Дата: 18 Септ. 2008 13:17ч.

Свързано с: 08SOFIA620

Произход: Посолство София

Степен на секретност: поверително/за нечужденци

Предмет: Българският главен прокурор твърдо решен да покаже бързи резултати

Засекретено от: Политически съветник Джеймс Бигъс по причини 1.5 (b) and (d).

1. (С) Главния прокурор Борис Велчев е казал на посланника на 12 септември, че показания от страна на ЕС критицизъм по отношение на Българските усилия за върховенство на закона е от помощ и че Прeмиер Министърът е твърдо решен да покаже развитие в борбата с организираната престъпност и корупцията преди следващия доклад на ЕС да бъде побликуван през февруари. Отбелязвайки трудностите при убеждаването на свидетелите да дават показания Велчев е казал, че се надява да бъдат арестувани широко известни лица от организираната престъпност в рамките на следващите няколко дни.

2. (С) Въпреки, че Велчев вярва и уважава новия вътрешен министър, той е убеден, че вътрешното министерство е „развалено, корумпирано и неспособно на развитие“. Велчев бил горчиво разочарован да научи, че Министърът на вътрешните работи няма доказателства, за да покаже престъпните действия на 14 български най-известни престъпници. Вярвайки, че той няма други алтернативи, той разчита на новата агенция за сигурност, ДАНС, въпреки че на нея и липсва способност за разследване и трябва да изтегля ресурси от своята основна мисия контра-разузнаването и анти-тероризма. Като дългосрочна мярка Велчев се е обърнал към САЩ (ФБР) и европейските партньори на България за каквато и да е информация, която може да доведе до съдебно преследване на тези известни престъпници.

3.     (С) Коментар. Коментарите на Велчев показват, че и други членове на българското правителство самостоятелно са достигнали до същите осъдителни заключения за състоянието на МВР. (DOJ е изготвил/а отчет, който ние ще представим на вътрешния министър следващата седмица.) Велчев потвърждава, че ситуацията в МВР е по-лоша от колкото си е представял и той понякога се чуваствал смазан от това колко дълбоко е загниването. Много европейски посолства са вдигнали ръце от Велчев, оплаквайки се, че той казва правилните неща, но е неспособен да продължи напред докрай. Той изглежда е честен мъж, борещ се в много трудни условия. Край на коментара.

Макълдауни

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars