Защитеният свидетел Лазов рейдърства в енергетиката

Цацаров отказва да се сезира #КОЙ граби от КТБ

Читатели на Биволъ алармират за престъпно бездействие на прокуратурата
Екип на Биволъ

Читетели на Биволъ изпратиха на редакционната поща тревожни констатации за бездействието на Главния прокурор Сотир Цацаров по повод продължаващото разграбване на активите на КТБ. Реакцията е следствие на публикацията ни “КТБ – корпоративна технология на банкрута”. Една от засегнатите от рейдърски действия компании, с бизнес в сферата на дистрибуцията с природен газ “Си Ен Джи Марица”, многократно е сезирала ВКП и ДАНС за целенасочени атаки от страна на “защитения свидетел” на Цацаров Бисер Лазов.

Сигнал до ВКП за ивършване на рейдърски действия, чрез подставените лица Бисер Лазов и Велин Георгиев

Представителят на набелязания за превземане газов бизнес описва, че разполага с конкретни документи и факти, както и със съответен аудио запис, доказващи престъпната схема. Сигналът е изпратен след нашата публикация и е придружен със сигнали до ДАНС и ГДНП. Цели 2 месеца по-късно жалбодателят Пламен Павлов споделя, че институциите не реагират на неопровержимите доказателства за използване фалита на КТБ за мафиотско разграбване на активи и отнемане на чужди работещи бизнеси. Топката остава в полето на Цацаров, който трябва да даде обяснение защо игнорира подобни тревожни данни за тежки корупционни престъпления и мълчи след като е добре информиран за тях!?

Бисер Лазов е известен като бивше “доверено лице” на Цветан Василев, а понастоящем като основен играч в преразпределянето на активите на банката. Лазов е обект на мащабно проучване по факти и документи, отразено в блога “Войната срещу КТБ”. Ето какво ни писаха от там на редакционния мейл:

Здравейте,

публикацията ви “КТБ – корпоративната технология на банкрута”

беше много интересна за нас, най-вече с факта, че я публикувахте.

Позволяваме си да ви изпратим доста по разширен материал по същата тема. В него също има изложени факти и документи, които може да са ви полезни, ако имате намерение да продължите да следите темата или пък някой наистина ви потърси за “право на отговор”. 

Материалът е публикуван в три части в блога ни https://voynataktb.wordpress.com/
По него са работили екип от хора, които имат достъп както до вътрешни документи така и адекватно боравят с публичните регистри, за да илюстрират твърденията си. Разбира се това едва ли е всичко. Както е отбелязано и в текста ни, нито един от сигналите до Прокуратурата, за които знаем, не е проверен …

Поздрави

Следва изпратеният текст. Публикуваме го без редакторска намеса, защото проверката ни констатира професионален подход и достоверност. 

ОПГ за обир на затворена банка

Какво се случи с КТБ и най-вече с активите на банката след 20 юни 2014 г.?  Това е въпросът, който всички избягват. Събрахме факти и документи за действия и събития след 20 юни 2014 г.  без претенции за историчност и анализ, но със сигурна достоверност.  Всичко показва грабежите на свидетелите на Прокуратурата по делото КТБ.

Сегашните покровители на Бисер Лазов много добре познават слабостите му – завистта му към успехите на Цветан Василев и семейството му, алчността и проблемите му с алкохола, афинитета към леки и евтини жени. Това са част от елементите, които предопределят и ролята на Лазов като  „основно острие”.  Наистина ли показанията на Лазов са толкова ключови и важни или просто го използват? Ако бяха наистина от такова значения разказите му, прокуратурата щеше да разпореди най-малкото охрана на него, на семейството му, на близките му, на имуществото им. А такава няма. Само и единствено са го оставили безнаказано да краде.

Подробно за живота и дейността на Бисер Андонов Лазов последно ни разказа Прокуратурата в литературния си труд озаглавен „Общ поглед върху Моделът КТБ“, но пропусна кратки моменти преди срещата му с Цветан Василев. Основният свидетел на Прокуратурата по „делото КТБ“ Бисер Лазов още в студентските си години започва кариера на счетоводител към няколко студентски кооперации. Малко вече си спомнят, че в зората на демокрацията тези организации бяха инструмент за първоначално натрупване на капитали, узаконен канал за контрабанда на алкохол, цигари, петрол и всякакви други благини. Отмяната на ембаргото за Югославия обезсмисля съществуването на студентските кооперации и Лазов и започва да се оглежда за друг източник на кеш. Комплексарски упорито твърди, че е братовчедът на създателите на ВИС-2 Васил и Георги Илиеви, кой не иска да им е братовчед тогава. Заради тази „роднинска връзка“ и благодарение на подкрепата по висаджийско-кюстендилска линия е внедрен в банковия сектор. Там, по времето на хиперинфлация, се занимава със сделки с чуждестранна валута. Всяка финансова къща, всяко чейнджбюро можеше да реализира по това време огромни печалби, стига да има приближени банкови служители, от които зависеше сключването и изпълнението на валутните сделки. Естествено, че това е възмездно.  Валутният борд слага край на крупните печалби с чуждестранна валута. Лазов отново започва да търси нов източник на благосъстояние. Цветан Василев е вече фактор в банката, в която работи  Лазов. За кратко време, пози и публични признания в стил „Ти си ме създал като човек!!!”, Лазов печели доверие у Василев и става част от екипа, който участва в личния му бизнес. Следващите събития в живота на Бисер Андонов Лазов може да прочетете лично разказани от него на прокурор Иван Гешев.

Много от колегите му определят Лазов като силно комплексирана личност. Той се оказва податлив не само на алкохола и платената любов, но и на отклоняването на парични потоци в своя полза. Стигайки до откровени кражби на пари от бизнеса на Василев, развива и сериозна лихварска дейност в своя полза.

Съпругата му Вероника Лазова също получава пари от компаниите, но съдбата го среща с Албена Андреева (бивша Арсова),  поела с протекцията на Лазов счетоводството на голяма част от фирмите. Постепенно отношенията между Бисер и Албена от счетоводно-финансови стават интимни и те заживяват заедно. Това не означава, обаче, че счетоводно-финансови отношения са прекратени. Само за последните няколко години тандемът Лазов-Андреева успява да отклони десетки милиони от сметки на Василев и сметки, оставени на доверително управление на самия Лазов от друг клиенти.

Със сигурност от подчинените на Сотир Цацаров и Иван Гешев в прокуратурата има поне един човек, ако не са и повече, които щателно са разследвали самия Бисер Лазов. Информацията им е необходима както за да го „пазят“, така и за да го държат на къса каишка. Преписката с разследванията срещу свидетеля може и да не е една. Но със сигурност в базата данни, които са иззети от КТБ, имат пълна картина на финансирането, което е получавал Лазов по сметките си в банката. Разбира се това са само част от сумите с които е разполагал. От началото на 2006 г. до юни 2014 г. включително, Бисер Лазов е получил по банков път суми в общ размер на около 1 100 000 лева. Същевременно със сигурност са видели, как салдата по банковите му сметки от 70 000 лв. в началото на 2008 г. стигат до над  1 200 000 лв. при затварянето на банката. Всъщност през 2014 г. реалните суми, с които разполага Лазов значително надвишават декларираните му доходи.

Стратегията по ликвидирането на КТБ  е готвена месеци преди юни 2014 г. Изненадата е изключително важна при тази атаки, заради това обявяването на Лазов като основен свидетел на Прокуратурата става на по-късен етап, а може и да са се договаряли по-дълго. Негови колеги разказват, че след нахлуването на спецчастите в офисите на фирмите на Василев, Лазов започва да заплашва със затвор и физическа разправа служителите в тези фирми, да, крещи по коридорите на офиса „Сега аз съм Василев!!!”. Малко по-късно Лазов поставя в началото на коридора на етажа и триумфален надпис „Зона свободна от Василеви!“.

