Търгашите разрушиха Храма

Тече прокурорска проверка как ПИБ, ПОНС и Общината унищожиха духовния символ на Бургас
by Биволъ

Кръстът на главния купол на бургаския катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий” е пречупен. Самият Храм от години е разцепен от безумен строеж на паркинг – грозно свидетелство за безбожната лакомия и отвратителния облик на днешните ни демони: властимащи, банкстери и паразитиращи върху обществения ресурс “предприемачи”.

И тази година, за пореден път, гражданите на Бургас няма да могат да посрещнат най-светлия християнски празник Великден в своя емблематичен храм. Един поруган и съсипан Божи дом, един унищожен от тъмните и низши сили на материалната алчност духовен фар.

DSC03320

Една от най-величествените български исторически катедрали се крепи като черупка от метални скелета отвътре и отвън. Каменната сградата вече не е монолитна цялост и ако тръбите се махнат, тя ще се срути от собствената си тежест. Църквата беше разрушена заради човешка безотговорност, некомпетентност и простотия. Още преди три години Биволъ описа генезиса на тази история, която е и събирателна, и симптоматична за криминалния ни преход. Не е ясно в чий зловещ мозък е възникнала най-напред безумната идея площадът пред катедралния храм в Бургас да бъде разкопан и да се използва за многоетажен подземен паркинг. Ясно е, че концесионерът е на подставени лица на собствениците на ПИБ и се финансира с парите на вложителите в банката. Ясно е, че изпълнителят ПОНС е фаворизиран от кмета Димитър Николов, с който има общи имотни интереси в разграбването на “Корал” и в ред други скандални бизнес начинания. Ясно е, че днес Храмът е разцепен, неизползваем и завинаги са унищожени оригиналните стенописи. Тези стенописи, за които бяха похарчени преди това стотици хиляди левове от християни-дарители, за да бъдат възстановявани. Преди разрухата. Каква жалка ирония!

Засегнати са и съседните сгради – паметници на културата – училището “Св.св. Кирил и Методий” и Филхармонията. За това днес в Бургас послушно се мълчи и то се прикрива от Общината, но няма как да остане тайна дълго време. Само докато ГЕРБ е на власт. Но след това неизбежно ще се разкъса политическият чадър, който да спасява престъпниците.

По случая е започнала прокурорска проверка, научи Биволъ. Тя трябва да изясни много други въпроси: направени ли са нужните изследвания и гео-хидроложки проучвания; как е издадено строителното разрешение, без никаква техническа и проектантска документация на храм „Св.св. Кирил и Методий“; отговарят ли мащабите на изкопа като дълбочина и ширина на планираните или са незаконно превишени; не е ли скандален фактът че съпругът на шефката на РДНСК Бургас Ваня Радева – Станчо Радев е шеф на Авторския надзор на обекта, а РДНСК не е направила никакви проверки; има ли престъпна безотговорност, корупционен интерес и злоупотреба с власт? Не на последно място стои фундаменталният въпрос – Имала ли е право въобще Община Бургас да се разпорежда с централния площад!? Той е бил създаден преди 120 г. като родолюбиви граждани са дарили безвъзмездно собствените си парцели на БПЦ за вечни времена, за да бъде създаден площад пред Катедралния храм и пред главното училище на града. Оригиналният нотариален акт на издълбания за паркинг площад категорично доказва дарствените актове. Те обаче, както е известно, не важат за посткомунистическите уроди и нямат никаква стойност в тяхната изопачена ценностна система.

Подкрепи Биволъ / Support Bivol

Благодарим Ви, че четете Биволъ. Подкрепете нашите разследвания и нашите автори. Thank you for reading Bivol. Please, support our the independent investigative reporting.

Processing ...
EUR

Два кмета – една цел

Всичко започва през 2005 г. когато по предложение на червения кмет Йоан Костадинов Общинският съвет взема решение площадът да бъде отдаден на концесия за 30 г. на частна фирма. Договорът е подписан две години по-късно в полза на фирма „Глобал технолоджи къмпъни“ АД.

