Предизборно. Дървената мафия - пак е на власт през (не)коалицията?

“Промяната” връща порочните схеми в горите в “сглобка” с ГЕРБ, ДПС и президента

Спуснатите от ПП шефове на предприятията отменят електронните търгове за дървесина. Само партията ни се бори с безобразията в горите, опонира на “Биволъ” Кирил Петков, без да обясни скандалните назначения в сектора
Николай Марченко
Последвайте:

Дни преди местните избори в две от шестте държавни горски предприятия са изцяло отменени електронните търгове за продажба на дървесина, които бяха въведени месец март 2022 г. с цел спиране източването на десетки милиони левове годишно от държавните гори и във връзка с поредица наши разследвания по това време (виж тук и тук). За това алармираха източниците на “Биволъ” в сектора, според които дървената мафия отново процъфтява в държавните гори, тъй като дървесината е важен за някои партии ресурс за контрол върху бизнеса и електората в малките населени места. Запитан за скандалните назначения и разпределянето на държавните предприятия с ГЕРБ и близките до президента Румен Радев кръгове, Кирил Петков отговори на “Биволъ”, че само “Промяната” се борела с “безобразията в горите”, а министърът на земеделието Кирил Вътев сам си избирал екипа и той не му се месил.

Сегашният скандален ход за отмяна на електронните търгове е предприет не къде да е, а в горските предприятия в Благоевград (Югозападното държавно предприятие – ЮЗДП) и Шумен (Североизточно държавно предприятие – СИДП), които бяха лично овладяни от кадри на ПП “Продължаваме Промяната” след избирането на акад. Николай Денков за ротационен министър-председател. 

“Такава е уговорката”. Хора на ПП и ГЕРБ на ключови длъжности 

Само дни след като от Биволь предупредихме, че ПП се канят да овладеят ЮЗДП-Благоевград чрез назначаването в управителния съвет на предприятието на областния координатор на партията в Благоевград – Марио Граченов, видно от Търговския регистър това предсказание се сбъдва седем дена по-късно – на 11 август 2023 г., когато същият е избран за председател на УС. 

Месец преди това, на 6 юли 2023 г., от правителството на ПП-ДБ за директор на благоевградското горско предприятие пък е назначен Валентин Чамбов –  зам.-министър на земеделието с ресор “Гори” до този момент, назначен още по времето на кабинета “Петков” от квотата на БСП и герой от наше предходно разследване за предизборните схеми в ДГС Ракитово през 2022 г

Горският на Бойко Бейзат Яхя с лидера на ГЕРБ (Снимка: Архив / Narod.bg)

През месец август 2023 г. е назначен и новият директор на СИДП-Шумен Симеон Давидков, който според публикация в сайта zaistinata.com, цитираща признания на управляващите, „е категорично назначение на ПП, а за заместник-директор ще бъде назначен човек от ГЕРБ“.

 „Такава е управленската уговорка – там, където ние имаме директор, те (ГЕРБ – б.р.) имат заместник, и обратно“,

коментираха от “Промяната” пред сайта zaistinata.com.  

Справка в Търговския регистър показва, че Давидков е вписан като член на УС на шуменското горско предприятие на 31 август 2023 г., а като шеф на предприятието е назначен още на 25 август 2023 г. В УС на СИДП са назначени още близките до ГЕРБ лица Александър Арамов и адвокат Снежка Янкова, за която според източниците пък се твърди, че има обвързаност със скандално известния бивш директор на Държавно ловно стопанство (ДЛС) “Паламара” и приближен на експремиера Бойко Борисов, по-известен като Горския на Бойко – Бейзат Яхя.

      

Рокадите в ръководството на СИДП и в ЮЗДП са в полза на "сглобката" 

(Източник: Търговски регистър, скрийншотове: "Биволъ") 

Порочните хартиени търгове с договорки  

От момента на кадровите рокади през август т.г., в ЮЗДП дървесината от държавните гори вече се продава изцяло по старата доказано порочна схема с тайните и явни хартиени търгове и конкурси. Последните електронни търгове там са от 28 юли, а последният електронен търг в СИДП е от 20 октомври 2023 г., като хартиените търгове там се връщат също през месец август.