Само той да е свидетел не устройва нито него, нито Прокуратурата. Заради облагите към него се присъединяват още няколко души, които в последствие му помагат да придобие имоти, парични средства, акции. Ако си обзаведеш жилището със абсолютно същите плочки, мазилки, дамаски, мебели и т.н. като на Василеви и пак не можеш да им се намажеш на малкия пръст по-добре да ги наклеветиш.  Лазов заставя част от тези служители да подпишат един пасквил, в който се жалват, че са изоставени на произвола на съдбата. Писмо е озаглавено „Обръщение“ и е адресирано до г-н Цацаров, квесторите на КТБ, а цялата световна общественост научава за него от медиите на Делян Пеевски. Текстът е в абсолютен синхрон с обвинителната теза на Прокуратурата. Срещу подписалите е заведено дело за клевета още тогава, но до момента никой от тях не се е явил в съда, за да потвърди написаното. Напротив действията им са в напълно противоположна посока и доказват лъжата им.

Според Наказателния кодекс едно от престъпленията срещу кредиторите е, когато търговец, който след откриване на производство по несъстоятелност  скрие, унищожи, повреди или отчужди безвъзмездно пари, вещи, ценни книжа или други ценности, които могат да послужат за удовлетворяване на неговите кредитори. Престъпление е и когато даденото значително надхвърля полученото и е извършено в противоречие с нормалното водене на стопанската дейност. Почти всички действия на Бисер Лазов и Ко, след 20 юни 2014 г. са точно такива.  Свидетеля Бисер Андонов Лазов с едно изречение на постановление на прокуратурата може да стане обвиняем. Напълно законосъобразно е това и е в правомощията на прокуратурата. След множеството разпити като свидетел Лазов е на косъм от повдигане на обвинение, за всичко което е извършил след 20 юни 2014 г., най-малкото защото е извършил множество престъпления срещу кредиторите на КТБ.

 „Придобивките“ на Лазов и компания след погрома над КТБ

Имената на хората и фирмите в този материал се повтарят многократно. Прокуратурата обяви, че са стигнали с дизелов двигател до Луната и са присадили глава, но действията на тази група хора и фирмите, чрез които крадат, остават непроследими за тях.

Веднага след обявяването на банката в несъстоятелност, в началото на ноември 2014 г., Бисер Лазов ударно започва да придобива имоти, акции, а паричните тегления и прехвърляния от сметки на компании си текат от преди това.  Лазов източва най-вече кредитирани от КТБ фирми.  Активите успешно и безпрепятствено от страна на квестори, синдици, прокуратура, НАП и т.н. са прехвърляни от една в друга компания, контролирана от него или негови близки, роднини и бизнес партньори.

Схемите, които Лазов осъществява с „Евробилд 2003“ ЕООД, „Балкан ерма“ ЕООД, „Иновейшън Трейд“ АД, „Астън Оптимум“ ЕООД, „Инвест – Л“ ЕООД, „Интерфинанс инвест“ ООД, „Дивал 59“ ЕООД, „Снежин 2003“ ЕООД и т.н. са копие на модела, който Лазов описва пред Прокуратурата, че лично е ръководил докато е работил като консултант към КТБ. По-основните играчи в групата освен Бисер Лазов и Албена Андреева /на снимката/, на които обръщаме особено внимание, са Емил Галов, Ангел Христов и синовете му Лъчезар и Светлин, Тихомир Иванов, Веселин Бушев, Теодора Танева, Юлия Илиева, Симеон Симов, Ненчо Трифонов, който съжителства със сестрата на Лазов Красимира Енчева.

Лазов и компания извършват колосални финансови операции, чрез които източват и изпразват от активи и собственост компании, които трябва да върнат кредитите си към КТБ, за да получат вложителите средствата си. Лазов, подчинените от фирмите, близки приятели и роднини, действайки като организирана престъпна група, извършват присвоявания в особено големи размери, представляващи особено тежък случай, оставащ без каквито и да било последствия.

Кражбите сме подредили хронологично, за да проследим всеки от ходовете в схемата на грабежите, която едва ли Бисер Лазов е направил сам. Ще ви направи впечатление, че не са всички от групата на Лазов. Например няма го цялото участието на Теодора Танева и „ТЦ-ИМЕ“, но не е защото сме го пропуснали. Предстои да разкажем и за още много неща.

За повече яснота вижте Упътване в „Моделът Бисер Лазов и компания“ – кой кой е,  с кой е свързан от пионките и къде отиват активите.

Бисер Лазов – “защитен свидетел” на Цацаров и посочен като инструмент за мафиотски натиск и рейдърство.

Пионките са активирани поединично или в група. Започват да действат веднага след затварянето на банката на 20 юни 2014 г., като продължават и до днес. Действията им са в синхрон с квесторите назначени от БНБ, със синдиците назначени от Фонда за гарантиране на влоговете, подчинен на министър Владислав Горанов, с Прокуратурата – Сотир Цацаров и Иван Гешев, със Следствието, публикациите в медиите на Делян Пеевски, с  депутатстването на Делян Пеевски и най-вече с управлението на Бойко Борисов.

 Откраднато през 2014 г.

Едно от ключовите събития след затварянето на КТБ е, че Бисер Лазов овладява „Евробилд 2003“ ЕООД с настоящо седалище и адрес на управление Кюстендил 2500, ул. „Бузлуджа” № 55. Дружеството е преместено от София в родния град на Бисер Лазов – Кюстендил, където той има силно влияние. На новия адрес на фирмата не е офис на дружеството, а жилищен имот на близки на Лазов. В момента едноличен собственик на капитала е „Иновейшън Трейд“ АД с акционери – „Интер Финанс Инвест“ ООД, собственост на Бисер Лазов и Албена Андреева и „Стрега“ ЕООД , собственост на Албена.

Активите на „Евробилд 2003“ ЕООД по балансова стойност към 30.06.14 г. са в размер на над 100 милиона лева, като голяма част от тях са разпродадени от Лазов на безценица на близки до него хора, без да постъпват абсолютно никакви суми по сметки на „Евробилд 2003“ ЕООД.

Първият пример с разпореждане на актив на „Евробилд 2003“ ЕООД е от 31.10.2014 г. Това е емблематичната сграда на площад „Гарибалди“ /на снимката/, в която се намира централата на КТБ. Пазарната стойност на имота – паметник на културата, построен в началото на ХХ век за централа на Българската търговска банка, известна като „Банката на Буров”, е над 50 000 000 лева. Всъщност, сградата е безценна от историческа и културна гледна точка, а само две години по-рано й е направена пълна реставрация. В схемата участват, Лазов като собственик на „Евробилд 2003“ ЕООД, Тихомир Иванов, като управител на „Евробилд 2003“ ЕООД и служител на Лазов и Ненчо Трифонов, като изпълнителен директор на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД и Лъчезар Христов като управител на „Еко Пазари” ЕООД, което тогава е едноличен собственик на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД.

На посочената дата, „Евробилд 2003“ ЕООД (Лазов и Тихомир) учредява ипотека върху Централата на КТБ АД в полза на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД (Ненчо и Лъчезар). Основание  за тази ипотека е измислен разчет между двете дружества, а именно скалъпено от Лазов споразумение от 01.09.2014 год., уреждащо отношенията между двете страни.

Това споразумение е сключено по повод договор за цесия между „Ню Кддп Инвест“ ЕАД и „Кастамо Трейдинг Лимитид“, Лимасол Кипър. От него се вижда, че „Ню Коп Инвест“ ЕАД е купило вземане на „Кастамо Трейдинг Лимитид“ от „Евробилд 2003“ ЕООД, а по този начин „Ню Кооп Инвест“ ЕАД се превръща в кредитор на „ЕВРОБИЛД“ ЕООД.

