Фоторепортаж от Дондуков, 2

Дмитро Кулеба поиска оръжия. Кристиан Вигенин: Категорично не

Няма да си променим позицията, увери "Биволъ" зам.-председателят на парламента. Срамно е, смятат бивши военни министри.
Николай Марченко
Последвайте:

Над 10 бесарабски българи са загинали на фронта в Украйна. Това обяви председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе по време на срещата на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба с президента Румен Радев. Държавният глава обеща България да помага на Украйна „съобразно възможностите си“, без да споменава спорния въпрос за предоставяне на въоръжения. Пред bTV Кулеба каза, че политиците, които отказват оръжия, подпомагат агресора. Няма да отговаряме на Кулеба, няма и да си променим позицията, коментира пред „Биволъ“ зам.-председателят на Народното събрание от квотата на БСП Кристиан Вигенин. Като срамна история окачествиха позицията на управляващите двама бивши министри на отбраната Николай Ненчев и Велизар Шаламанов. 

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба се срещна с президента Румен Радев и бе изслушан от Комисията по външна политика в Народното събрание в сряда, на 20 април, 2022 г.

Смята се, че истинската мисия на първия дипломат на Киев е било да убеди властите в София да започнат да предоставят и военна помощ.

Това Дмитро Кулеба индиректно потвърди в интервю за bTV:

“Разбира се, повдигнах тези въпроси”.

Според него Украйна се обръща към всяка страна в НАТО и ЕС със списък с необходимото, а всяка страна сама може да реши, съгласно вътрешната си политика и националните интереси, какво може да даде.

“Този списък започва с изтребители и свършва с бронежилетки и различни видове защитно облекло за войниците“.

.

Президентът посреща украинската делегация начело с Дмитро Кулеба 
(Снимки: Светломир Стоянов за "Биволъ") 

„Накратко казано, този списък съдържа и оръжия – смъртоносна помощ, и несмъртоносна такава. Оставям на българското правителство да реши какво може да ни предостави“, каза Кулеба след срещата с премиера Кирил Петков.

Ние няма да ви насилваме да направите каквото и да било, защото уважаваме България и националния ви интерес.

На въпрос какво би казал на БСП, която е против изпращането на военна помощ за Украйна, Дмитро Кулеба отговори:

„Тези политически сили в цяла Европа, които все още използват аргумента, че не бива да се прави нищо за Украйна, неусетно подпомагат тези, които убиват нас, украинците”.

На този фон в последните часове се разбра, че парламентът бави обсъждането на двете предложения на ГЕРБ и “Демократична България” за изпращане на военна помощ за Украйна. Мотивът е крайно неясен – точките трябва да бъдат прецизирани. Това потвърди пред БНТ председателят на комисията Венцислава Любенова.

БСП пред Биволъ: Няма да си променим позицията

Кристиан Вигенин (Снимка: Actualno.com)

Обръщаме се към БСП да коментират думите на Дмитро Кулеба, че „неусетно подпомагат тези, които убиват украинците”.

„Не сме решили, не сме планирали да коментираме изявленията на Кулеба“, коментира пред „Биволъ“ зам.-председателят на Народното събрание от квотата на БСП Кристиан Вигенин.

В качеството си на бивш министър на външните работи в кабинета на Пламен Орешарски, Вигенин е и член на Комисията по вънщна политика, която днес изслуша Дмитро Кулеба.

“Значи, нападателни, смъртоносни оръжия, боеприпаси, категорично не“

 „Ние не си променяме тази позиция. Няма и да променим, така че всеки може да говори каквото иска“, каза Вигенин.

Пропуснал е голямата част и се включил едва „на финала“ от изслушването на Дмитро Кулеба в Комисията по външна политика, понеже водел заседанието на НС.  Не знаел дали в комисията Кулеба е поставил въпроса с военната помощ.

.

.