За разлика от електронните търгове, при хартиените търгове и конкурси участниците в тях много по-лесно разбират кои са всички конкурентни кандидати. Затова, при 99% от случаите се намира начин за предварителни договорки между фирмите или дори за сплашване и прогонване от търговете на по-слабите горски предприемачи. 

По този начин чрез т.нар. нагласени търгове цялата дървесина от държавните гори се продава на нулева цена, без наддаване, което, както вече доказахме с наши разследвания от март-април 2022 г. (виж тук и тук), води ежегодно до десетки и стотици милиони левове пропуснати приходи за държавата. Нагласените търгове водят и до монополизиране на горския сектор от определени фирми и елиминирането на останалите горски предприемачи без партийни връзки. 

Парадоксалното в случая е, че за разлика от ЮЗДП и СИДП, в другите четири държавни горски предприятия – Южноцентрално държавно предприятие – Смолян, Югоизточно държавно предприятие-Сливен, Северозападно държавно предприятие-Враца и Северноцентрално държавно предприятие-Габрово, които все още се ръководят от директори, назначени от служебните правителства на президента Румен Радев, и в които кадровите рокади в управителните съвети от месец август са единствено с хора на ГЕРБ,Няма записани за електронните търгове в сайтовете на предприятията. 
Това не означава мижав интерес, а че са спрени от новите шефове от квотата на ПП.

продажбата на дървесина продължава да се извършва единствено чрез електронни търгове. 

Независимо от факта, че през тази година според данните на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ)  се наблюдава спад в дърводобива с 16% спрямо 2022 г., което води и до по-слаба конкуренция и пазарно търсене, то бърз преглед на платформите за електронни търгове на ЮЦДП, СЦДП, ЮИДП и СЗДП показва, че ценните асортименти и по-атрактивните пакети продължават да се продават след наддаване и то на цени с 15% – 20% по-високи от началните. Това спомага част от тези предприятия да продължават да формират добра печалба въпреки кризата на пазара на дървесина, поясняват експертите в горския сектор. 

Справки в Търговския регистър показват, че новите назначения на министъра на земеделието и храните от квотата на ПП Кирил Вътев в управителните съвети на останалите четири предприятия ЮЦДП, СЦДП, ЮИДП и СЗДП са неслучайни и партийно обвързани хора. През месец август 2023 г. в УС на ЮЦДП е назначен Венцислав Чолаков, който бе член на УС по линия на ГЕРБ до първия служебния кабинет на Стефан Янев, назначен от президента през 2021 г. 

Също през изминалия август в УС на ЮИДП е върнат Валентин Тотев, който бе назначен в съвета на предприятието при първия мандат на ГЕРБ. С него в УС е назначен и бившият директор на ДАНС от времето на ГЕРБ – Недялко Недялков

Пак през август, в УС на СЗДП е назначена адвокат Диана Иванчева, член на изборна комисия от квотата на ГЕРБ. В УС на СЦДП пък е върнат бившият негов член – Георги Костов, който бе и ресорен зам.-министър на земеделието по горите в първото и второто правителство на ГЕРБ. 

Бившият зам.-министър на земеделието Георги Костов открива ловния сезон (Снимка: “Янтра Днес”)

Източване на стопанствата преди изборите 

Загубите за държавата от “източването” на горските стопанства чрез нагласени хартиени търгове в овладяните от ПП ЮЗДП-Благоевград и СИДП-Шумен вече са десетки хиляди левове , алармират запознати със сектора експерти. Най-засегнати са стопанствата с елитна иглолистна дървесина в Пирин, Рила и Родопите.

Един доклад до Народното събрание от януари 2023 г. на бившия депутат от ПП и бивш директор на ИАГ Александър Дунчев припомня, че най-успешните стопанства в ЮЗДП през 2022 г. по отношение провеждането на

електронни търгове с реална конкуренция, максимално наддаване между участниците и съответно максимални приходи за държавата

APPK Data Statistics Bivol

бяха именно ДГС “Якоруда” и Държавно ловно стопанство (ДЛС) “Дикчан”. През 2022 г. тези две стопанства продават 11 хил. и съответно 7 хил. кубика елитна иглолистна дървесина без нито един нагласен търг.