Успоредно с разпродажбите на активи на „Евробилд 2003“ ЕООД Лазов използва получените в кеш парични средства, закупувайки имоти чрез собствените му фирми. Сумите, за сделките са осигурени, както от  кражбите на активи, така и от други източници, като например:

– Кражбата на 300 000 лева от сметки на финансовата къща на Цветан Василев „ФИНА-Ц“;

– Кражбата на дяловете от две дружества, които притежават лицензи за търговия с газ – „Метамодул“ ООД и „Си Ен Джи Марица“ ООД. Съдружник с по 50 % от капиталите на тези два дружества е „Синектик“ ЕООД. След събарянето на банката, на 13.08.14 г., Бисер Лазов е вписан като управител на „Синектик“ ЕООД от едноличния собственик на капитала – „Евробилд проект“ ЕООД, дружество също е под контрола на Лазов чрез Юлия Илиева, за която ще стане дума по-долу. Единствената цел на Лазов е веднага да продаде дяловете на „Синектик“ ЕООД в двете дружества за търговия с газ. Прехвърлянето на дяловете е факт през януари 2015 г. Купувач е фирмата „Газ Трейдинг 2002“ ЕООД, собственост тогава на Велин Георгиев от Петрич, близък на Лазов и един от големите кредитополучатели на банката. За продажбата на дяловете Лазов е получил от Георгиев сумата само от 700 000 лева, а цялата продажна цена е 3 милиона лева. За останалата сума двамата рекетират постоянно управителите на двете работещи дружества. Целта им е да източат и унищожат компаниите.

През септември 2014 г. „Иновейшън Трейд“ ЕАД, собственост на Бисер Лазов, придобива дялове от капитала на дружеството „Имоти Лукс“ ООД за сума в размер на 1 485 000 лева. Така Лазов става собственик на сградата на Балканкар в ж.к. „Дървеница“ в София. Сградата /на снимката/ е 18-етажна с разгърната площ от около 6 000 кв.м. При 500 евро за 1 кв.м., пазарната стойност на имота може да бъде минимум 3 000 000 евро. От 16 юли 2015 г. Бисер Лазов е едноличен собственик на „Имоти Лукс“ ЕООД, а чрез „Иновейшън Трейд“ ЕАД, респективно и едноличен собственик на имота, т.е. днес сградата е негова.

Официалният източник на средства, с които Лазов придобива дяловете, не е ясен, тъй като данните от последния официално публикуваните отчетни документи към 2012 г. на „Иновейшън Трейд“ ЕАД показват, че дружеството не отчита абсолютни никакви приходи от дейността си. Няма други отчетни документи за следващи периоди публикувани в търговския регистър.

След като става едноличен собственик на „Имоти Лукс“ ЕООД, Лазов продава имоти на „Реал Стил” ЕООД. Купувачът, е дружество регистрирано отново в родния на Лазов град Кюстендил и първоначално формално е собственост на неговия близък – Георги Славчев Георгиев. Към момента едноличен собственик на капитала е „Финансово Консултиране“ АД, т.е. Бисер Лазов.

На 06.08.2015 г. „Реал Стил” ЕООД ипотекира имота в полза на „Иновейшън Трейд“ ЕАД, т.е. Бисер Лазов и Албена Андреева. Загадката е какви разчети и задължения покрива учредената ипотека, при положение, че и двете дружества официално не декларират абсолютно никаква дейност. Интересно е да се провери. Малко след това, на 13.10.15 г. „Реал Стил” ЕООД апортира имота в „Реал Стил Имоти София” ЕАД и веднага продава акциите на „Иновейшън Трейд“ ЕАД.

Горните сделки Лазов ги извършва преди датата 6 ноември 2014 г., на която Управителния съвет на БНБ взема решение да отнеме лиценза на КТБ и да обяви банката в несъстоятелност. След тази дата следват светкавични действия, които явно са планувани много преди това.

Заради мащаба на поредната кражба на Лазов, ще включим малко предистория. През декември 2013 г., мажоритарен собственик на HellenicRegister of Shipping“ става дружеството „Евробилд Проект“. Според документите, които се твърди, че са представени от КОНПИ, инвестицията  за целта е 5 млн. лева. Срещу нея са придобити  85% от дружеството. HellenicRegister of Shipping“  е в световния топ 10 на корабните агенти, кай има офиси в 5 държави и правото да сертифицира десетки кораби, в това число и такива от американския търговски флот. Предприятието е стратегическо, но заради кризата в Гърция е придобито със сравнително скромна инвестиция.  През декември 2013 г. е подписано рамково споразумение, че придобиването на 85% от акциите на фирмата, ще се извърши и чрез участие в увеличение на капитала й със 700 000 евро. Решението за тези действия е взето през август. С две платежни, едното за 105 000 и за 595 000 евро се извършват депозита за участие в увеличението и се завършва финансовата операция по придобиването на мажоритарния дял от корабния агент. Със споразумението върви и задължение да бъде отпуснат заем от 1 800 000 евро, които са преведени на „Hellenic“ в края на февруари 2014 г. Срещу заема, отпуснат от „Евробилд Проект“ ЕООД, гръцкият корабен агент ипотекира цялото си имущество в полза на заемодателя.

След затварянето на банката на 20 юни 2014 г. „Евробилд Проект“ ЕООД е под контрола на главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, чрез Юлия Илиева. Собственик на капитала е „Юлинор“ ЕООД. „Евробилд Проект” ЕООД се превръща в неизряден длъжник към КТБ АД със дългове в размер на 7 млн. лева. Въпреки, че самата Юлия Илиева също е активен свидетел на прокуратурата по „делото КТБ“, това не й пречи активно да съдейства, за да бъде измъкнат актива HellenicRegister of Shipping“ под носа на квесторите. Илиева подписва на 11 ноември 2014 г., уведомление, че представляваното от нея дружество, кредитор на HellenicRegister of Shipping“, с договор от 3 ноември 2014 г. е прехвърлило вземането си на „Евробилд 2003“ ЕООД, представлявано от Тихомир Иванов и собственост на Бисер Лазов.  Лазов е свободен да ипотекира сградата на офиса на фирмата в Пиреа /на снимката/.

Седалището и адресът на управление на „Евробилд Проект“ ЕООД са в апартамент в столичния квартал „Красно село“. Като предмет на дейност са записани вътрешно и външнотърговска дейност и всички други търговски дейности, незабранени със закон. След Юлия Илиева управител на тази компания става Симеон Симов. Ако собственик на капитала на „Евробилд Проект“ е „Юлинор“ ЕООД, то собственик на капитала на „Юлинор“ ЕООД е компанията „Ботса“ ДОО, регистрирана в Сърбия със собственик Симеон Симов, която купува дяловете от Юлия Илиева, след като тя тук вече не е нужна на Лазов.

„Евробилд–2003“ ЕООД  се разпореждане с актив и на 14.11.2014 г. На тази дата дружеството продава на „Балкан Ерма” ЕООД имоти на първа линия на морето в община Бяла, с. Самотино, с обща площ от 160 дка. Пазарната стойност на имотите е около 24 000 000 лева.  Вложителите на КТБ остават пак ощетени, тъй като по сметки в банката не постъпва нищо. Едноличен собственик и управител на „Балкан Ерма” ЕООД е Ангел Христов, който е близък приятел на Лазов и баща на Лъчезар и Светли Христови, които участват в други схеми с Лазов.

Търговския регистър показва, че за 2013 г. „Балкан Ерма“ има приходи от 65 хил. лв. и оперативна загуба от 14 хил. лв. Как с такъв ресурс може да се придобият всички имоти, осигурени от Лазов? Могат да го разберат само следователи и данъчни, ако се заинтересуват от сделките на Лазов и Христови, но те не се интересуват.