Новият кмет Димитър Николов от ГЕРБ обаче не използва възможностите да прекрати договора, заради неспазване на клаузите в него. Напротив, като верен продължител на делото на Йоан Костадинов – Николов съдейства за оставането на концесията в сила, а общинските съветници от ГЕРБ одобриха започването на изкопните дейности. Едва ли е случайност, че изпълнител на проекта е фирмата ПОНС, която няколко години по-рано участва в далаверата със земите на “Корал” заедно с Димитър Николов. А един от мажоритарните собственици на ПОНС – Милко Милков – Понса е стар бизнес партньор на Димитър Николов в общата им фирма Консорциум “Бургас Сити Център”. Фирма ПОНС беше избрана и в консорциума за строежа на проваления проект “Южен Поток”, като подгласник на фирмите на Пеевски. Нищо чудно от гледна точка на близкото приятелство на Милко Понса и Орешарски.

Най-абсурдното е, че Бургас няма никаква нужда от подобно съоръжение в историческия си център. Само в радиус от около 300 м. има няколко подземни и надземни паркинга, които стоят полупразни. Най-големият е общински паркинг, върху терена на разрушената Стара градска болница, за поне 1000 автомобила, който стои незапълнен и е само на 2 пресечки от площада. За сравнение, подземният паркинг на площада е предвиден само за 350 коли.

Въпросът кому е изгодно да бъде съсипан центъра на града и кой би спечелил от това беше частично отговорен в предишно разследване на Биволъ, но новите данни са категорични. Става дума за институционален подарък за

Цеко и Ивайло

Собствениците на ПИБ са реалните концесионери на паркинга, които се крият зад подставени лица и офшорки. Проектът се финансира от ПИБ. До момента  концесионерът „Глобал технолоджи къмпани“ е получил от нея заеми за 13,2 млн евро. Формално фирмата е собственик на „Воден парк“ ООД. На свой ред тя принадлежи на кипърската офшорка Poligiros Limited, която пък се притежава от DIN Nominees и LEN Secretarial. Физическите лица Георгиус Георгиу и Евдокия Макламузи са крайните собственици на тези фирми, поне на хартия. Това са същите подствени лица, фиктивни собственици на десетки фирми, получили над 1 млрд. лева кредити от ПИБ. Схемата за източването на банката беше разкрита в мащабно изследване на Биволъ за кредитиране на свързани лица през ноември 2014. И до днес властта мълчи за грандиозната злоупотреба, както мълчеше упорито за източването на КТБ и съдействаше в престъплението на банкерите.

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев обичат властта да им принася жертвоприношения. Апетитът им расте във времето и пространството. Пример за това е техният концесионер в Пирин ЮЛЕН АД. Фирмата, която има същия подставен собственик като “Глобал технолоджи”, заграби и изсече стотици декари над законната концесия. Вместо да я санкционира, властта се готви да даде още терени в Националния парк, потъпвайки цинично всякакви закони и обществени интереси. Реално фалиралата им през юни миналата година банка беше напомпана с държавни пари, които до ден днешен не са върнати. След краха на КТБ цялата власт е впрегната да брани “гнилата ябълка”, защото именно в ПИБ се прекредитира Делян Пеевски, след като фагоцитира КТБ. Отговорността за този рецидив няма да бъде избегната от сегашното управляващо мнозинство, просто защото пагубните резултати вече са се случили във времето. Възможно е тогава обаче да има независим Главен прокурор и безкомпромисно общество, което да въздаде справедливост и възмездие според закона.

Изкопът и погромът на централния площад не са единствените идиотщини в рекламираният от ГЕРБ уж “най-добрър град за живеене”. Една пошла и елементарна пропаганда за любимия кмет и колега на Борисов, която ще се сгромоляса от самосебе си. С другите силно смърдящи на корупция и злоупотреби безумия, Биволъ предстои да се занимае съвсем скоро.

Днес е Разпети Петък. Съсипаният бургаския Катедрален храм е и трагичен символ на бездуховността, разрушенията и погрома в държавата, които оставят след себе си мутиралите от предишния провален строй бандити с бели якички, обслужвани от безскрупулни, корумпирани и зависими властници. Една зловеща мафиотска клика сляла в едно цяло престъпността и държавата. Но Бог вижда.

И наказва.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also