Дмитро Кулеба на "Дондуков", 2 (Снимки: Светломир Стоянов за "Биволъ") 

„Не мога да ви кажа какво е поставяно, защото имам отговорности като заместник-председател на Народното събрание“, каза Вигенин. „Биволъ“ се опита да се свърже и с лидерката на БСП – вицепремиера Корнелия Нинова, но тя не отговори на обажданията ни.

Депутатът и член на външната комисия от ПП „Продължаваме промяната“ Радослав Василев отказа да обясни защо тази точка и извадена от дневния ред, понеже било в компетенциите на председателката на комисията Венцислава Любенова.

Василев каза пред „Биволъ“, че предоставянето на военната помощ на срещата с Кулеба „не се е коментирало“.

Негов съпартиец Атанас Михнев обаче твърди, че българските депутати са повдигнали въпроса сами пред Дмитро Кулеба:

“Ние обяснихме, че България целенасочено помага на Украйна с всички възможни методи и способи”. 

“Така че, не е повдигнат от негова страна, а е повдигнат от наша”, поясни Михнев. Той отказва да каже дали е говорено освен за каските и бронежилетки и си затваря телефона.

Венцислава Любенова обаче отказа да ни коментира защо е извадила военната помощ от дневния ред поради ангажиментите по гласуването в залата, а другите членове на комисията от партията на Кирил Петков не си вдигаха телефоните.

Бивши военни министри: Срамна работа

 Изключително остро разкритикува управляващите за липсата на военна помощ на Украйна бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев.

Николай Ненчев (Снимка: LeesWikipedia)

По думите му позицията на властта го кара да се срамува, че е българин, понеже е питан по време на настоящото посещение в Европарламента защо властите ни заемат тази позиция „след толкова години членство в НАТО и ЕС“.

Според него София не се е възползвала от възможността да прояви повече активност по време на визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба.

„Складовете допреди няколко години бяха препълнени с боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани, което е изключително енергоемък и скъп процес“, казва той относно това дали България има с какво да помогне във военен план.

„Българската позиция остава за мен абсолютно неразбираема“.

Той остро разкритикува БСП, тъй като лидерката й Корнелия Нинова е и съпредседател на Междуведомствената комисия по отбранителна индустрия, която издава лицензи и одобрява износа на въоръжения.

Това според него обяснява защо „Продължаваме промяната“ извадиха точката с предложенията на ГЕРБ и ДБ за предоставяне на военна помощ на Киев.

„Всичко това се прави с цел да се задържи на власт тази коалиция малко по-дълго“.

Според него „Продължаваме промяната“ си изграждат „един изключително противоречив образ“, който не отговаря на действителността, с което подвеждат своите избиратели.

Той също толкова сериозно разкритикува и „и приятелите от Демократична България“, които според него ще бъдат наказани на следващите избори за участието в тази коалиция заедно с БСП.

„Корнелия Нинова и БСП са ми ясни, болката ми е за ДБ, които го търпят всичко това“.

По думите му „твърде вероятно“ да е вярна информацията на лидера ДСБ, че България продава оръжия на страните – членки на НАТО, което пак се предава на Украйна.

„Ген. Атанасов е изключително информиран човек, а и е все пак час от сегашната управляваща коалиция, затова не се съмнявам, че това е вярно“, коментира Ненчев.

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов също окачестви пред “Биволъ” като “срамна история” липсата на решение за военна помощ от страна на коалицията.

Той мята, че липсва комуникация по въпроса между българските институции:

“Управляващите трябва да вземат решение!” 

“Трябва да им дадем време и да изчакаме правителството да вземе решение”, смята той по повод военната помощ.

Велизар Шаламанов (Снимка: “Дебати”)

Според него въпросът трябва да бъде отнесен и към Корнелия Нинова, която в качеството на вицепремиер и ресорен министър на икономиката и индустрията “отговаря за това”.

Източник на „Биволъ“ в МВнР обаче индиректно потвърди информацията за българско оръжие, което постъпва през НАТО, ЕС и Полша:

„Военната помощ се дава, само че не се изказва това в публичното пространство“.