Дни след поемането на ЮЗДП-Благоевград и СИДП-Шумен от хората на “Промяната” обаче схемите с нагласените хартиени търгове от времето на ГЕРБ са подновени и щетите са бързо налице. Взимаме за пример два от последните хартиени търга в ДГС Якоруда на 13 октомври 2023 г., при които дървесината е продадена без наддаване на начална цена на предопределена чрез договорки конкретна фирма, като останалите фирми, заявили участие в търга изведнъж внасят празни или невалидни пликове (виж протокола) или просто не се явяват на търга (виж протокoла).

Сходна схема се наблюдава и при последните търгове в ДЛС “Дикчан”, където само преди дни, на 19 октомври, въпреки участието на повече от 5 фирми в търговете, поради предварителни договорки между тях изобщо не се стига до наддаване и дървесината се продава на една предопределена фирма на начална цена (виж протоколите 1 и 2 от два скорошни търга).  Само при тези четири търга загубата за държавата е потенциално над 20 – 30 хил. лв., а такива търгове са вече стотици в ЮЗДП. 

    

Примери от търговете в ЮЗДП (Скрийншотове: "Биволъ") 

В СИДП-Шумен пък хартиените търгове са или явни, или открити конкурси, което също позволява да се знае предварително и от фирмите и от служителите на горското стопанство кои ще са участниците, така че да няма случайни неканени играчи.

Това позволява на фирмите да се разбират предварително коя на кой търг ще участва, за да не се налага наддаване,

и съответно да не се дава шанс на горските стопанства да получават допълнителни приходи над началните тръжни цени. Примери за това са явен търг от 26 септември за продажбата на 10 хил. тона за 1,2 млн. лв. специално на световноизвестната австрийска компания “Кроношпан” у нас (виж протокола от т.нар. търг), както и открити конкурси с участници, подаващи координирано офертите си по едно и също време в последния ден на срока (виж протоколи 1 и 2 от 24 август).

Както вече разкрихме при наши разследвания от месеците март, април и юли 2022 г., както и от месец февруари 2023 г., от организирането на нагласени търгове държавата губи десетки милиони.

Но от схемата определено печелят конкретни „наши“ фирми, които досега бяха близки до старите партии начело на т.нар. “Дървена мафия” – ГЕРБ, ДПС и БСП,

и на които те помагаха по време на избори, при които дървата и дърводобива са ключов ресурс в борбата за селския електорат. 

Protokol Tt 2328 1 169753069818

С въпрос дали с предизборното връщане на хартиените търгове в ЮЗДП и СИДП от схемата не са решили да се възползват и сегашните управляващи се обърнахме към бившия депутат от ПП и ексдиректор на ИАГ Александър Дунчев, който стоеше в основата на цялата политическа борба през последните две години за спиране на безпринципните кадрови чистки на БСП и президента в държавните гори, както и за спирането на всички схеми с продажбата на дървесина, водещи до източването на десетки милиони левове годишно от държавните гори.  

„Не само нямах достатъчно подкрепа от колегите ми за спиране на схемите на ГЕРБ, ДПС и БСП в горите, докато бях депутат в 47-то и 48-то Народно събрание, но със сформирането на правителството на ПП-ДБ проблемите за горите започнаха не само да се връщат, но и лавинообразно да се увеличават, което е необяснимо”, призна Дунчев пред “Биволъ”. Според думите му е 

“изключително разочарован от отношението на бившите си съпартийци към управлението на горите”. 

