Националната Агенция за Приходите напомни за пореден път за швейцарските сметки на български граждани. Били към 400 млн. лева. Но банковата тайна ги защитавала.

Това е отдавна известен факт. Както е известно, че сред щастливите притежатели на сметки в Швейцария е обвиняемият Христо Бисеров. Него също го защитава швейцарската банкова тайна, но не от НАП, а от вездесъщата прокуратура. Не им давали вече година информация, оплака се наскоро Цацаров.

Не им дават, но и не си я искат. Защото както разкри Биволъ с обикновено питане по ЗДОИ, германците притежават данни за стотици българи със сметки в Швейцария. Специално са поканили Красимир Стефанов и четирима експерти да видят кои са те. И са разяснили, че за да се получи информацията за всеки вложител е достатъчно да се прати аргументирано и индивидуализирано питане: три имена, дата и място на раждане, причина да се иска информацията (данъчно или наказателно разследване).

Познайте колко питания е пратила българската държава? Нито едно! Нещо повече – доклади от посещението на Стефанов в Берлин няма. Няма доклад до Дянков, няма и доклади на четиримата експерти до Стефанов. Това също беше разкрито от Биволъ след питане по ЗДОИ!

Доклади няма, но Красимир Стефанов си е жив и здрав. Той напусна ГЕРБ и отиде да докладва при… Бареков. Пристана на България без цензура в качеството си на „експерт“. Нужно ли е да обясняваме за какво още може да се ползва информацията за богати българи със сметки в Швейцария, когато си я виждал с очите си като официално лице?

Къде е прокуратурата? Как така изчезват поверителни доклади от инстутуциите? Защо няма нито едно запитване до германците за тази скъпоценна информация? Освен немския има и френски диск със сметки на швейцарски вложители. Защо не питат официално немците и французите за Христо Бисеров, след като Швейцария мълчи? Защо не питат за Цветан Василев и за Делян Пеевски в рамките на разследването за пране на пари, което започна по сигнал на Протестна мрежа, но вече има образувани производства в Швейцария и Лихтенщайн? Помните ли кой е собственик на Булгартабак? Физическо лице, което стои зад лихтенщайнски фирми. Кое е то?

А може би не питат, за да не вземат да ги хванат? След тях и други… Защото потече ли информация от Германия и Франция за швейцарските и лихтенщайнските дискове, не се знае кого ще отнесе и кога ще се спре.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English