Кулеба към Радев: Защитаваме нашата земя, Вие – Вашата  

Държавният глава приветства Дмитро Кулеба с думите, че Украйна е свързана с България „с вековни културно-исторически, духовни, икономически и научно-образователни връзки“.

„Още в първите часове, България осъди военната агресия към Вашата страна“.

По думите България е застанала „до нашите партньори от НАТО и съюзниците от ЕС в осъждането на агресията“.

„България се включи също така активно във всички санкционни режими, въпреки социално-икономическите последствия за нашата страна“.

Той увери, че София има пълна готовност да продължи програмата за лечение и възстановяване на украински военнослужещи, след като тя бе прекъсната по време на пандемията.

По време на приветствените слова никой не е споменавал най-острия въпрос с отказа на българските власти да предоставят военна помощ на Украйна, освен вече споменатите бронежилетки и каски за цивилни.

Президентът подчерта, че София ще продължава да помага на Киев „според възможностите си“.

Самият Дмитро Кулеба благодари на президента Румен Радев за позицията на България за санкциите:

„Разбираме, че това е в ущърб на Вашите икономически интереси“.

По думите му същевременно е в интерес както на Украйна, така и на България регионът на Черно море „да е регион на процъфтяване, а не на война“.

 Преговорите на Дмитро Кулеба с Румен Радев (Снимки: Светломир Стоянов за "Биволъ") 

„И затова трябва да продължаваме санкциите към Русия, за да спрем с нейната агресия“

По данните му преди началото на войната Украйна е била в десетката на външно-търговските партньори на България със стокообмена от 1,5 млрд. долара. Броят на украинските туристи според Кулеба е нараствал до първите три позиции на чуждестранни туристи в Българи.

„Ако Русия не беше започнала своята война, тези цифри щяха да продължават да нарастват и да носят все по-големи икономически приходи на българската икономика“, казва украинският първи дипломат.

Кулеба се съгласи с Радев, че извършителите на военните престъпления „трябва да бъдат наказани“, но го поправи за „братските славянски народи“ на Украйна и Русия.

„Ако говорим за братски народи, то е по-скоро като Кайн и Авел“.

„Смятам, че украинците и българите имат много повече основания да се смятат за братски народи“, подчерта Кулеба.

„Ние имаме една задача – да защитаваме нашата земя, както вярваме, че Вие имате задача да защитавате Вашата“. 

Над десет българи убити на фронта в Украйна

Във войната вече са загинали над десет бесарабски българи, констатира председателят на Асоциацията на българите в Украйна и бивш депутат на Върховната рада Антон Киссе, който придружаваше външния министър Дмитро Кулеба на срещата при президента Румен Радев.

„И днеска нашите млади войници са на фронта – повече от десет човека загинаха“.

Той сподели, че преди 4-5 дни е бил на погребение на бесарабски българин, загинал на фронта. Най-вероятно е да става за 20-годишния Иван Минков от село Криничное, загинал по време на отбраната на гр. Чернигов.

Антон Киссе с Румен Радев и Дмитро Кулеба (Снимки: Светломир Стоянов за "Биволъ") 

Той разказа, че хората са носели гроба на ръцете си, „цялото село е стояло на колене“, за да изпрати своя герой:

„Аз туй без емоции и вътрешно угнетение, не мога да го предам в слова мъката на хората“.

„Искам да отбележа, че няма разлика сега кой каква националност и народност представлява в Украйна – те всички защитават родната си земя“, каза лидерът на българската диаспора в Украйна.

„Искам да помоля България и Вас лично максимално да се помага на нашата Родина Украйна, с голяма любов, знаете, се отнасяме към нашата Прародина България“, обърна се накрая Антон Киссе към президента.

ОБНОВЕНО: 16:57 ч., 20 април, 2022 г. 

Заглавна снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ” 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also