Прокуратурата не видя проблем в “опорните точки” на МВР за протестиращите

Парламентарният секретар на Йовчев Тодор Пройчев не бил разгласил държавна тайна
Екип на Биволъ

Прокурор Маргарита Немска от СГП е прекратила проверката за “опорните точки” на МВР срещу протестиращите, които изтекоха в края на 2013 г. в сайта Болканлийкс.

В електронното съобщение от адрес bsp.prescentyr@gmail.com, изпратено до десетки адреси на депутати от БСП пише буквално следното:

Уважаеми колеги,
В прикачения файл Ви изпращаме опорни точки за протестите, разработени от
МВР.

В приложен Word документ озаглавен OPT_protesti_13.11.2013.doc се съдържат данни за протестиращите, които очевидно са добивани с оперативни способи на МВР – вътрешен бюлетин, оперативна информация, установъчни данни  на задържани лица, които не би трябвало да бъдат достъпни за всеки. Ето някои от данните:

  • Профилът на задържаните от МВР почти 50 лица (49 според официалната сводка) на 12 и 13 ноември едва ли отговаря на студентския – основно лица около и над 40 години.
  • Съседи с изненада разпознали и „студента“ с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата.
  • Отново – „зелените“, свързани с Прокопиев, включително и журналитска Лора Филева – надничарка при Прокопиев, работи в „Дневник“, и дъщеря на Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на премиера Борисов.
  • и т.н.

От метаданните на файла се разбира, че той е изпратен от потребител Todor S. Proychev от организацията MOI, което е съкращението на английски на Ministry of Interior. Автентичността на този документ беше потвърдена от председателя на Народното Събрание Михаил Михов. 

В сигнала до прокуратурата, подаден от Биволъ се подчертава, че от наличните метаданни: информация в приложения файл, идентификационен номер на съобщението, час на изпращане, IP адреси на сървърите, може да се установи дали документът е попълван и използван от лице, което по силата на служебните си задължения е имало достъп до информация, която представлява държавна тайна.

Capture 2015-03-06 à 08.57.51

Прокурор Немска е установила, че лицето Тодор Стоянов Пройчев е парламентарен секретар на МВР, но той дори не е бил разпитан. Не са разпитани нито получателите на сигнала, нито служителите в пресцентъра на БСП, които са го препредали. Била извършена проверка от ДАНС на документооборота на МВР, която установила, че изнесените данни не били държавна тайна.

Биволъ подчертава, че в интерес на справедливостта и пресичането на подобни практики в МВР все още е възможно и желателно да бъде извършена проверка на архивираните съобщения и достъпа до оперативна информация на Тодор Пройчев.

Новият министър Румяна Бъчварова има правомощия да разпореди такава проверка и да сезира отново прокуратурата, която е претупала първия сигнал очевидно под политически натиск. Отделно от това прокурор Немска би трябвало да отговаря и пред ВСС за мърлявата си работа по случая.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also