Според ексдепутата, всичко е започнало със скандалните назначения в горския сектор още при самия старт на кабинета “Денков”. “Първо бе изключително спорното и атакувано от мен назначаване на компрометиран кадър за заместник-министър по горите, на който преди дни му поисках дори оставката, заради недопустим политически натиск върху учени по казуса със сечите и наводнението в Царево и заради фиктивния контрол в горите”, споделя Дунчев: 

Зам.-министър на БСП в кабинета “Петков” вече е директор в ЮЗДП от квотата на ПП (Снимка: Архив / МЗХГ)

“После последваха безпринципните политически назначения в ЮЗДП без конкурси и то на партийни кадри, по което “Промяната” започна да заприличва изцяло на ГЕРБ, ДПС и БСП. Сега разбирам, че и предприятията са разпарцелирани на чисто партиен принцип, което със сигурност не е решение на министъра Кирил Вътев, а на партийните централи”. 

Дунчев припомня, че през изминалото лято, едва в последния момент и то след изключително бурна обществена и медийна реакция (вкл. с помощта на “Биволь”) бе спрян законопроект за горите на ДПС, подкрепен първоначално от депутати на ПП-ДБ, с който “се създаваше риск за тройно увеличение на сечите в българските гори с цел предизборно снабдяване на избирателите с дърва за огрев”. 

“Добре, че преди месец няколко смели колеги от “Промяната” поне успяха да спрат лобистки текстове на земеделското министерство за 15-годишни концесии в горите чрез изменение в Закона за обществените поръчки”, пояснява бившият шеф на ИАГ.

Но сега по думите му последва “този жесток удар срещу най-големия успех на правителството на Кирил Петков в горите – въвеждането през март 2022 г. на електронните търгове за продажба на дървесина, което се случи със заповед на тогавашния министър на земеделието от квотата на БСП Иван Иванов.“ 

Дунчев припомня, че благодарение именно на тези електронни търгове шестте държавни горски предприятия постигат рекордни приходи през 2022 г., за което той представи конкретни примери от стопанствата в доклад до Народното събрание.

Източник: Графика по данните на АППК.

По решение на МФ или на Министерски съвет, както се случи и тази година, печалбите на горските предприятия могат да се прехвърлят директно в бюджета. Отделно горските предприятия плащат корпоративен данък, който също е толкова по-голям, колкото са по-високи приходите. Всичко това показва важната роля на електронните търгове и за защита на финансовите интереси на държавата.

“Биволь” реши да провери финансовите резултати на шестте горски предприятия, като помоли експерти да направят преглед на годишните им финансови отчети, публикувани наскоро на сайта на Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК). Видимо и от данните и от графиките, които са изготвени на тяхна основа, действително през 2022 г. тези предприятия са реализирали приход със 120 млн. лв. повече и печалба с 21 млн. лв. повече спрямо 2021 г., което е безпрецедентен рекорд. 

Според Александър Дунчев това са същите тези милиони, които до преди 2022 г. се източваха, и които

“сега има риск отново да започнат да изчезват към „наши фирми“ и „партийни каси“”.

“Освен ако кабинетът “Денков” не реагира веднага, не върне задължението за продажба на дървесина изцяло чрез електронни търгове във всички горски стопанства и не изпълни предизборните обещания на коалицията ПП-ДБ държавните гори да се управляват от почтени и доказани горски специалисти, а не от партийни кадри”, смята експертът. 

Основното притеснение на ексдепутата на ПП е, че само след месец започва новата тръжна сесия в държавните гори, на която ще се продадат 2-3 млн. кубика дървесина от добив през 2024 г.: “Това означава, че при липсата на ефективни мерки срещу нагласените търгове държавата има риск отново да загуби няколко десетки милиона лева”. 

Пари, които според Дунчев са “критично важни не само за модернизиране на горските стопанства”. “Но и за опазването на държавните гори от пожари, от природни бедствия и от незаконни сечи, както и за поддържането на горските пътища и туристическите пътеки в приличен вид”, пояснява бившият народен представител.

Източник: графика по данните на АППК

Как печелят партиите от горския сектор? 

Партиите на статуквото като ГЕРБ, БСП и ДПС от години печелят за предизборните кампании от партньорството си с дървената мафия, която им помага за консолидиране на електората в населените места, където дървата за огрев са ключов ресурс и нерешен проблем, а дървесината основен ресурс за местната икономика. 

