент е сезиран за случая с подробно писмо и документи, с които Биволъ се запозна.

И доставчик съм и консултант съм. На природата…

Оказва се, че освен консултант, IBERDROLA Ingeniería y Construcción е и доставчик на плазмената система (заедно с белгийската Belgoprocess), което е открит конфликт на интереси.

В същото време филиалът на енергийната фирма IBERDROLA Inmobiliaria е закупил 130 декара на девствения плаж Корал за 40 млн. евро и настоява да построи там туристически комплекс за 3000 души. Проектът напълно ще бетонира подстъпите към плажа и ще унищожи находище на ценното блатно кокиче, източник на нивалин – лекарство за детски паралич.

Фирмата е получила строителни разрешения от община Царево преди влизането в сила на Закона за управление на Черноморското крайбрежие. Тези разрешения са презаверени от кмета на Царево Георги Лапчев и главния архитект на общината. След избухналия скандал в началото на 2013 г. тогавашният министър на МРРБ Лиляна Павлова даде строителните разрешения на прокуратурата.

Строежът се очаква да започне през октомври. Избрана е фирма за строителен надзор и багерите са готови да разорат дюните.

През май 2010 г. директорът по комуникациите и маркетинг на Ибердрола Инмобилиария Хосе Луис Гонзалес Секера заяви, че проектът “Корал Бийч Елит” е един от най-важните за неговата компания и тя продължава да го осъществява според плана съгласуван с местните власти. До момента в проекта са инвестирани 44 млн. евро, от които 40 млн за закупуването на земята, а останалите за канализация и строителни разрешителни.

Защо IBERDROLA настоява толкова на този фараонски строеж, след като инвестицията е очевидно невъзвръщаема според експерти? Отговорът вероятно е във връзката между различните дейности на IBERDROLA – източване на пари от Фонд Козлодуй с оскъпени проекти и наливането им в бетон.

И с непозволена държавна помощ…

Дружеството-майка на атомните инвеститори е Iberdrola S.A. То се е възползвало от непозволена държавна помощ от испанската държава в периода 2005-2007 г. Схемата е позволявала на испанските дружества да амортизират финансовата репутация, която произтича от придобиването на дялово участие от чуждестранни дружества в рамките на Евросъюза.

Случайно или не, именно в този период испанците от дъщерното дружество Iberdrola Inmobiliaria заплащат 40 милиона евро за земята на Корал, която по-рано е приватизирана по престъпна корупционна схема, разкрита в публикации на Асен Йорданов от Биволъ още през 2005 г.

След жалба на частен оператор ЕК започва наказателна процедура срещу Испания и отменя данъчната схема. Решението на Комисията е обжалвано от Iberdrola S.A..

В крайна сметка Европейският съд в Люксембург е признал санкциите за валидни, като е отхвърлил окончателно жалбата на Iberdrola срещу ЕК през 2012 г.

Протести

Природозащитната общност вече организира няколко протеста с искания да се възстанови защитената зона “Блатно кокиче” и да бъдат отменени строителните разрешителни. Поредният протест се организира днес, 16.08. от 17 ч. на централната част на плажа Корал. Фейсбук събитието е тук.

Протестиращите издигат следните искания към служебното правителство:

1. МОСВ да обяви Корал и прилежащата му територия за защитена, въз основа на предоставените експертизи, карти, документи, снимки и др.

2. ДНСК и Районната прокуратура в гр. Бургас да отменят останалите 12 строителни разрешения на „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс” ЕООД, касаещи зоната зад плажа Корал, аналогично на отменените 3 от Бургаския административен съд, съответно с решения: 1961/07.11. 2013, 1584/15.07.2013 г. и 1723/24.09.2013 г.

3. Да се санкционира община Царево, в лицето на кмета и главния архитект, които са презаверили множество стари строителни разрешения, съдържащи параметри на застрояване, напълно противоречащи на закона за Черноморското крайбрежие от 1 януари 2008 г. и всички последващи добавки.

4. Община Царево да предприеме незабавни действия по изграждане на адекватна инфраструктура, касаеща плаж Корал и другите морски плажове на територията на общината. Това включва пътища, канализация, ел-захранване и водопроводи.

5. Виновниците за разграбването и унищожението на Корал да бъдат подведени под отговорност и наказани.

6. Приемане на специализираните кадастрални карти на дюните по черноморското крайбрежие от страна на Агенцията по кадастър съгласно решението на НС от юли 2013 г.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also