Шарли Ебдо: « Среднощен експрес » в София

Френският седмичник е сред немногобройните чуждестранни медии отразили случая "Джок Полфрийман"
by Екип на Биволъ

текст Ерик Симон, Шарли Ебдо N°949 25 август 2010

карикатура: Тинюс (загинал при терористичната атака срещу редакцията на Шарли ебдо от 7 януари 2014)

България е в Европа. Прилагаме политиката на Ортефьо (Брис Ортефьо е бившият френски министър на вътрешните работи б. ред.) Тинюс

България е в Европа. Прилагаме политиката на Ортефьо (Брис Ортефьо е бившият френски министър на вътрешните работи б. ред.) Тинюс

Джок Полфрийман беше осъден на двайсет години затвор за убийство. Съдиите не са приели за смекчаващо вината обстоятелство, че е убил нападателя си при легитимна самозащита и за да спаси живота на млад ром. Делото мина незабелязано въпреки, че се случва в Европа.

Вечерта на 27 декември 2007 е студена в София, но в центъра на града около станцията на метрото Сердика е оживено. За 16-те хулигана, фенове на футболния клуб Левски младият ром е добре дошъл. Да нариташ с кубинките един подчовек е част от традицията, а и стопля.

Ето защо те не разбират веднага какво прави този млад блондин, който се опитва да се противопостави, крещейки с английски акцент Назад, назад! Тъй като викащият е въоръжен с голям нож глутницата изпитва кратко колебание. Пребитият и окървавен ром изчезва. Нашите смели патриоти се въоръжават с железа от близкия строеж и тръгват отново в атака – как така някакво чуждестранно хипи ще се разпорежда тука. Хвърлят! Удрят! Той е окървавен! Размахва ръка един път, два пъти и пада…

Когато полицията пристига тя записва личните данни и свидетелствата и вдига телата: Джок Полфрийман, австралиец, 23 годишен, с окървавено лице е със силно комоцио. Антон Захариев, 19 годишен, е с рана от нож в ребрата. Андрей Монов остава завинаги на 20 години и повече няма да участва в погроми.

Край на първо действие


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Манипулиран процес

Събраните свидетелства са по-скоро благоприятни за версията на младия австралиец, който веднага е задържан: повечето от членовете на бандата признават без да изпитват срам пребиването на рома. Освен това камера за наблюдение е записала изцяло сцената.

Дали делото е ясно? Не още. Разследването, наблюдавано от прокурор Първолета Никова ще продължи до април 2008 и разкрива странното функциониране на българското правосъдие: всички свидетелства в полза на обвиняемия изчезват. Някои свидетели изобщо не са разпитани. Други променят версиите си от днес за утре. Полицаите също се отмятат: няма вече агресия над ромите, а нова версия, представяща чужденеца като агресор на мирни студенти патриоти с викове « антифашизъм! » Позоваването на антифашизма в една страна, в която той дълго време е бил алиби за тоталитарна идеология утежнява положението на Полфрийман… Захариев, раненият хулиган, се конституира като страна по гражданско дело като « жертва на агресия ».

Колкото до камерата, която е заснела сцената, много удобна електрическа авария в ръцете на анонимния полицай, дошъл да я прибере, изтрива цялото съдържание. «Това няма никакво значение » – отсича прокурорката.

След година и половина процес в нажежена медийна среда, в която повечето медии представят Андрей Монов като мъченик, жертва на убиец от чужбина, Джок Полфрийман е осъден на 2 декември 2009 на 20 години затвор.

Край на второ действие.

Отмъщението на един баща?

Но не само националистическия климат и корупцията на съдебната система, редовно осъждани от Прозрачност без граници, са в ущърб на Полфрийман: убитият млад фашист е син на известния психолог Христо Монов, който е много близък с министъра на здравеопазването, признат като експерт от полицията и влиятелна фигура в политическите среди. Въпросната камера с изтритото съдържание се намира между другото на сградата на Министерството на здравеопазването. От тук до мисълта, че един баща съсипан от болка е решил, че убиецът на сина му няма да избегне възмездието има една крачка.

Предпазливо, нападнатите роми не се появяват, но ромската общност дискретно се интересува от делото, за което свидетелстват публикации в интернет форумите.

В очакване на апелацията по делото Джок Полфрийман е задържан на 19 февруари 2010 в пълна изолация, по силата на закон според който всеки чужд гражданин осъден на повече от 15 месеца затвор трябва да бъде държан в изолация до края на процедурата на обжалване. Той е единственият затворник в България в такава ситуация.

Аферата стана известна извън България единствено в Австралия, страна, която няма големи възможности за дипломатическо действие на хиляди километри от границите си. Европейският съюз не се почувства засегнат. Въпреки, че България е член от началото на 2007 г., той не си мръдна и малкия пръст. С други думи, завеса, докато действието продължава да се развива.

Биволъ припомня подробности за действащите лица:

Джок Полфийман: На 27 юли 2011 ВКС потвърди присъдата от 20 години затвор за Джок Полфрийман за убийството на студента Андрей Монов. Вижте видеоинтервю на разследващата журналистка Алексения Димитрова с Полфрийман от Централен софийски затвор. Интервюто е в рамките на проекта Jailcrunch на OCCRP.

Австралийската журналистка Белинда Хоукинс публикува през 2013 документална книга-разследване за случая Джок Полфрийман озаглавена “Кошмарът на всеки родител“. Вижте тук интервюто на Белинда Хоукинс за в. 24 часа.

Христо Монов

hristo-monov

Баща на убития стана през 2013 депутат от БСП. Той нарече протестиращите срещу кабинета Орешарски “интернет лумпени”. Монов е разкрит като агент на Софийско градско управление на МВР-ДС под псевдонима „ГОГОВ”. Донасял е за средите на интелигенцията и СУ.

Първолета Никова

Прокурор Първолета Никова

Прокурорката, в чието жилище е арестуван интимният й приятел Рангел Станчев, обвинен за рекет и мошеничество. При ареста тя му дава шоколадови бонбони, за да предизвика хипергликемична криза и да го отърве от ареста. Случаят беше разкрит от Биволъ. Етичната комисия на Висшият съдебен съвет обаче излезе със заключение, че прокурор Първолета Никова не е нарушила Етичния кодекс на магистрата с връзката си с бургаския гангстер Рангел Станчев. През 2013 тя беше атестирана с оценка “Много добра”  от ВСС.

nikova-atestacia

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also