Същото това дружество „Балкан Ерма” ЕООД придобива от „Евробилд 2003“ и други имоти в София, Ботевград, Велико Търново, Горна Оряховица, с. Раковски (Пловдивско) и други, на обща пазарна стойност около 50 000 000 лева.

В кратък опис тези имоти са:

 • Част от жилищна сграда във Велико Търново, ул. Твер, No:2  /на снимката/
 • Поземлени имоти  от 8 дка в Ботевград, намиращ се във вилна зона Зелин.
 • Поземлен имот от 40 дка в Горна Оряховица, заедно с всички намиращи се сгради върху имота.
 • Поземлени имоти  от 12 дка в с. Бенковски, община Марица, област  Пловдив;
 • Сграда с площ от 70 кв.м. в София, бул. бул. Цариградско шосе 113
 • Поземлен имот  от 7,5 дка в София, отново на бул. Цариградско шосе, No 113
 • Поземлен имот от 530 кв. м. в София на ул. Йордан Бакалов-Стубел, No 23
 • Сграда с площ 105 кв. м в София на, също на ул. Йордан Бакалов-Стубел, No 23
 • Апартамент с площ от 92 кв.м. в гр.София ул. Будапеща, No 92, ет.2, ап.2 3
 • Апартамент с пло от 101 кв.м. в гр.София ул. Будапеща, No:92, ет.6, ап.6 1

През ноември и декември 2014 г., под контрола на Лазов споменатото вече „Евробилд Проект” ЕООД, с официален собственик – Юлия Илиева,  продава свои имоти в София отново на „Балкан Ерма” ЕООД. Освен поземлен имот с площ от 1,2 дка в София на ул. „Княгиня Клементина“ , No 38  са продадени и два магазина с площ съответно 116 и 112 кв. м. намиращи се на същия адрес. Към тях е добавен и офис с площ от 68 кв.м. в бл.199, ет.1, в квартал Красно село, отново в София

Общата пазарна стойност на тези имотите надхвърля 1 000 000 лева.

Междувременно на 14.11.2014 г. Албена Андреева купува апартамент от 128 кв.м. и две паркоместа в Драгалевци, София.

Само за половин година Бисер Лазов, Албена Андреева, Христови- баща и синове, Симеон Симов, Юлия Илиева, Тихомир Иванов, Веселин Бушев и т.н.  правят такава стиковка на престъпната си група, без никой да ги закача, че при следващите кражби наглостта им е увеличена многократно.

Следващата кражба на Бисер Лазов под носа на назначените от БНБ квестори е придобиването на „Холдинг Кооп Юг” АД с активи към 30.06.14 г. са са 15 млн.лева.

Първото действие на Лазов е пак с дата 14.11.2014 г. Тогава друг кредитополучател на банката – „Снежин 2003” ЕООД продава всички свои акции от капитала на „Ню Кооп Инвест” ЕАД, което от своя страна е собственик на 777 440 бр. акции, представляващи 27,91 % от капитала на „Холдинг Кооп Юг” АД.  По време на продажбата „Снежин 2003” ЕООД е еднолична собственост на Марио Николов – приятел на Лазов. След като си е свършил работата Николов се маха от дружеството като на негово място отново се появява вече познатите – сръбската фирма „Ботса“ ООД и Симеон Симов.  Номиналната стойност на акциите е 1 554 880 лева.   Новият собственик на акциите е дружеството „Еко Пазари” ЕООД с едноличен собственик Лъчезар Христов. След това Христов младши на свой ред излиза от дружеството, а на негово място се появява Красимир Барутчийски.

Финалните действия на Лазов по придобиването на „Холдинг Кооп Юг” АД са в началото на 2015 г.

 Откраднато през 2015 г.

В началото на 2015 г. поредната фирма-длъжник на КТБ – „Багиана” ЕООД, отново под контрола на Лазов, продава 22,40 % от капитала на „Холдинг Кооп Юг” АД. Номиналната стойност на акциите е 1 247 708 лева.

В този случай Лазов действа директно, а не с подставени лица. Купувачът на акциите е „Иновейшън Трейд“ ЕАД, което тогава е негова собственост. Лазов продава сам на себе си, като чрез тази сделка, както и при всички останали случаи, прехвърля активи от фирма-длъжник на КТБ към негова фирма, която няма кредити. Бисер Лазов става основен акционер на „Холдинг Кооп Юг” АД, след което през април 2015 г. е избран и за Изпълнителен директор.

Появяването на синдиците през март 2015 г. не смущава по никакъв начин Бисер Лазов. През април, май и юни 2015 г. „Инфраструктурна Компания” АД продава атрактивни недвижими имоти в различни селища от страната. Имотите включват хотелски комплекс в Априлци, построен върху имот с площ от 29 дка и офиси в София. В тази схема участва друг важен за Лазов играч – Веселин Бушев, отдавнашен негов партньор в подобни сделки. Няколко дни преди да се приложи поредната схемата, Бушев става изпълнителен директор на „Инфраструктурна компания” АД.  Общата пазарна стойност на имотите надхвърля 6 000 000 лева.

Купувач е „Инвест-Л“ ЕООД, което е собственост отново на Лъчезар Христов. След сделката пак е задействана познатата схема – през август 2015 г. Христов се оттегля и всичко отива отново в ръцете на Симеон Симов. Нямат нужда от нови схеми, тази работи, без да смущава никого. А Бушев е собственик и на други фирми-неизрядни длъжница на КТБ АД, т.е. в тандем с Лазов могат (и го правят) да изтърбушат много компании.

Част от имотите, придобити от „Инвест-Л“ ЕООД, по-късно се прехвърлят директно на фирма на Бисер Лазов, за което ще стане дума малко по-долу.

Отделно от имотите и акциите, които Лазов и компания придобиват, доста сметки на компании, които имат кредити от КТБ, са занулени по време на квестурата. Заедно с Веселин Бушев и другите от обкръжението му, Лазов източва под носа на квесторите над 2,5 млн.лева. От сметка на „Инфраструктурна Компания” АД в друга банка Лазов и Бушев открадват 1,7 млн.лева. От сметка в друга банка на друг кредитополучател – „Интегрирани пътни системи“ АД Лазов и Бушев отмъкват 108 000 лева. А със съдействието на Теодора Танева са откраднати 193 000 лева от сметка в КТБ АД на „Кловил“ АД.

Тандемът Лазов – Бушев успява да открадне и монополиста в производството на гипс в страната – „ГИПС” АД /на снимката/, предприятие с хиляди работници и милиони левове приходи. Схемата е по-сложна, защото става с активното участие на квесторите на КТБ. При другите схеми те просто не предприемат нищо, т.е. гледат абсолютно безучастно и дори вероятно внимават да не би някой да предприеме нещо.

Още през октомври и ноември 2014 г., „Индустриални Инвестиции” АД сключва договор за цесия с „Гипс” АД на вземанията си от КТБ и спасява по този начин парите си. Квесторите разпореждат приоритетно осчетоводяването на прихващането. Със сумата от около 40 милиона лева „ГИПС” АД погасява само част от задълженията си към КТБ.

През юни 2015 г. под натиска на Бисер Лазов изпълнителните директори на дружеството учредяват особен залог на търговското предприятие в полза на трето лице – „Индустриални Инвестиции” АД, с изпълнителен директор пак Веселин Бушев. В списъкът на акционерите на „Индустриални Инвестиции” АД, присъствали на извънредно общо събрание на 20 август 2015 г. се вижда, че това са двама сръбски граждани. Вижда се още че председател на събранието е Бушев, а преброител е Емил Иванов, т.е. Галов.