В случая, провежданите през октомври т.г. търгове не са схемите с дървата за огрев на кметовете от различни политически сили. А става дума за схемите с продажбата на качествена дървесина за фабриките, където схемите са основно финансови. 

При този вид схеми, партийните централи и активите на партиите по места печелят от пари в кеш под масата, които могат да използват за кампаниите си за изборите, или се възползват от силното икономическо влияние на фирмите, които се облагодетелстват от схемите. На свой ред, фирмите уреждат гласоподаватели в населените места, където оперират. 

Александър Дунчев признава, че засега

“няма други индикации за предизборни заигравания на ПП-ДБ в горите, освен партийните назначения и нагласените търгове, от които фирми печелят, а държавните горските стопанства губят”. “

Няма преки доказателства, че управляващите се възползват от схемите, но виждаме, че ги уреждат техни хора по места”, казва бившият депутат. 

Кирил Петков към “Биволъ”: Само ние се борим с беззаконията в горите 

Природата е сред приоритетите ни, увери Биволъ Кирил Петков (Снимка: Фейсбук)

“Биволъ” се обърна с няколко въпроса към съпредседателите на “Продължаваме промяната” – експремиера Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев. 

Как ще коментират, че назначените от ПП ръководители връщат схемите с хартиените търгове, а в горските предприятия, оставени на ГЕРБ и Радев, се прилагат само електронни търгове? Има ли вероятност хората им в горите да се възползват предизборно от тези схеми? Ще обяснят ли на какъв принцип са разделили шестте горски предприятия с ГЕРБ и Радев?

Очакват ли повече подкрепа за “сглобката” и за ПП-ДБ от страна на местните предприемачи в сектора с този реверанс с хартиените търгове?

Каква е целта да слагат партийните кадри начело, ако не е същата, която преследват ДПС-ГЕРБ-БСП? Защо депутатите им подкрепиха скандалните промени от август на партиите от статуквото за повече сеч преди местните избори?

На Асен Василев припомнихме едно от разследванията на “Биволъ” за нагласени хартиени търгове, през които фирми, близки до ГЕРБ и ДПС източваха десетки милиони левове годишно от държавните гори до 2021 г., докато през 2022 г. с електронните търгове държавните горски предприятия реализираха рекордните над 20 млн. лв. печалба. Как ще обясни, че управлявани от ПП две горски предприятия отмениха електронни търгове и възстановиха схемите на ГЕРБ и ДПС за източване на държавните стопанства, и косвено на държавния бюджет? Припомнихме, че по закон с решение на финансовото ведомство печалбите на горските предприятия често се прехвърлят в бюджета, а отделно горските предприятия плащат корпоративен данък, който зависи от по-високите приходи. Защо се отказваме от електронните търгове – с цел политически консенсус в “сглобката” ли се прави или с цел захранване на черните каси на ПП-ДБ за изборите?

Кирил Петков отговори, че ПП е единствената формация, която се бори с беззаконията в сектор “Гори”. “Не само не подкрепяме, а и се борим срещу всяка форма на влияние върху изборния процес. Припомням, че през юли благодарение на гласовете на депутатите от ПП-ДБ бяха отхвърлени текстове в Закона за горите”, коментира експремиерът за “Биволъ”. По думите на лидера на ПП “зелената политика винаги е била един от важните ни приоритети”: 

Благоевградският областен координатор на ПП Марио Граченов с лидера на “Зелено движение” Владислав Панев. Граченов вече е директор в ЮЗДП, както и предсказа Биволъ (Снимка: Фейсбук)

“Затова гласувахме по този начин за Закона за горите”. 

За самите назначения Петков не бил в течение, затова посъветва да питаме министъра на земеделието. “Защото аз лично не се меся в неговите назначения и при нас министрите имат право да взимат независими решения без да се консултират с партийни лидери”, увери бившият министър-председател. 

Асен Василев и ръководеното от него финансовото (мега)министерство не отговориха на въпросите на “Биволъ” до редакционното приключване на материала.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d