Поглед от Украйна

“Клинч в полза на проруските сили”. Украински вестник не вижда в изборите ни нищо добро за Киев

Анализ на Сергий Герасимчук във водещия украински вестник "Европейска правда"
Николай Марченко
Последвайте:

В България след дълга политическа криза се проведоха предсрочни избори за четвърти пореден път. Най-ниската избирателна активност за последните 32 години показа, че българите са уморени от избори. И има всички шансове това да не са последните предсрочни избори, които очакват България в близко бъдеще. Този вот обаче донесе и редица гръмки резултати.  За съжаление, разстановката на силите изглежда тревожна за Украйна. Това констатира в анализа си за украинския вестник “Европейска правда” (издание на “Украинска правда”) експертът Сергий Герасимчук* от Съвет за международни отношения “Украинска призма”

Избори без победител

Какво показаха предсрочните избори за Народно събрание в България? Популистката политическа сила “Има такъв народ” на Слави Трифонов, която размъти водата в предишния състав на парламента, този път не преодоля изборната бариера.

Общо в българския парламент има 240 места, така че за сформиране на коалиция са необходими 121 гласа.

Според българското законодателство президентът Румен Радев трябва да даде мандат за съставяне на коалиция и правителство на най-голямата парламентарна група – ГЕРБ.

София тайно продава овехтели оръжия за Украйна през Румъния и Полша

И ако те не успеят да се справят със задачата за съставяне на кабинет – то на ред е политическата сила, спечелила втория резултат, т.е. “Продължаваме промяната”. Ако и двата опита не са успешни, тогава президентът има право да избере третата сила, която ще получи мандат.

И накрая, ако три поредни опита за коалиция се окажат безрезултатни, президентът назначава служебно правителство по свое усмотрение.

Това е сценарият, който има шанс да се реализира.

На пръв поглед изглежда, че ГЕРБ има всички шансове да състави коалиция и правителство, което да се заеме с проблемите около инфлацията, икономическата и енергийната криза и планираното за 2023 г. влизане в еврозоната. Но не всичко обаче е толкова просто.

Корупционери и “приятели на Путин”

Какво пречи на победителя в изборите – партия ГЕРБ, да се коалира с други партии отново? Въпреки високата подкрепа на партията сред обикновените българи, ГЕРБ остава токсична в политическите среди. В предишния състав на парламента, когато лидерът му Бойко Борисов получи мандат за коалиция, веднага го върна на президента. Нямаше желаещи да „да се оцапат” в корупционното минало на ГЕРБ. В момента Борисов теоретично може да се опита да се коалира с ДПС.

Дмитро Кулеба поиска оръжия. Кристиан Вигенин: Категорично не

Тази партия, която защитава интересите на етническите малцинства, се смята за близка до Борисов. Освен това за много етнически партии в региона като цяло (например в съседна Румъния) членството в правителствени коалиции е основната им стратегия за оцеляване. Българският парламент обаче има 240 места, което означава, че е необходимо да се привлекат 121 депутати, за да се сформира коалиция. Днешната ситуация показва, че ГЕРБ ще получи 67 места, ДПС, която се счита за техен съюзник, може да разчита на 36. Така сметката на излиза.

След това започват крайно неприятни за Киев сценарии.

Проруското “Възраждане” може да добави недостигащите гласове, а това ще е сериозен проблем – в този състав на коалицията няма да има приятели на Украйна.  Ако към тях се присъедини и партията “Български възход” на Стефан Янев, който беше изключен от правителството на Петков, защото смяташе руската атака срещу Украйна за „спецоперация“, ситуацията за Киев ще бъде изключително зле.

Българските политолози обаче не вярват много в такъв състав на коалицията: според тях едва ли “Възраждане” ще иска да играе тази игра – има надежди в партията все пак един ден тя да играе ролята на “първа цигулка” , защото популярността й расте. Въпреки че, от друга страна, подобен вариант би устройвал Москва и кремълските политически технолози очевидно са готови да работят по него.

Връщане към старите кавги

Представителите на партията на Кирил Петков, “Продължаваме промяната” могат да бъдат вторите, които да се опитат да сформират коалиция. Петков обаче има още по-малко депутати – едва 53. Затова на коалицията трябват повече играчи. Освен това Петков категорично отхвърля ГЕРБ като потенциален партньор заради токсичността на Борисов, а другите политически партии, влезли в парламента, имат сложна история на отношения със самия Петков.

“Невинни деца са мишена”. Украински младежи молят София за оръжия

Най-лесно би било да се разберем с “Демократична България”, но ако бъдат привлечени, пак нямат достатъчно гласове. Ситуацията щеше да се реши с обединяването с ДПС и БСП – заедно те щяха да имат 109 гласа, но тогава щеше да се получи коалиция, която почти е същата като тази, която се разпадна в предишния парламент, с всичките й болести и идеологически противоречия, включително по “украинския въпрос”, в който социалистите заемат много умерена позиция.

Освен това самият Петков не каза нищо положително за сътрудничество с ДПС – те му се струват не по-малко токсични от ГЕРБ. И е уместно да напомним, че социалистите в сегашната коалиция блокираха прехвърлянето на тежка военна техника в Украйна. Така че, и този вариант не изглежда много приятен за Украйна.

Когото и да избере президентът Румен Радев за партия, на която ще бъде даден трети шанс за съставяне на коалиция, вероятността парламентът да успее да я гласува е малка.

Досегашните опити за формиране на коалиция окончателно ще разделят представителите на пъстрия политически пейзаж на България.

Разбира се, има някакъв шанс да се направи техническа коалиция, която да приеме поне бюджета за следващата година. Борисов подтиква колегите си към това, като се позовава на факта, че самият той няма намерение да се кандидатира за премиер или министър. Има обаче по-голям шанс, дори и да се състави такова правителство, то да е за много кратко време. Вместо това още през зимата или пролетта България ще отиде на поредните извънредни избори.

Докато българските политици продължават да се “въртят в кръг”, политическата криза отново води до укрепване на позициите на президента Румен Радев. Най-вероятно той отново ще има възможност да състави поредно служебно правителство по свое усмотрение, което допълнително да засили влиянието му.

Путин готви ядреното „копче” за Украйна и Полша

Това обаче също не е много приятен сценарий за Украйна. Достатъчно е да припомним, че Радев отказа да подпише призива на президентите на страните от Източна Европа в подкрепа на ускореното присъединяване на Украйна към НАТО.

И особено опасното е, че настоящата политическа криза бавно, но сигурно повишава рейтинга на откровено проруските сили, най-вече на „Възраждане“. Сътрудничеството на проевропейските сили може да предотврати този сценарий. Но нищо дори близко до този сценарий в момента не се наблюдава в България.

*Превод от украински: Николай Марченко 

Източник: eurointegration.com.ua

Заглавна снимка: Сергий Герасимчук, Espreso TV 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also