Над 60 участници в литературния конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”

В творческата надпревара се включиха ученици от цялата страна
Екип на Биволъ

Изключителен интерес към литературния конкурс на тема: „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов” проявиха младежи и девойки от цялата страна. Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” обяви конкурса на 15 септември и за кратко време в него се включиха над 60 ученици от над 28 населени места в страната, между които София, Пловдив, Русе, Монтана, Бургас, Разград, Димитровград, Габрово, Горна Оряховица, Тервел, Априлци, селата Николаевка и Плетена, Петрич, Гоце Делчев и много други. Младите още веднъж доказаха, че нищо не е забравено  и, че не се плашат от пътуване назад във времето и съпреживяване на най-трагични моменти от българската история.

Това е вторият ученически конкурс, който Център „Алеф” организира, за да стимулира интереса на младежите към съдбоносни за страната ни моменти от миналото и да ги накара да направят изводи за настоящето. През 2013 г. няколко десетки ученици се включиха в конкурса на тема „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

През тази година участниците в конкурса са значително повече,  разширена е и неговата „география”. В инициативата за популяризирането на конкурса сред гимназистите се включиха медии и много от инспекторатите на МОН в страната.

„Не поставихме почти никакви ограничения пред участниците. Те можеха да се включат в надпреварата с есе, разказ, съчинение или студия, за да опишат участието на евреите в редиците на българската армия, тяхната саможертва и патриотизъм през Освободителната, Балканската и Първата световна война. Изисквахме единствено творбите им да съдържат примери за прояви на доблест и приятелство, които илюстрират човешките връзки между двата народа и по-късно се превръщат в причината за извършването на един от най-героичните актове на българския народ – спасяването на евреите от депортация”, каза Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф”.

Специално за конкурса в сайта си http://alef-bg.org . „Алеф” създаде първата по рода си електронна  библиотека с многобройни материали,  свързани с участието на евреите във войните на България. Това даде възможност на децата да се докоснат до автентични документи и да научат малко известни факти, които да им помогнат при изграждането на творбите.

Предстои трудната задача ученическите изследвания да бъдат оценени от журито. В неговия състав са Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести”, Румен Леонидов – поет и издател, Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг.

Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония в края на еврейския празник Ханука и в навечерието на християнската Коледа. Тогава  ще бъдат връчени и наградите. Авторът на творбата, класирала се на първо място, ще получи парична премия от 250 лв., на второ място – 200 лв., а на трето място – 150 лв. За всички отличили се участници организаторите са предвидили многобройни поощрителни материални награди, книги и други изненади. Най-интересната разработка ще  бъде публикувана във водещи български медии.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also