През 2014 г. „ГИПС” АД отчита приходи от дейността си в размер над 6 800 000 лева, като същевременно част от кредитите от КТБ АД остават непогасени и не се обслужват. Дружеството продължава да осъществява основната си дейност и да получава приходите си по сметки в други банки.

Отново се връщаме на на „Евробилд 2003“ ЕООД  и следващата емблематична разпродажба на активи от Бисер Лазов. На 11.02.2015 г. дружеството продава на „Астън Оптимум“ ЕООД  осеметажната сграда на „София прес” на бул. Цариградско шосе 113 – с разгъната застроена площ от около 8 000 кв.м. Едноличния собственик на капитала на „Астън Оптимум“ е Ивайло Николов, изпълнителен директор на свързаното с Делян Пеевски дружество „Промишлено Строителство Холдинг” ЕАД. Пазарната стойност на имота е около 14 000 000 лева.

Сградата и теренът на „София Прес“, бул. „Цариградско шосе“,  София

 „Астън Оптимум“ ЕООД (Пеевски) учредява ипотека върху сградата, като кредитор е Първа инвестиционна банка. Имотът служи за обезпечаване на евентуалните вземания на ПИБ АД по издадени банкови гаранции на консорциуми /ДЗЗД-та/, в които участва дружеството на Делян Пеевски – „Водстрой 98“ АД. Банковите гаранции, които ПИБ АД е издала за сградата, която Лазов продава, обезпечават доброто изпълнение на сключени договори между фирми на Делян Пеевски и Държавния резерв на Република България за изграждане и ремонт на петролни и зърнени бази.

От официалната страница на единия от участниците в консорциума – МКИ-Водстрой ДЗЗД, се вижда, че през 2007 г. е сключен рамков договор с Държавна Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ (ДА „ДРВВЗ”) с предмет: „Проектиране и изграждане на съдови вместимости, реконструкция и привеждане в съответствие с изискванията на българското и европейско законодателство на петролни бази, собственост на ДА „ДРВВЗ”. От финансовите отчети на друг от участниците, Консорциум „Енстрой“ ДЗЗД се вижда, че е сключил рамков договор с държавната агенция с предмет: „Инженеринг, проектиране и изпълнение, включващи проектиране и изграждане на съоръжения, проектиране, реконструкция, ремонт и привеждане на складови бази, собственост на ДА „ДРВВЗ” в съответствие с изискванията на европейското и българското законодателство.

В деня веднага след тази сделка, от решение на Окръжен съд в родния на Лазов Кюстендил става ясно, че с определение от 12.02.2015 по търговско дело № 76/2014, съдът допуска предварителни обезпечителни мерки за „Евробилд 2003” ЕООД налага общ запор и възбрана върху имуществото.  Но имущество вече няма, а „Евробилд 2003” ЕООД продължава да бъда неизряден длъжник на КТБ АД.

За да не може никой да оспори кражбите на активи на „Евробилд 2003” ЕООД, Бисер Лазов използва друг свой приятел – Емил Галов, управител и собственик на Дивал 59” ЕООД, което дружество също е кредитополучател на банката. В началото на 2015 г. Дивал 59” ЕООД пуска молба за обявяване в несъстоятелност на „Евробилд 2003” ЕООД, като съдът в Кюстендил усложливо приема дата на неплатежоспособност, след периода, в който Лазов осъществява горните сделки.

Какво правят синдиците на КТБ – Кристи Маринова и Ангел Донов? За да инициират все пак някаква дейност, чак следващата година, на  22.11.2016, изпращат сигнал до Бойко Борисов, до Прокуратурата и МВР за разграбване на активи на банката след затварянето й. Посочени са дружествата “Хелт енд Уелнес” и „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД. До момента няма реакция от нито един от получателите на сигнала, нито от Бойко Борисов, нито от Сотир Цацаров, нито от министър на вътрешните работи. Въпреки, че в медиите излизат публикации, че това са дружества свързани с Цветан Василев, елементарна проверка в публичните регистри показва, че всъщност грабежите отново са дело на Бисер Лазов и Ко още през 2015 г.

“Хелт енд Уелнес” АДСИЦ е дружество за инвестиции в имоти,  собственик на хотели, което се търгува на Българската фондова борса. След затварянето на КТБ има промяна в контрола. Основният акционер на „Хелт енд Уелнес” АДСИЦ е „Аквафинанс” ЕООД, което е собственост на „Интер Финанс Инвест” ООД, където са съдружници Бисер Лазов и неговата любима Албена Андреева.

През май 2015 г. частен съдебен изпълнител продава на търг апартамент на столичната ул. “Самуил” No: 79, ет.3, ап.7 , където е седалището на „Хелт енд Уелнес”. Купувач е “Солид – 85” – собственост на Младен Мондешки, братът на адвокат Момчил Мондешки. Счетоводител на това дружество до 19 ноември 2015 г. е синдичката на КТБ Кристи Маринова, чрез фирмата си “Кристи Акаунтанси”, Троян.

Момчил Мондешки

В своят сигнал синдиците твърдят, че „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД вече е собственост на „Руснефтехим България”. Справка от Търговския регистър показва, че изпълнителен директор на „Руснефтехим България” ЕАД е Максим Димов, друг приятел на Лазов. Синдиците категорично признават безстопанствеността, която са проявили, защото всички акции от капитала на „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД са заложени в полза на КТБ АД по кредит на основния акционер – „Корси Маунтин Ризорт” АД, а всички оригинали на временните удостоверения се намират в банката.

Междувременно Бисер Лазов става виден собственик и на медии.

През юли 2015 г. подставено лице на Бисер Лазов купува, отново без ясен произход на средствата, вестник „Преса” и списание „Тема”, свързани с Делян Пеевски. От кратко съобщение, публикувано във вестника на 13-а страница, става ясно, че акционерите в „Обединени свободни медии“ АД са прехвърлили акциите си от капитала на нов собственик – „Интегрирани пътни системи“ АД (ИПС). Мажоритарния собственик в „Интегрирани пътни системи“ е вече познатото дружество „Евробилд проект“, а в съвета на директорите влизат Юлия Илиева и „Евробилд проект“.

Новият собственик на изданията е длъжник на КТБ. Според информацията от Търговския регистър „Интегрирани пътни системи“ е регистрирана в село Скриняно, Кюстендилско. Компанията е с предмет на дейност строителство и ремонт на пътища и пътни съоръжения, промишлено и гражданско строителство, външнотърговска дейност и други. Дружеството дължи около 100 милиона на КТБ.

„Обединени свободни медии“ АД, е във фактически фалит към момента на сделката, защото има огромни необслужвани задължения към фирма „БГ Корпорейшън“ в размер на над 2.5 млн. лв.  Кредиторът „БГ Корпорейшън“ е поискал обявяването в несъстоятелност на „Преса“ още през 2014 г. Вероятно Делян Пеевски е обещал на Тошо Тошев да не връща тези милиони и затова е разпоредил Лазов да придобие чрез „Интегрирани пътни системи“ изданията. Но „Интегрирани пътни системи“ дължи стотици милиони и също е в несъстоятелност. През май 2015 г. Националната агенция за приходите налага запор върху акциите, които „Интегрирани пътни системи“ притежава в производителя на цигарени филтри и опаковки „Юрий Гагарин“. Процедурата е предприета заради съмнение, че то няма да плати публично вземане за 13 млн. лв. Предварителна обезпечителна мярка е наложена и на мажоритарния собственик в „Интегрирани пътни системи“ – „Евробилд проект“.

Общо три  са водещите фирми на медийния пазар, които са получили от близки до КТБ дружества заеми. Това са „ГМ Прес“ АД , издател на в-к  „Стандарт”, с главен редактор Славка Бозукова,  „Обединени Свободни Медии“ АД , издател на в-к ”Преса”, с главен редактор Тошо Тошев  и „Про Нюз България“ АД. Общият дълг на издателите е около 30 000 000 лева, без дължимите лихви.

