Френско телевизионно разследване замесва българската TBI Bank в мошеническа схема

По информация на Биволъ измамниците вече са се ориентирали към други банки
Екип на Биволъ

Популярното във Франция предаване за разследваща журналистика “Капитал” по телевизия М6 разкрива чрез свидетели схема за ужилване, на която са станали жертва хиляди французи. Те са били измамени от фалшиви сайтове за интернет трейдинг, които се намират в Израел. Парите обаче са транзитирали през сметки на офшорни фирми в българската банка TBI, която е с израелски собственици.

“Моята задача беше да проучвам нови клиенти и да “тупкам топката” за клиентите, които вече са в платформата… Заявките за теглене на пари на моите клиенти просто бяха анулирани една след друга. Всеки път. Тогава попитах шефовете за причината за тези откази и те ми обясниха, че фирмата е фалшива, тоест клиентите вярват, че правят финансова инвестиция, но всъщност средствата минават през банки в чужбина, като например TBI Bank в България и след това отиват директно в джобовете на собствениците на фирмата” – твърди бивш служител в такава “фирма” (видео).

Същата схема беше подробно описана в публикация на Биволъ от май 2015 г.  Редакцията ни разполага с документи и свидетелства на жертвите. Днес френското телевизионно разследване потвърждава информацията, че не става дума за единични случаи, а за мащабна измамна схема за стотици милиони евро.

Възникват въпроси за защитните механизми срещу такива съмнителни операции, както и за ролята на БНБ. Oтчетът на БНБ за 2014 г. в частта за пране на пари от престъпна дейност звучи оптимистично. „Функционирането на банковия сектор като надеждна среда, недопускаща преминаването на престъпни средства през финансовата система, беше сред важните теми, по които БНБ се ангажира на национално и европейско равнище.“ – пише в доклада представен на Парламента. Констатирани са били „единични случаи на нарушение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, като от страна на БНБ бяха предприети предвидените в закона действия„. Според централната банка е била отчетена „висока степен на ангажираност на мениджмънта на банките в процесите на изграждане на защитни механизми„.

Биволъ зададе въпроси до пресцентъра на TBI Bank, за  да изясни как се прилагат тези „защитни механизми“. Как е реагирала банката на оплакванията, които е получила от френските граждани и какво е предприела? Също така питахме какви са условията за откриване на сметка от офшорка, знае ли се кой е крайният икономически бенефициент на офшорните фирми, прилагани ли са и как са прилагани законовите разпоредби срещу пране на пари? Отговорът на TBI гласеше следното:

Както Ви е добре известно, в подобни на споменатите от Вас случаи, кредитните институции по правило избягват да влизат в ролята на арбитър между спорещите страни, особено ако техният спор е вече отнесен за разглеждане до съответната юрисдикция. В подобни случаи кредитните институции комуникират единствено с компетентните органи и институции съобразно приложимото законодателство и действащите регулаторни изисквания и указания.

Жертви на измамите обаче се оплакаха изрично, че са се обърнали към банката и не са получили никакво съдействие.

По оперативна информация на Биволъ след публикацията от месец май офшорните фирми на измамниците са напуснали TBI Bank, но не и България. Те са се ориентирали към други банки с репутация на “гнили ябълки”, където контролът върху откриването и операциите със сметки от офшорни фирми е занижен.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also