Скандална прокурорка с “мисия” да провали делата “Галеви” и “Красьо”?

by Екип на Биволъ

purvoleta_nikovaОправдаването на братя Галеви отекна чак до публикация във в-к Ню Йорк Таймс, което ще рече по целия свят. Анализаторите оценяват този факт като провал в борбата на правителството с престъпността. По-рядко се обръща внимание на работата на прокуратурата. Да припомним, че тя е независима от изпълнителната власт и дори при най-прилежно събрани доказателства, некачествената прокурорска работа може да доведе до провал на обвинението.

“Това, което се случва, ме кара да си мисля къде сме сбъркали и ние ли сме единствените, които сме сбъркали”, коментира главния прокурор Борис Велчев.

Ще му подскажем конкретно къде са сбъркали. Грешката е в скандалната прокурорка Първолета Никова, в чийто дом в Бургас ГДБОП залови отявлен мафиот. При задържането на Рангел Станчев грижовната прокурорка натъпкала в устата му шоколадови бонбони, за да предизвика диабетична криза и да го спаси от ареста. И точно така се случва.

Вместо да бъде разследвана за възпрепятстване на правосъдието, Първолета Никова е оставена да води знакови дела като това за Галеви и Красьо. И в това няма нищо случайно. Ако Борис Велчев иска не само да оправи тази грешка в системата, а да стигне и до нейния източник, то трябва да се захване със заместника си Камен Ситнилски.

От “няма нищо срещу Галеви” до “дискредитиране с противоправни средства”

Преди близо 3 години френско-немската телевизия “Арте” засне репортаж за феодалите Галеви, излъчен на 22 февруари 2008. Екипът снима и Ситнилски в кабинета му. “Нямаме нищо срещу тези хора” – отговаря видимо отегчения Ситнилски. “Но как така, те са си направили частен град” – питат французите. “Не работим по слухове” – отсича Ситнилски, после с гримаса на досада вдига телефона и вика подчинен прокурор. Пита го какво има в прокуратурата за Галеви и получава очаквания отговор, че “няма нищо срещу Галеви”.

В излъчения репортаж не попадат точно тези кадри със Ситнилски, защото почти същото казват и разследващите в Дупница – срещу Галеви няма сигнали, няма разследвания. Журналистите обаче си дават сметка, че чадър над Галеви има, включително и от страна на съдебната власт. В заключението на репортажа се казва, че системата е прогнила по цялата вертикала.

Вероятно този репортаж също е допринесъл за силния външен натиск да се разследват “дупнишките феодали”. В крайна сметка прокуратурата се задейства, но с твърде спорни методи. Това става ясно от думите на Ангел Христов (единият от братята Галеви), който на 7 декември 2008 прочете в предаването “Пропаганда” на Дарик Радио следните СМС-и: „До г-н Галев. Като представител на държавното обвинение считам за нужно да ви информирам относно проведена работна среща, при която от висш ръководен наш служител – К. С., бяха получени указания за вашето дискредитиране чрез противоправни методи и средства. Това противоречи на морално-етичните ми и професионални разбирания, което ме мотивира да се свържа с вас. Считам, че е недопустимо посредством монтирани и подхвърлени веществени доказателства да се провежда т. нар. борба с престъпността”, и още: „В краткосрочен план спрямо вас ще бъдат предприети репресивни действия, при които и чрез описаните преди това нерегламентирани методи, ще се цели вашето уличаване и задържане.”

Идентичността на “морално-етичния” симпатизант на Галеви остана загадка, но този СМС беше разтълкуван от Велчев като опит да се компрометира К.С. или Камен Ситнилски. Това стана в началото на 2009 г. след като  в парламента Атанас Атанасов обяви, че човек с иницали К.С. е изпратил предупредителни СМС-и за подготвяния арест на шефката на НАП Мария Мургина. Атанасов каза също така, че Ситнилски е взел пари и призова за проверка. Но Велчев защити подчинения си с думите, че той “пречи на много хора”.

“Шерше ла фам”

Дали наистина Ситнилски е пречел на Галеви, каквото заключение може да се направи от въпросните СМС-и? Източници на Бивола от съдебната власт информираха, че в случая с дупнишките братя не е случайно нито дългото бездействие на Ситнилски, нито разбързването му да бъдат обвинени на всяка цена, даже и с “нерегламентирани” и “противоправни методи и средства”. Тук не става въпрос за борба с престъпността, а за чадър над Галеви и планирано осуетяване на осъдителната присъда. До момента планът върви успешно.

Важен елемент в този чадър е прокурор Първолета Никова. За нея се говори, че е лично протеже на Ситнилски. Именно на заместника на Борис Велчев тя дължала бързата си кариера: от следовател в Бургас, през прокурор в Средец (бившето Грудово), до градски прокурор в София. По време на главоломната си кариера лицеприятната магистратка винаги добре се ориентирала към “силните на деня” и към водещите фигури в системата, които да й осигуряват изкачването по стълбичлката.

Не е ясно с какви точно качества е блеснала младата бургаска следователка, за да бъде скоропостижно изтеглена именно в София и точно на нея да се възложат най-ключовите дела в държавата? Освен в “шоколадения казус” името и блесна и в явната издънка на прокуратурата по делото за убийството на студента Стоян Балтов, върнато от СГС за “съществени процесуални нарушения”.

Никова е нужна в корупционната система на съдебната ни власт, за да бъде “бушон” по провалянето на изключително важни дела като “Галеви” и “Красьо”, твърдят нашите източници. Жалкото е, че тези случаи са се превърнали в “барометър” на международната оценка за справяне с организираната престъпност и корупцията за новото българско правителство. Тук вече е ясно, че то се проваля. Най-парадоксалното е, че гаджето на един от “ония”, срещу които се очаква да се бори държавата, е главното острие на същата тази държава срещу същите “ония”. Т.е. Никова се води своеобразна контактна зона за мутри и магистрати.

Изводът е прост и абсурден – имиджа на България, на правителството, съдебната система и лично на Бойко Борисов дори в момента зависи от… една прокурорка проверявана от ВСС за контакти с мутри. Не че от въпросната проверка нещо ще излезе, имайки предвид състоянието на същия този ВСС, тоталното саботиране на изпълнителната от съдебната власт и десетилетните лобита във висшата институция на Темида у нас.

Работата на Никова по делото “Красьо” е достатъчно красноречив пример. Вместо дело за търговия с влияние и за раздаване на подкупи, в което да бъдат привлечени като обвиняеми зависимите от Красьо магистрати, имаме хилаво обвинение за укриване на данъци и лъжесвидетелстване.

Впрочем, още преди ВСС да се самосезира за Никова, прекият и началник, шефът на СГП Николай Кокинов я защити с думите, че нямал сигнали срещу нея и “кой с кого дружи са лични работи”.

Остава да гадаем дали проверката на прокурорката ще се случи преди или след оправдаването на Красьо.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also