Първоначалният кредитор на „ГМ Прес“ АД e „Булит 2007“ ЕООД. Сумата е около 14 000 000 лв. без дължимите лихви. Кредитор на „Обединени Свободни Медии“ АД е „БГ Корпорейшън“ ЕООД. Сумата тук е около 3 000 000 лв., отново без дължимите лихви. Кредитор на  „Про Нюз България“ АД е „Сайга консулт“ ЕООД за сумата от около 13 000 000 лв. без дължимите лихви.

И трите кредитирани издателски фирми не плащат своите задължения, вследствие на което през лятото на 2014 г., техните първоначални кредитори  подават молби за обявяването им в несъстоятелност. Но издателите продължават да не изпълняват задълженията си по договорите за заем с „Булит 2007“ ЕООД, “Сайга консулт“ ЕООД и „БГ Корпорейшън“  ЕООД, в резултат на което самите им кредитори се превръщат в неизрядни длъжници на КТБ.

Явно притеснени, че може все пак някой да им потърси отговорност за бездействието, няколко дни преди да бъдат сменени от синдиците, квесторите подават искания за обявяване в несъстоятелност на „Сайга консулт“ ЕООД и „БГ Корпорейшън“ ЕООД. Както се вижда от резултата – твърде късно.

Как се включва Бисер Лазов тук?  Чрез няколко финансови схеми, прости, но ефикасни, Лазов става кредитор на трите издателски фирми. Лошото за изданията е, че  и новите им кредитори („Интегрирани пътни системи“ за „Обединени Свободни Медии“ АД,Консулт АВ“ ЕООД за „ГМ Прес“ АД и „ТЦ-ИМЕ“ АД  за „Про Нюз България“ АД) също са неизрядни длъжници на КТБ АД, но това никого не тревожи, защото те са над тези неща. За съдбата на издания четем по страниците им, от които нагло, мазно, безморално и далеч от всякаква журналистическа етика струи обожание към Делян Пеевски.

Продължаваме с кражбите на Лазов през годината. Този път със съдействието на Емил Галов, който до 25 март 2015 г. е едноличен собственик на необслужващото  кредитите си към КТБ „Дивал 59” ЕООД.  Освен подписът му под „обръщението“ до Прокуратурата Галов участва в доста схеми след затварянето на КТБ. В един момент прехвърля, вероятно пак по нареждане на Лазов, всички дялове на дружеството отново на същия Симеон Симов и същата сръбската фирма „Ботса“ ДОО. През юли 2015 г. „Дивал 59” ЕООД продава необезпокоявано от синдиците на КТБ  своите акции от капитала на дъщерното си дружество „Велинград пропъртиз” АД, също длъжник на банката. Номиналната стойност на продадените акции е 4 302 826 лева, като зад тези акции всъщност стоят два имота с обща площ от около 120 дка във Велинград. Едва ли е случайно, че само месец по-рано, през юни 2015 г. прокурорът Борислав Сарафов отмаря заедно с Бисер Лазов в хотел във Велинград.

„Велинград Пропъртиз” АД е основен акционер в „Пайн Ботаник Рийл Естейт” АД, а то е  собственик на един от гореспоменатите два имота във Велинград с площ от около 100 дка. Изпълнителен директор на „Пайн Ботаник Рийл Естейт” АД отново е Емил Галов, който е необходим на Лазов и тук, за да подпише нотариалния акт за прехвърляне на собствеността върху големия имот от 100 дка.

За да прехвърли в своя полза собствеността върху имота, вместо пълното изпълнение на паричното задължение, и без да плаща нито лев, Бисер Лазов вкарва в играта познатото „Евробилд Проект” ЕООД вече с управител Симеон Симов. Към 20 юни 2014 г., датата на затваряне на КТБ АД „Евробилд Проект” ЕООД има вземане от собственика на имота „Пайн Ботаник Рийл Естейт” АД. Това вземане Симов прехвърля на фирмата на Лазов „Интер Финанс Инвест” ООД, за да може да се осъществи продажба по схемата „дълг срещу собственост”.  Сделката по прехвърлянето е осъществена във Велинград на 18.08.2016 г. Имотът е прехвърлен към „Интер Финанс Инвест“, т.е. Бисер Лазов и Албена Андреева, вместо парично задължение в размер на 2 030 000 лв.   При ориентировъчна цена от 75 лв./кв.м., този откраднат от Бисер Лазов имот от над 100 дка., е чиста щетата за банката в размер над 7 500 000 лева. Отново това е за сметка на кредиторите на КТБ АД.

На 14.09.2015 г. е активирана друга близка до Бисер Лазов фирма – „Реал Стил“ ЕООД. Всъщност това е същото дружество, регистрирано в родния Кюстендил, чрез което Лазов става собственик на 18-та етажната сграда на Балканкар в кв. Дървеница в София през 2014г.

Вече познатото дружество на Лазов –  „Евробилд 2003“ ЕООД продава на „Реал Стил“ ЕООД акциите от капитала на „Лекс Пропъртис” АД, което е собственик на  23 дка в Разлог, заедно с изграден на кота „0“ хотелски комплекс. Придобиването на акциите е отразено в Търговския регистър на 25.09.2015 г., заради вписване на нов съвет на директорите. Тъй като „Евробилд 2003” ЕООД е в производство по несъстоятелност от април 2015 г., Бисер Лазов със сигурност е прехвърлил собствеността върху акциите със задна дата, т.е. преди датата на откриване на производството по несъстоятелност.  Това може да се провери чрез акционерната книга на „Лекс Пропъртис” АД, кой и кога е отразил смяната на собствеността. Може да се проверят и активите към 31.12.2014 г. по официалните отчети на предишния и новия собственик на акциите. Освен това може да се разпитат лицата, представляващи „Евробилд 2003” ЕООД и „Реал Стил” ЕООД, съответно Тихомир Иванов и Георги Славчев, кога са подписали договора за прехвърляне на акциите. Но това може да го провери само Прокуратурата.

Все пак, за да се подсигури допълнително, Лазов използва по-сигурна схема. На 21.12.2015 г. „Лекс Пропъртис” АД апортира имота в новосъздаденото за целта „Гранд Мехомия Разлог“ ЕАД и веднага след това прехвърля акциите на Бисер Лазов и „Иновейшън трейд“ АД.

За кражбите чрез „Евробилд 2003“ на Бисер Лазов и компания, които са престъпления срещу кредиторите на КТБ, е сигнализирана Прокуратурата. Но с постановление от 28.09.2015 г. тя отказва да образува досъдебно производство срещу основния свидетел по делото КТБ. Отказа се основава само и единствено на обяснения са самия Лазов. Никой нищо не проверява повече.

Само няколко дни след като Софийска градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство за кражбите му, той отново придобива активи от кредитополучатели на КТБ АД. Първите дни на октомври 2015 г. „Иновейшън Трейд“ ЕАД, тогава еднолична собственост на Лазов, придобива първо два обекта, в една и съща сграда, предназначени за офиси, с площ  съответно 114.600 кв. м. и 64.080 кв. м., намиращи се в София,  кв. Красно Село, бл.199, ет.1. Следват поземлен имот, парцел с площ 8 743 кв. м., в град Априлци, заедно с построените сгради върху имота. Както и още един  поземлен имот, парцел с площ 1 9349 кв. м., пак в гр. Априлци, заедно с построените сгради върху имота.

Всичките тези имоти, първоначално са откраднати от „Инфраструктурна компания“ АД, със съдействието на Веселин Бушев, което ги продава на „Инвест Л“ ЕООД, което от своя страна ги продава на „Иновейшън Трейд“ ЕАД.

На 30.12.2015 г., новогодишно, любимата на Лазов Албена Андреева става горд собственик на двуетажна сграда с площ 565 кв.м. и дворно място от над 1 дка на улица „Секвоя” № 13 в кв. „Бояна“, София. Купувач е фирмата „Стрега” ЕООД – еднолична собственост на Андреева. „Стрега” ЕООД не публикува отчетите си в търговския регистър и произходът на средствата за закупуване на този имот не може да стане ясен. „Ако искаш да се почувстваш богат, преброй нещата, които не си купил с пари.”, споделя с приятели Албена Андреева. Вероятно се чувстват много богати, защото и двамата с Лазов едва ли са платили и лев изкаран с труда си за всичките тези придобивки.

Активностите в края на годината са сериозни. На 04.12.2015 г., Бисер Лазов, отново чрез „Иновейшън Трейд” ЕАД придобива два тристайни апартамента 128 и 126 кв.м. на ул. „София” 14, в гр. Банкя. Последните публикувани отчети на дружеството са за 2012 г., така че отново не става ясно с какви средства са заплатени имотите.

 Откраднато през 2016 г.

На 31.03.2016 г. Лазов и Андреева, чрез „Иновейшън Трейд“ АД, купуват поземлени имоти с обща площ от 3 381 кв.м. в с. Железница, София.

В средата на май 2016 г. става ясно, че ОПГ-то на Лазов решава да разпродадат някои от имотите, които са откраднали. Тук е моментът за уточнението, че Бисер Лазов от бившата си съпруга Вероника има син – Венцислав, на 21 години, за който грижите не са приоритет. В групата за продажба на имотите освен двамата вече изявения персонаж Емил Галов Лазов включва и единият от синовете на Албена Андреева – Илиан Арсов, който към днешна дата е на 27 години. По-големият син на Албена от бившия й съпруг, който живее в САЩ, се казва Богомил Арсов, на 29. Лондон е неговият град, но е отбелязал във Фейсбук, че е депутат в Народното събрание на Република България.

Илиан Арсов не крие стремежите и интересите си  – творчеството на Фики, плащането на салфетки в известни чалга заведения в София, „луксозни“ придобивки и други в стил „гледайте ме, завиждайте ми!“.  Скъпо шампанско на картинка, цитати  върху снимки на изявени в престъпните среди от миналото личности и обръщение към нежния пол с „коври“ са важен момент в житието и битието на младеж, брокер на недвижимите имоти.

Лазов, Галов и Илиан Арсов, чрез сайта на „Имоти Лукс“, пускат накуп на първа страница за продажба няколко от атрактивните имоти, които са прибрали. Цените им са меко казано „странни“, защото явно новоизлюпените брокери нямат представа от пазара. Обявили са възможност и за сделка „по договаряне“, което изглежда като „колкото дадете“. На Лазов и компания спешно им трябват пари в кеш.

Имотите, които са обявени за продажба чрез сайта на „Имоти Лукс“ са:

 • Къщата в Бояна, 565 кв. м. и 1 дка двор, която е придобила Албена чрез фирма „Стрега“. Продава се за сума от 390 000 евро. Според имотния регистър, имотът все още е собственост на Албена.
 • Магазин в София, Младост 1, 45 кв.м. който се продава с цена 10 евро на кв.м. Магазинът е част от терена на Цариградско шосе и прилежащата сграда „София-прес”, които Лазов успя да открадне от КТБ АД и после да продаде на фирма на Пеевски, която впоследствие ги ипотекира в полза на ПИБ по кредити на „Водстрой 98” АД.
 • Хотелът в Разлог, с площ  3 540 кв. м. За жилищения и хотелски комплекс „Гранд Мехомия“, с 37% степен на завършеност е с обявена цена от 1 056 000 евро. Към момента хотелът все още е собственост на Бисер Лазов чрез „Гранд Мехомия Разлог“ ЕАД.
 • 18 етажната сграда, бивша Балканкар, намираща се Студентски град в София. Сградата е придобита през септември 2014 г. за 1,5 млн. лева от фирмата на Лазов – „Иновейшън Трейд” ЕАД. Реалната пазарна цена към момента на придобиването от Лазов е минимум 3 000 000 евро. Обявената цена за продажба в сайта е 1 633 530 евро.
 • Двата тристайни апартамента с площ 128 и 126 кв.м. на ул. „София” 14, в гр. Банкя, собственост на Бисер Лазов от декември 2015 г. За всеки от тях обявената цена е една и съща – 78 000 евро.
 • Добавен е и офисът, придобит през октомври 2015 г. с площ 600 кв. м., в софийският квартал Красно Село, бл.199, ет.1. Поисканата цена е 100 000 евро.  Това явно е и единствената със сигурност реализирана сделка на екипа. Към момента собственик на този имот е не друг, а самият Александър Сталийски, котаракът на Бойко Борисов, който получава абонаментните си издания директно от „Доби Прес“, фирмата на Делян Пеевски, която разпространяваше „Държавен вестник“ заедно с „Телеграф“, на точно този адрес.

Вижте още:  КОЛКО МАЙКИ ИМА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ? Държавен вестник&Телеграф – 2 епизода

След като намират работа на Илиан Арсов и Емил Галов, Бисер Лазов и Албена Андреева продължават с общите си покупки на имоти.  Чрез „Иновейшън Треид“ двойката си купи луксозно жилище на трети етаж на ул. Несебър в в село Равда, община Несебър. Жилището край морето е  над 100 кв.м. Датата, на която е придобит имотът, не е случайна – 12.08.2016 г., рождения ден на Цветан Василев.

В края на 2016 г. Илиан Арсов е „избран“ в съвета на директорите на „Хелт енд Уелнес“. Явно добре се вписва в групата, нищо че дипломата му от задочното обучение за бакалавър по Финанси е 3,84. Дружеството е овладяно от Лазов, Андреева и Максим Димов през 2016 г., веднага след неразследван пътен инцидент с представляващия дружеството адвокат Васил Гунчев, в който той загина. Промените в ръководството са регистрирани два месеца след смъртта му, бързо са се организирали явно.  Дружеството притежава имоти в Пловдив, Пещера, Гоце Делчев, Смолян, Каварна, Велинград, Разлог, София и Варна на обща стойност от около 100 млн.лева. Синдиците на КТБ поискват несъстоятелност и чак  през юли 2017 г. излиза с решение за такава от 2.06.2016 т. Актът на съда е с дата 27.07.2017, а последното общо събрание на облигационерите за избор на адвокатско дружество  е било на 28.08.2017 г. От обявата става ясно, че материали за общото събрание могат да бъдат получени на бившия адрес на дружеството, на ул. „Самуил“  №79 в София, въпреки, че офисът вече е собственост на фирма на брата на адвокат Момчил Мондешки. За това придобиване ви разказахме във ІІ-та част на този материал.

Бисер Лазов и Ко.  през 2017г.

Никой сякаш не забелязва нарастващото имотно и финансово състояние на Бисер Лазов и компания – основни свидетели на Прокуратурата. Близките им помагачи и роднини, които са участвали по някакъв начин са се оттеглили със скромни придобивки.

На 12.04.2017 г. отново „Иновейшън Трейд“ АД – Лазов и Андреева купуват още един поземлени имоти с обща площ от 2 140 кв.м. Този път е в Банкя. Албена Андреева, въпреки всички придобивки, които получава,  е споделила със двамата си сина само и единствено  един общ имот с паркомясто в кв. Драгалевци, купен е заедно от тримата на 14 ноември 2014 г.

Красимира Енчева, сестрата на Бисер Лазов и Ненчо Трифонов, който участва в схемите инплантиран в „Ню Кооп Инвест“  АД (дружеството, което участва в кражбата на централата на КТБ на площад „Гарибалди“) към момента имат обща новосъздадена фирма. Тя се нарича „Билкинвест“ ЕООД. Ненчо има някакви поземлени имоти в село Мечка, Плевенско и в село Чобаовци, Костинбродско. Сигурно ще садят билки. Иначе заедно са и в Сдружение „Развитие на човешките ресурси – път“. Идилия…

Христо Енчев, синът на Красимира Енчева и съответно племенник  на Бисер Лазов се сдобива на 19 януари 2015 г. с поземлен имот от 292 кв. м. в квартал Университетски в Пловдив.

Красимира, която е регистрирана като застраховател, е имала участие в още две дружества свързани с брат й. В „Витоша Рисайкъл“ АД, където акционери са Бисер Лазов, Ангел Христов и Ангел Миланов и в „Каско- 2000“ ЕООД, което е собственост на „Иновейшън Трейд“ АД, т.е. на Бисер Лазов и Албена Андреева.

Чрез дружеството „Централна ремонтна база 2001“ ООД Бисер Лазов се е погрижил за синовете на приятеля си Ангел Христов – Светлин и Лъчезар Христови, на които още 2012 г. прехвърля дялове, а те ги държат и към момента.  Освен купената през 2011 г. сграда в София с площ 353 кв. м. с права на строеж за цялата шестетажна жилищна сграда с подземен гараж и офиси, която си стои непокътната, другите имоти на дружеството се ползват през тези три години за които говорим – от 20 юни 2014 до 2017.  През април 2016 г. е учредена договорна ипотека към Банка Пиреос-България АД на административна сграда в село Хаджиево, Пазарджик с площ 303 кв.м.  Купен е 443 кв.м. поземлен имот в село Гигинци, община Брезник,  в Перник, през декември 2016 г.  През май 2017 г. НАП налага възбрана върху промишлена сграда – леярна, в Перник с площ 667 кв.м., собственост на „Централна ремонтна база 2001“. Възбраната на НАП не пречи през юни 2017 г.  да бъде закупен поземлен имот  от 6 121 кв.м.  в село Скриняно, Кюстендилско.

Най-далеч от облагите на Лазов явно са собственият му син, който през септември 2014 г. получава само 39 кв.м. магазин в София в кв. Мотописта. За бившата съпруга Вероника Лазова няма данни в имотния регистър да има лична собственост.

Бисер Лазов, Албена Андреева, Тeодора Танева, Емил Галов, Тихомир Иванов са привлечен от Прокуратурата като основен свидетел по делото срещу бивши членове на ръководството на КТБ АД, обвинени в източване на банката до 20.06.2014 г. Успоредно с това сме свидетели на тотално грабене на активи на кредитополучатели на банката, които след тази дата минават под контрола на Бисер Лазов. Въпреки, че официално не е със статут на „защитен свидетел“, Лазов се ползва със всякакъв вид имунитет и закрила. Пред съда, всеки свидетел е задължен да говорите истината и да изложите всичко, което му е известно по отношение на делото по което свидетелства. Да не се окажа, че свидетелите избягват да се явят в съда като тръгне делото. Наказателният кодекс предвижда и наказание лишаване от свобода за свидетел, който устно или писмено, съзнателно потвърди неистина или скрие истина.

Какво се случи с КТБ след 20 юни 2014 г.? 

Това е въпросът днес. Тук са събрани фактология и документи за действия и събития след 20 юни 2014 г.  без претенции за историчност и анализ, но със сигурна достоверност.  Ако едно лице участвало в погрома на КТБ –  Бисер Лазов, в случая свидетел на Прокуратурата, свободно и безнаказано извършва това, какво ли са извършили всички други персонално и чрез постовете си?

В края на февруари 2016 г. особена популярност придоби съдържанието на контейнерите за отпадъци на Столичното следствие. В боклука до следствието бяха снимани изрезки от документи по „делото КТБ”. Заснетият материал ясно показа, че документите са извадени от томовете с делото и засягат показанията на Бисер Лазов. Изхвърлените на боклука показания на Лазов по делото, документи за придобити и прехвърлени от него фирмени дялове и други интересни факти дори не бяха внимателно нарязани, а в голямата си част – накъсани или само небрежно смачкани.  Защо точно показанията и документите, свързани с Бисер Лазов, се оказаха ненужен отпадък от дейността на столичното следствие?

Казусът КТБ не приключва с принудителното затварянето на банката след рейдърската атака, осъществена от държавните институции.  Освен същите държавни институции и редица специално финансирани проекти и организации с пот на челото се напъват да „изследват генезиса на модела“ и „захвата на държават“. Но спират до там, до 20 юни 2014 г.  Какво се случи след това е тема табу, а всеки който се занимава с нея е подложен на тормоз и репресии. Ако помията в медиите на Делян Пеевски е гнусна и смърди, то заявените амбиции на антуража на Прокопиев да правят „сериозно изследване на всички обществено-политически аспекти“ и да изведат „уроците за обществото ни“ са мъртво родени дори, наивни и дори жалки. Отново защото границата им е 20 –тия ден на месец юни през 2014 г.

Ако до тогава е имало механизъм и наченки на овладяване на държавни институции от определени кръгове и финансови интереси след този ден, освен утвърждаването им, размахът с който размазват държавата ни е до такава степен осезаем, че трябва да си труп, за да не го усещаш.

Европредседателство и “Грабежът на века”

С началото на българското председателство на Съвета на Европа, стартира и делото за “грабежа на века”, както е квалифициран фалитът на КТБ. В този фалит изчезнаха около 5 млрд. лв., които бяха платени в крайна сметка от българските данъкоплатци, т.е. от всички нас. Тези колосални суми, обаче влязоха в черните сметки и скрити собствености на управляващата политическо-мафиотска олигархия. Стартиращото дело има за цел да припише глобалната вина единствено на един от “играчите”, който се е барикадирал в Белград. От фактите по сагата за продължаващото разграбване на КТБ и нейните огромни активи стана ясно, че облагодетелстваните от грандиозното престъпление са активни участници в обществено-политическите процеси и управлението на държавата. Цветан Василев е набелязан логично като единствената мишена, за да бъдат прикрити криминалните интереси и задкулисното обогатяване на неговите бивши ортаци и бизнес партньори. Самият банкер и мажоритарен собственик в КТБ в поредица от интервюта и медийни самопризнания посочи и директно назова имената на главните консуматори от фалита на най-мощната доскоро българска банка. Тъй като основните фигури от тази мафиотска корупционна схема, според самия банкер са: Сотир Цацаров – Главен Прокурор, Бойко Борисов – Министър-Председател и Делян Пеевски – депутат, медиен и бизнес олигарх от Задкулисието, Василев е задвижил процедура по “Закона Магнитски” в САЩ, за разкриване на крупни корупционни гешефти, пране на пари и злоупотреба с власт.

Дъното…

Биволъ единствен от много години работи неотклонно за разкриването на цялата истина около използването на банките в България за източване на огромни обществени средства и разобличаването на “Гнилите ябълки” в банковата ни система. Разследванията ни за КТБ предшестваха с години нейния фалит и бяха перфектно потвърдени в достоверността си от развитието във времето /виж тук/ .

Продължаваме да бъдем ангажирани по темата за цялата истина около фалита на КТБ, ощетил обществото ни за десетилетия напред. Тази тема засяга не просто разграбването на много милиарди, но и беше първопричина и двигател за тоталното дискредитиране и ерозия на същността на демократичното развитие на страната.

Апелираме всички евро-комисари, депутати и високопоставени представители на евро-атлантическите ни партньори да измерват бъдещото българско евро-председателство чрез мярката на тоталната безнаказаност на властващата ОПГ, наречена също КТБ.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d